Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Nouă personaje, aceeași scenă. Tudor Chirilă joacă în piesa „Visul American", regizată chiar de mama sa. Iarina Demian: „Atunci când lucrăm împreună, nu îl tratez niciodată ca pe un fiu”

Tudor Chirilă VA

Tudor Chirilă a început primul său turneu național de teatru din ultimii doi ani, marcați de pandemie, însă acesta este doar un aspect important atunci când vine vorba de „Visul American".  Artistul joacă la îndrumarea și în regia Iarinei Demian, mama sa.

Tudor Chirilă a crescut într-o familie unită, cu înclinații artistice și încă de când era copil, a călcat pe scena mamei și a citit cu admirație cărțile tatălui. Iarina Demian este actriță de teatru și film, dar și regizor, iar tatăl, Ioan Chirilă, a fost cronicar și jurnalist sportiv, autorul a 27 volume de publicistică.

Tudor a avut de învățat întotdeauna de la părinții săi, dar emoția de a juca la îndrumarea unui părinte, sau chiar de a juca cu acesta pe scenă este întotdeauna copleșitoare.

„Cred că cel mai important lucru la un spectacol este să ai un singur scop: să-ți iasă bine spectacolul. Ca să-ți iasă bine spectacolul, trebuie să fii sincer cu tine și cu actorii cu care lucrezi. Trebuie să scoți de la ei tot ce au mai bun și mai frumos în ființa lor. Pentru asta, trebuie să-i cunoști foarte bine pe fiecare în parte. Nu las niciun actor să fie prost în rolul în care l-am distribuit, chiar dacă îl întorc de zeci de ori înapoi. Adevărata suferință a unui actor este să simtă că nu atinge Arta Teatrului”, spune Iarina Demian.


„Calitatea de regizor seamănă cu cea a unui medic chirurg, care taie în carne vie. Chiar dacă doare, tot trebuie să taie...

Mă întorc la Tudor. Îl tratez ca pe oricare alt actor, dar avantajul meu este că îl cunosc foarte bine și știu cum pot obține de la el ceea ce îmi doresc. Trebuie să mă strecor ca prin urechile acului ca să nu tulbur apele, dar să obțin ce vreau. Fiecare om este o lume, dar nu fiecare actor este un artist total, așa cum este Tudor. Nu fac nicio concesie când lucrez cu Tudor și nici el nu se lasă prea ușor convins că trebuie să facă acei pași care i se cer. Sigur că un actor trebuie să gândească, dar la momentul potrivit.

De multe ori, Tudor gândește prea mult, gândește pentru și în numele tuturor.

Atunci, eu trebuie să aștept să-mi vină rândul. Am puterea să aștept, după cum am puterea să admit că nu știu la un moment dat dacă este bine ce am propus. Până în final, Tudor nu ratează nimic din din ce i-am cerut fiindcă are încredere și fiindcă este foarte inteligent. Când călătoria noastră ajunge la final și apele s-au liniștit, urmează cea mai frumoasă parte: alegerea muzicii întregului spectacol, când Tudor propune și eu aleg. Nu este foarte ușor să alegi, fiindcă toate propunerile lui sunt extraordinare!", dezvăluie Iarina Demian.

Rock-star-ul, actorul sau artistul rebel care vorbește astăzi unei generații, urcă pe 05 mai pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din Pitești, continuând astfel, primul turneu național de teatru din România, cu one-man show-ul „Visul American”.

Dacă vrei să îl vezi pe Tudor Chirilă într-un rol greu de interpretat, jucând 9 personaje dificile, totul fiind dus la extreme, poți să-ți cumperi bilet la „Visul American„ de aici.


„Să organizezi un turneu național de teatru la nici o lună de la ridicarea restricțiilor este un act de mare curaj și de mare risc", spune Tudor Chirilă.

Este pentru prima dată după cei doi ani de pandemie când o piesă de teatru din București pleacă în turneu național, asta după ce Teatrul de Comedie decidea de la săptămână la săptămână suplimentarea spectacolelor.

„Primele locații au fost minunate. Au fost săli pline, au fost publicuri diferite, fiecare cu o energie aparte care rămâne, au fost săli frumoase, tipuri de joc diferite în ceea ce mă privește și m-au bucurat foarte mult comentariile oamenilor în online. Oamenii s-au întors în mediul virtual și au vorbit despre ce a însemnat spectacolul pentru ei și se desprinde foarte clar ideea că nu pleci de la „Visul American" indiferent. Spectacolul pune probleme și întrebări spectatorilor. Dincolo de personajele amuzante, de personajele foarte puternice, dincolo de tot caruselul ăsta de emoție prin care te poartă spectacolul, cel mai important e că individul își pune întrebări cu sinele. Cred că ăsta este rostul teatrului: să pună întrebări", crede Tudor Chirilă.

Iată programul următoarelor spectacole:

GALAȚI – Casa de Cultură a Sindicatelor, 7 mai

CONSTANȚA – Teatrul Național de Operă ,,Oleg Danovski”, 8 mai 

PIATRA NEAMȚ – Teatrul Tineretului Piatra Neamț, 10 mai

PIATRA NEAMȚ – Teatrul Tineretului Piatra Neamț, 11 mai

ARAD – Teatrul Clasic ,,Ioan Slavici”, 17 mai

ORADEA – Teatrul ,,Regina Maria”, 18 mai

CLUJ – Teatrul Național Cluj-Napoca, 19 mai

BRAȘOV – Teatrul Național ,,Sică Alexandrescu”, 24 mai

Evenimentul este organizat de Agenția de Vise, Fundația ArtEST și Magic Maker Communication.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • M0sh0o check icon
    "Public" n-are plural. Nu exista "publicuri". Editați va rog postarea sau angajați pe cineva care mai vorbește românește pe aici. Doar zic.
    • Like 0
    • @ M0sh0o
      Ba are plural, nu va hazardați așa. Forma "corectă" a unor substantive la plural încă se dezbate, limba evoluează, e vie, de exemplu chibrituri/chibrite coexistă și în DEX.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult