Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Sorin Cîmpeanu, „În fața ta”, despre acuzațiile de plagiat la adresa premierului: „Nu vreau să abordez acest subiect. Nici cu domnul prim-ministru, nici cu dvs. și nici cu mine”. Ce spune despre desființarea CNATDCU

Sorin Cîmpeanu, În fața ta

Deși profesor universitar, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, susține că nu a discutat niciodată cu Nicolae Ciucă despre acuzațiile de plagiat referitoare teza de doctorat a premierului. „Nu vreau să amestec poziția de membru al Guvernului cu ceea ce am de făcut pentru implementarea legilor România Educată. Din acest motiv, vă spun foarte clar, nu vreau să abordez acest subiect. Nu l-am abordat și nu vreau să-l abordez nici de acum încolo. Nici cu domnul prim-ministru, nici cu dvs. și nici cu mine. Avem instituții care trebuie să se ocupe. În momentul de față se ocupă instanța. E un răspuns clar și asumat”, a răspuns ministrul Educației, în emisiunea „În fața ta” de la Digi24, după ce a fost întrebat în repetate rânduri dacă a vorbit cu premierul despre acest subiect.

Cum va fi reorganizat CNATDCU

Nicolae Ciucă este doar unul dintre oamenii ajunși în funcții de putere acuzați că au plagiat în tezele de doctorat. În acest moment, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) este organismul abilitat să analizeze lucrările asupra cărora există suspiciuni de încălcare a eticii universitare și să propună ministerului Educației retragerea titlului de doctor. În noua lege a educației, aflată în dezbatere publică, se propunere reorganizarea CNATDCU și transformarea sa în Comisia Națională de Etică a Titlurilor Universitare, care va putea să constate plagiatul. Însă titlul de doctor va putea fi retras doar în urma unei acțiuni în instanță inițiată de ministerul Educației. „Eu spun că trebuie să existe o entitate la nivel național, puternic profesionalizată, care să se ocupe de analiza sesizărilor de plagiat și în legea este prevăzută obligația, de data asta a ministerului Educației, ca în urma acestei analize ministerul Educației să fie obligat să inițieze acțiuni în instanță pentru retragerea titlului de doctor. O instituție, CNATDCU, trebuie să existe și trebuie să fie profesionalizată, iar puterea trebuie să-i fie întărită. Ăsta este un lucru foarte clar. Asta spun, asta spune și proiectul legii pe care îl asum”, a declarat Cîmpeanu în emisiunea „În fața ta”, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu. Potrivit ministrului, CNATDCU ar urma să piardă două dintre atribuțiile pe care le are - aceea de a acorda titlul de doctor, care va reveni universităților, și aceea de a formula standardele referitoare la obținerea titlurilor universitare, care va fi preluată de Comisia Națională de Standarde pentru Titluri și Grade Universitare. 

„În Franța și Germania, titlul de doctor se dă prin decizia rectorului sau a președintelui universității. În România, titlul de doctor să se dea prin decizia unui ministru care nu cunoaște doctoranzii și semnează precum primarul? De altfel și Consiliul General al CNATCDU are 21 de oameni. sunt peste 70 de domenii de doctorat și, în general, au o oră la dispoziție pentru a valida câteva sute de doctorat. Trebuie să te exprimi cu da sau cu nu asupra a sute de teze de doctorat din multe domenii care nu au nimic în comun cu tine. Este un formalism excesiv, este o ingerință peste autonomia universitară, este o descurajare a universităților de a-și asuma responsabilitatea. Dacă suntem de acord că titlul de doctor trebuie atribuit de către universitate, acolo unde doctorandul dă admitere, acolo unde are comisie de îndrumare, acolo unde dă examene și referate și se realizează notare, acolo unde se susține teza de doctorat în ședință publică, înseamnă că în CNATDCU acea sintagmă atestare titluri diplome și certificate universitare este caducă. Dacă este caducă este de bun simț să-i schimbi numele. Deci CNATDCU trebuie să aibă numele schimbat pentru că acest atribuit merge la universități. Dacă îi schimbi numele, e o șansă pentru o puternică profesionalizare. Comisia Națională de Etică a Titlurilor Universitare. Să nu ne mai ocupăm toți de toate, să ne ocupăm de ce trebuie și să ne concentrăm resursele pentru o analiză profesionistă și puternic profesionalizată de către cei în măsură să aprecieze sesizările de plagiat”, a susținut Cîmpeanu. Î

Întrebat cât de credibile vor fi aceste titluri în cazul universităților care au reputația că sunt „fabrici de doctorate copy-paste”, Sorin Cîmpeanu a spus că pe masa instanțelor din România este doar un număr mic de cazuri de plagiat - 18 dintr-un total de 100.000 de titluri acordate în România după Revoluție, și a adăugat că e nevoie de recredibilizarea universităților românești.

În cazul sesizărilor de plagiat depuse până la intrarea în vigoare a noii legi a educației, acestea vor fi analizate tot de CNATDCU. Însă până acum, Consiliul nu a ajuns să studieze teza de doctorat al lui Ciucă. Unul dintre motive constă în existența unei sesizări la Parchet. Mircea Dumitru, președinte interimar CNATDCU, spunând că „s-a cerut oprirea întregii analize până când dosarul va fi instrumentat și se va da o soluție la Parchet”.

Cât mai avem de așteptat până când teza premierului va fi analizată de CNATDCU

Întrebat de Florin Negruțiu cât mai avem de așteptat până când teza premierului va fi analizată de CNATDCU, ministrul Educației a răspuns: „În momentul în care nu sunt clar definite atribuțiile ministerului Educației cu privire la acest lucru, în condițiile în care avem o decizie a CCR, în condițiile în care există o puternică interferență și cu legea penală, nu am cum să vă dau un răspuns pentru că mă ocup doar de partea de educație. Iar în educație, legea 1 nu clarifică acest lucru. În legea 1 plagiatul nu este definit, este prevăzută o sancțiune pentru un lucru care nu este definit”, a spus Cîmpeanu care a adăugat că trebuie să așteptăm „exact atât cât e nevoie ca să adoptăm legile și să implementăm această structură specializată.”

Întrebat de Claudiu Pândaru ce se va întâmpla dacă Nicolae Ciucă va fi dovedit ca plagiator, Cîmpeanu a replicat: „Și dacă nu va fi dovedit? Plătește cineva acest deficit de imagine, acest timp pierdut, când puteam să discutăm despre copii, despre profesori, despre finanțarea educației? Nu plătește nimeni dacă nu va fi dovedit.”

Și dacă va fi dovedit?, a reluat moderatorul întrebarea. „ Fiecare trebuie să plătească conform legilor”, a spus Cîmpeanu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Romania este in cea mai neagra perioada a istoriei: ciuca, o gorila militara; rafila un incapabil, incompetent si nepasator; campeanu o androneasca in izmene; daea o a doua reprezentare caricaturala, unii poate va amintiti zicerea:" caligula imperator si-a facut calul senator, petru groza mai sinistru si-a facut boul ministru", referitor la numirea primatei zaroni, culmea, in acelasi post; un zlatar ursar ciolacu; o firea la un minister fantoma dupa toate nemerniciile comise si cate altele. Exact ce le trebuie dusmanilor externi si interni ai romaniei. Si un popor zombificat.
  • Like 1
 • Normal...domnul Campeanu nu sare mai departe de trunchi...asa ca nu ne putem astepta si la altceva din partea dumnealui....

  • Like 0
 • Nu stiu ce ne asteptam de la individul asta . La ambele partide PSD si PNL , cei mai buni ministri sunt aia care se descurca . Adica sa serveasca partidul si sa nu faca valuri . Cand se trage linia la sfarsit : ZERO BARAT.
  Mai mult canalia face si pe prostul ca si cum plagiatul este foarte greu de identificat. Daca un bou copiaza mot a mot din alte lucrari fara sa citeze si sa foloseasca referinta ala se numeste plagiat. Domnul Ciuca este un plagiator dovedit dar nedeclarat.
  Exponatele astea doua : Campeanu la Educatie si Predoiu la Justitie sunt un fel de anestezisti , precum Cati Andronescu sau marele profesor Rafila ( a mai auzit cineva de el de cand e ministru ?) . Stau ministri sau in fenomen de zeci de ani si nu-si aduce nimeni aminte de ei sau eventual de ce n-au facut. La fiecare 4 ani se fardeaza din nou , dupa care ne explica doct cum e cu reforma. Ca prin miracol tot boul carpatin a uitat deja , ca au fost ministri.
  Eu daca as mai vota un partid , le-as cere o lista scurta de ministri in aceasta ordine a importantei:
  - Justitie, Educatie , Sanatate , Transporturi , Finante

  • Like 2
 • "Țară de lichele, țară de secături!... Statistic vorbind, desigur! Unde furtul intelectual a devenit o.... instituție! Și nu este vorba doar de plagiate grosolane, ci și de... cumpărarea cu banul jos a unor teze de doctorat de care autorii respectivi habar nu au ce scrie în ele! Vreți un exemplu concret? ”Celebrul” Constantin Roibu, demolatorul Oltchim-ului, care n-a făcut cercetare nici măcar un minut în viața lui, n-a redactat în viața lui o lucrare științifică, dar este prim coautor pe sute de brevete de invenție (multe dintre ele nu doar neaplicate vreodată în producție, dar chiar fictive, scrise ”pe genunchi” de alții care se.... pricep!), de pe urma cărora a încasat o groază de bani, și, bineînțeles - ”doctor” (în pesticide, primul sector de care s-a ales praful și pulberea în Oltchim sub conducerea lui ”înțeleaptpă”), cu o teză de doctorat cumpărată cu banul jos (de fapt - cu contracte de cercetare foarte bănoase, dar care nu au adus niciun beneficiu Oltchim-ului, fiind până și multe dintre ele fictive)!
  Ăștia suntem: neam prost și fudul, ”căptușit” cu absolut toate defectele de caracter care se pot imagina!!! Și nu ne vom lecui niciodată! Repet: statistic vorbind, excepțiile, mult prea puține pentru a conta, nefăcând decât să confirme regula! PS: Am avut un ministru, fost tractorist până ân 1989 și chelner după, care avea vreo trei diplome se absolvent de studii superioare și una de ”doctor”, dar uitase să și-o cumpere și pe aceea de.... bacalaureat! Ia, ghiciți care!
  • Like 1
 • Dl. ministru Sorin Cimpeanu recunoaste abia acum calitatea "minima" (de fapt NON - CALITATEA) educatiei in Romania - omitand sa se refere la SIMULACRUL de asigurare a calitatii educatiei introdus acum 17 ani prin OUG 75-2005 (realizata de profesori universitari incompetenti in Managementul calitatii) ce a fost aprobata prin Legea 86-2006 (promulgata de presedintele Basescu cu toate protestele expertilor romani in Managementul si asigurarea calitatii). Cum sa obtinem in Romania o educatie DE CALITATE in invatamantul preuniversitar si superior daca a fost realizata, acceptata si aplicata trist-celebra OUG 75-2005 - o colectie de grave erori conceptuale, frecvente confuzii si prejudecati, cu numeroase lacune, etc. respingand toate recomandarile ministrilor educatiei din E16 si toate standardele internationale in Managementul calitatii, dar adoptand un model pseudo-stiintific „bazat pe Leviathan” provenit din Stiintele politice ale sec.al XIX-lea….
  De 17 ani acest simulacru este practicat in tara noastra de ARACIS si ARACIP, institutii a caror unica menire este doar sa furnizeze „argumente” pentru acordarea finantarii bugetare a scolilor si universitatilor, pe baza unei costisitoare, monstruoase si ineficiente birocratii. Practic, functionarii ARACIS si ARACIP evalueaza din birouri – pe baza a (prea) numeroase criterii/ cerinte stabilite din birouri tot de ei, fara consultarea tuturor partilor interesate - multiplele documente furnizate de scoli si universitati la cererea lor, dar… fara nici-o verificare la sediul acestora si fara vreun impact practic pentru calitatea educatiei. Simulacrul este astfel asigurat!..
  Este omis efectul principiului bine cunoscut "hartia suporta orice" pe baza dictonului dambovitean „stim noi mai bine ce si cum sa facem!”…AR FI DE RAS DAR ESTE DE PLANS daca am sti ce sume imense s-au irosit in 17 ani pentru acest SIMULACRU fara sa rezulte calitatea educatiei, asa cum recunoaste abia acum actualul titular temporar al portofoliului educatiei.....
  • Like 2
 • Amintiri...
  La absolvirea Liceului IOR trebuia să fac un,, prouiect"...
  Am luat din fabrica IOR2, unde făcem practica, documentația tehnică a unui,, corp obiectiv", am copiat integral și am luat 10.Nu aveam planeta, nu aveam tocuri Rotring, calculele le făcusem singur.
  Post 89,am trecut prin o școală militară, acolo se zicea că :,, cărțile din cărți sînt scrise ".
  Sîntem în România și totul este aparent real, real totul este fictiv! Sînt românii real, creștini?
  • Like 2


Îți recomandăm

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult