Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Noi n-am avut un Nicușor sau cum se văd victoriile „noii clase politice” într-o zonă „roșie”

Nicușor Dan sediu de campanie

Foto: Facebook Nicușor Dan

Să fii tu Firea, soția lui grande Pandele, susținută de cel mai mare partid, tu însuți atât de mare încât de abia intri în propria piele. Să fii tu marele Băsescu, cel care n-ai pierdut nicio bătălie politică, cel care ai fost ales primar al Bucureștiului de două ori și președinte al României de două ori, cel care ai supraviețuit la două referendumuri. Să fii tu Tăriceanu, „ultimul liberal”, dar de fapt nu, că la tine nici nu se știe dacă mai ești. Să fiți voi trei, Firea, Băsescu și Tăriceanu, mari politicieni, cu trecut glorios, să aveți televiziuni aservite, ziare și site-uri de susținere, servicii prietene, clanuri supuse, aplaudaci și postaci plătiți și să vă învingă un Nicușor… asta da umilință!

Victoriile lui Nicușor Dan, Emil Boc, Ilie Bolojan, Dominic Fritz, Clotilde Armand (sper), Allen Coliban, Cătălin Toma la Vrancea etc mă încântă, dar din păcate nu sunt complete pentru că nu ne putem bucura toți de ele. 

Sunt din Vâlcea și aici nu am avut un Nicușor Dan. Aici am rămas cu vechea clasă politică. Dacă aș fi fost din București l-aș fi votat cu drag și convingere pe Nicușor Dan, dar aici, ca și în alte părți ale țării, lucrurile stau altfel. La alegerile europarlamentare și prezidențiale lucrurile au fost diferite. Atunci oamenii au votat și la Vâlcea masiv USR-PLUS și PNL pentru liderii naționali. Dar votul pentru Cioloș sau Iohannis nu e același lucru cu votul pentru niște lideri locali din aceleași partide. Nu e de ajuns să candidezi din partea unor partide cu priză la electorat. Nu e deloc suficient că lumea s-a săturat de primarul x sau y. Trebuie să ai și pe cine vota. În București tocmai de aceea a câștigat Nicușor Dan pentru că a convins electoratul că votează o persoană competentă. În același timp de aia s-au pierdut anumite sectoare pentru că au avut candidați slabi. La fel și în Vâlcea. Exista mult potențial pentru schimbare, dar pe cine să alegi? Că noua clasă politică ne-a propus un candidat atât de șters, încât peste jumătate din electorat nici nu știe cum îl cheamă. Nu doar că nu a convins, dar a mai și încurcat. Dacă nu a făcut blat cu primarul ales, așa cum vorbește lumea prin oraș, atunci este extrem de slab, lipsit de carismă, total neconvingător. De aceea au votat doar 35% din cei cu drept de vot. Un candidat bun ar fi atras voturi. Un lider bun ar fi acceptat măcar o unire. Un om ar fi înțeles dorința cetățenilor așa cum a făcut-o Vlad Voiculescu în București care a lăsat orgoliile și l-a susținut pe Nicușor Dan. Dar în Vâlcea nuuu se poate, aici sunt orgolii, ambiții, interese personale, trădări și o aroganță de nedescris pentru „noua clasă politică”. Pe scurt aici avem un primar extrem de controversat care a făcut pușcărie… A câștigat alegerile în 2016 din partea PER cu aproximativ 16.000 de voturi. Acum singur nu cred că mai reușea. Și-a dat seama de asta și s-a aliat cu PSD. Astfel a reușit iar să obțină 16.000 de voturi, dar mai multe nu lua sub nicio formă. Dacă dreapta s-ar fi aliat împotriva lui sunt convins că ar fi venit mai multă lume la vot și ar fi fost învins. Așa lumea a stat acasă pe principiul „oricum tot ăla iese”. Trist, dar asta-i realitatea.

În altă ordine de idei sunt anumiți politicieni care câștigă doar pe liste. Este cazul președintelui PNL Vâlcea care față în față cu electoratul a pierdut mereu, dar pe listă e în Parlament de mult timp. Uite așa în partea stângă am avut parte de o alianță pe când în dreapta nu. Astfel s-a pierdut și primăria Rm. Vâlcea, și Consiliul Județean. Dacă am sau nu dreptate vom vedea la alegerile parlamentare. Eu pariez că PNL și USRPLUS vor avea mai multe voturi la Vâlcea decât PSD și alte partide de stânga.

Din păcate, după aceste alegeri, cred că discrepanțele economice și sociale dintre anumite zone ale țării se vor accentua. Anumite localități se vor dezvolta într-un ritm alert pe când altele vor bate pasul pe loc. Și nu cred că e bine. Din zonele rămase în urmă vor emigra exact cei care ar putea aduce schimbarea. De la Vâlcea tineretul de ani buni se mută la Sibiu. Circulă o vorbă prin oraș că Sibiul este „Vâlcea din deal”. Chiar și în București sunt convins că mulți evită să-și ia o locuință în sectorul 5. Sunt de înțeles oamenii care aleg să plece pentru un trai mai bun. Dar pentru ca țara să nu se divizeze și mai mult este nevoie de implicare și susținere mai mare pentru zonele sărăcite pe modelul unificării Germaniei din 1990. După unire din fosta zonă RFG s-au pompat bani pentru dezvoltarea zonei unde a fost RDG. Rezultatul s-a văzut în câțiva ani când Germania a devenit de departe principala forță economică a U.E. La fel trebuie procedat și în România. Zonele „roșii” nu trebuie stigmatizate, ci ajutate să se dezvolte altfel vom vedea în continuare emigrări și multă ură în societate. Politicienii de la centru trebuie să se implice mai mult în teritoriu. Sunt curios dacă liderul local al USR-PLUS care a candidat și pierdut lamentabil la Rm. Vâlcea va fi pe listă pentru alegerile parlamentare. Nu pot să cred că un om care a obținut doar 2500 de voturi într-un oraș cu 90.000 poate mobiliza electoratul…

În altă ordine de idei nu se poate alege primarul într-un singur tur, nu poți să ai un edil ales de 16-17% din populație. Asta nu-i democrație! Mă aștept ca după alegerile din decembrie noua majoritate de dreapta să schimbe legea și să se revină la două tururi.

În concluzie USR-PLUS mai are de căutat oameni competenți și în teritoriu, iar PNL mai trebuie să-și schimbe propriii baroni. Altfel unii dintre noi rămâne să aplaudăm în fața televizoarelor victoria altora și să ne întristăm pentru rezultatele din propriul oraș.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • @ Zero-log

  Tu vrei să ții cu România sau cu un partid?

  Să știu cu cine discut.

  Eu unul nu țin cu PSD.

  Dar îți dau o veste: nu țin nici cu progresiștii care vor să ne bage poponarii pe gât.

  Deci?
  • Like 0
 • Pentru că spălatul pe creier zero-log mi-a atras atenția asupra subtilității, m-am hotărât să fiu un pic mai grosolan.

  Circulă acest text pe WhatsApp autorul numindu-se Gelu Vișan

  Am primit acest text în urma faptului că ieri îmi exprimam nedumerirea față de cv-ul controversat al noului primar al Timișoarei care este Neamț get beget.

  Text:

  Pe data de 24 Ianuarie am prevenit Românii din Timișoara și din Ardeal că se pregătește aducerea unui cetățean german, trimis al unui serviciu secret german, pentru a fi numit la primăria Timișoarei, parte a unui plan de formare a Republicii Autonome Transilvania.

  Când am scris asta mulți au zâmbit sau chiar au râs, așa cum au zâmbit sau au râs când am scris acum patru luni că Firea va pierde alegerile și că Bucureștiul va fi ocupat de oamenii lui Soroș și Macron, parte a aceluiași plan neoliberal, neomarxist și neoprogresist.

  România este sfârtecată de războiul Celui De-al Patrulea Reich, dar despre asta o să mai scriu, poate de data asta românii se trezesc.

  Prima parte a Planului a Reușit, intrăm în pregătirile pentru partea a doua:

  Declararea Republicii Autonome Transilvania, cu capitala la Timișoara.
  Las aici postarea și strigătul meu către românii Timișoarei din 24 Ianuarie 2020.

  Din păcate am strigat în pustiu, pentru că pe români nu-i mai interesează România: chiar ei, prin votul lor, o vând străinilor.

