Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Nicolae Pițiș, doinașul din Țara Lăpușului: „Or dispărut multe hori. Nu mai seceră nimeni, numai combinele. Combinele nu horesc”

Pițiș doinașul

Oamenii din toată România l-au putut urmări marți seară pe Nicolae Pițiș, din Țara Lăpușului, live pe Facebook, pe pagina România Nedescoperită. 

În jur de 90.000 de persoane au ascultat cântecele bătrânești și poveștile de viață ale doinarului declarat de către Ministerul Culturii, Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, tezaur uman viu. 

Este un titlu onorific acordat celor care reușesc să păstreze vii valorile tradiționale.

Doinarul Pițiș știe să cânte de la părinții săi. „Am învățat să cânt de la mama și tata. Tata a făcut armata în Oradea la trompetiști. S-a însurat de 17 ani și mama de 18 era, mai bătrână ca el. Și ne-o făcut șase copii, trei fete și trei fecior. Toți am trăit, dar amu frații mei sunt morți. Dar fetele trăiesc”, și-a povestit el începuturile. 

Le-a spus apoi celor cu care a stat de vorbă despre cum s-a pierdut treptat tradiția pe care el încearcă să o păstreze - cântecul s-a dus odată cu acele practici tradiționale pe care le însoțea. 

„Or dispărut multe hori. Cu cânepa nu mai horește nimeni. Nu mai seceră nimeni, numai combinele, combinele nu horesc. Numai cu oile am mai putea hori. Nu știe tineretul a hori. Nu se mai horește cu boii. Cu cătănia, cât de mândru cânta fetele de băieții în cătane, cât de mândru cânta băieții de fete... Nu mai cântă”, le-a spus doinarul Pițiș celor adunați în fața ecranelor pentru a-l asculta. 

Printre ei s-a aflat și Simona Halep, care i-a transmis, printr-un mesaj, o rugăminte: „Cântați-mi o doină de dor să am cu mine când sunt departe de casă”. Iar doinașul i-a cântat. 

Copiii lui Nicolae Pițiș au și ei talent, deși nu merg la cântări. „Avem copii și ei cântă ca și mine. În fluiere, în trâmbiță, în voce, în toate”, spune doinașul. Și-ar dori să îi învețe pe cei tineri să cânte, așa cum a mai făcut-o. „Am făcut, or venit copii vreo 50, numai trei știu hori. Și mai iute aș dori mai mici decât mai mari, învață mai repede și au glasuri mai bune”. 

Pagina de Facebook România Nedescoperită face accesibilă oricui acea Românie de poveste aflată la capătul cărărilor neumblate sau la marginea unui sat de munte.

Oricine poate lua acum parte la o șezătoare autentică din Oaș, un recital de fluier susținut de ultimul doinar, o lecție de cojocărit ori de pictură naivă pe sticlă.

În fiecare marți de la ora 19:00, personalitățile recunoscute drept tezaure umane vii pentru păstrarea obiceiurilor stravechi își spun aici poveștile în direct.

Astfel, românii au putut intra în legătură cu Tușa Floare, din Țara Oașului, care a ținut șezătoare pe Facebook, iar, la o săptămână distanță, cu Nicolae Pițiș. „Io-s Pițiș doinașul și marți pe-nserat v-astept să vă zic de cântat”, a fost invitația adresată tuturor celor care vor să îl asculte.

Marțea viitoare, de la ora 19:00, românii se vor putea lua parte online la o Oră de tradiții, cu artistul popular Nicolae Muntean.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

ANAF - declarații online

În ultimele două luni și jumătate, multe dintre instituțiile publice din România au descoperit că pot funcționa și fără dosar cu șină. O ordonanță dată de Guvern în perioada pandemiei le obligă astăzi să primească de la cetățeni documente în format electronic și să le răspundă în același fel. „

Citește mai mult

Emil Hurezeanu

„Altă soluție nu mai e. Nu avem încotro. trebuie să recurgem la cele mai bune strategii pentru obținerea acestor bani și, mai ales, pentru folosirea lor”, spune Emil Hurezeanu. (Foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu)

Citește mai mult

Meat-up

În vara lui 2018, Paul Petri şi Vio Nechiti și-au deschis un restaurant de burgeri în Cluj, după ce și-au cultivat și antrenat pasiunea pentru gătit în bucătăria unui restaurant de 4 stele din Anglia.

Citește mai mult

Teodosie împărtășind

ÎPS Teodosie, fost Snagoveanul, actualmente Tomitanul, s-a eliberat de sub dictatura distanțării sociale și a împărtășit mai mulți copii, cu aceeași linguriță. Un gest de sfidare față de autorități, de nesupunere și de declarare a autonomiei sale de ierarh. Patriarhia însăși a găsit acțiunea ÎPS-ului de la malul mării „ostentativă” și a recomandat respectarea legilor țării.

Citește mai mult

Bright Sky - Oana Pellea

„Femeile aflate în situații abuzive au fost prinse într-o cușcă cu lei. Forțate să rămână în domiciliu alături de un partener agresiv, nu li s-a oferit posibilitatea de a pleca mai departe de în jurul blocurilor”, spune Simona Voicescu, directoarea executivă a Asociației Necuvinte, care oferă sprijin victimelor abuzurilor domestice.

Citește mai mult