Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

România nedescoperită. Invitație la o doină live pe Facebook din Țara Lăpușului: „Io-s Pițiș doinașul și marți pe-nserat v-aștept să vă zic de cântat”

Pițiș doinașul

Când tehnologia ne schimbă viața în fiecare zi nu trebuie să uităm însă că valorile tradiției sunt cele care ne definesc ca națiune. Și e bine să căutăm în fiecare din noi România nedescoperită, sau să mergem tot cu ajutorul tehnologiei acolo unde nu putem, în fiecare zi, să ajungem, să-i cunoaștem pe cei care păstrează esența istoriei acestui popor.

Astăzi ne întâlnim cu un personaj cu totul special. Recunoscut doinar din Maramureș, Nicolae Pițiș din Țara Lăpușului a fost declarat de către Ministerul Culturii, Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial ca tezaur uman viu. Este un titlu onorific acordat celor care reușesc să păstreze vii valorile tradiționale.

Cântecul lui aduce în prezent sute de ani de tradiție care, altminteri, ar fi fost poate demult uitată. 

A învățat să cânte de la tatăl său și a devenit cunoscut în anii '70, când muzica lui s-a auzit în filmul „Pintea Haiducul”, în regia lui Mircea Moldovan. 

Îl puteți întâlni marți seară de la ora 19:00, pe Facebook, pagina România Nedescoperită, unde va avea loc o transmisie live, de la el de acasă, din Țara Lăpușului. „Io-s Pițiș doinașul și marți pe-nserat v-astept să vă zic de cântat”, este invitația adresată tuturor celor care vor să îl asculte. 

Pagina de Facebook România Nedescoperită face accesibilă oricui acea Românie de poveste aflată la capătul cărărilor neumblate sau la marginea unui sat de munte. 

Oricine poate lua acum parte la o șezătoare autentică din Oaș, un recital de fluier susținut de ultimul doinar, o lecție de cojocărit ori de pictură naivă pe sticlă. 

În fiecare marți de la ora 19:00, personalitățile recunoscute drept tezaure umane vii pentru păstrarea obiceiurilor stravechi își spun aici poveștile în direct. 

Marțea trecută, românii au putut intra în legătură cu Tușa Floare, din Țara Oașului, care a ținut șezătoare pe Facebook. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult