Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

România nedescoperită. Invitație la o doină live pe Facebook din Țara Lăpușului: „Io-s Pițiș doinașul și marți pe-nserat v-aștept să vă zic de cântat”

Pițiș doinașul

Când tehnologia ne schimbă viața în fiecare zi nu trebuie să uităm însă că valorile tradiției sunt cele care ne definesc ca națiune. Și e bine să căutăm în fiecare din noi România nedescoperită, sau să mergem tot cu ajutorul tehnologiei acolo unde nu putem, în fiecare zi, să ajungem, să-i cunoaștem pe cei care păstrează esența istoriei acestui popor.

Astăzi ne întâlnim cu un personaj cu totul special. Recunoscut doinar din Maramureș, Nicolae Pițiș din Țara Lăpușului a fost declarat de către Ministerul Culturii, Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial ca tezaur uman viu. Este un titlu onorific acordat celor care reușesc să păstreze vii valorile tradiționale.

Cântecul lui aduce în prezent sute de ani de tradiție care, altminteri, ar fi fost poate demult uitată. 

A învățat să cânte de la tatăl său și a devenit cunoscut în anii '70, când muzica lui s-a auzit în filmul „Pintea Haiducul”, în regia lui Mircea Moldovan. 

Îl puteți întâlni marți seară de la ora 19:00, pe Facebook, pagina România Nedescoperită, unde va avea loc o transmisie live, de la el de acasă, din Țara Lăpușului. „Io-s Pițiș doinașul și marți pe-nserat v-astept să vă zic de cântat”, este invitația adresată tuturor celor care vor să îl asculte. 

Pagina de Facebook România Nedescoperită face accesibilă oricui acea Românie de poveste aflată la capătul cărărilor neumblate sau la marginea unui sat de munte. 

Oricine poate lua acum parte la o șezătoare autentică din Oaș, un recital de fluier susținut de ultimul doinar, o lecție de cojocărit ori de pictură naivă pe sticlă. 

În fiecare marți de la ora 19:00, personalitățile recunoscute drept tezaure umane vii pentru păstrarea obiceiurilor stravechi își spun aici poveștile în direct. 

Marțea trecută, românii au putut intra în legătură cu Tușa Floare, din Țara Oașului, care a ținut șezătoare pe Facebook. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Halep - Moisescu

Sportivii români trebuie să depășească- pentru a face performanță- limite care le sunt impuse de la vârste mici. „Nu poți să faci aia”, „Nu ești în stare”, „Nu poți să ajungi numărul unu”, „Nu poți să câștigi un Grand Slam”, spune Simona Halep, care crede că un sportiv cu pishicul „tare”, e mai pregătit să fie campion. Ea are și câteva sfaturi pentru părinții care își încurajează copiii să facă sport.

Citește mai mult

ANAF - declarații online

În ultimele două luni și jumătate, multe dintre instituțiile publice din România au descoperit că pot funcționa și fără dosar cu șină. O ordonanță dată de Guvern în perioada pandemiei le obligă astăzi să primească de la cetățeni documente în format electronic și să le răspundă în același fel. „

Citește mai mult

Emil Hurezeanu

„Altă soluție nu mai e. Nu avem încotro. trebuie să recurgem la cele mai bune strategii pentru obținerea acestor bani și, mai ales, pentru folosirea lor”, spune Emil Hurezeanu. (Foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu)

Citește mai mult

Meat-up

În vara lui 2018, Paul Petri şi Vio Nechiti și-au deschis un restaurant de burgeri în Cluj, după ce și-au cultivat și antrenat pasiunea pentru gătit în bucătăria unui restaurant de 4 stele din Anglia.

Citește mai mult

Teodosie împărtășind

ÎPS Teodosie, fost Snagoveanul, actualmente Tomitanul, s-a eliberat de sub dictatura distanțării sociale și a împărtășit mai mulți copii, cu aceeași linguriță. Un gest de sfidare față de autorități, de nesupunere și de declarare a autonomiei sale de ierarh. Patriarhia însăși a găsit acțiunea ÎPS-ului de la malul mării „ostentativă” și a recomandat respectarea legilor țării.

Citește mai mult