Protestele de duminică seara, București (Foto: Dan Mihai Bălănescu)
Ce ne spun zecile de mii de oameni care au ieșit duminică seara din nou în stradă în București și în marile orașe? Că ceva e fundamental rău în această țară. Că democrația noastră este profund viciată din moment ce ea a permis unui grup infracțional să se instaleze la putere, să captureze statul, să deschidă pușcăriile, să încerce în formă continuată să mutileze legislația penală și să ne bage prematur în criză economică printr-o sarabandă de schimbări fiscale frizând demența.
Dacă la finalul unui an de creștere economică record ne trezim cu o viață mai scumpă (benzina, mâncarea, energia, rata la bancă - totul s-a scumpit) și mai nesigură (violul, crima, furtul se plimbă libere pe străzi după deschiderea pușcăriilor), dacă după luni de zile în care au tot mărit din pix salarii și pensii și au revărsat lapte și miere din ecranul televizoarelor, sindicatele își scot salariații în stradă, înseamnă că oamenii aceștia care ne conduc sunt fie proști, adică nu știu meserie, fie ticăloși, adică mint de îngheață apele.
Este rezultatul unei guvernări pe furiș, în care totul s-a subordonat interesului personal al unui singur om, dispus să facă orice ca să nu ajungă la pușcărie.
Au mai existat Guverne care să se folosească de propagandă în promovarea programului de guvernare, dar nu s-a întâmplat niciodată ca propaganda să înlocuiască pe de-a întregul guvernarea. S-a mai întâmplat ca Partidul să guverneze prin televiziune, dar nu s-a întâmplat niciodată ca Partidul să fie o anexă a televiziunii. În cele 10 luni de conducere haotică PSD, timp în care Partidul și-a dat jos un Guvern pentru „nerespectarea programului de guvernare”, singurul obiectiv urmărit cu coerență a fost „reforma Justiției”. Sau, în limbajul propagandei de Partid, „scoaterea Justiției de sub influența statului paralel”.
Pentru oamenii cu ceva minte e străvezie încercarea lui Liviu Dragnea de a scăpa de dosare, prin eforturi susținute de amicii săi din Guvern, Parlament și Curtea Constituțională de desființare a infracțiunii de abuz în serviciu. Pentru publicul OTV, care nu a dispărut, ci doar și-a schimbat canalul colector, Liviu Dragnea a pus în scenă capodopera gândirii sale politice: „Statul paralel”, cu binom, cu Soroș, cu ambasade, cu oengeuri, cu servicii și cu multă conspirație. Utilizând manipularea groasă și scenariile fantasmagorice care insultă bunul simț, Dragnea-show a anulat dezbaterea onestă - și atât de necesară - despre problemele reale ale DNA, ale serviciilor și ale sistemului de justiție din România, despre pepiniera de cadre cu masterate contrafăcute și doctorate plagiate de la Academia SRI, despre plagiatul 4 la sută al șefei DNA, despre complicitățile dintre șefii serviciilor și „oameni de afaceri” abonați la milioanele de stat precum Sebastian Ghiță. Totul a fost coborât în registru derizoriu, în șorici regurgitat pentru un public format parcă din reduși mintal. Insistența maladivă cu care este invocat Soros la televizor spune ceva despre respectul cu care Partidul își tratează publicul.
Comisiile „de anchetă” din Parlament au devenit veritabile emisiuni Dan Diaconescu Direct. Poporul se uită la serialul cu „statul paralel”, la fel cum pe vremuri participa activ la găsirea Elodiei. O adevărată corabie a nebunilor plutește în aburii fake news-ului din emisiunile de seară. Pe ea regăsim securiști răspopiți, fanatici la limita apoplexiei, politicieni-analiști-jurnaliști altădată amici ai SRI-ului, azi excluși de la șprițuri, adversari până ieri ireconciliabili, acum colegi de opinii, precum Elena Udrea și Călin Popescu Tăriceanu - toți joacă un rol în această mascaradă publică ce ține loc de foame, de căldură și de distracție pentru un public telespectator care l-a înlocuit pe Cioacă, soțul Elodiei, cu Coldea, soțul tenebros al tuturor învârtiților din România.
S-a ajuns cu nebunia atât de departe, că un deputat PSD cere investigarea în Parlament a unor acuzații de crimă făcute de avocata lui Liviu Dragnea în spinoasa problemă a aflării adevărului (sic!) despre alegerile din 2009, fraudate de statul paralel. Dacă mâine la comisie s-ar prezenta Tolea Ciumac și clarvăzătoarea Ildiko, domnii și doamnele din zisa comisie ar fi la fel de solemni ca Dan Diaconescu, atunci când stabilea locul exact dintre Rucăr și Bran unde și-a făcut Cioacă nevoile.
PSD a transformat și această instituție a comisiei de anchetă parlamentară într-un show cu bizari, din nevoia de a țese perdele de fum după care să-și ascundă adevăratele intenții. Măcar Dan Diaconescu își recunoștea cinic programul de tâmpire în masă a populației („O să otevizez toată România”). Liviu Dragnea și tot alaiul de milionari ai tranziției, care vor să rămână și cu libertatea, și cu banii acumulați, camuflează spargerea pe care o dau României ca pe un act de eliberare a cetățenilor de sub tirania statului paralel. Nu știu câți dintre votanții dlui Dragnea au puterea să recunoască faptul că, până acum, singura preocupare a PSD a fost legată de eliberarea hoților, a criminalilor și a violatorilor. PSD a fost foarte gingaș cu drepturile omului din pușcărie. Scoaterea de-a valma a deținuților, fără un program minimal de reintegrare socială, cu un risc de 80 la sută de recidivă, a arătat că drepturile victimelor contează puțin spre deloc.
Nu știu dacă protestul de duminică seara a fost strict împotriva legilor justiției. Cred că, spre deosebire de protestele din iarnă, când s-a cerut abrogarea ordonanței 13, de data asta - când s-a strigat insistent împotriva PSD - cetățenii și-au arătat exasperarea față de modul în care Partidul conduce țara și față de disprețul cu care îi tratează pe cei care ies din gândirea oficială. Suficiența țâfnoasă, experimentele urechiste pe banii noștri, aroganța istorică și tupeul uriaș cu care cei aflați la putere te prostesc în față - sunt tot atâtea motive de protest ca și tema centrală „Nu vrem să fim o nație de hoți”.
PSD poate înțelege ce vor acești oameni sau poate să-i acuze din nou că sunt puși de statul paralel, de sistem și de multinaționale să dea jos puterea legitim aleasă. Poate să-și recunoască erorile din aceste luni sau poate să organizeze contramanifestații ca în iarnă (Codrin Ștefănescu a anunțat din nou aseară că e gata să scoată în stradă 1 milion de români care „ne susțin și ne iubesc”). Poate să înțeleagă că nu guvernează doar pentru alegătorii săi, care oricum nu înțeleg cum naiba „mai mulți bani în buzunarele românilor” se traduce prin „mai mulți infractori în libertate”.
Oricum ar fi, PSD a reușit și un lucru bun în 2017: a coagulat societatea, a crescut gradul de implicare, i-a împins pe cetățeni să iasă din amorțeală, i-a făcut poate pe unii mai conștienți de importanța votului lor. Pentru că mesajul zecilor, sutelor de mii de oameni care au ieșit anul acesta în stradă - în București, în Cluj, în Timișoara, în Iași, în Brașov, în Constanța, în Sibiu, în Oradea, în orașele mai mici de provincie unde nu s-a mai protestat de la Revoluție - mesajul lor este clar: Copiii noștri, risipiți în toată lumea, sunt azi italieni, spanioli, englezi, germani, francezi, canadieni sau americani, dar noi rămânem să murim aici. Cu voi de gât.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Mă scutur de aerul de coșmar și revin: o mașinărie democratică funcțională nu se rezumă la libertatea de a-ți alege, o dată la patru ani, stăpânii și nici la menținerea iluziei libertății că îți alegi stăpânii. O mașinărie democratică funcțională presupune acceptarea, cu subiect și predicat, a unor principii non-personale și non-partinice în limitele și doar în limitele cărora se poate juca orice joc politic și social. Principii ale interesului public asupra cărora s-a convenit, în mod rațional, că sunt cea mai bună formă disponibilă momentan de minimizare a suferinței și nedreptății sociale. Principii care, o dată asumate de toată lumea, fac mașinăria să funcționeze în zona acceptabilului, indiferent cine se urcă la volan. Asta înseamnă democrația. Pentru că altfel atâta vreme cât permitem ca politica bunului plac și obediența față de bunul plac să fie dominante, e caraghios să visăm că un pilot mesianic, se va așeza într-o bună zi la volanul mașinii noastre de curse optzeciste, ale cărei piese duhnesc de departe a performanță rusească și că va ajunge, miraculos, la linia de finish, concurând cu alți piloți ale căror mașini au un aer cu mult mai proaspăt.
Găsiți în link-ul de mai jos articolul integral, cu varianta audio inclusă. Este vorba despre o întrebare/problemă pusă de sir Karl Popper (să vorbim despre Popper dacă tot nu le place să audă numele lui Soros) și despre grupuri profesionale de presiune, ca o posibilă soluție viabilă. Lectură și/sau audiție plăcute! Dați un semn dacă vă place. Mulțumesc frumos!
http://performingartsecolab.wixsite.com/adrianachiruta/scurt-tratat-de-optica-politica
Te și ia greața să-l mai vezi, după atâția ani, pe Tăriceanu, cu aiurelile alea de tâmpit otevia.
Eu cred că avem o problemă de organizare a statului nostru.
"Țopăitorii" Dragnea și Tudose speriați de eventualitatea unor manifestări de amploare în weekend împotriva modificărilor aduse la codul fiscal precum și a legilor Justiției pe care Moș Teacă le-a transferat lui Florin Iordache la Comisia pentru Justiție de la Parlament, au amânat ședința de guvern ce trebuia să aibă loc astăzi pentru luni. Confruntați cu avize negative pe linie, atât din partea patronatelor cât și a sindicatelor pe de o parte, precum și din a corpului magistraților pe de altă parte, psdiștii și-au luat un răgaz de patru zile să vadă reacția oamenilor în stradă. Dacă manifestările de protest vor fi de amploare, o vor da la întors, dacă nu, aplică tactica câinii latră ursul merge. Oricum, nu se poate nega faptul că n-ar avea școală în materia manipulării și a dezinformării actualii guvernanți. Nu scot o vorbă despre faptul că legea îi obligă ca de la 1 ianuarie să mărească punctul de pensie măcar cu rata inflației, aruncând praf în ochii pensionarilor că-l vor mări cu 10% de la 1 iulie. În cinismul lor, speră să se mai împuțineze numărul pensionarilor în intervalul celor șase luni.
PS. De unde o fi luat Dragnea 100.000 $ pentru aș fi cumpărat intrarea la Donald Tramp la începutul mandatului acestuia ? Probabil că din aceeași pușculiță de unde a luat și Mihai Gâdea pentru a-și cumpăra trofeul de "moderatorul lui pește" al anului !
Iată că așa cum intuiam, manifestările de protest de ieri, i-au speriat și mai abitir pe guvernanți precum și pe capii PSD întruniți de urgență la Vila Lac3, să vadă pe unde scot cămașă. Premierul Tudose, tot mai țâfnos cu ziariștii ce-l agasează cu întrebări, a amânat ședința de guvern ce trebuia să aprobe noul cod fiscal astăzi, pe miercuri sau pe niciodată.
PS. Am avut o probă de tembelism nemăsurat la A3. Nemuritorul Ciuvică a găsit explicația pentru avizele negative obținute pe linie la proiectul de cod fiscal. Patronatele și sindicatele nu se pricep la binefacerile codului fiscal Vâlcov-Dragnea-Tudose, iar Consiliul Fiscal e băsist. I-a scăpat din schemă Soroș ! Nu-i nimic, ziua nu s-a terminat încă.