Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

România nedescoperită. Invitație la o doină live pe Facebook din Țara Lăpușului: „Io-s Pițiș doinașul și marți pe-nserat v-aștept să vă zic de cântat”

Pițiș doinașul

Când tehnologia ne schimbă viața în fiecare zi nu trebuie să uităm însă că valorile tradiției sunt cele care ne definesc ca națiune. Și e bine să căutăm în fiecare din noi România nedescoperită, sau să mergem tot cu ajutorul tehnologiei acolo unde nu putem, în fiecare zi, să ajungem, să-i cunoaștem pe cei care păstrează esența istoriei acestui popor.

Astăzi ne întâlnim cu un personaj cu totul special. Recunoscut doinar din Maramureș, Nicolae Pițiș din Țara Lăpușului a fost declarat de către Ministerul Culturii, Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial ca tezaur uman viu. Este un titlu onorific acordat celor care reușesc să păstreze vii valorile tradiționale.

Cântecul lui aduce în prezent sute de ani de tradiție care, altminteri, ar fi fost poate demult uitată. 

A învățat să cânte de la tatăl său și a devenit cunoscut în anii '70, când muzica lui s-a auzit în filmul „Pintea Haiducul”, în regia lui Mircea Moldovan. 

Îl puteți întâlni marți seară de la ora 19:00, pe Facebook, pagina România Nedescoperită, unde va avea loc o transmisie live, de la el de acasă, din Țara Lăpușului. „Io-s Pițiș doinașul și marți pe-nserat v-astept să vă zic de cântat”, este invitația adresată tuturor celor care vor să îl asculte. 

Pagina de Facebook România Nedescoperită face accesibilă oricui acea Românie de poveste aflată la capătul cărărilor neumblate sau la marginea unui sat de munte. 

Oricine poate lua acum parte la o șezătoare autentică din Oaș, un recital de fluier susținut de ultimul doinar, o lecție de cojocărit ori de pictură naivă pe sticlă. 

În fiecare marți de la ora 19:00, personalitățile recunoscute drept tezaure umane vii pentru păstrarea obiceiurilor stravechi își spun aici poveștile în direct. 

Marțea trecută, românii au putut intra în legătură cu Tușa Floare, din Țara Oașului, care a ținut șezătoare pe Facebook. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult