Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Noi primării vor în Alianța Vestului. C.T. Popescu: „Guvernul acesta îi va reprima, nu va accepta să-i lase să ia direct fonduri europene: va spune că aceste fonduri vin de la Soros pentru finanțarea separatismului”

Emil Boc în autobuz

Foto: Facebook Emil Boc

După ce municipiile Cluj, Timișoara, Oradea și Arad au pus bazele Alianței Vestului, și alte orașe au anunțat că vor să li se alăture. „PSD va bloca dezvoltarea (țării, n.n.) pentru a nu pierde controlul”, spune jurnalistul Cristian Tudor Popescu, comentând, marți seara, la Digi24, atitudinea partidului de guvernământ față de nou înființata Alianță a Vestului.

Jurnalistul crede că nou anunțatul fond de dezvoltare de 10 miliarde de euro, decis în ședința PSD, este „o iluzie de mită promisă primarilor”, dar și „o scurtcircuitare în stilul programului Vâlcov a fondurilor europene”. Fondul anunțat de Liviu Dragnea este, în consecință, „o mișcare împotriva acestei Alianțe a Vestului”.

„Ce vor cei din Alianța Vestului? Să ia fonduri europene direct. Dl. Dragnea spune: Luați de aici, din mâna mea. Dă-i dracului pe ăia de la Bruxelles. (…) Eu n-am spus că se va produce o separare teritorială a Transilvaniei, ci că se conectează aceste orașe direct cu Bruxellesul dacă PSD nu vrea fonduri europene. Guvernul acesta îi va reprima, nu va accepta: va spune că aceste fonduri vin de la Soros pentru finanțarea separatismului”, a precizat Cristian Tudor Popescu.

Jurnalistul crede că o „nenorocire din anii 80 este reluată acum”: „Ce este programul național de respingere a fondurilor europene, programul Vâlcov? E echivalentul plății forțate a datoriei externe de Nicolae Ceaușescu în anii 80. FMI și Banca Mondială nu-i cereau ratele alea sălbatice plătite pe pielea populației. O plătea să rupă legăturile cu organismele financiare internaționale. Ceaușescu voia să nu mai aibă nicio treabă cu Occidentul, să ne binefericească el”.

După lansarea Alianței Vestului de primarii din Cluj, Oradea, Timișoara și Arad, cererile de intrare în această structură au început să curgă din partea primarilor de toate culorile politice. Primarii din Reșița, Alba și Sibiu au spus că vor să intre în Alianța Vestului, iar primarul de Iași a anunțat că-și dorește un parteneriat cu AVE pentru construcția unei autostrăzi.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Asociațiile județene regionale ar putea câștiga finanțări europene și naționale după modelul asociației Delta Dunării, asociațiile de orașe și/sau municipii,oricum a-i da-o, nu au competențe legale în dezvoltarea regională. Președinții de consilii județene ( așa numiții baroni locali ) ar putea înființa astfel de asociații de dezvoltare regională. De exemplu pentru exploatarea durabilă unui râu ( hidrocentrale, navigabilitate, piscicultură, irigații, etc. ) s-ar putea înființa asociații regionale între județele riverane.
  • Like 0
 • Conform Legii administrației publice locale, au acest drept:„Art. 11. – (1) Doua sau mai multe unitati administrativ-teritoriale au dreptul ca, in limitele competentelor autoritatilor lor deliberative si executive, sa coopereze si sa se asocieze, in conditiile legii, formand asociatii de dezvoltare intercomunitara, cu personalitate juridica, de drept privat si de utilitate publica. Asociatiile de dezvoltare intercomunitara sunt de utilitate publica, prin efectul prezentei legi, prin derogare de la prevederile Ordonantei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 246/2005.
  (2) Asociatiile de dezvoltare intercomunitara se constituie in conditiile legii, in scopul realizarii in comun a unor proiecte de dezvoltare de interes zonal sau regional ori al furnizarii in comun a unor servicii publice. Zonele metropolitane si aglomerarile urbane constituite cu acordul expres al consiliilor locale ale unitatilor administrativ-teritoriale componente au ca scop dezvoltarea infrastructurilor si a obiectivelor de dezvoltare de interes comun. Autoritatile deliberative si executive de la nivelul fiecarei unitati administrativ-teritoriale componente isi pastreaza autonomia locala, in conditiile legii.
  (3) Unitatile administrativ-teritoriale au dreptul ca, in limitele competentelor autoritatilor lor deliberative si executive, sa coopereze si sa se asocieze si cu unitati administrativ-teritoriale din strainatate, in conditiile legii, prin hotarari ale consiliilor locale sau consiliilor judetene, dupa caz.
  (4) Pentru protectia si promovarea intereselor lor comune, unitatile administrativ-teritoriale au dreptul de a adera la asociatii nationale si internationale, in conditiile legii.”
  • Like 0
 • Doamne ajută!
  Poate le da Dumnezeu minte la cât mai mulți primari, indiferent de culoarea politică, să intre în astfel de asociații și să ajute astfel la alocarea de fonduri europene pentru dezvoltarea infrastructurii țării ăstea amărâte...
  Ăsta da stat paralel....statul primăriilor scăpate din cleștele politicienilor hoți de la centru...
  • Like 0
 • Daca Alianta Vestului va reusii sa aduca bani in zona Transilvania (de unde este un bunic de-al meu) si sa depaseasca "the gang of" Miticii din Bucuresti, eu personal o sa vin in Ardeal si o sa muncesc un an acolo cu salariul care vor ei sa mi-l dea. Si eu sunt un "bun" inginer in US si cu doctorat din Ro.
  De ce vin acolo!? Sa dovedesc prostilor ca desteptii pot sa faca ceva bun pentru comunitatea lor. Chiar daca prostii sunt prea patrioti, prea destepti la istorie, la poezie, si nu isi tin putza in pantaloni.
  • Like 3
 • MihaiSt check icon
  De ce o fi nevoie de reprimare ? Nu este suficient sa asteptam si sa vedem ce o sa faca ? Dupa declaratiile politice trebuie sa se treaca la fapte si apoi sa se vada rezultatele - care or fi, daca or fi...
  • Like 0
  • @ MihaiSt
   Da, ne putem gandi la reprimare daca luam in considerare ceea ce fac psd-istii care nu se opresc din matrasirea oricaror sperante ale noastre legate de respectarea statului de drept ABSOLUT DINADINS, tocmai pentru a SFIDA EU ca niste scolari complet recalcitranti, ce merita trimisi la scoala de corectie, dar noi nici scoli de corectie nu mai avem....ei raman liberi sa-si manifeste tzacaneala lor de deviati de la reguli.
   • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult