Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Noua lege a educației: Răspunderea pentru plagiat se prescrie în trei ani de la data la care a fost comis

Protest împotriva plagiatului, în fața Guvernului României

Foto: Inquam Photos

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România atrage atenția că noua lege a educație prevede că răspunderea pentru plagiat se prescrie în 3 ani și cere, într-un set de amendamente trimise ministerului, ca răspunderea să fie imprescriptibilă, scrie Edupedu. Această prevedere echivalează de fapt cu o amnistiere a plagiatorilor aflați în funcții publice, care și-au scris lucrările de doctorat cu mulți ani înainte. 

La articolul 154 din proiectul legii educației, aflat în dezbatere publică, se menționează că răspunderea  civilă sau administrativă, disciplinară, pentru o serie de abateri între care se numără și plagiatul, „este înlăturată, nemaiputând fi angajată în condițiile depășirii termenului general de prescripție de 3 ani de la data săvârșirii lor, în conformitate cu art. 2.517 din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare”.

Noua lege a educației reorganizează Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), organismul abilitat să analizeze acuzațiile de plagiat din mediul universitar, a cărei denumire se transformă în Comisia Națională de Etică a Titlurilor Universitare. Deși aceasta poate constata existența plagiatului, titlul de doctor va putea fi retras doar în urm unei acțiuni formulate de ministerul Educației în instanță.

ANOSR mai susține eliminarea din proiectul legii a prevederii care permite renunțarea unilaterală la titlul de doctor. 

„Considerăm că această prevedere, introdusă prin Ordonanța de Urgență nr. 94/2014, este pur și simplu o anomalie, atât din punct de vedere legal, cât și din punctul de vedere al fondului reglementării. (...)

În primul rând, din punct de vedere legal, titlul de doctor se acordă printr-un act administrativ, respectiv un Ordin al Ministrului Educației. Or, în absolut niciun alt domeniu al administrației publice nu este acceptată ideea renunțării la însuși actul administrativ, tocmai pentru că el emană de la autoritate, iar nu de la beneficiarul acestuia.

În al doilea rând, este absolut evident, pentru orice persoană de bună-credință, faptul că, din punct de vedere practic, niciun titular al calității de doctor, obținute cu respectarea legii, nu ar fi interesat să renunțe pur și simplu la această cale; dimpotrivă, se poate observa cu ușurință că singurele cereri de renunțare la titlul de doctor au fost formulate după ce în spațiul public au apărut suspiciuni rezonabile privind nerespectarea standardelor de etică și integritate academică în redactarea respectivelor teze. Este inacceptabil ca, prin însăși efectul legii, statul să permită eludarea procedurii verificării tezelor de doctorat – potențialul posesor al unei teze care urmează să fie anulate să ceară renunțarea la titlul de doctor înainte ca organul abilitat să se pronunțe asupra suspiciunilor de nelegalitate.

În al treilea rând, procedura este problematică și din punctul de vedere al implicațiilor financiare pe care statul român și le asumă, atât în formarea doctoranzilor, cât și în remunerarea angajaților din sistemul bugetar care dețin titlul de doctor. Din perspectiva formării, fie că vorbim de locuri bugetate, fie că vorbim de beneficiari ai unor burse, statul investește în formarea unor persoane care, mai târziu, au posibilitatea renunțării la titlurile de doctor câștigate și prin intermediul acestor finanțări. Or, dacă în cazul constatării unui plagiat, spre exemplu, statul are posibilitatea de a se îndrepta pentru recuperarea acestor sume, în cazul simplei renunțări la titlul de doctor, fostul titular al acestuia nu poate fi obligat la plata niciunei despăgubiri tocmai pentru că, prin efectul legii, i-a fost creată posibilitatea de a eluda procedura verificării”, se arată în documentul ANOSR.

