Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Niște nesimțiți care fac glume proaste au supărat-o pe Tovarășa

Gabriela Firea logo

N-a fost nevoie decât de vreo 2-3 emisiuni omagiale (Dar, vai, acesta este biroul dumneavoastră?... telefonul dumneavoastră?... biserica dumneavoastră?) ca incultul personalității să se reinstaureze peste București.

Aseară, o imagine care sugera că noul logo al Bucureștilor este și el plagiat după coperta unui manual de geometrie din 1959 s-a viralizat rapid pe Facebook. Cei cu un minim discernământ au râs ca de o poantă bună. Cei care suflă și-n iaurt și-au confirmat, printr-un simplu search pe Google, că totul e un Photoshop și că manualul avea altă copertă. În fine, probabil că unii, degrabă share-uitori de citate motivaționale, n-au priceput că e o glumă.

Poanta a venit însă spre seară sub forma unui comunicat din partea Primăriei: „Considerăm că acesta este un atac deliberat la credibilitatea și la imaginea Primăriei Capitalei și ne rezervăm dreptul de a-i acționa în justiție pe cei care au declanșat și răspândit această manipulare grosolană”.

Aici n-am mai râs. Să consideri asta un atac la „credibilitatea și la imaginea” Primăriei înseamnă să trăiești încă în 1987, nu în 2017. Ce libertate de expresie? Ce libertate (una dintre puținele care ne-au mai rămas) să râdem de conducătorii noștri? Să se interzică bancurile! Să se dea Facebook doar 2 ore duminica! S-a supărat Tovarășa!

Cu o zi înainte, Inspectoratul Școlar București dăduse și el un comunicat, ca răspuns la „cazul Tunigaru”, în care spunea printre altele: „Considerăm că declaraţiile doamnei profesor Cristina Tunegaru nu corespund adevărului, sunt fără bază legală şi aduc prejudicii de imagine Doamnei Gabriela Firea”. Consideram că Inspectoratul are grijă de imaginea școlii, nu de imaginea doamnei primar. Asta-i frământă grija pe domnii și doamnele de la Inspectorat, să n-o supere pe Tovarășa!

Obsesivă preocuparea pentru „imagine” a acestei doamne aleasă masiv de bucureșteni în speranța că o femeie de treabă o să le curețe orașul! La aproape un an de mandat, într-adevăr, l-a curățat definitiv: Capitala României este la fel de murdară, de sufocantă și de tristă, doar că din când în când doamna primar îi aplică o peliculă de kitsch cu sclipici, ca să aibă televiziunile ce să filmeze. Doamna face din serviciul la Primărie un mic show de televiziune, în speranța că va prinde lozul cel mare: o candidatură la Președinție.

Cele două comunicate, al Primăriei și al Inspectoratului școlar, sunt atât de inadecvate lumii în care trăim, încât o ridiculizează inevitabil pe doamna în chestiune.

Cu mâinile în șold, Tovarășa are aerul oțărât al unei găinușe moțate lovite de mesianism. Spectacolul este atât de strident, încât îl pot vedea și colegii ei, intelectualii.

PS. Noul logo al Bucureștilor îmi amintește de „Mațele-ncurcate”, un joc din 1987. Surprinde perfect haosul și lipsa de organizare a acestui oraș. E mult mai ieftin să dai banii pentru un sticker decât să faci o parcare și să zici că ți-ai făcut datoria. În rest, logo-ul este la fel de inutil pentru bucureșteni ca și doamna primar. Turiștii străini care vin în București de capul lor nu vin pentru logo, ci pentru lugu-lugu: băutură ieftină și femei și mai ieftine în Centrul Vechi.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Bine zis!
  • Like 0
 • Stiti ce ma intriga pe mine ? De ce , la misto, i se spune dnei Firea " Tovarasa " ? A facut ceva rau in tinerete si nu stim noi ? Sau poate , e bine sa ne batem joc de alesii nostri , mai ales daca sunt de pe partea "stanga" !. Ma mir ca "tovarasa " mai are ceva de facut , de indreptat, de reparat , dupa ce Nicusor si cu ceata lui au salvat Bucurestiul . Astept Salvarea Romaniei !
  • Like 0
  • @ Titus Paul Ionescu
   Anon check icon
   Facem misto de ei pentru ca exact asta merita. Cat despre tovarasa, asocierea cu Dan Voiculescu si PSD sunt destul ca sa-i aduca titlul "onorific" de tovarasa.
   • Like 0
  • @ Titus Paul Ionescu
   check icon
   ESte relativ simplu. La modul general, republica.ro cultivă atitudine programatică anti-PSD. La modul particular, fiind total incompetentă și lipsită de educație și de bun simț, Tovarășa mi se pare un epitet chiar simpatic.
   • Like 0
 • Gabriei check icon
  Doamna Firea se bucura si de un vizibil suport din partea "colegilor de presa". Daca era alt primar in locul ei, la ce gropi au rămas in Bucuresti după iarna trecută, era deja mega linșat mediatic.
  • Like 1
 • Exact, lugu-lugu d-ăla. Dar logo-ul e Illustrator ori Corel ori Inkscape ori altceva vectorial, nu Photosop, ăla e pentru dame.
  • Like 0
 • Da cetățeni de ce nu au și ei dreptul ca la sfârșit de mandat sa dea in judecată , politicienii care au promis mult și nu au făcut nimic ?
  • Like 4
  • @ Vic Berenghi
   P,entru ca ei fac legile!S-au invatat sa nu ripostam,sa-i lasam sa-si faca de cap cu pretul vietii noastre,si a copiilor nostrii .
   • Like 3
 • Îmi pare foarte rău!
  Deci sa o criticam pe d-na Firea,mai bine o lăudăm pe d-na Pandele ca vrea sa facă din București cea mai frumoasa,moderna și curata suburbie a Volunari-lor!
  • Like 2
 • ca sa le aduc aminte celor care invoca mereu lipsa de la vot pentru a justifica ceea ce se intampla acum, iata lista candidatilor din primul scrutin:
  1. Mirel Amariţei - ProDemo
  2. Daniel Barbu - ALDE
  3. Cătălin Berenghi - independent
  4. Nicuşor Dan - USB
  5. Bogdan Diaconu - PRU
  6. Petrică Dima - PSRO
  7. Gabriela Firea - Alianţa PSD+UNPR
  8. Iulia Gorea-Costin - PNŢCD
  9. Niculae Neamţu - Partidul Republican
  10. Cătălin Predoiu - PNL
  11. Adrian Severin - PDS
  12. Robert Turcescu - PMP...
  asa deci, care dintre ei credeti ca facea ceva mai mult sau mai bine?
  • Like 3
  • @ George Radulescu
   Anon check icon
   Fata de tanti Firea? Nicusor Dan.
   • Like 4
  • @ George Radulescu
   Anon check icon
   In completare: daca nu va place nici un candidat, de ce nu candidati dvs.? Pe bune, orice e mai util decat inactiunea.
   • Like 1
  • @ Anon
   pe bune? chiar Orice? decat sa fac un rau cu mana mea prefer sa fiu acuzat de inactiune.
   • Like 0
  • @ Anon
   si orice rau ipotetic, nenascut poate fi doar prezumat. oricum aia cu de ce nu ai votat tu, e doar o gluma neserioasa... ca sa ajungi sa votezi ai nevoie de un spate pe care doar structurile bine organizate pot sa-l ofere. altfel e alta gluma, o naivitate de care tot cei care au posibilitati profita, capatand legitimitatea unei asa zise competitii democratice. in fapt fiind doar carnaval,
   • Like 0
  • @ George Radulescu
   Anon check icon
   Inactiunea in cazul nostru chiar inseamna un rau. Nefacand nimic lasati lucrurile sa continue exact ca si pana acum. Dvs. ce propuneti de fapt? Sa stam sa asteptam ? Ce si pana cand?
   • Like 1
  • @ Anon
   pai atept sa devina votul obligatoriu, fapt care va scoate din case cei 60-70% de alegatori si care probabil vor anula buletinele!...pentruca nu vor vota pe niciunul, asa cum spera unii dintre cei ce asta viseaza, sa vedem atunci un votat de 51% din cei 30% cum va putea sa afirme ca reprezinta majoritatea, deabia atunci clasa politica se va trezi si va incerca sa nu mai sufoce caracterele reale cu sarcini de partid. ce valoare are un om valoros in fata unui partid care coboara sarcini din olimp si impune orice miscare, oriceadiere si care crede ca nici soarele nu se misca daca nu e sarcina de partid? altceva nu ma duce mintea? poate stiti dvs? sa votam si iar sa votam asa ca niste automate electorale care evalueaza mereu raul mai mic? prefer sa votez raul mai mare...poate se rupe dreaq caruta de tot si o sa inteleaga toti, inclusiv cei care au puterea, ca trebuie sa mai faca si bine in pauzele in care nu fura!
   • Like 0
  • @ George Radulescu
   Anon check icon
   Asa, si cum ar deveni votul obligatoriu? Pai tot astia ar trebui sa voteze si legea aia. Cand credeti ca vor vota o lege care sa nu le fie favorabila lor? Chiar daca prin absurd va deveni votul obligatoriu (nu prea are cum, dar sa zicem), credeti ca sistemul nu va fi de asa natura incat sa se poata face o "majoritate" de 30% daca majoritatea buletinelor sunt anulate? Ba, inca o sa traga spuza pe turta lor si o sa inceapa pe la televiziunile de partid " aa, da, iata ca lumea se revolta, ca de fapt nu-si doreau vot obligatoriu " etc etc.
   E nerealist ce propuneti dvs. Daca se rupe caruta sunt sanse reale sa se intample ce s-a intamplat in 89-90, cade un rand de corupti, vine altul la putere, iar fostii eventual se muta intr-o tara din care sa nu poata fi extradati. Eu zic ca ori votam, ori ne implicam direct, altfel nu vad cum pot sa se indrepte lucrurile.
   • Like 0
  • @ George Radulescu
   Paul check icon
   Dacă nu ai ce sa votezi pentru și nu poți sa găsești "răul" cel mai mic, atunci votează contra, dar Votează! A nu te duce la vot intr-o democrație, nu e un protest ci o prostie, o atitudine de sclav pentru ca ii lași pe alții sa decidă asupra ta și asupra celor care contează pentru tine.
   • Like 2
  • @ Paul
   bai nea...vorbeste politicos, cine zice ala e! sclav esti tu si cu cei care raspundeti precum cateii lui Pavlov. am macar inteligenta elementara sa nu ma bag intr-un joc pe care acum nu am cum sa-l castig. si poate inteleg si unii oameni politici ca exista un rezervor urias de oameni in asteptare de ceva care sa merite. si fara escroci, hoti, oligofreni si mai stiu eu ce alte facaturi pompate cu steroizi electorali. ADieu!
   • Like 0
  • @ George Radulescu
   Anon check icon
   Se poate castiga, doar ca e foarte greu. Si da, unii oameni politici inteleg ca exista acel rezervor in asteptare, dupa care avem 2 posibilitati: ori vor sa faca ceva dar n-au suport, pentru ca oamenii aia sunt in asteptare si nu se implica, ori ii doare undeva, zic mersi ca n-au parte de cine stie ce rezistenta si isi vad in continuare de jaf ca pana acum.
   • Like 0
  • @ Anon
   corect, si ce-ar fi daca USR-ul ar deveni mai convingator aducand oameni de valoare, profesionist convisi si de faptul ca nu vor fi striviti de un aparat de partid si de relatii obscure. de ce crezi ca Dacian Ciolos nu a vrut sa se inregimenteze politic si sa-si strice CV-ul cu precedente politicianiste balcanice? asteapta si omul ala la fel ca inca vreo 11-12 milioane de nehotarati plus inca vre-o 4 de votanti de rau mai mic.
   • Like 0
  • @ George Radulescu
   Anon check icon
   Sigur ca exista loc de mai bine in ceea ce priveste USR. Eu sunt dispus sa le acord o sansa. Poate dvs. nu sunteti. OK! De ce nu va faceti dvs. un partid asa cum vi-l doriti? Da, aparatele de partid sunt greu de batut, dar daca nu incearca nimeni nici nu o sa scapam de ele. Altfel ce facem, stam si asteptam un colaps? Cine o sa aiba de castigat?

   Cat despre Ciolos, nu stiu de ce nu a intrat in USR. Poate se vrea in PNL (nu cred ca ar fi o alegere buna, dar cine stie), poate o sa isi formeze totusi un partid propriu sau poate ca vrea sa isi pastreze imaginea de independent pentru urmatoarele alegeri prezidentiale.
   • Like 1
  • @ Paul
   Vreau sa stiu .... cum se voteaza "contra"! ? si promit ca o sa-mi dau doua palme in fata oglinzii pentru ca ar fi trebuit sa invat de multa vreme asta...
   Eu de 27 de ani nu vad perindandu-se pe sticla doar javre si prosti, cu scoala sau fara scoala. Cei pe care nu i-am mirosit din start imi confirma apoi prin fapte. Parerea mea este ca "sistemul" bine informat conduce prin "dosarele". Cei care nu au "dosarele" sunt putini si pot fi maturati, manipulati sau nu vor avea de ales. Educatia unui popor are un pret mare ..
   Romania nu are nici cea mai mica sansa atata vreme cat este condusa de bande si gasti care se sfasie peste un trup muribund. Daca incerci sa le iei prada, se unesc si sar impotriva ta. E ca in jungla...
   • Like 0
  • @ Schwarze Katze
   Paul check icon
   Poți sa votezi contra votând alternanța la putere. Dacă ai doua javre de care nu poți sa scapi, da-le ocazia sa se bată cât mai des pe singurul ciolan, la un moment dat o sa se sfâșie una pe cealaltă.
   • Like 1
  • @ George Radulescu
   Paul check icon
   Pai n-a zis nimeni ca sclavii nu pot fi inteligenți. Chestia cu sclavii e ca au posibilități restrânse de a decide asupra lor... Nu am folosit termenul in mod peiorativ bai nea... sclavule ;-)
   • Like 0
 • Vis-a-vis de turisti, astia sunt inca cei ce viziteaza muzee. De cate ori am fost in ultimii ani am vazut prea putini bastinosi, bucuresteni care habar nu au. Poate dupa, mult lugu-lugu si alcoale. Dar nu este meritul acestei maimute. Este doar orasul care, culmea are ce oferi.
  • Like 0
 • Și când te gândești că această doamnă apare în sondaje cu cea mai mare încredere din partea românilor!
  • Like 2
 • Intradevar Bucurestiul este un mare santier si doamna Primar nu face nimic ca sa se rezolve aceasta situatie... avem metroul din Drumul Taberei care inca nu functioneaza desi termenul de predare este depasit deja cu minim 2 ani ... Avem pasaj la Piata Sudului, aceeasi situatie inca nu este finalizata lucrarea ... deja incep sa imi pun intrebari ... este ca in bancul cu cea mai frumoasa femeie singura pe o insula doar cu un barbat, ea vrea... el ar vrea .. insa nu are cu ce .... DEGEABA ... Aceasta este concluzia si in cazul doamnei primar ... DEGEABA, nu sunte-ti buni de nimic .... aaaaaa .... pardon ma scuzati, am gresit ... sunte-ti buni sa va intalniti noaptea pe la 01.00 AM in Parlament si sa dati vre-o 10 legi si ordonante de urgenta pe sustache .... asta pina se vor satura votantii de dumneavoastra si vor veni sa va aduca aminte pentru ce sunteti pusi acolo ... lucrati.
  Apropo doamna primar, Bucurestiul are cumva strazile fara gropi si cu marcaje rutiere ? Cat timp a trecut de cand aveti functia de Primar al Capitalei ? Cat timp va trebuie sa alocati fonduri pentru parcuri, spatii verzi, gradinite, scoli si spitale ????? Cu biserica am observat ca s-a rezolvat treaba in regim de urgenta...deh, avem nevoie ca cele sfinte sa lucreze pentru bunastarea mafiei locale... cu celelalte probleme este mai greu ... apropo cladirile vechi care sunt faima acestei urbe, cand veti face demersurile necesare pentru reabilitarea lor, pentru ca marea majoritate a turistilor straini din aceasta cauza ne viziteaza, nu doar sa faca un sex ieftin cu flora si fauna din Capitala ... Poate aveti timp sa le transmite-ti celor de la RATB ca liniile de tramvai dintre Piata Ramnicu Sarat - Titan si cele din Pantelimon deja au ruginit din cauza ca sunt nefolosite de vre-o 5 ani ... Poate ca astupati si groapa de la marginea Bucurestiului sau umpleti-o cu apa si pesti, macar sa pescuim in noua balta din fata complexului Cora Pantelimon... s.a.m.d.
  • Like 1


Îți recomandăm