  24 IANUARIE

  Căderea Timișoarei, parte a Căderii Ardealului.

  Am tot scris despre planul transformării Ardealului într-o Republică Autonomă. Aceasta nu este o teorie, nu este din păcate nici un scenariu de lucru, este un plan minuțios și extrem de bine pus la punt.

  Cunosc în amănunt acest plan, știu cine l-a făcut și care sunt punctele pe care vrea să le atingă.

  De la bun început trebuie să spun că planul transformării Transilvaniei în Republică Autonomă face parte dintr-un plan mai vast sl Germaniei care trebuie să slăbească Națiunile și Statele Uniunii Europene, ca prim pas al formării Statelor Unite ale Europei, cu conducere unică din Germania.

  În Europa, formarea SUE sub conducerea Germaniei este cunoscută ca Al Patrulea Reich, care este în funcțiune și acum, fătă a fi însă statuat oficial.

  Al Patrulea Reich va deveni oficial o structură când vor începe să se formeze Statele Unite ale Europei sub conducerea Germaniei.

  Tot acest proces se va produce sub o anumită mască falsă a Democrației, poparele însele trebuind să agreeze și să fie de acord cu pierderea identității naționale, statale și de credință in fața internaționalismului progresist.

  Elementele aplicării acestui plan sunt:
  • Promovarea neoliberalismului economic in favoarea Supranaționalelor.
  • Promovarea Progresismului, a Neomarxismului și a Societății Deschise in dauna Creștinismului și a Naționalismului.
  • Anihilarea până la Distrugere a sentimentului național și creștin, pe toate căile posibile.
  • Decredibilizare și atacarea Clerului și a Bisericii de orice cult.
  • Scoaterea din joc și Distrugerea Politicienilor Naționaliști, prin decredibilizarea lor, inclusiv prin acuzarea lor- în România, de exemplu, de fapte de corupție,- și de alte fapte considerate ca fiind reprobabile.

  În esență, creștinismul și naționalismul, inclusiv economiile naționale trebuie distruse și înlocuite cu progresismul, neomarxismul și Societatea Deschisă.

  Regiunile Autonome care vor trebui să-și declare Autonomia/ Independența sunt, în ordine, Scoția, Catalonia, Transilvania, Tirolul de Sud-independența, dar și alte regiuni care la început trebuie să-și declare Autonomia, sau direct Independența dacă sunt deja autonome.

  În România, vârful de lance pentru transformarea Ardealului în Republică Autonomă/Independentă- Republica Transilvania- dar nu numai, pentru că există o parte a planului și in pentru Moldova și al Dobrogea, despre care deasemenea o să vorbesc, vârful de lance este deci Klauss Werner Iohannis și ca partid integral USR, al cărui scop este exact acesta.

  In toate celelalte partide există naționaliști, e drept nu în număr mare, dar cei din conducere trebuie anihilați și excluși, în primul rând la alegerile locale și parlamentare de anul acesta.

  Ei vor trebui înlocuiți cu reprezentanți ai Celui de-al Patrulea Reich, chemați să înfăptuiască politica acestuia.

  Despre un astfel de caz o să vorbesc acum:

  La Timișoara, USR-ul intenționează să aducă direct un cetățean- repet, un cetățean-nu etnic- german, care să primească cetățenia română și domiciliul în Timișoara și care să candideze și să câștige Primăria Timișoarei.

  Nu am nici o afinitate față de Robu, Primarul Timișoarei, cel care are prima șansă la Timișoara, dar faptul că este naționalist român este de ajuns pentru Cel de-al Patrulea Reich pentru a fi schimbat cu un cetățean german.

  M-ați tot întrebat ce e de făcut, tocmai am dat o informație cetățenilor Timișoarei, acelora care încă mai țin la țara lor, România, din care încă face parte și Banatul, despre ceea ce li se pregătește.

  În această perioadă tulbure pentru România și pentru Ardeal, o să vorbim despre multe alte părți ale acestui plan malefic, dar și cum pot fi contracarate ele.

  Dacă mă întrebați ce trebuie să faceți concret dumneavoastră, preluați această postare și direcționați-o astfel încât să ajungă la cât mai mulți cetățeni din Ardeal și din Timișoara, pentru a ști cum să se ferească de ceea ce li se pregătește.