Totodată, reprezentanții studenților susțin păstrarea unei forme de verificare la nivel național în ceea ce privește acordarea titlului de doctor și a atestatului de abilitare. „În acest sens, dacă problema invocată este faptul că titlul se acordă de Minister, nu de universitate, considerăm că problema se rezolvă prin acordarea titlului de doctor de către universitate, după un aviz conform din partea CNATDCU/CNETU sau cum se va numi această structură”, scriu aceștia.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Acest lingau incompetent, Sorin Campeanu, continua sa-si bata joc de tot ce inseamna educatie si cercetare in romania. Incepeam sa ne conectam si noi cat de cat la comunitatea stiintifica internationala, sa castigam ceva respect pe acea scena. Nu, vine nea' Sorin si da unda verde la plagiat. Este deja mai prost, mai dezastruos pentru educatia si cercetarea romaneasca decat tanti Andronescu. Dati-l naibii afara mai repede!!
  • Like 0
 • Dan check icon
  Oare sa fie ceva ,asemanator ca pe vremea ,, smecherului drecnea ,cand si-a facut Legea ptr EL .acea blestemata OU 13 ??
  --Nu pot sa cred ,dar totusi s-a produs !! Adica sa-si dea lege prin care se abroga ceva care-i foloseste si il face ,,,curat-murdar !
  • Like 1
 • Plagiatul, rămâne plagiat pe veci. Furtul intelectual nu se consumă, așa cum se consumă furtul de găini, produce efecte pentru viitor, în favoarea plagiatorului. Nu este etic. Doar niște infractori sunt în stare să promoveze o asemenea lege.. Distrugeți prestigiul academic al României. După această lege, diplomele de doctor obținute în România nu vor avea valoare, decât pentru politicieni români. pentru a primii spor de 15% la indemnizații. Dar poate că doar atât se și vrea de către politicienii aflați momentan la butoane. .Auzi mă: doktorul Ciucă, ("ă", "ă", "ă", ) un ins ajuns mai sus decât merita vreodată, dar care de abia leagă trei cvinte, într-o propoziție, și până rostește alea trei cuvinte le intercalează cu cel puțin 7 vocale: ' "ă", "ă", "ă", "ă", "ă", "ă", "ă", "ă",
  • Like 6
 • Nume check icon
  Tara de inculti, analfabeti functionali si incompetenti digitali, dar avem cea mai mare gasca de doctoranzi. Ca la noi la nimenea...
  • Like 3
 • Smecherul ministru al educatiei , ne-a spus chiar acum cateva zile , ca nici n-a discutat si nici nu-i pasa de plagiatul lui Ciuca . Are probleme mai importante , cum ar fi legea educatiei... Concentrat pe chestii importante l-a luat inspiratia cu forta si a pus acolo niste chestii despre plagiat, ca sa nu tinem doctorii patriei cu grija zilei de maine. Daca te invarti 3 ani , esti curat ca lacrima.
  Astia sunt cei de la PNL, care vor sa reformeze Romania ? Parca-i vad pe Florinel si Tudorel de la PSD cum bagau ei tot felul de soparle prin legi si ordonante ca sa-l scape pe Livache de parnaie . Acelasi stil , alti derbedei.
  Diferenta este ca pe atunci zbierau cateva televiziuni la orice virgula schimbata ,acum este liniste mormant . Si ne mai intrebam de ce Livache Dragnea se victimiza, ca are cineva ceva cu el . Noi ne miram, dar omul stia ca se poate mai bine.
  • Like 4
 • La cat mai multe articole de genul asta, ma motiveaza puternic sa plec dracului din mizeria asta de tara...
  • Like 0
 • Tot ce se face in tara asta este in favoarea hotilor. Prescriptie in trei ani? Cand ai o justitie facutad e tartorii hotilori? Este de plans.
  • Like 3
  • @ Mircea Zugravu
   Dan check icon
   Perfect Adevarat , dar si foarte trist !
   • Like 0
 • Razvan G check icon
  Nu exista prescriptie pentru hotie. Exista doar nesimtire fara margini. Nu se fura doar titlul de doctor ci si multi bani care vin datorita lui.
  Exista o minoritate care chiar primesc acest titlu pe merit si o majoritate care copiaza cu nerusinare.
  Ce pretentii sa avem la cresterea calitatii invatamantului cand (si) furtul intelectual a devenit politica nationala. "Romania furata"
  Rusine politicienilor care promoveaza asemenea legi, universitatilor care tac si academiei romane care incurajeaza.
  • Like 4
 • dan check icon
  Tot ce face acest guvern este la ordinul lui Ciuca , pentru Ciuca , bineinteles cu aprobarea tacita a lui Klaus care nu este interesat de educatie doar ca se usuca iarba de la caldura si nu mai poate juca golf.
  Se asterne o liniste sinistra peste Romania , am impresia ca orice ar face guvernul nu mai intereseaza pe nimeni , anestezie totala.
  Nu credeam ca poate fi ceva mai rau decat cu Dragnea , macar atunci se iesea in strada , de data asta jaful e pe fata in vazul tuturor sub tutela unui presedinte interesat doar de persoana proprie.
  • Like 3


Îți recomandăm

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

e.on - energie

În viața de zi cu zi, când spunem energie, ne referim la lucrurile mici pe care le facem în mod uzual, fie că aprindem un bec, deschidem televizorul, gătim sau dăm drumul la centrală pentru a ne încălzi. Aceste acțiuni au devenit atât de uzuale, încât nu mai stăm să ne gândim cum a fost produsă energia respectivă - dacă vorbim despre energia electrică - sau de unde provine ea - dacă vorbim despre gazele naturale.

Citește mai mult