Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Noi, cei din statul paralel

Proteste noiembrie (Foto: Dan Mihai Bălănescu)

Protestele de duminică seara, București (Foto: Dan Mihai Bălănescu)

Ce ne spun zecile de mii de oameni care au ieșit duminică seara din nou în stradă în București și în marile orașe? Că ceva e fundamental rău în această țară. Că democrația noastră este profund viciată din moment ce ea a permis unui grup infracțional să se instaleze la putere, să captureze statul, să deschidă pușcăriile, să încerce în formă continuată să mutileze legislația penală și să ne bage prematur în criză economică printr-o sarabandă de schimbări fiscale frizând demența.

Dacă la finalul unui an de creștere economică record ne trezim cu o viață mai scumpă (benzina, mâncarea, energia, rata la bancă - totul s-a scumpit) și mai nesigură (violul, crima, furtul se plimbă libere pe străzi după deschiderea pușcăriilor), dacă după luni de zile în care au tot mărit din pix salarii și pensii și au revărsat lapte și miere din ecranul televizoarelor, sindicatele își scot salariații în stradă, înseamnă că oamenii aceștia care ne conduc sunt fie proști, adică nu știu meserie, fie ticăloși, adică mint de îngheață apele.

Este rezultatul unei guvernări pe furiș, în care totul s-a subordonat interesului personal al unui singur om, dispus să facă orice ca să nu ajungă la pușcărie.

Au mai existat Guverne care să se folosească de propagandă în promovarea programului de guvernare, dar nu s-a întâmplat niciodată ca propaganda să înlocuiască pe de-a întregul guvernarea. S-a mai întâmplat ca Partidul să guverneze prin televiziune, dar nu s-a întâmplat niciodată ca Partidul să fie o anexă a televiziunii. În cele 10 luni de conducere haotică PSD, timp în care Partidul și-a dat jos un Guvern pentru „nerespectarea programului de guvernare”, singurul obiectiv urmărit cu coerență a fost „reforma Justiției”. Sau, în limbajul propagandei de Partid, „scoaterea Justiției de sub influența statului paralel”.

Pentru oamenii cu ceva minte e străvezie încercarea lui Liviu Dragnea de a scăpa de dosare, prin eforturi susținute de amicii săi din Guvern, Parlament și Curtea Constituțională de desființare a infracțiunii de abuz în serviciu. Pentru publicul OTV, care nu a dispărut, ci doar și-a schimbat canalul colector, Liviu Dragnea a pus în scenă capodopera gândirii sale politice: „Statul paralel”, cu binom, cu Soroș, cu ambasade, cu oengeuri, cu servicii și cu multă conspirație. Utilizând manipularea groasă și scenariile fantasmagorice care insultă bunul simț, Dragnea-show a anulat dezbaterea onestă - și atât de necesară - despre problemele reale ale DNA, ale serviciilor și ale sistemului de justiție din România, despre pepiniera de cadre cu masterate contrafăcute și doctorate plagiate de la Academia SRI, despre plagiatul 4 la sută al șefei DNA, despre complicitățile dintre șefii serviciilor și „oameni de afaceri” abonați la milioanele de stat precum Sebastian Ghiță. Totul a fost coborât în registru derizoriu, în șorici regurgitat pentru un public format parcă din reduși mintal. Insistența maladivă cu care este invocat Soros la televizor spune ceva despre respectul cu care Partidul își tratează publicul.

Comisiile „de anchetă” din Parlament au devenit veritabile emisiuni Dan Diaconescu Direct. Poporul se uită la serialul cu „statul paralel”, la fel cum pe vremuri participa activ la găsirea Elodiei. O adevărată corabie a nebunilor plutește în aburii fake news-ului din emisiunile de seară. Pe ea regăsim securiști răspopiți, fanatici la limita apoplexiei, politicieni-analiști-jurnaliști altădată amici ai SRI-ului, azi excluși de la șprițuri, adversari până ieri ireconciliabili, acum colegi de opinii, precum Elena Udrea și Călin Popescu Tăriceanu - toți joacă un rol în această mascaradă publică ce ține loc de foame, de căldură și de distracție pentru un public telespectator care l-a înlocuit pe Cioacă, soțul Elodiei, cu Coldea, soțul tenebros al tuturor învârtiților din România.

S-a ajuns cu nebunia atât de departe, că un deputat PSD cere investigarea în Parlament a unor acuzații de crimă făcute de avocata lui Liviu Dragnea în spinoasa problemă a aflării adevărului (sic!) despre alegerile din 2009, fraudate de statul paralel. Dacă mâine la comisie s-ar prezenta Tolea Ciumac și clarvăzătoarea Ildiko, domnii și doamnele din zisa comisie ar fi la fel de solemni ca Dan Diaconescu, atunci când stabilea locul exact dintre Rucăr și Bran unde și-a făcut Cioacă nevoile.

PSD a transformat și această instituție a comisiei de anchetă parlamentară într-un show cu bizari, din nevoia de a țese perdele de fum după care să-și ascundă adevăratele intenții. Măcar Dan Diaconescu își recunoștea cinic programul de tâmpire în masă a populației („O să otevizez toată România”). Liviu Dragnea și tot alaiul de milionari ai tranziției, care vor să rămână și cu libertatea, și cu banii acumulați, camuflează spargerea pe care o dau României ca pe un act de eliberare a cetățenilor de sub tirania statului paralel. Nu știu câți dintre votanții dlui Dragnea au puterea să recunoască faptul că, până acum, singura preocupare a PSD a fost legată de eliberarea hoților, a criminalilor și a violatorilor. PSD a fost foarte gingaș cu drepturile omului din pușcărie. Scoaterea de-a valma a deținuților, fără un program minimal de reintegrare socială, cu un risc de 80 la sută de recidivă, a arătat că drepturile victimelor contează puțin spre deloc.

Nu știu dacă protestul de duminică seara a fost strict împotriva legilor justiției. Cred că, spre deosebire de protestele din iarnă, când s-a cerut abrogarea ordonanței 13, de data asta - când s-a strigat insistent împotriva PSD - cetățenii și-au arătat exasperarea față de modul în care Partidul conduce țara și față de disprețul cu care îi tratează pe cei care ies din gândirea oficială. Suficiența țâfnoasă, experimentele urechiste pe banii noștri, aroganța istorică și tupeul uriaș cu care cei aflați la putere te prostesc în față - sunt tot atâtea motive de protest ca și tema centrală „Nu vrem să fim o nație de hoți”.

PSD poate înțelege ce vor acești oameni sau poate să-i acuze din nou că sunt puși de statul paralel, de sistem și de multinaționale să dea jos puterea legitim aleasă. Poate să-și recunoască erorile din aceste luni sau poate să organizeze contramanifestații ca în iarnă (Codrin Ștefănescu a anunțat din nou aseară că e gata să scoată în stradă 1 milion de români care „ne susțin și ne iubesc”). Poate să înțeleagă că nu guvernează doar pentru alegătorii săi, care oricum nu înțeleg cum naiba „mai mulți bani în buzunarele românilor” se traduce prin „mai mulți infractori în libertate”.

Oricum ar fi, PSD a reușit și un lucru bun în 2017: a coagulat societatea, a crescut gradul de implicare, i-a împins pe cetățeni să iasă din amorțeală, i-a făcut poate pe unii mai conștienți de importanța votului lor. Pentru că mesajul zecilor, sutelor de mii de oameni care au ieșit anul acesta în stradă - în București, în Cluj, în Timișoara, în Iași, în Brașov, în Constanța, în Sibiu, în Oradea, în orașele mai mici de provincie unde nu s-a mai protestat de la Revoluție - mesajul lor este clar: Copiii noștri, risipiți în toată lumea, sunt azi italieni, spanioli, englezi, germani, francezi, canadieni sau americani, dar noi rămânem să murim aici. Cu voi de gât.

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Tragic, dar dureros de adevarat... daca protestul atator persoane ar putea schimba in mod direct si durabil (!!) ceva, ar fi ideal... insa tare ma tem ca protestele trec, PSD ramane...
  • Like 0
 • În legile fizicii, la fel ca în manualele de utilizare pentru aparatura electrocasnică sau în dinamica regimurilor politice, nu e loc pentru sentimentalism sau lamentații. Nu stăm să deplângem gravitația, ci, ca să nu ne frângem gâtul, încercăm să o respectăm. Nu ne aruncăm de la etajul 10 cu speranța că exact în momentul căderii noastre se va înregistra, în premieră mondială, o excepție de la legea gravitației, transmisă simultan pe toate canalele de televiziune. Orice false speranțe și jocuri ale relativizării și post-adevărului încetează la modul absolut în momentul în care te izbești cu capul de caldarâm. Democrația, la fel ca gravitația, are și ea un mod propriu de funcționare și un rețetar propriu. Dincolo de orice sentimentalism și lamentații, fără ouă nu ai cum să faci omletă. Nu ai cum să ajungi la concluziile democrației fără premisele educației și informării corecte. Nu ai cum să ajungi la concluziile democrației fără o majoritate de oameni educați, liberi și generoși, cu toate vertebrele aliniate corect și cu un bun exercițiu al gândirii cu propriul cap. Tocmai pentru că e vorba de un tipar complex de conduită și de gândire și de o serie de reflexe care se învață (asemenea conducerii unei mașini), tocmai de asta ar fi fost bine ca în ultimii 27 de ani să se fi predat democrație, logică și empatie încă din grădinițe. Din același motiv pentru care respectăm legea gravitației: ca să nu ne mai frângem gâtul privind în direcții greșite. Nu s-a predat. S-a predat în schimb o variantă elogioasă a dimensiunii religioase și salvatoare de neam și un mod de gândire în mod tradițional opus democrației, logicii și minimei empatii față de cei ce sunt altfel. Iar consecințele cu miros de Aferim, de Țară Moartă (filmele geniale ale lui Radu Jude) și de Leviathan vor fi epustuflante.

  Mă scutur de aerul de coșmar și revin: o mașinărie democratică funcțională nu se rezumă la libertatea de a-ți alege, o dată la patru ani, stăpânii și nici la menținerea iluziei libertății că îți alegi stăpânii. O mașinărie democratică funcțională presupune acceptarea, cu subiect și predicat, a unor principii non-personale și non-partinice în limitele și doar în limitele cărora se poate juca orice joc politic și social. Principii ale interesului public asupra cărora s-a convenit, în mod rațional, că sunt cea mai bună formă disponibilă momentan de minimizare a suferinței și nedreptății sociale. Principii care, o dată asumate de toată lumea, fac mașinăria să funcționeze în zona acceptabilului, indiferent cine se urcă la volan. Asta înseamnă democrația. Pentru că altfel atâta vreme cât permitem ca politica bunului plac și obediența față de bunul plac să fie dominante, e caraghios să visăm că un pilot mesianic, se va așeza într-o bună zi la volanul mașinii noastre de curse optzeciste, ale cărei piese duhnesc de departe a performanță rusească și că va ajunge, miraculos, la linia de finish, concurând cu alți piloți ale căror mașini au un aer cu mult mai proaspăt.

  Găsiți în link-ul de mai jos articolul integral, cu varianta audio inclusă. Este vorba despre o întrebare/problemă pusă de sir Karl Popper (să vorbim despre Popper dacă tot nu le place să audă numele lui Soros) și despre grupuri profesionale de presiune, ca o posibilă soluție viabilă. Lectură și/sau audiție plăcute! Dați un semn dacă vă place. Mulțumesc frumos!
  http://performingartsecolab.wixsite.com/adrianachiruta/scurt-tratat-de-optica-politica
  • Like 0
 • Ce pacat ca am ajuns sa ne uram romani cu romani. Fiecare dintre cele doua tabere o demonizaza pe cealalta. Fiecare parte refuza cu obstinatie sa ii lasa pe ceilalti sa faca ceva in mandatul lor. Pentru jurnalisti ura acesta este hrana de fiecare zi, dupa pricipiul "incurac-i drace". Rezultatul este mereu acelasi, statul se misca anemic, fara vointa si fara strategii de perspectiva. Adeptii fiecarei parti se jura ca doar ai lor au dreptate. Categoric aceste diferende nu se pot transa in strada. Cine crede ca episodul Ponta se ve repeta se inseala. Nimeni nu greseste de doua ori in acelasi fel. Categoric, Olguta si echipa ei, in loc sa construiasca o grila pe baza raporturilor dintre salariile diferitelor categorii de salariati in Europa si apoi sa stabilesca un salariu de referinta, s-a apucat sa promita mariri de salarii cand unora, cand altora pana s-a ajuns la enormitati. Olguta a gresit si pentru ca a amestecat salariatii cu lucratorii obstesti (alesii). In materie de pensii se fac iarasi tot felul de confuzii. In ce-l priveste pe prudentul ministru al justitiei eu cred ca ar fi trebuit ca in calitate de profesor sa le explice macar jurnalistilor ce este "serviciul", cine are servici(cei cu contract de munca si cu atributii de serviciu, cu concedii de odihna, etc.), pentru a putea defini abuzul in serviciu si a pune capat disputelor sterile. Spre deosebire de salariati, primarii, membrii consiliilor locale, parlamentarii, presedintele si alti alesi prin vot nu sunt salariati si nu pot comite abuz in serviciu. Ei sunt demnitari, ocupand demnitati publice prin alegeri, nu au salarii ci indemnizatii, nu au concedii, nu au program, nu au pensii si lor nu li se aplica codul muncii. E o activitate voluntara indemnizata si atat. Celor care cauta inca o solutie pentru tragerea la raspundere a demnitarilor, le sugerez sa citesca Constitutia SUA. Acolo gasesc o procedura simpla si care si-a dovedit eficienta in cei 200 de ani care au tecut de la promulgare. Senatul se transforma in instanta sub presedintia Procurorului General si ii scoate din randul demnitarilor (cu pierderea imunitatii) pe aceia care gresesc, dupa care urmeaza calea generala valabila pentru cetatenii de rand. In privinta gradului de democratie din Romania il rog pe jurnalist sa caute pe Wikipedia si va gasi cum se tot prebuseste democratia romaneasca din 2008 pana acum si cum am ajuns sa ne situam din acest punct de vedere intre tari insulare si latinoamericane drept o "democratie viciata" cu care nu ne putem lauda. Dar cel mai tragic lucru pe care il observ este impertinenta unora de a contrazice pana si matematica elementara de dragul partidului pe care il sustin. Oribil !
  • Like 0
 • Hai cu statul paralel la atac, atunci.
  Te și ia greața să-l mai vezi, după atâția ani, pe Tăriceanu, cu aiurelile alea de tâmpit otevia.
  • Like 1
  • @ Calin Statescu Paraleleanu
   Vasile Blaga e om serios? Poate ginerele lui cu AXIS firma de paza si alte contracte cu statul și acum cu PSD la guvernare??? În ce partid e?
   Eu cred că avem o problemă de organizare a statului nostru.
   • Like 0
 • Din 22 dec. 1989 și până azi în RO grupuri cleptocratice se succed la putere organizând o mascaradă (brutală până în feb.1999 - data ultimei mineriade apoi mai soft, odată cu orientarea spre vest) în care o minoritate (președinte, parlamentari, miniștri, judecători, procurori, șefi de agenții guvernamentale, securiști, șefi de confederații sindicale și rude apropiate ale categ. enunțate se îmbuibă în timp ce marea majoritate a populației are de suferit, în contextul în care nici un partid nu le reprezintă interesele reale. Cei care protestează sunt o minoritate, manipulabilă, iar grupurile mafiote ce dețin puterea vor aplica dictonul "câinii latră, caravana trece".
  • Like 0
  • @ Mihai Grecu
   Cam stiam si noi toate astea. O propunere constructiva, o solutie, ceva acolo, ai ?
   • Like 0
  • @ Mihai Grecu
   dalex check icon
   Cunosti toate ideologiile si toate programele din moment ce afirmi ca "nici un partid nu le reprezintă interesele reale". Esti detinatorul informatiei pretioase despre "interesele noastre reale" pe care nu ne duce mintea sa le cunoastem. Multumim mult.
   • Like 0
  • @ Mihai Grecu
   Ati scris "Cei care protestează sunt o minoritate, manipulabilă,...", oare ca v-ati referit la faptul ca cei care protesteaza sunt manipulati de cele cateva posturi de televiziune de opozitie si de contributiile de pe net ca mai merita sa protestezi ? Cand, de fapt, isi bat gura de pomana...In felul acesta protestatarii fac jocul puterii creand un spectacol fals al unei democratii iluzorii in care, exact : "câinii latră, caravana trece".
   • Like 0
 • Vazind masa aceea mare de manifestanti de aseara, simt cum creste inima in mine. Inca odata vad ca mai sunt resurse dispuse sa se opuna acestor NEBLEZNICI care ne conduc. Am mai folosit si voi mai folosi acest termen, cel mai potrivit pentru consecventa netrebnicie cu care incearca sa modifice sistemul juridic, exclusiv in folos -propriu, in ciuda tuturor semnalelor primite din partea societatii civile, precum si impotriva normelor europene. Spuneam mai sus "simt um creste inima in mine", dar nu stiu cit si cit timp, dar aceasta bucurie este provocata, in primul rind, de subtierea "generatia Iliescu", careia incepe sa-i ia locul acesta generatie educata, din pacate, insa, nu tot mereu participativa, aportul ei la viata politicco-sociala facindu-se simtita indeosebi in astfel de momente, mai degraba exceptionale, drept argument al spuselor mele fiind ultimele alegeri, la care aceasta frumoasa generatie s-a caracterizat mai degraba pin absenteism. Sunt multe de spus pe aceasta tema, pintre care si cit vor mai sta in tara. Dar, intrebarea care urmeaza este: ce va fi dupa ei? Cei care ne guverneaza au avut grija sa distruga invatamintul, acesti tineri educati, implicit cu discernamint, reprezentind o patura din ce in ce mai subtire, pierduta in masa de analfabeti functionali. La asta se adauga si incurajarea nemuncii (nu numai de catre PSD), probabil cel mai rau lucru care ameninta societatea noastra. Oare suntem blestemati ca istoria noastra sa fie o succesiune de hiatusuri civice? Vorba lui Lenin: "Ce-i de facut?". Eu nu stiu. Dar, cine stie?
  • Like 2
 • Cu aplicabilitate sistemica romaneasca (social si politic) : Daca spui si toate elementele arata ca "foaia este alba, nu stiu cum toti o vad rosie", expresie din psihiatrie...deci dragilor, daca daramati apai daramati dar atunci cand trebuie sa construiti apai construiti ! (chiar nu mai merge asa "danga langa vine tacticoasa vaca")
  • Like 1
 • La următoarele alegeri, nu va mai conta cine Votează ci doar cine numără.
  • Like 1
 • Joe Doe Joe Doe check icon
  A inceput din 89cand o mana de agenti Gru/KGB au preluat puterea .
  • Like 1
 • Mr.Oh check icon
  Un articol scris este informatia. Dar un articol publicat nu este o actiune. Am fost in vizita la cineva. Acel cineva are blocata telecomanda pe A3. De cate ori merg in vizita TV-ul este pornit si afiseaza acel canal.
  Intrebare retorica. Cum poate Republica sa schimbe canalul celui de mai sus?
  Cum poate Republica sa schimbe perceptia electoratului? Nu poate fiindca nu stie cum. Cititorii Republica sunt un Club inchis. Toti apartinem unui Club. Unii clubul A3, altii clubul Republica. Dar aceasta nu schimba mersul tarii in mai bine. Doar ne ajuta sa ne descarcam frustrarile.
  Si se pare ca nici mitingurile nu sunt suficiente.
  • Like 11
  • @ Mr.Oh
   EXACT, acesta este adevarul dur. Inainte traiam sub regimul comunist ascultand la Europa Libera, acum citim articolele din Republica...Gata ei si-au atins scopul, au creat o masa critica de oameni care tin cu ei si sunt orbiti de ei si superindulgenti cu actiunile lor...Noi, ceilalti, suntem dusmanii, nesuferitii si vandutii !!!
   • Like 2
  • @ Adriana Negruti
   Mr.Oh check icon
   PSD are de rezolvat o problema grava. Alegatorii PSD nu produc bani doar cheltuie. Televiziunile si toata Masina de Propaganda are nevoie de bani. Deci cum sa faca? Trebuie sa-i impoziteze pe cei ce li se opun si care au venituri. PSD-istii sunt, dupa parerea mea autisti. Chiar si Gorbaciov a deschis granitele Rusiei cand a vazut ca se prabuseste. A deschis ferestrele sa intre aer proaspat. Acum Putin face pe nebunul.
   Dar sa ne intoarcem la PSD. PSD se ingroapa singur, sufocat de lipsa de logica in care traieste. Obtine voturi de la cei care nu obtin venituri suficiente si pe care trebuie sa-i plateasca pentru voturi. Complet absurd. Ar fi de inteles daca Romania ar avea Technologie, dar nu are. Are doar parlita forta de munca care are doar cativa banuti (in comparatie cu vestul) cu care isi fac afacerile, si sudoarea fruntii. Nu prea mai ai ce lua de la ei fara sa tipe.
   Drama e ca insasi votantii lor vor suferi odata cu caderea PSD si a resurselor financiare ale tarii, si partidului.
   Pentru ca pe oameni nu-i intereseaza atat politica cat buzunarul prorpiu. Si nimeni, persoana fizica sau juridica, din tara sau strainatate nu vrea sa finanteze propaganda de partid. De pre vremea lui Basescu nu mai e nimic de furat, doar salarile si camasa de pe oameni. Iar mafiotii s-au impartit in doua tabere, cei prosti si cei realisti. Si se pare PSD e in mafia prostilor. Aceasta prabuseste tara cu totul.
   • Like 3
  • @ Mr.Oh
   Ati scris niste lucruri care toate sunt posibile, sigur, realitatea e mai complexa, noi nu cunoastem toate capetele balaurului, dar, oricat de bolnav ar fi balaurul, e inca foarte puternic si greu de pus la respect. Pana una alta PSD-istii au pacalit populatia si continua sa o faca. Prosti sau incompetenti ori doar avand ca scop sa aserveasca tara cui vor ei, pana una alta se afla in fruntea bucatelor si, oricum, ei si-au pus in conturi sume frumusele, nu ma-ndoiesc, populatia poate sta si astepta prosperitatea pana i se va lungi urechile, populatie modesta si toleranta, multi doar macatori de seminte la televizor, destine ratate, nefolosite...
   • Like 0
  • @ Adriana Negruti
   Mr.Oh check icon
   Am cunoscut pe cineva din Filipine. Vorbea o engleza excelenta. Si am intrebat unde a invatat. Mi-a raspuns ca la scoala. Eram convins ca invatase engleza ca limba straina. Dar nu. In Filipine se preda in engleza cred ca incepand cu clasa 5 primara, daca nu mai devreme. Si am intrebat limba materna cum se numeste. A raspuns ca nu conteaza ca nimeni nu o mai vorbeste. E uitata.
   Si Romania poate avea acest destin foarte usor. Cand incep sa te formeze strainii fiindca tu ti-ai distrus valorile, limba dispare prima, pe urma cultura.
   Si cand vei fi nevoit sa citesti totul in original (engleza) fiindca oamenii de valoare vor fi emigrat, atunci Romania s-a dus pe Apa Sambetei.
   • Like 1
  • @ Adriana Negruti
   dalex check icon
   Sa nu uitam ca "inainte" doar unii ascultau Europa Libera in timp ce "altii" ascultau cuvantarile "genialului" cu 4 clase in schimbul unor avantaje ( magazine cu circuit inchis, hoteluri cu circuit inchis, pasapoarte cu....). Urmasii lor merg pe acelasi drum ( vila cu piscina, milioane de EURO in conturi, servitori care le curata piscina si le tund gazonul...) votati de urmasii celor care stateau in frig asteptand "sa bage ceva la alimentara".
   La asa popor asa conducatori.
   • Like 0
  • @ dalex
   Pe mine nu ma deranjeaza ca au ajuns unii sa aiba piscine si servitori, ma deranjeaza ca au distrus mult prea multe intreprinderi fara sa tina cont ca oamenii raman fara slujbe, nu se poate sa nu fi fost si intreprinderi care puteau fi retehnologizate. Si dau vina pe capitalistii din vest ca au transformat tara in colonie, de parca nu ar fi semnat cu mainile lor atatea hartii cu acestia, bagand comisioane grase in buzunarele lor, fara sa le pese de vietile romanilor care au fost nevoiti sa plece in vest sa munceasca. Ruina aceasta economica e ceea ce le reprosez acestor nemernici imbogatiti fara nici-un merit si manipularea grosolana cu scopul spalarii pe creiere.
   • Like 0


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult