Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Cazul Tunegaru: ce s-a întâmplat în realitate. „E o hibă majoră a sistemului. E primăvara transferurilor”

Tunegaru Cristina

„Un funcționar al inspectoratului a alocat din pix orele mele altui profesor”, a scris joi pe Facebook profesoara de limba română Cristina Tunegaru. Decizia, spune ea, a fost luată fără ca inspectoratul să îi evalueze metodele de predare. „E o hibă a sistemului, e o hibă majoră a sistemului care nu este interesat de ceea ce se întâmplă la clasă. Nu este interesat de ce relații se formează între profesori și elevi, de ceea ce își doresc părinții, ceea ce este absurd”, spune ea pentru Republica.ro.

Publicist și cercetător doctoral, Cristina Tunegaru este profesoara care i-a criticat pe profesorii de la școala 164 pentru că „au participat cu slugărnicie la circul desfăşurat de Gabriela Firea sub pretextul conştientizării pericolelor internetului”, atunci când primarul Capitalei a venit împreună cu ministrul de Interne, Carmen Dan, să le vorbească copiilor despre Balena Albastră. Tot ea i-a transmis în ianuarie Gabrielei Firea că nu va respecta dispoziția de a nu le pune absențe elevilor care întârzie la primele ore la școală.

Cristina Tunegaru predă limba română la școala 95 după ce a obținut anul trecut a treia notă din București la examenul de titularizare - 9,67. Cu toate acestea nu a obținut și un post de titular. „Chiar dacă ai luat notă mare, nu te poți titulariza din moment ce nu există posturi. Eu nu sunt titulară, deși am obținut a treia notă pe București anul trecut. Un profesor titular nu poate fi dat decât foarte greu la o parte, în timp ce un suplinitor poate fi înlăturat foate ușor”, explică ea. 

A aflat că nu va mai lucra la școală după ce a intrat pe site-ul care prezintă situația titularizărilor și a văzut că postul său a fost alocat altui profesor titular. La secretariat, i-a fost confirmat faptul că de la 1 septembrie trebuie să își găsească o altă școală.

„Sunt favorizați titularii sistemului, cei care au reușit să fenteze sistemul și să devină titulari”

„Se practică transferurile în această perioadă, e primăvara transferurilor, înainte de examenul de titularizare”, spune Cristina Tunegaru. Aceasta consideră că transferurile făcute înaintea examenului de titularizare relevă, în multe cazuri, o deficiență majoră a sistemului. „De regulă, e foarte greu să te titularizezi într-un oraș mare. Și atunci oamenii se titularizează în țară, în localități izolate și se transferă în primăvară la oraș. Se poate să nu ajungă niciodată la școala aceea. Apoi, în sesiunea din același an, nu o să fie iar niciun post la titularizare pentru că toate posturile din orașe se ocupă prin transferuri. Sunt favorizați titularii sistemului, cei care au reușit să fenteze sistemul și să devină titulari”, afirmă Cristina Tunegaru.

Atunci când suplinitorii sunt înlăturați de la clasă, acest lucru nu se face, de obicei, în baza unor evaluări obiective. „Se întâmplă frecvent, din păcate, și nu se ține cont de părinți, de ceea ce își doresc aceștia, de relația dintre elevi și profesori. Inspectoratul ia decizii din pix, fără să știe care este realitatea din teren. Sunt convinsă că a mai luat și alte decizii, sunt mulți alți profesori buni care s-au trezit fără loc de muncă din septembrie”, crede profesoara.

A mai trecut prin astfel de situații și, spunea ea, „nu a fost deloc bine pentru elevi”. „Mai ales când este vorba despre clasa a cincea - a șasea, copiii se atașează foarte mult și își doresc ca în continuare să aibă aceiași profesori cu care s-au obișnuit”, afirmă profesoara.

ISMB: Declarațiile profesoarei „aduc prejudicii de imagine Doamnei Gabriela Firea, Primarul General al Capitalei şi ISMB”

Inspectoratul școlar al Municipiului București susține într-un comunicat de presă că a acționat protrivit normelor. "Conform Metodologiei - cadru privind mobilitatea cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar, pentru anul şcolar 2017-2018, aprobată prin OMENCŞ cu nr. 5739/2016, cadrele didactice titulare aflate în restrângere de activitate au prioritate pentru ocuparea posturilor publicate faţă de cadrele didactice suplinitoare, care solicită continuitatea pe post. (..) Considerăm că declaraţiile doamnei profesor Cristina Tunegaru nu corespund adevărului, sunt fără bază legală şi aduc prejudicii de imagine Doamnei Gabriela Firea, Primarul General al Capitalei şi Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti", se arată într-un comunicat e presă al ISMB citat de Mediafax.

Dragnea: Am trimis postarea ministrului Educației, întrebându-l cum este posibil

Liderul PSD Liviu Dragnea susține că a citit postarea de pe Facebook a Cristinei Tunegaru și i-a transmis-o ministrului Educației: „Am citit următoarea postare a unei doamne profesoare din Bucureşti. I-am trimis-o ministrului Educaţiei Naţionale, întrebându-l cum este posibil aşa ceva? Aştept cu mare interes răspunsul dumnealui”, a scris Dragnea joi seara pe contul său de Facebook.

Redăm integral postarea Cristinei Tunegaru:

„Nu m-au inspectat, n-a venit nimeni să mă vadă la ore, să se intereseze de progresele elevilor mei, dar mă dau afară !

Fără să întrebe părinții sau elevii, fără să mă anunțe măcar, un funcționar al inspectoratului a alocat din pix orele mele altui profesor. Și m-am trezit scoasă din școală. Da, pot să facă asta în sistemul public în anul 2017.

Nu mă interesează locul de muncă în sine; ca profesor cu nota 9.67 la titularizare (a treia pe București anul trecut) pot să găsesc oriunde un loc într-o școală publică sau privată. Dar eu am lucrat alături de elevii mei atât de frumos, am investit emoțional, am luptat și am muncit pentru progrese uimitoare, neașteptate care au surprins școala întreagă. Nu îi pot lăsa să regreseze, să piardă totul. E o responsabilitate pe care vreau să o duc până la capăt.

Și totuși, nimic din toate astea nu are vreo relevanță pentru inspectorat. Interesul elevilor e călcat în picioare. Nu vor decât să scape de mine, profesorul care vrea să schimbe sistemul de la bază.”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Îmi plac nonconformiştii, iar Cristina Tunegaru e un astfel de personaj. Dar nu are dreptate şi reacţia ei la faptul că trebuie să-şi caute o altă catedră e exagerată. Metodologia de mişcare a personalului didactic e cunoscută, o cunoaşte şi ea foarte bine. Am suplinit cândva, prin detaşare, catedra unui director. La jumătatea anului, respectivul coleg a pierdut funcţia şi a revenit la catedră. Am revenit şi eu, normal, la catedra mea dţnd deoparte pe colegul care, la rândul lui, mă suplinea. Vă place ideea? :DDD A avut ceva inspectoratul cu mine? Am avut eu ceva cu cel care mă suplinea? Să fim serioşi. Sigur că e frustrant să fii plimbat de colo-colo de la un an la altul, deşi ştii că eşti bun şi reuşeşti să închegi o relaţie bună cu elevii tăi. Un dascăl adevărat suferă mult atunci când nu poate să-şi ducă la capăt clasele, să-i vadă absolvind. Dar, cum mai spunea cineva pe aici... nu poţi nici să dai deoparte dreptul unui titular cu 20-30 de ani vechime, pur şi simplu pentru că vrei continuitate la clasă. Continuitatea e un criteriu de bază, dar se ia în considerare atunci când te baţi cu cei de categoria ta. Titularul a avut, în cazul Cristinei, prioritate. Poate că sunt şi titulari pe nedrept, poate că sunt şi titulari ruginiţi, nu ştiu. Ştiu că eu am obţinut titulatura după 6 ani de examene serioase, în competiţie cu ceilalţi colegi şi nu s-a supărat nimeni când am obţinut notă mai mare şi nici eu nu m-am răţoit atunci când, în concurs cinstit, am pierdut. Nu am furat postul nimănui şi nu m-am considerat niciodată furat dacă am pierdut. E sistemul bun sau nu e bun? Nu e o întrebare. Cu toţii ştim în ce intrăm şi nu e corect să critici metodele pe care se presupune că le-ai acceptat, atunci când dai de greu. În altă ordine de idei, nu spun că sunt uimit (deşi mereu mă surprind şi uimit) dar sunt efectiv scârbit de incapacitatea celor care nu cunosc despre ce e vorba de-a se documenta ca şi de capacitatea aceloraşi necunoscători de-a emite păreri, de-a înjura, de-a denigra. Iar Firea şi Dragnea nu au absolut nici un drept să se amestece. Dacă Cristina e cu adevărat foarte bună, apreciată, sunt convins că va găsi un loc pe măsură. ;)
    • Like 1
  • Începând cu anul 1948 partidele politice din România (mai întâi PMR-ul,apoi PCR--ul iar după 1989 urmașele acestuia,indiferent de numele lor: PSD,PNL,PD etc.) au distrus și distrug și acum învățământul românesc prin numirea politică,nu doar a ministrului său și a miniștrilor adjuncți ai acestuia,așa cum s-ar cuveni,ci și a inspectorilor școlari și a directorilor de școli. Atâta timp cât nu se va renunța la politizarea funcțiilor de conducere din școli și din inspectoratele școlare și nu se va pune preț pe meritocrație se va întâmpla la fel. Și atunci să ne mai mirăm că România este mereu la coada clasamentelor țărilor europene?
    • Like 0
  • Este o mare nemernicie ce trebuie popularizare sa stie toți ce inseamna conducerea tiranică a României de catre coaliția PSD SiAlDE
    • Like 0
  • În mod normal, rezultatele bune ale elevilor profesoarei Tunegaru, ca și interesul firesc al acesteia pentru devenirea lor ar trebui să conteze ; birocrația și aplicarea dură a„legii”/ instrucțiunilor vădesc multă rigiditate.
    • Like 0
    • @ aurora oncescu
      Cei din afara sistemului, încercați să nu mai faceți comentarii politice! Aici nu-și au rostul! Există o metodologie după care se fac angajări în sistem și care , în acest caz cel puțin, s-au aplicat /se vor aplica, de fapt din 1 septembrie, corect! Că instrucțiunile, mrtodologiile ,,vădesc o multă rigiditate” este un alt subiect!
      • Like 0
    • @ Roset Gheorghe
      Mesajul dv. dezvăluie că sunteți o persoană cu convingeri de nestrămutat!
      Trec peste erorile de la începutul acestuia, precizându-vă că tocmai instrucțiunile/ metodologiile rigide sunt „subiectul”analizei!!!
      • Like 0
    • @ aurora oncescu
      Completare final mesaj:
      Trec peste ...., precizându-vă că tocmai instrucțiunile/ metodologiile rigide sunt „subiectul” analizei acestui caz.
      • Like 0
    • @ aurora oncescu
      Păi, nu prea sunt! (doar acelea) :P
      • Like 2
  • Începând cu 1948 (mai întâi PMR-ul,apoi PCR-ul iar după 1989 urmașele acestuia indiferent de numele lor,PSD,PNL etc.) partidele politice din România au distrus și distrug și acum învățământul românesc,controlând și subordonând politic nu numai funcțiile de conducere din școli și inspectoratele școlare ci,în multe cazuri, și cele pur didactice. Până când nu se va renunța la politizarea funcțiilor de conducere din școli și din inspectoratele școlare învățământul românesc va continua să sufere,pe zi ce trece tot mai mult.
    • Like 0
    • @ Gheorghe Olah
      check icon
      Urmașele PCR prin FSN sunt, precis, două: PSD și PD. Prin metode specifice, PNȚ-CD a fost distrus, PNL e la rând. Asta ca să lămurim detaliile.
      • Like 0
  • Mie mi se pare ca sunt prezentate incomplet datele problemei acestei domnisoare profesoara, ca intotdeauna, adevarul e pe undeva pe la mijloc! Nu am altceva de spus decat ca eu, ca parinte, nu as agrea un profesor de limba si literatura romana care prefera sa predea la clasele a V-a, a VI-a altceva decat poeti si scriitori romani! In liceu, fiecare profesor poate alege sa faca lecturi suplimentare, altele decat cele din programa scolara, pe care, pana la urma se bazeaza si examenele! Eu chiar nu am inteles, aceasta profesoara este nemultumita ca nu a fost titularizata sau ca nu a fost lasata sa predea ce-i placea ei????
    • Like 0
    • @ Luminita Ciocazan
      Din cele relatate în material rezultă că profesoara Tunegaru va fi înlăturată din post, în pofida faptului că a obținut rezultate notabile cu elevii săi și că are rezultate deosebite pe plan profesional (vezi nota foarte mare de la titularizare!).
      Am mari îndoieli despre faptul că profesoara chiar predă altceva , cred că mai degrabă s-au exagerat opiniile ei privind modul într-adevăr defectuos în care s-a alcătuit programa.
      • Like 0
    • @ aurora oncescu
      Rwey check icon
      Dra profesoara a semnat un contract pe perioada determinata, care nu va fi reinnoit. Asta deoarece in urma unei etape de mobilitate a personalului didactic postul a fost ocupat de catre un titular al sistemului. Dra profesoara stia ce a semnat. Nu este postul ei, este un post care de la 1 septembrie era liber si a fost ocupat de altcineva.
      • Like 0
    • @ Rwey
      De ce sa nu-i fie reînnoit contractul, în condițiile în care a obținut pe plan personal (nota mare de la titularizare!) și în activitatea cu elevii rezultate remarcabile???
      Postul nu era ocupat de cineva anume, ci a fost redistribuit în condițiile rigide specifice sistemului de învățământ românesc, care cum se vede nu ține cont de performanțe!
      • Like 0
    • @ aurora oncescu
      Rwey check icon
      Nu stiu motivele scolii si nici nu am vazut vreo dovada pentru rezultatele remarcabile in activitatea cu elevii in acest articol. Puteti detalia?
      Postul a fost ocupat de catre altcineva in mod legal si corect.
      • Like 0
    • @ aurora oncescu
      Nu va fi înlăturată. Pur si simplu contractul de muncă încetează la 31 august! Și sunt sute în cazul ei!
      • Like 0
    • @ aurora oncescu
      De unde știți că cel ce a venit (legal) pe post n-are Performanțe (rezultate deosebite?)
      • Like 0
    • @ Rwey
      Pentru detalii puteți citi, cum am făcut și eu, informațiile din presă.
      • Like 0
    • @ Roset Gheorghe
      Va fi înlăturată, fără a se ține cont de rezultatele obținute!
      Dacă ar fi „sute ”în același caz, învățământul nostru ar fi într-o situație de invidiat!!!
      • Like 0
    • @ Roset Gheorghe
      Pentru că dacă ar fi așa, inspectoratul și ministerul s-ar fi grăbit să informeze public!
      • Like 0
    • @ aurora oncescu
      Rwey check icon
      Nu am gasit nicaieri detalii despre performantele deosebite ale dnei. Puteti atasa un link spre lamurire, din moment ce ati facut afirmatia si aveti posibilitatea sa o demonstrati.
      • Like 0
    • @ Rwey
      Dați o căutare pe google și veți găsi material prea suficient pentru „lămurire”.
      Făcută cu cât mai multă obiectivitate.
      • Like 0
    • @ aurora oncescu
      Informațiile din presă n-au nicio relevanță! Presa trebuie ,,să trăiască” și ea , cumva! ( De cele mai multe ori dezinformează, ori prezintă lucrurile tendențios - ca să nu spun ,,la comandă - și de cele mai multe ori fără a cunoaște legislația în domeniu).
      • Like 0
    • @ aurora oncescu
      Rwey check icon
      La o cautare pe google, primele care apar sunt minciunile profesoarei pe care le stim din acest articol si altul anterior (respectiv ca a fost data afara de pe "orele ei"). Nu cred ca la aceste minciuni va referiti cand spuneti ca are performante deosebite.
      Va reamintesc ca daca ati facut afirmatia ca dna are performante deosebite, aceasta afirmatie trebuie dovedita de dv. Nu este nimeni responsabil sa demonstreze afirmatiile altuia, ci persoana care le face are povara dovezii.
      • Like 0
    • @ Roset Gheorghe
      Numai unele informații au carențe.
      Fără presă, discuția de față n-ar exista!
      • Like 0
    • @ Rwey
      Sunteți patetic!
      Vă recomandasem anterior să încercați cu discernământ să extrageți din informațiile apărute un punct de vedere cât mai obiectiv.
      Profesoara ar fi dorit sa demonstreze „factorilor decizionali” rezultatele vizibile din orele de română, dar nicio inspecție nu i-a fost făcută: credeți că se baza pe nimic? Nu o credeți?
      • Like 0
    • @ aurora oncescu
      Rwey check icon
      Atacurile la persoana nu demonstreaza decat incapacitatea dv de a discuta pe baza unor dovezi si faptul ca va lasati complet in voia emotiilor. Ceea ce era deja clar din faptul ca nu ati fost in stare sa va sustineti afirmatiile cu dovezi. Amuzant ca tocmai o astfel de persoana foloseste cuvintele "obiectiv" si "discernamant", care nu au absolut nicio legatura cu felul cum comentati dv situatia.
      PS: Nici "patetic" nu inseamna ce credeti dv ca inseamna.
      • Like 1
    • @ Rwey
      Îmi pare sincer rău pentru timpul pierdut cu o persoană care din neștiința semnificațiilor unor termeni - de altfel uzuali-, apelează la considerații nepoliticoase, chiar vulgare.
      • Like 0
    • @ aurora oncescu
      Rwey check icon
      Nepoliticoase, da. Vulgare, nu. Cat despre nestiinta, ochii in oglinda, doamna!
      • Like 0
  • „Sunt favorizați titularii sistemului, cei care au reușit să fenteze sistemul și să devină titulari"
    1. Poate îmi explică domnișoara Tunegaru, sau autoarea acestu articol, cum se poate "fenta" sistemul. Daca se refera la transferari, atunci nu are dreptate. Orice angajat, indiferent de locul de munca, are, sau trebuie sa aibă, acest drept.
    2. Prin afirmația de mai sus, domnișoara Tunegaru insinuează ca toți profesorii titulari (cel puțin cei din București) au ajuns titulari fără sa dea examen.
    3. Asa cum au mai spus si altii, a știut foarte bine ca i se termină contractul si ca nu a fost data afara. Nu a fost nicio surpriza. Prin această atitudine nu face decât să discrediteze critica, întemeiată, adusa scolii 164 in situația cu dna Firea.
    4. Autoarea articolului ar fi trebuit sa verifice afirmațiile redate. De exemplu, mie îmi vine greu sa cred ca absolut toate posturile disponibile au fost ocupate prin transfer. Nici măcar trei posturi nu au rămas "la liber"? Poate asa este, dar când nu prezinti adevărul într-o situație, este greu sa fii crezut în general.
    • Like 2
    • @ Mariana Ruzisca
      Va raspun eu , acum ceva ani, unii invatatori, au profitat de o lege absurda prin care au reusit sa ajunga profesori de Lb romana , este vorba de OUG 92/2012 data de Ecaterina Adronescu. Asa ca nu va mai cacati pe dvs cu sistemul corect . Au fost adusi in gradul de profesri 22.000 de invatatori, urmand sa isi termine studiile superioare in 6 ani , pentru a da de lucru Universitatii Spiru Haret la care doamna Andronescu este parte. Astia sunt profesorii titulari , in timp ce suplinitorii din ziua de azi se bat cu note de 9.60 - 10 pe un post. Sa nu uitam ca sunt profesori titulari cu 6, 7 . Eu stiu bine cine sunteti si de ce nu merge invatamantul bine, pentru ca este 90 % alcatuit din invatori fara scrupule ce tin posturi ocupate fara niciun pic de rationament fata de Romania. Ce sa ma astept de la niste corupti, cand inca de mic inveti de la niste oameni fara valoare morala.
      • Like 2
    • @ Adrian Tomescu
      Arătați-mi dumneavoastră un singur profesor fost învățător care a obținut titlul și predă limba română sau orice altceva, fără să fi absolvit facultate. Era vorba despre a se numi (doar atât) ”profesor pentru învățământ preșcolar sau primar”, adică învățător sau educatoare. Nu se întâmpla nimic altceva. Sunt una dintre persoanele care și-a făcut dosar pentru această ,,transformare” care n-a avut loc. Am făcut dosar, pentru că se spunea că trebuie acest titlu. Erau niște criterii de care se ținea cont (grade didactice, vechime, cursuri de formare), se acorda un punctaj pentru fiecare criteriu, după care se hotăra. Nu s-a mai întâmplat nimic, deci e greșit să insinuați că 22 000 de învățători sunt acum profesori, ei sunt (care n-au ieșit la pensie până acum) tot învățători și educatoare.
      • Like 0
    • @ Olguta Onuta
      Cum doamna este gresit daca asa scrie pe site-ul guvernului ? Cifrele sunt cifre, si da va arat eu , director de 7 ani la sc generala din Fulga judetul PH care a terminat facultatea acum 2 ani . Si imi pare rau ca ati predat fara studii superioare unor copii pana v-ati definitivat dvs cursurile. Oare ce o fi de capul acelor copii care invatatu de la un licean.?
      • Like 2
    • @ Adrian Tomescu
      22 000 de învățători de unde? Chiar credeți că niciun învățător al sistemului nu era calificat? Ați citit greșit ordinul. Iată: ,,Articolul IV
      Absolvenţilor liceelor pedagogice, filiera vocaţională, profilul pedagogic, specializarea învăţător-educatoare, ai şcolilor postliceale pedagogice, ai colegiilor universitare de institutori sau ai altor şcoli echivalente, încadraţi în învăţământul preşcolar şi primar, li se recunoaşte îndeplinită condiţia pentru ocuparea funcţiilor didactice de profesor pentru învăţământul preşcolar, respectiv profesor pentru învăţământul primar, de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, pe baza diplomei de licenţă.
      Articolul VI
      Educatorii şi învăţătorii încadraţi în sistemul naţional de învăţământ au dreptul să îşi continue activitatea în funcţiile didactice din învăţământul preşcolar, respectiv învăţământul primar pe care le ocupă, cu condiţia absolvirii studiilor universitare de licenţă, în profilul postului, în cel mult 6 ani de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă. ( Era o condiție, nu o înlesnire). Problema este alta; universitățile, oricare ar fi acestea, au nevoie de studenți, de bani deci, și de aceea n-au niciun interes să prospecteze piața muncii pentru viitorii absolvenți! Ce-ați dori? Cei care termină facultatea și iau titulatură să-i înlocuiască pe cei cu 10-15- 20 de ani la catedră, care au trecut perfecționările și gradele didactice? Aceștia ce să facă? Reconversie profesională?
      • Like 1
    • @ Adrian Tomescu
      Domnule, am terminat Liceul Pedagogic, sunt calificată din 1979 ca educatoare,știu bine să scriu românește și n-am predat la gimnaziu, doar la cei pentru care m-am pregătit. Denumirea de ”profesor pentru învățământul preșcolar” pe care aș fi primit-o în urma legii pomenite de dumneavoastră nu mi-ar fi oferit nici un avantaj. Nu știu ce scrie pe situl Ministerului, dar știu că nu a avut efecte. Astfel de situație ar trebui să fie și în școala dumneavoastră dacă ar fi adevărat sau în școlile din jur. Îmi place ceea ce fac, altfel m-aș fi reprofilat și nu mi-am dorit niciodată să fiu altceva. Am făcut dosar pentru că atunci se spunea că nu vom mai putea preda dacă nu ne vom numi profesor. Am prins multe schimbări , unele bune, altele mai puțin bune, iar cea pomenită mai sus era o formalitate, nu schimba nimic în profunzime. E clar, nu poți preda la gimnaziu dacă n-ai facultate .Deci, puteți crede în continuare că învățătorii predau limba română ( deși, dacă ar face-o sunt sigură că i-ar învăța să scrie bine românește pe elevi), dar nu-i adevărat. Cu respect!
      • Like 1
    • @ Olguta Onuta
      Atunci cum explicam cazul de la Fulga judetul PH , cazul de la Lapos judetul PH unde directorii unitatilor scolare si-au terminat studiile dupa 5 , 6 ani de directorat . Ceea ce imi ziceti dvs. si domnul care a scris mai sus , este o actualizare a legii . Insa chiar va rog sa va interesati de acesti 2 directori de unitati scolare. Oare sa fi facut inspectoratul ceva ilegal ? nu cred . Cred ca totul s-a putut face cu legea in mana.
      • Like 1
    • @ Adrian Tomescu
      check icon
      Rușinică, rușinică... se scrie «ați predat», nu «a-ți predat»... Vai mie, vai mie... Dar ce-o fi de capul acelor copii al căror prof scrie «a-ți predat»?
      • Like 3
    • @
      Adevarat , am corectat . Asa este, aveti dreptate.
      • Like 0
    • @ Mariana Ruzisca
      În România, „fentarea” este, din păcate, la ordinea zilei!
      • Like 1
    • @ Adrian Tomescu
      Probabil erau singurii titulari ai școlilor! Și...de ce un absolvent al liceului pedagogic, învățător, n-ar fi bun de director? Întreb și eu!
      • Like 0
    • @ Roset Gheorghe
      Pentru ca aceasta functie necesita studii superioare. Cel putin asa era normal sa fie.
      • Like 0
    • @ Adrian Tomescu
      Acolo unde nu sunt cu studii superioare (ori nu acceptă funcția) ce se întâmplă cu unitatea?
      • Like 0
    • @ Adrian Tomescu
      check icon
      De fapt textul asta trebuia sa fie scris asa:
      "Cum, doamna, este gresit- daca asa scrie pe site-ul guvernului ? Cifrele sunt cifre, si, da, va arat eu, director de 7 ani la sc generala din Fulga judetul PH care a terminat facultatea acum 2 ani . "
      Sper ca nu tu esti "directorul " cu pricina....
      • Like 0
    • @ Roset Gheorghe
      check icon
      Incredibila intrebare!
      Si ne mai miram de ce, unii ca Dragnea, sau Vanghelie au pretentii de "scoliti"...
      Idiocracy, in toata regula!
      • Like 0
  • Curios cum a apărut titularul tocmai acu după ce d-ra asta a îndrăznit sa zice ceva împotriva tovarășelor firea și secretara aia de la interne .
    • Like 2
    • @ Vic Berenghi
      N-a apărut din senin sau la ,,comandă”. Un titular dintr-o altă unitate școlară a intrat în restrângere de activitate și, conform legii/metodologiei are prioritate! Asta-i tot!
      • Like 1
    • @ Roset Gheorghe
      Îmi amintesc de sinistrele „priorități” ceaușiste potrivit cărora un absolvent universitar cu media 7 avea prioritate față de altul cu media 10 pentru că era căsătorit, ori avea domiciliul în orășelul cu pricina, ori...
      • Like 0
    • @ aurora oncescu
      check icon
      Se numea repartiție. Si o primeai in functie de urmatoarele . Erai membru de partid. Casatorit (sau ne!) , daca aveai si copil era si mai bine... Nota de absolvire. Cererea de repartizare. Domiciliu..la care DEASUPRA tuturor, daca iti vedea... nu stiu cine ....dosarul.
      • Like 1
    • @ aurora oncescu
      Ori...... ce? Se evita naveta! Mi s-a părut/mi se pare normal ca un absolvent (chiar cu medie mai mică) să se întoarcă ,,acasă”. Și acum la medii egale sunt criterii socio-umane în metodologie!
      • Like 0
    • @
      Știu că se numea „repartiție...în producție”( chiar dacă era vorba de Teatru, Litere etc., etc.), însă eu mă refeream la stupidele criterii/ priorități pentru repartizare!
      Criteriul mediei de absolvire era mult după altele!
      • Like 0
    • @ Roset Gheorghe
      Atunci „se evita naveta” pentru absolvenții cu domiciliul stabil în orașe mici/ mediul rural DAR SE INTERZICEA REPARTIZAREA ÎN MARILE ORAȘE (PARCĂ 8 LA NUMĂR) A ABSOLVENȚILOR CU DOMICILIU STABIL ÎN ACESTEA!!!!
      În alte cuvinte, potrivit acestor „criterii socio-umane”la care vă referiți cu aplomb , un bucureștean, ieșean, clujean etc. cu medie foarte mare, se ducea la dracu- n praznic,la țară, fără „criterii” de navetă, în timp ce unul de pe lângă Predeal cu media 7, mergea la Predeal!
      Respingător este că și astăzi competența profesională este pusă la coadă!!!!
      • Like 0
    • @ aurora oncescu
      check icon
      Asa e! Eu doar completam ( pentru niste "Roset"-i grei de cap...
      • Like 1
    • @
      Aveți ocazia de a vă etela frustrările (și vă înțeleg!) Așa era legea (proastă, după voi, bună după alții)! Bine că acum este foarte clară pentru ambele ,,categorii”. P.S. Am înțeles că ,,în zilele noastre” toți cei cu 10 la titularizare își aleg posturile doar în buricul orașelor reședință de județ!
      • Like 0
  • Eu cred ca sunt prea tampiti copii ce doresc a ajunge profesori. Atata bataie de joc , desi toata lumea stie ca nu sunt locuri in invatamant. Imi doresc sa se inchida cursurile de psihopedagogie si metologie , sunt inutile si nu sunt locuri. Atata bataie de joc pentru un post platit prost. Copii ar trebui sa stie de mici ca nu sunt locuri si ca este o bataie de joc sitemul asta .
    • Like 0
    • @ Adrian Tomescu
      Da, ori prosti, ori masochisti, ori patrioti.
      • Like 0
    • @ Adrian Tomescu
      Atata slugarnicie cata este in sistemul asta , multi dintre profesori se uita la entitatile alea de la inspectorat ca la Dumnezeu. Sunt inspectori care ii iau peste picior pe profesorii suplinitori si isi bate joc de ei . l-i se ia demnitatea de cum intra in cladirea inspectoratului. Sistemul te invata sa pleci capul si sa nu scracnesti la pilele din sistem. Directori pusi in sistem fara merit , cunosc o directoare de scoala generala din PH care nu avea facultatea facuta. A terminat un spiru acum 2 ani , dar este directoare de scoala de 7 ani si metodista. Injositor !!!!
      • Like 0
    • @ Kinga Toma
      si nu este singurul caz
      • Like 0
  • check icon
    1)D-na profesoara este o mincinoasa, nu a fost data afara, ei i-a expirat contractul, ea avea contract de la 1 septembrie 2016 pana la 1 septembrie 2017.
    2)Tinand seama insa de afirmatia ei ,,declar că nu respect, în mod premeditat, programa şcolară de limba română, asemenea unui element duşmănos: nu citesc cu elevii mei poeziile de Eminescu, „Amintirile” lui Creangă, baladele populare, pastelurile de 150 de ani, nuvelele lui Slavici;... în schimb, citesc cu elevii mei poezii frumoase de Magda Isanos sau Tudor Arghezi, texte din literatura universală ca „Micul Prinţ” sau „Cartea junglei”, fragmente din marii autori ai literaturii universale ca Cervantes sau Shakespeare ”, consider caci ea chiar trebuia data afara. Tot asa cum orice om trebuie sa respecte legea ca ii place ori ca nu ii place legea respectiva, tot asa un profesor trebuie sa respecte programa, ca ii place ori ca nu ii place programa respectiva
    • Like 3
    • @
      Și eu consider " căci " tu esti postac bolșevic fără carte
      • Like 6
    • @
      Un proverb care si-a dovedit robustetea prin vremi zice: "Pestele de la cap se impute, insa se curata de la coada". Iata insa ca "patrihotii" ce ne-au dat-o si pe femeia Firea, vin sa trunchieze proverbul. Ei ne arata ca, intradevar, imputiciunea se incepe de la cap, insa nu se mai curata. Ce se inlatura sunt cele ce vin sa ne arate ca imputiciunea pute. Putiti in continuare tovarasi, putiti pana cand v-o sufoca propria duhoare.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult