Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Noua nomenclatură, unsă cu salarii și pensii speciale, lovește și fuge în vacanță

Ciorbea și Tudorel Toader

Foto: George Călin/Inquam Photos

În această toamnă fierbinte, politicienii noștri, epuizați de atâtea scandaluri pe care ei înșiși le-au provocat, simt nevoia să-și ia câte un un concediu „binemeritat”, după ce au dat mai întâi o lovitură democrației, atât cât era ea. Imediat după emiterea OUG, Premierul Dăncilă se lasă sedusă de valurile Bosforului și de primitorul Golf Persic; Victor Ciorbea se catapultează pe țărmul celălalt al Atlanticului, în loc să apere interesele poporului în chestiunea legilor justiției; ministrul justiției însuși ne salută de pe covorașul fermecat, lansând din zbor câteva mesaje existențiale, urmate de un Delete scurt; își întrerupe vacanța doar ca să se delecteze cu o nouă decapitare în Justiție - cea a procurorului general - după care își reia imperturbabil concediul.

Nu că am plânge de dorul lor, ba dimpotrivă, țara ar merge mai bine fără ei.

Dacă îi luăm la bani mărunți - adică la salarii și la pensii speciale -, toate aceste figuri sunt noua nomenclatură. De pildă, Victor Ciorbea, care va acumula salariul cu pensia specială, va „duce acasă” lunar 36.000 de lei. Tudorel Toader ia doar din pensii 27.000 de lei, la care se adaugă salariile de ministru, de profesor universitar și de membru CSM (Digi24: ca profesor la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, a câștigat aproape 177.000 pe an, ca ministru al justiţiei: 120.000 de lei anual și 69.000 de lei, tot pe an, ca membru CSM).

Le plătim ecursiile de plăcere pentru ca, în schimb, să ne fure zeci de ani dintr-o posibilă viață civilizată.

După ce lovesc, dau bir cu fugiții. Așa a fugit alde Mazăre, așa s-au prelins „sfioasele” Udrea și Bica, dar și „băiatul deștept” Ghiță, auto-exilați, care pe unde a apucat. Rămâi tu, român de rând, să plătești facturile umflate, care vor fi și mai umflate când le vor plăti copiii tăi, dacă vor fi cinstiți, fiindcă ceilalți așteaptă pitulați alte și alte amnistii.

În condițiile de față, vom rămâne, vorba filmului: Singuri acasă. Atunci să vezi dezmăț, uneltiri, trosneli. Când crema politichiei românești se va muta aiurea ca să-și facă un „guvern de exil”, ne vom uita în urma lor cu o melancolie comparabilă celei încercate astăzi după un Năstase sau Ponta și ne vom întreba – a câta oară? - cât de jos mai poate aluneca o țară, nerăbdători să atingem în sfârșit fundul gropii de unde măcar nu se mai poate coborî. Aceasta este, din păcate, speranța care ne-a rămas nouă, „bravului și nobilului popor român”, așa cum ne caracteriza duios și naiv domnul Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Poate că articolul ar mai trebui să aibă un capitol : ,,Acești profesori universitari care sunt și funcționari publici, Tudorel Toader care păstorește de la București <<Dreptul Ieșean>> , sau primarul Timișoarei care păstorește și Universitatea din oraș sau poli-partizanul care azi este simultan medic la UPU Iași dar și parlamentar, trecut și el prin cîteva partide.
  • Like 0
 • Da' ce-aveţi, dom'le, cu eroii neamului, de nu-i lăsaţi să se bucure în tihnă de rodul trudei lor în slujba patrieî? Sunteţi invidioşi? Da' ce, nu trebuie să mănâncă şi gura lor ceva?
  • Like 0
 • Opozitia este cam zero, iar noi ar trebui sa iesim in strada masiv! Alta solutie nu mai
  avem!
  • Like 0
 • Cu ce bani sa mai construiasca scoli, spitale,autostrazi? Ce nu inteleg acesti indivizi este ca sunt acolo doar sa serveaca tara Nu sa se imbogateasca.
  • Like 1
 • doi nesimtiti la fel de hidosi si fizic si moral. sa speram ca vor veni altii, foarte curind, care ii vor aseza acolo unde isi au locul: un tomberon de gunoi. si desigur cu pensii pe masura valorii lor! adica tinzind spre 0.
  • Like 0
 • Dureros de adevărat!
  • Like 0


Îți recomandăm

Protest 10 august

„Dacă se rostesc astfel de cuvinte cum face Liviu Dragnea, adică moarte, omor, bătăuşi, droguri, fascişti, toate sunt calculate, repetate de domnul Dragnea şi de consilierii săi pentru a construi o justficare în ochii opiniei publice a unor intervenţii asupra manifestanţilor anti-PSD care, până acum nu au comis nicio violenţă”, spune Cristian Tudor Popescu. (Foto: Inquam Photos)

Citește mai mult