Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Noi sărim, nu gândim

Polițiștii de la Caracal

Foto: Captură Digi24

Retrospectiv, toate crizele sunt previzibile.

Mi-ar fi plăcut să fi gândit eu un astfel de enunț dar n-a fost să fie. L-am găsit de-a gata într-o carte. Lucrurile simple și deștepte sunt la îndemâna oricui, dar n-avem toți niște potecuțe ca să dăm de ele.

În media plouă acum cu o mulțime de mintoși care descoperă „cauze”. Efectul fiind deja consumat. Dacă te așezi într-un punct anume, poți să ai o perspectivă ca-n fizică. Nu, nu e cinism, e doar o încercare de a obține o detașare pentru o perspectivă mai limpede. Știți voi, cauză-efect, acțiune-reacțiune.

Greu este să mă detașez de emoție, nici Luiza, nici Alexandra n-au reușit să se bucure pe deplin de viață. Oameni care nu le-au cunoscut aprind o lumânare, varsă o lacrimă și se întreabă cum a fost posibil. Indignați, furioși, revoltați. Iată, s-a ivit în spațiul în care trăiesc un eveniment care a stârnit emoție. Motorul care mișcă lucrurile, scânteia care inițiază arderea. Emoția devoalează trăiri dinăuntru și, uneori, rupe zăgazuri.

Nu e complicat, cred eu.

Rememorez ce le tot spuneam copiilor mei când mi se părea că viitorul lor va fi o consecință firească a ce aș fi reușit eu să le transmit. „Băieți, e simplu, căscați ochii și uitați-vă ce e în jurul vostru. Veți înțelege că există o ierarhie printre oamenii ăștia care par că mișună de-a valma. Sunt două mari categorii, unii care fac și alții care le spun ce să facă.”

Mi-am amintit de lecțiile astea de demult. Încercam să mă plasez în punctul ăla de perspectivă analitică și i-am văzut pe cei plantați la poarta demonului Dincă Gheorghe.

La poarta aia sunt cei care, de obicei, „fac ce le spun alții să facă”. Dacă ar fi să facem câțiva pași în urmă, cale de vreo 28 de ani, am putea evoca mulțimi care urlau entuziast „noi muncim, nu gândim”.

Poate că imaginea asta este nedreaptă. Ba chiar aș paria că așa e, dar succesiunea de acțiuni a acestor grupuri mă fac să cred că, chiar dacă bună parte dintre ei chiar gândesc, există în mecanismul lor de reacție unele pârghii care inhibă acțiunile firești și stimulează aberațiile. Ori nonacțiunile, inerția, lipsa de inițiativă. Parcă-i văd, stau acolo ca momâile lângă gard, cocoșându-se sub huiduielile mulțimii. Ducând cu ei acasă, în viață, un sac plin cu resentimentele și ura celor care le stau în față.

Pentru că ei fac, alții le spun ce să facă. Au trecut prin școli specifice pentru a învăța că inițiativa „e rău, ce spune șeful e bine”.

Poate că șeful e un idiot. Poate că s-a cocoțat pe scaunul de șef doar profitând de o conjunctură cum ar fi alți șefi, mai mari decât el, la fel de idioți. Știu că știți, un șef prost nu va promova niciodată un subșef mai isteț decât el.

E instinct de supraviețuire.

Un lanț de cauze nefaste nu pot genera efecte pozitive. O ierarhie cu competențe îndoielnice și inteligență redusă nu poate produce decât efecte pe măsură.

Uneori tragice.

Mai adăugați, dacă doriți, o oarecare doză de interese meschine, ticăloase, și nu e greu să intuiți rezultatul.

Mă întreb ce-o fi în mintea momâilor. Stau acolo, la umbra gardului ori în lanțul de uniforme și bastoane care împrejmuiesc piețele, simțind aproape fizic povara gândurilor grele a celor din față. Evident, sunt oameni și ei. Au părinți, frați, neveste și copii. Inevitabil și aceștia poartă un sac apăsător pe cuget.

Pentru că lor li s-a spus ce să facă, iar ei fac. Că n-a fost bine, e evident. Nu e evident pentru cei care le-au spus ce să facă. Șefii au propria lor perspectivă asupra lucrurilor, total potrivnică față de ce vede toată lumea. Greu să înțelegi, ca privitor de-afară, cât e reflex de apărare și cât e prostie. Paradoxal, povara acestora din urmă e mai ușoară. Scaunul de șef e undeva în spatele zidurilor, nu sub gard, la vedere. Acolo unde se coc fructe urâte ca incompetența și, nu de puține ori, corupția. În multele ei forme.

Poate că e timpul ca cei care fac și tac să nu mai facă și să nu mai tacă. Să vorbească, să reclame abuzurile, incompetența, prostia pe care o văd în jurul lor.

Retrospectiv, toate crizele sunt previzibile. Cam cum a fost Decembrie ’89 sau Colectiv. Ori cum va mai fi (perspectiv, dacă vreți) încă alte și alte evenimente mai mult ori mai puțin mediatizate. Cum ar fi decesele de pe drumurile publice ori exodul populației.  

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Razvan G check icon
  Titlul este elocvent. Imaginea, ce sa mai zic. Parca e Lacul Lebedelor. Exprima clar prostia si incompetenta celor care ar trebui, teoretic, sa ne asigure "siguranta si incredere". Foarte buna articol. Multumim.
  • Like 2
  • @ Razvan G
   Ada check icon
   Pt Lacul Lebedelor isi pot cumpara fustite in prima faza. Daca intra codul galben de ploi e mai sigur colacul de salvare. Iau un avant mai bun peste garduri.
   Vizionare placuta !
   • Like 1
 • Îmi imaginez cum primeşte Dancilă rapoartele alea din minut în minut! " am sărit gardul la cutare, n-am gasit nimic! E contagios NIMICUL ăsta!
  • Like 3
 • Dan Dinu Dan Dinu check icon
  Observ că Digi 24 îi tot cere părerea domnului Mihai Untaru care îşi însuşeşte idei din discursul prim-analfabetei : concentrarea pe lupta anticorupţie a dus la slăbirea luptei împotriva criminalităţii.... . Acelaşi domn a elogiat-o ditirambic pe sensibila gospodină Georgiana Hosu pentru un profesionalism pe care nu l-a văzut nimeni. Din contră.
  • Like 3
  • @ Dan Dinu
   Delia MC Delia MC check icon
   Așa sunt "profesionaliștii"!
   • Like 0
  • @ Dan Dinu
   Da, se perindă tot felul de specimene, mai mult sau mai puțin, "titrate" în fel de fel de "specialitati", mai mul sau mai puțin lingăi ai puterii, din toate spectrele politice. Majoritatea nu fac decât să aburească, să peroreze tot felul de inepții. Asemenea evenimente tragice sunt " mană cerească " pentru media și manipulatori. Nu există decență, compasiune reală sau măsuri care să ducă la împuținarea lor. Se pare că nu se vrea. Oricum, ăsta este rezultatul "programului de guvernare" al odioasei coaliții.
   • Like 1
 • Problema este ca marea majoritate a celor care fac ce le spun sefii nu si-au ales aceasta meserie din vocatie. Ci din speranta de o munca usoara, bine platita, cu pensionare rapida si cu pensie mare. Niste oportunisti. Si acestora le cereti sa se revolte, sa se opuna si sa reclame abuzurile sefilor idioti? Absurd!!!
  • Like 4
 • Ada check icon
  In Caracal s-a desfasurat proba: suta de metri porti, garduri, obstacole. Un fel de derby.
  Chiar daca concurentii au fost grasuti totusi au trecut cu bine proba.
  Toti concurentii alergau in toate partile dar important este ca nu s-au pierdut unii de altii.
  Startul s-a dat prin telefon din Cipru cu numar de Anglia.
  La finalul cursei i-a asteptat d-na Dancila de la Bucuresti cu promisiunea ca vor fi recompensati.
  Aceste imagini vor fi pastrate in arhiva pt a fi aratate copiilor copiilor nostri oriunde ar fi, ce s-a intamplat in anul de gratie 2019 in Romania ( tara membra a UE ).
  Felicitari !
  • Like 4
  • @ Ada
   Delia MC Delia MC check icon
   Magistral. Mega-like.
   Doamna din Cipru cu chip ciudat e desigur clarvăzătoare. Suntem acum in plin X-files!
   N-au luat de bun apelul disperat al Alexandrei iar acum aleargă DEMONSTRATIV ca bezmeticii după cai verzi pe pereți! Doar-doar or îmbuna opinia publică și vor mai fi scăzut din forța valului de revoltă!
   • Like 2
 • Titlul e foarte bun, mai ales ca se aplica si in cazul celor care au sarit sa rada si sa dezbata pe marginea pozei.
  Mai dar unul nu a facut zoom. Ca daca faceau, vedeau ca ceea ce pare o poarta deschisa, este de fqpt un gard din plasa de sarma. Si fara zoom se vad hartiile/bannerele sau ce vor sa fie chestiile alea albe.
  In concluzie... nu sariti cu capul inainte, ca va rupeti gatul
  • Like 0
 • Superb scris. De departe unul dintre cele mai profunde texte scrise pe Republica, chiar la modul general, nu doar legat de subiectul zilelor noastre.
  • Like 2


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Vlad Petreanu_

În 1990, după ce lucrase într-o fabrică, Vlad Petreanu s-a angajat la un ziar, unde avea un salariu echivalentul a aproape 90 de dolari. Banii îi ajungeau, spune el, să își cumpere un pachet de țigări - la vremea respectivă fuma - și o cola pe zi, „și abia mă descurcam să mănânc ceva”.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon „La bani mărunți” cu Sergiu Manea, CEO BCR. Podcast amplificat de Republica

Sergiu Manea, care a preluat în urmă cu cinci ani conducerea celei mai mari bănci din România, a povestit că primul său salariu, o sumă echivalentă cu mai puțin de 80 de dolari, l-a primit în septembrie 1994. Se angajase înainte de terminarea facultății pe o poziție entry level, ca referent, la Banca Română pentru Dezvoltare, la Biroul de bănci corespondente, care azi se cheamă „financial institutions”.

Citește mai mult

Fetiță la laptop

Situația se poate schimba în orice moment și școli aflate acum în scenariul verde sau galben pot trece de pe o zi pe alta în scenariul roșu, dacă în cadrul lor vor fi confirmate 3 cazuri de Covid. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult