Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Nimic fără Dumnezeu

Cristian Tudor Popescu

ÎPS Teodosie s-a plasat în fruntea unui pluton sobornicesc ce s-a preumblat noaptea, în dangăt de clopote, înarmat cu lumânări de circa 1 m lungime, de la spitalul din Cogealac până la o biserică din localitate. Slujba cântată de sfinții părinți pentru vindecare și alungarea virusului s-a revărsat dintr-o dubiță cu boxe însoțind convoiul. Mare păcat că această metodă nu este folosită în toate orașele și satele țării noastre, că așa l-ar lua dracul pe virus, mintenaș.

- Se aude că nu mai sunt locuri la terapie intensivă pentru oamenii pe care îi strânge covidul de gât. Așa că le pune un căpăstru respirator și le dă câte un scaun pe hol. Și nici medicament Remdesivir nu prea mai e. Eu nu știu de ce sunt tratați astfel; altfel ar fi trebuit să se procedeze, de la început, și se vindecau ca prin minune. Preoții de la București și Iași, care au în grijă moaștele Sf. Parascheva și Sf. Dimitrie Basarabov, acum și Sf. Mina (de fapt, nu, că sfântul ăsta e izbăvitorul păgubiților, îi ajută pe piețarii de i-a închis guvernul, nu pe bolnavi), să cheme niște maici de la mânăstire care să spele moaștele în 3-4 ape. Lichidul rezultat să fie tras în sticluțe cu eticheta Patriarhiei și distribuit credincioșilor loviți de covid. La un preț creștinesc, firește. Ei vor bea câteva picături pe zi și se vor tămădui. 

- Leac numai pentru credincioși, firește, ăilalți n-au decât să se ducă pe holurile spitalelor. Acuma, un jurnalist mai dințos ar putea să întrebe: Și cum îi deosebim pe credincioși de păgâni?

Răspunsul îl dă ÎPS Calinic, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, care îi povățuiește pe ortodocși să îi aleagă în parlamentarele din 6 decembrie pe acei candidați care „1. Manifestă credință în Dumnezeu” și „2. Susțin activitățile spirituale și sociale ale Bisericii”. Prin urmare, cine se duce regulat la biserică, se închină în mod repetat de câte ori trece pe lângă una, bate mătănii și le prefiră, poartă câte-un crucioi de aur la gât, dăruiește sfintelor așezăminte sume consistente, e foarte potrivit pentru a fi votat. Astfel, ÎPS Calinic dorește, pesemne, să umple Parlamentul cu și mai mulți interlopi decât oricum sunt pe-acolo, că aceștia fac cele de mai sus cu cea mai mare osârdie.

- Deși mai mic în grad, îi ține isonul mai abitir PS Vicențiu al Sloboziei și Călărașilor: „Un creștin ortodox nu are cum să gireze cu votul său un dușman declarat al valorilor creștine promovate de Biserică”.

- Interesant este că a doua dintre cele 10 porunci ale Cucerniciei Sale Calinic mai conține ceva: „Apărarea libertății religioase”. Adică fiecare e liber să creadă în ce Dumnezeu vrea și să-și practice credința, înțeleg ca un păgân ce sunt. Id est, dacă un român are credința, mai exact rațiunea, să nu creadă în Dumnezeu, în BOR și în domnii Calinic și Vicențiu, dacă e liber s-o aibă, atunci de ce să nu poată fi votat? Cum să discriminezi candidații pe baza criteriului ortodoxiei afișate? Pe cale de consecință, ar însemna ca doctorul Raed Arafat, musulman, dacă ar candida, să nu fie ales de niciun creștin ortodox, că așa zice BOR. Sau ca milioanele de ortodocși care l-au votat la președinția României pe evanghelic-luteranul Klaus Iohannis să fie afurisiți în veac de Biserica lor...

- În afaceri, asta se numește cât se poate de clar concurență neloială. O să-mi spuneți că BOR nu face afaceri și, deci, nici concurență neloială. Nu-mi rămâne decât să transcriu această știre, tot despre Arhiepiscopia lui Calinic.

„Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților și-a înființat propria firmă de asigurări, iar preoții sunt obligați să-și asigure bunurile din parohii începând cu 1 noiembrie, doar prin intermediul acestei firme, S.C. A.S.R. Bucovina S.R.L., scrie NewsBucovina.ro. Decizia a produs nemulțumiri în rândul preoților, mai ales că aceștia vor trebui să renunțe la contracte de asigurare în vigoare cu alte firme, pentru a se asigura la firma Arhiepiscopiei. Potrivit datelor publice, S.C. A.S.R. Bucovina S.R.L. a fost înființată în data de 15 octombrie și nu este plătitoare de TVA” (Digi24.ro).

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • "Nimic fara dumnezeu". Gresit. Bor este fara dumnezeu.
  • Like 5
 • În alte vremuri mă consideram un creştin ortodox (chiar dacă nepracticant) în linia tradiţiei părinţilor şi strămoşilor mei. Asta până am început să văd că, de fapt, BOR înseamnă credinţa în Dumnezeul Hoţilor, demonstrată din ce în ce mai evident prin susţinerea hoţilor şi alianţa cu aceştia, prin contradicţia dintre preceptele moralei creştine şi acţiunile sale. Iar atitudinea şi acţiunile BOR, în contextul pandemiei şi al măsurilor de protecţie necesare luate în toată lumea,
  înseamnă NEMERNICIE PENALĂ.
  • Like 7
 • dupa marea exorcizare din Constanta, daca nu dispare covidul din judetz cine e de vina? preotul care s-a rugat prea stramb? Musulmanii si celelalte religii conlocuitoare in zona? CTP? republica.ro ?
  • Like 4
  • @ Claudia Olteanu
   Parerist check icon
   elgetebeii!
   • Like 2
  • @ Parerist
   evident, altii sunt de vina :)
   • Like 3
 • Asa zisul D-zeu al vostru nu este decat o stihie energetica duhovniceasca care poate zace in organismul oricarui martalog indiferent de studii. Cert este ca odata infectat POATE VEDEA PRIN TINE iar orice miscare ai face chiar si rationala deci de gandire el va actiona inaintea ta cu jumatate de ora minute secunde s.a.m.d contracarandu-ti INTENTIA buna sau rea inlocuind-o cu efortul sau propriu prin "facere" . Pot sugera ca odata infectat vei fi prizonier cat timp va avea nevoie de tine dupa ce nu vei mai fi folositor se debaraseaza subtil si-si va insusi meritele tale. MDA ASTA REPREZINTA MOT-A-MOT D-zeul vostru.
  • Like 1
 • Citez din memorie:
  ”Nu credeam să-nvăț a zâmbi vreodată
  Pururi sumbru, înfășurat în geaca-mi
  Crunt scriu, chinuit de Ness-uri
  Sau de mine, înveninat de pata-mi
  ...........................
  Diodă în metru antic”
  Acesta este un fragment - dedicat lui CTP - dintr-o parodie apărută în ”Academia Cațavencu” , acum mai mulți ani, când era o ediție consacrată sărbătoririi lui Eminescu. Atunci eram mare fan CTP și, apreciind totuși umorul de bună calitate, scrierea mi s-a părut cam nedreaptă și nemeritată de către CTP, care nu se făcea ”vinovat”, în opinia mea, decât de prea multă luciditate, franchețe și lipsa compromisurilor morale. Timpul a trecut, din fericire eu m-am mai destupat la minte de atunci și din păcate CTP a îmbătrânit urât, transformându-și micile defecte (care-i dădeau doar o pată benignă de culoare) în ditamai tarele sufletești. Dintr-un tip lucid și intransigent (un model uman la vremea aceea) a devenit un omuleț rău la suflet, pur și simplu. Un ”hater” ca oricare altul (doar că având talent în a scrie) care se bucură să lovească, pur și simplu, folosind etica doar ca pretext pentru agresiune. Și un domeniu predilect de agresiune al domnului CTP (autodeclarat mai demult Sfântâniță) este Biserica - și mai mult chiar - credința. Se vede asta de la o poștă, chiar de la primul paragraf al articolului. Am mai spus-o și în altă postare: neregulile săvârșite de slujitorii Bisericii (cele reale, nu orice își închipuie orice hater că sunt nereguli) nu trebuie băgate sub preș, ci scoase la lumină și vindecate, în măsura posibilului. DAR, așa cum un om nu își agresează verbal sau nu își nedreptățește propria mamă, tot așa și societatea trebuie să aibă o atitudine de respect și considerație față de Biserică, iar rezolvarea neregulilor, să se facă cu decență, nu cu ură. Ură are Anti-Christ-ul, iubire și dreptate făcută cu iubire, are Lumina divină. Depinde de noi de care parte alegem să fim. Dl. CTP insistă (chiar insistă suspect de mult) să fie de partea lui ”Sfântâniță”. I se pare că dreptatea și morala din capul său sunt opozabile celor ale lui Dumnezeu și unde Dumnezeu, slujitorii săi și credincioșii ”greșesc”, are el răspunsul corect. Care mai e și plin de ură. Halal!
  Insistența asta suspectă a lui CTP de a fi - acum mai mult ca oricând - împotriva Bisericii și credinței, mai poate avea o explicație simplă d.p.d.v. psihologic. Nu e deloc sigură, dar mi-ar plăcea să cred, pentru el, că de fapt răutatea lui din atitudinea exterioară nu e decât efectul unei suferințe interioare și începerii fisurării concepției ateiste cu care era în echilibru stabil până acum. Spunea un preot cu har că oamenii sunt efectiv buni în profunzimea lor, iar răutatea afișată denotă de multe ori multă suferință și oricum este doar un fel de accident în ființa lor. Timpul va hotărî cum se va decanta mai departe ființa interioară a D-lui CTP și pe ce cale o va apuca. Sper, pentru el, să găsească, să recunoască și să primească Lumina, care, mai mult decât Rațiunea, este Iubirea.
  Până atunci (”if ever”), nu o să mai comentez articolele sale sau răspunsurile altora la acestea, oricât de provocatoare ar fi, fiindcă deocamdată ar însemna să mă consum sufletește degeaba.
  • Like 4
  • @ Dan Cojocaru
   Din tot ce ai scris nu vad nimic care sa justifice atitudinea borului.
   1. Crezi ca slujbele si adunatul oamenilor va alunga virusul? Nu mai degraba ajuta la raspandirea lor prin adunatul in conditii improprii vremurilor noastre? Daca dumneata crezi ca biserica sau credinta e facatoare de minuni poti sa te opresti din citit aici. Nu esti genul de om cu care sa poti purta o conversatie rationala.
   2. Crezi ca biserica trebuie sa aiba o agenda politica si sa foloseasca apartenenta la ortodoxie drept criteriu de excludere din functiile publice alese democratic?
   3. Crezi ca bor-ul trebuie sa suga si ultimul banut prin orice metoda posibila?

   As putea continua cu alte exemple dar ma rezum la ce s-a scris in articol. Sunt curios ce argumente poti aduce in afara de o credinta axiomatica ca biserica e eminamente un motor al binelui. Din punctul meu de vedere bor-ul e o adunatura de capsomani:
   -care in ignoranta lor pun in pericol viata oamenilor,
   -pentru care sintagma "iubeste-ti aproapele" se rezuma la se pare doar ortodoxii romani albi si straight,
   -care vad in enoriasi o masa de manevra pe care o asmutesc dupa bunul lor plac si interes,
   -si nu in ultimul rand sunt niste nulitati care nu au alte preocupari dincolo de propasirea materiala individuala sau a bisericii.
   • Like 8
  • @ Dan Cojocaru
   Il acuzati pe CTP de rautate, dar nu vedeti ca insusi mai marele bisericii ameninta guvernul ca va fi pedepsit de judecata divina cand bietul guvern e facut din oameni si greseste fara sa vrea raul cuiva, ci incercand sa ia niste masuri anticovid!
   • Like 6
  • @ Dan Cojocaru
   de acord cu dumneavoastra! de un timp incoace domnul popescu are niste derapaje.
   • Like 1
  • @ Dan Cojocaru
   Nu este vorba de "ura impotriva credintei". Nici macar nu este ura impotriva bisericii. Asa cum numai ura poti nutri fata de un dragnea, un nastase, un ponta, un tariceanu, un ciolacu, un c.stefanescu, un s.nicolae, un iordache, un t.toader, o firea, dancila este mult inferioara pentru a o include aici si, din pacate lista poate continua cu parazitii vanzatori si tradatori de tare la propriu, asa nutrim, care nutrim,ura fata de functionarii din fruntea bor. astia nu au nicio legaatura cu credinta sau cu dumnezeu. Amintiti-va cum a procedat isus cu preotii templului. Fata de acestia din urma, ca si fata de cei numiti mai inainte, nu poti avea iubire, nici macar indulgenta. Sunt niste hrapareti, pusi pe jaf si imbogatire pe spinarea bietilor romani, fie crestini ortodoxi fie atei. Din pacate "elitele", "alesii" la noi nu sunt demni de respect. Trist dar adevarat. Istoria este presarata, nu numai aici, de tradare, exploatare, inrobire, jefuire a celor multi. Cum e posibil? Oare cei multi sunt prosti si lasi? Nu, dar sunt prea multe cozi de topor. In primul rand institutiile menite a aplica legile. Culmea legi scoase de cei ce le incalca cu nonsalanta! Si acest fenomen a aparut odata cu aparitia statului de orice fel. Momentan nu cunoastem o alta forma de organizare a societatii umane fara stat.
   • Like 2
  • @ Adriana Negruti
   "Mai marii bisericii" sunt tradatori de neam. Ei s-au aliat, de mult, cu cel mai nemernic, cel mai abject, cel mai impostor "partid politic" din romania - psd. Si au facut asta in schimbul favorii de a nu plati impozit, tva, de a li se indeplini jaful asupra padurilor romaniei, de a li se permite, alaturi de cateva televiziuni de casa, ( a3, rtv, mai nou prima,tvr,noul post al lui marius tuca - probabil ca in pandemie nu-i mai merg afacerile cu carciumile) de a manipula "prostimea" in favoarea psd. Asta este singura putere a psd: prostimea manipulata de ticalosi. Si cu cat nemernicii uniti vor sabota actualul guvern cu atat va creste numarul celor care se vor mai lasa inca odata, a cata oara? prostiti de propaganda ticalosilor. deja nemernicii sunt infiltrati in partidele "de dreapta" ca sa semene dihonia si le iese de minune.
   • Like 3
  • @ HateField
   ove check icon
   Eram pregatit sa scriu cat puteam de bine ca sa sustin articolul scris de C.T.P..Nu mai e nevoie ,comentariul tau spune tot ,LIKE
   • Like 0
 • In atentia guvernantilor si presedintelui: ROMANIA ESTE STAT LAIC. BISERICA ESTE TOLERATA PENTRU CEI CE VOR SA CREADA IN EA. BISERICA NU REPEZINTA PUTERE IN STATUL ROMANIEI. CAND VA VETI TREZI SI VETI AVEA CURAJUL SA-I PUNETI LA LOCUL LOR PE POPI, ACESTI SLUGOI PROFITORI AI PREFACUTILOR PSD?
  • Like 12
  • @ Mircea Zugravu
   Dan check icon
   Exact ,,Stimate Domn ,,,Acum de ceva vreme , prea-intelijentul - ciolacului ,, le-a tinut o predica popilor , sa fie iar de partea lor ,a psd-ului ,De parca pana acum nu ar fi fost ! Cata ipocrizie ,in Lumea celor ,care se asemana si se aduna ! Pe acesti ,indivizi,,,popii & pesedistii doar MINCIUNA-I LEAGA LAOLALTA ,, Nimic altceva ,,smecheria --mentalitatea de Ev Mediu ,de a fura , incultura,, etc,
   • Like 8
  • @ Dan
   Da, biserica, bor-ul este vandut, de la iliescu incoace urmasilor comunistilor, securistilor, tortionarilor. Si inainte erau. Doar asa au scapat cu viata si au fost repusi in drepturi, din lagarele staliniste de exterminare. Singurii care au avut demnitate dintre ei sunt morti de atunci.
   • Like 4
 • "Mare păcat că această metodă nu este folosită în toate orașele și satele țării noastre, că așa l-ar lua dracul pe virus, mintenaș."-pe toti care nu cred in virus dar cred in dobitocii astia de preoti,batuti in cap,pt.ca putini sunt cu mintea intreaga dar nu ies la iveala de frica sefului BOR,cu privirea vesnit crunta si de speriat daca il privesti.
  • Like 8
 • antonia check icon
  Asta e inca o lehamite mica in comparatie cu muuuulte altele; jungla e mult mai etica si morala decat societatea in care traim.
  Oricum, se pare ca '' Dumnezeu ii ajuta'. Mecanismul functioneaza ;D
  • Like 3
 • Stefan check icon
  Tovarasul Popescu, un om care se declara ca neavand nici un Dumnezeu, este foarte potrivit in a da lectii despre acel Dumnezeu pe care nu il cunoaste si despre libertatea religioasa.
  • Like 2
  • @ Stefan
   Dragos check icon
   Te iert, Stefane. Intr-o tara fruntasa la analfabetismul functional, sunt sanse ridicate ca cel care citeste un articol serios sa nu inteleaga argumentele prezentate. Logica este, totusi, un subiect dificil, iar daca se mai pune problema sa fie combinata cu probleme de etica...Ne-a luat dracu, cu matanii cu tot!
   • Like 17
  • @ Dragos
   Stefan check icon
   Nu ti-am cerut iertare. Imi pare rau pt tine ca esti analfabet functional. Mai poti citi o carte, de exemplu un ronan e mai simplu pt inceput. Cred ca te va ajuta. Vei ntelege atùnci ca logica este o disciplina stiintifica, iar injuriile sunt expresia unui sentiment numit ura
   • Like 1
  • @ Stefan
   Paul check icon
   La cum te exprimi sunt sigur ca ești fericit, fiind sărac cu duhul.
   • Like 7
  • @ Stefan
   Nu trebuie sa il cunosti pe Dumnezeu, ci sa recunosti prostia din oamenii bisericii si interesele lor ascunse care nu au nimic in comun cu biblia. De altfel, in cartea sfanta se spune ca omul a fost facut "dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu", deci oricare dintre acesti borfasi in sutana ar trebui sa aiba nitica glagore, nu cat dumnezeu, dar macar nitel asa, sa fie de un discernamant decent.... dar pas!!!
   • Like 7
  • @ Paul
   Este injositor ai raspunde acestui individ.
   • Like 0
  • @ Stefan
   Dan check icon
   popa lovit-n orgoliu , ortodox, verde ! Este plina lumea de prefacuti ,
   • Like 3
  • @ Stefan
   CTP nu s-a pronuntat niciodata impotriva libertatii religioaase sau de orice fel. Doar impotriva hotiei, falsitatii, postelii si prostiei. Dar e greu sa-ti dai seama.
   • Like 4
  • @ Stefan
   Lasa-te si lasa-ne.
   • Like 1
  • @ andreea dragusin
   Bor-ul nu e prost. E ticalos si mercantil.
   • Like 3
  • @ Stefan
   Este un păcat să îndemni la folosirea rațiunii?! Dumneata n-ai spus niciodată nimănui: „Ce faci?! Gândește-te!” Cam asta face CTP mai în toate articolele sale. Restul sunt înflorituri (formă, nu fond), care n-ar trebui să-i deranjeze pe cei care-și folosesc bine funcția creierului dată de Dumnezeu (după chipul și asemănarea Sa). Aici trebuie precizat că “Dumnezeu este duh” (Ioan 4:24) ), nu are trup. Deci asemănarea se referă la gândire!
   • Like 1
  • @ Mircea Zugravu
   Stefan check icon
   Vorbeam ieri despre analfabetismul functional. Dar tù esti pur si simplu analfabet. Rolul cratimei se invata in scoala primara..
   • Like 0
  • @ Stefan
   Dute ba analist de carciuma.
   • Like 0


Îți recomandăm

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult

Dan Byron_FB

Se numește Daniel Radu, are 43 de ani și a copilărit într-un bloc lung, aflat lângă un altul, în ruină, de pe Șoseaua Pantelimon din București. În lumea aceea, mulți copii săraci, jefuiți de către soartă de dragoste și siguranță, căutau să recupereze ceva de la viață din buzunare străine și să egaleze scorul lovindu-i pe cei mai slabi decât ei.

Citește mai mult