  Dumnezeu Să Ajute România,
  Dumnezeu Să-i Ajute pe Români!
  24 Ianuarie 2020 (Gelu Visan)

  Aici se încheie textul primit de mine pe WhatsApp.
  • Like 0
 • Pentru că, nu-i așa, tensiunea alegerilor locale ne-a consumat, vă propun să ne mai și distrăm un pic.
  Dar în același timp vă invit să cădeți un pic pe gânduri.


  Primarul nou al Timișoarei este neamț get beget. Adică nu nici măcar născut în familie de sași plecați în Germania.
  Neamț care vorbește o română cutremurător de bună. Cu neaoșisme.

  Conform cv-ului lui, noul primar al Timișoarei (de origine nemțească) a făcut niște lucruri în viața lui.

  https://www.dominicprimar.ro/autoportret

  Printre care, doar întâmplător, a fost șeful de cabinet al președintelui Germaniei.

  Vedeți cv-ul.
  https://www.dominicprimar.ro/autoportret

  Simpaticul neamț a trăit un an în Statele Unite acolo unde s-a simțit european. Conform spuselor lui. Vezi cv.

  https://www.dominicprimar.ro/autoportret

  Da. Probabil că trebuie să te duci să stai un an în Statele Unite ca să te simți european.

  Știți, Statele Unite este aceeași țară în care jurnalistul Vlad Petreanu și-a făcut o parte din bursă, devenit și el conștient că este european. Am închis paranteza.

  Așadar, simpaticul neamț nu a reușit să-și găsească o continuare a carierei lui fulminante în spectrul politic din Germania.

  Probabil că l-a încurcat foarte tare accentul românesc atunci când vorbea germană.

  Compararea cv-ului neamțului de la Timișoara cu traseul lui ajuns la capăt de linie la Timișoara te duce cu gândul că suntem în filmele cu proști.

  Te duce cu gândul că cineva ne crede idioți.

  Pentru că Timișoara este un oraș simbol unde s-au început vremuri noi.

  Tot vremuri noi vor să înceapă și cei de la USR, partidul din care face parte neamțul iubitor de România.

  Așadar, vă invit să urmărim împreună derularea evenimentelor din România până acolo în care vom vedea primarii orașelor din România obligați să căsătorească doi homosexuali oficial în primărie.

  Stați pe aproape.
  Vom vedea împreună.

  O intrebare patriotică:

  Ce fac serviciile secrete românești?


  Filip Stoler
  • Like 0
  • @ Dan Popescu
   Cata subtilitate si cat patriotism ! ... cred ca foarte multa subtilitate.
   • Like 0
 • ÎMI ESTE RUȘINE CĂ SUNT VÂLCEAN! PROSTIA ȘI FUDULIA OLTENEASCĂ ȘI-AU SPUS DIN NOU CUVÂNTUL LA RÂMNICU VÂLCEA! DE CAPU-VĂ SĂ VĂ FIE ALEGEREA FĂCUTĂ! SĂ VĂ SPĂLAȚI PE CAP CU GUTĂU, BEMBELUCILOR!
  FIȚI FERICIȚI – CLICA LUI VA CONTINUA JEFUIREA BUGETULUI ȘI FURTUL DE TERENURI ÎN MUNICIPIUL RÂMNICU VÂLCEA. LA ORA ASTA, ORAȘUL NOSTRU AR FI PUTUT SĂ SE NUMERE PRINTRE CELE MAI FRUMOASE ȘI MAI DEZVOLTATE DIN ROMÂNIA! DAR LICHELELE ȘI SECĂTURILE L-AU ALES DIN NOU CA PRIMAR PE ACELAȘI PUȘCĂRIAȘ, HOȚ ORDINAR, INCULT SADEA ȘI FUDUL NEVOIE MARE!
  DEVIZA BEMBELUCILOR VÂLCENI ESTE REFERITOR LA GUTĂU: ”DA, DOM’LE, O FI FURAT, DA’ A ȘI FĂCUT”! CRETINILOR, DACĂ A FĂCUT CEVA, A FĂCUT DUPĂ CUM L-A TĂIAT CAPUL ȘI NUMAI DUPĂ CE ȘI-A ASIGURAT PRARANDĂRĂTUL! VA CONTINUA! BUCURAȚI-VĂ, N-AȚI VĂZUT CE E MAI RĂU!
  (foto pe pagina mea de FB).
  P. S.: Aveți perfectă dreptate în ceea ce-l privește pe președintele PNL Vâlcea! Și eu sunt la origini loviștean (născut în Greblești) ca și el. Mi-a trimis cu ceva vreme înainte de votare programul său, i l-am corectat și completat (din punct de vedere literar lăsa mult de dorit, nici eu nu sunt filolog, ci inginer chimist, fost cercetător, dar am pretenția că ”le am” totuși cu scrisul din moment ce am publicat până acum peste 300 de articole și 6 cărți, între care ”Monografia comunei Câineni - județul Vâlcea” - în colaborare cu N. Daneș, geograf, Ed. ”Fortuna”, Râmnicu Vâlcea, 2008).
  Nici nu mi-a mulțumit, supărându-se probabil pe mine pentru că i-am zis: ”Ce naiba, măi Cristi, tu nici funcția în partid nu ți-o cunoști?”. De ce i-am reproșat asta? Fiindcă în ”Introducere” semnase ”Prof. Cristian Buican, Președinte PNL Râmnicu Vâlcea, Deputat”, ori el este președinte al PNL Vâlcea, adică al organizației județene! I-am mai spus că dacă eu nu corectam și rămânea așa, precis adversarii săi politici s-ar fi folosit de o astfel de gafă! Precizez că nu sunt membru PNL! Sunt însă monarhist convins, am fost membru al PNȚCD din 1991 și până în 2008, când m-am autosuspendat fiindcă acest partid ”s-a dat” cu ”marinarul beat”, împotriva căruia publicasem câteva articole vitriolante. La o conferință de presă am dat o declarație care a făcut senzație atunci: ”Pentru mine forma de guvernământ a României este ilegală și n-o recunosc! Nu-i așa că, în condițiile actuale, orice bembeluc cu bani și gură mare poate ajunge președintele României? Un rege, un monarh constituțional este altceva: el este născut, crescut și educat pentru a deveni șef de stat și cel puțin aș avea siguranța că n-aș roși atunci când ar deschide gura! Orice asemănare cu realitatea nu este deloc întâmplătoare”. Am fost de trei ori propus candidat la alegerile parlamentare (Camera Deputaților): de două ori din partea PNȚCD și o dată din partea Partidului Alianța Noastră (Marian Munteanu). N-am avut nicio șansă!  • Like 2
 • Nume check icon
  Am citit un articol in care un jurnalist scria foarte bine ca "USR+PLUS a castigat alegerile pe Facebook, in lumea reala insa a suferit un semi-esec", eu as spune un esec, pentru ca nu castigat nici un fotoliu de presedinte de Consiliu Judetean
  Prin urmare in orase mici, precum si in zona rurala, ei practic nu exista.
  Intr-adevar nici Facebook-ul, blogger, vloggeri, instagrameri, nu se foloseste atat de mult pe acolo pentru ca sistemul de valori este diferit fata de cele din oras.
  Dar...este un inceput bun si le-am dat o sansa sa schimbe ceva in aceasta tara. Acum mingea este la ei in teren, si indiferent de cat de greu este adversarul (PSD si altii) si conditiile din teren (greaua mostenire) ei trebuie neparat sa castige, nici macar egal. De aceea fara rezultate palpabile, proiecte care sa se functioneze nu vor reusi sa treaca dincolo de orase si sa isi faca adepti si in Romania omului de rand.
  • Like 3
 • E un început bun, chiar dacă aparent dezamăgitor, însă aici în București, Nicușor Dan a reușit să devină un brand, cu multă muncă întinsă pe zeci de ani alături de echipe profesioniste...da, acei idealiști din USRPLUS cu concepte abstracte pentru mulți politicieni... etică, cinste, profesionalism, rezultatul obținut fiind breșa creată în sistem! SISTEMUL fiind azi produsul PSD timp de 30 de ani...o creație monstru alimentată din plin de urmașii derivați din PCR/FSN. Fără supărare, unul dintre ei este PNL!
  • Like 4


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult