Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Novak Djoković, pierdut în spațiu

Novak Djoković, pierdut în spațiu

Că Novak Djoković nu a vrut s-o lovească pe doamna arbitru de linie, n-am nicio îndoială. Cum se explică însă gestul unui jucător cu imensă experiență în tenisul competițional de a expedia cu racheta o minge relativ tare, fără să se uite, spre spatele terenului, la nivelul bustului unei ființe umane? Mingea a izbit-o în gât pe arbitru, tăindu-i respirația și făcând-o să cadă la pământ.

Scorul nu justifica ieșirea lui Djoković – 6-5 cu break pentru adversarul Carreno Busta. Un eventual prim set pierdut nu era o dramă pentru nr. 1 mondial. De altfel, a trimis lovitura mai degrabă în bătaie de joc față de „situație”, decât cu furie. Gestul normal, standard, ar fi fost să arunce ușor, cu mâna, mingea de serviciu rămasă după pierderea ghemului sau s-o împingă cu racheta, la nivelul solului pentru a fi luată de copiii de mingi.

Mișcarea ieșită din protocol a fost, cred, în aceste zile de concurs pe uriașele stadioane pustii de la New York, alterarea reperelor spațiale. Înainte de a comite fapta, Djoković a mai trimis, chiar tare, o minge în tribunele goale. Lipsa publicului, numărul mai mic de personal în arenă, i-au ridicat sârbului barierele de obișnuință față de ce se poate face cu mingea pe teren. Pur și simplu, în mintea lui, acolo unde a trimis mingea nu trebuia să se afle nimeni.

Aceasta nu este o scuză, este o explicație. Pedeapsa drastică este meritată, și e bine că Djoković nu o contestă comentând-o. Comentează în schimb mai tineri colegi ai săi de breaslă. Mitocanul „de serviciu” Kyrgios, de pildă, simte nevoia să facă bășcălie: „Câți ani de suspendare mi se vor da pentru ce-a făcut Djoković?”, iar Alexander Zverev este bucuros și cinic: „Turneul va avea o evoluție interesantă acum, după descalificarea lui Djoković”.

Liderul mondial a pierdut o grămadă de bani, de puncte ATP și, cel mai rău, a pierdut un Grand Slam pe care avea șanse mari să-l câștige. Sancțiunile sunt corecte și drepte. Dar ar fi păcat ca această întâmplare nenorocită să apese în viitor asupra marelui jucător care este Nole...

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Dl. Popescu, argumentul privind alterarea reperelor spatiale ar fi putut ține apa dacă s-ar fi întâmplat și altor jucători. Nu neapărat sa lovească un arbitru, dar sa arunce mingea în felul ala. E clar ca n-a fost intenție, însă eu cred ca gestul în sine a fost o manifestare a frustrării. De neacceptat pentru un no. 1, un ambasador ex officio al acestui sport
  • Like 0
 • Ca un cunoscator al tennisului mi se par unele comentarii cat si al posesorului de drept al articolului de un cretinism feroce ceea ce ma surprinde din perspectiva celui de-al doilea. Domnilor impatimiti si gazetari vopsiti in profesionisti de tennis ceea ce a facut madam arbitra de linie pe parcursul celui de-al doilea set in detrimentul lui Nole au fost sicanari puncte date adversarului precum si mici ofrande mascate psihic ceea ce nu prea coincide cu conduita unui arbitru in tennis si asa stresat de curentele americane psihotice "si negrii conteaza" "pandemie" "drepturile femeilor" "stresul mamicilor" etc. ( ironic ). Turneul in sine un eliminator de favoriti ne contand felul in care te prezinti pe teren sau in ce stil joci atata timp cat o americana sau american de originie sau nu i se netezeste calea spre castig. Si pe de alta parte o minge data la sictir dar INVOLUNTAR in acest turneu credeti ca-l va opri pe sarb sa-i egaleze sau sa-i depaseasca pe Roger sau Nadal in istorie ori la numarul de mari Slemuri ?.din contra cred ca-l va ambitiona dar va ramane cu sictirul si gustul amar ca americanii pun prea mult pret pe "feminismele sufletesti intrinseci" decat pe o situatie care putea fi gestionata rational ceva de genul " just play ball".
  • Like 2
  • @ Radu Panaitescu
   Parerist check icon
   Ai uitat doar sa precizezi ca de fapt de vina e bilgheitz, care l-a făcut să-și iasă din pepeni și s-o pocnească pe aia (involuntar) cu cipul implantant în creier.
   • Like 0
 • Un comentariu corect si dimpreuna simtit.
  o gafă, un gest ratat sau cum bine căuta dl CTP o explicatie: "Înainte de a comite fapta, Djoković a mai trimis, chiar tare, o minge în tribunele goale. Lipsa publicului, numărul mai mic de personal în arenă, i-au ridicat sârbului barierele de obișnuință față de ce se poate face cu mingea pe teren. Pur și simplu, în mintea lui, acolo unde a trimis mingea nu trebuia să se afle nimeni." nimic de comentat
  • Like 1
 • Kiki Bertens a lovit-o in timpul meciului pe Simona, intentionat sau nu, dar cu un zambet larg pe fata, Kyrgios l-a lovit pe Nadal cu intentia declarata. Nu numai ca n-au fost eliminati din competitie, Bertens a castigat turneul de la Madrid, iar "mitocanul"sportului alb, a castigat simpatia tinerei generatii de tenismeni. Este posibil ca arbitra lovita de mingea lui Nole, sa nu fi fost familiarizata cu ce se-ntampla pe un teren de tenis?Daca nu, atunci nu ar fi trebuit sa stie a evita contactul cu mingea pe care a vazut-o ca vine spre ea?
  • Like 1
 • Îmi pare foarte rău pentru nefericita întâmplare a lui Nole! Acesta este regulamentul și apreciez atitudinea sa.
  În schimb, ce pot să zic de Zverev? Are și el o șansă la un Grand Slam. Putea să aibă o șansă și dacă nu era descalificat Nole și dacă Nole ar fi jucat în șlapi.
  • Like 1
 • Un asemenea sportiv trebuie sa fie exemplu de urmat pentru cei mai tineri, Este pacat deoarece tenisul este sportul elegantei si respectului - atunci cand unul dintre sportivi castiga un punct cu ajutorul fileului isi cere scuze sau aplauzele venite de la adversar in urma unui punct frumos. Este meritul lui ca este pe primul loc in lume dar probabil ca acolo sus aerul este rarefiat si da reactii neasteptate ! Pacat!
  • Like 1
 • O decizie prostească a organizatorilor, era cât se poate de clar că a fost un accident! Nu fac decât să deformeze rezultatele turneului, indiferent cine va "câștiga" se va spune, pe drept sau nu "a câștigat doar pentru că l-au eliminat pe Nole"...
  Se înscrie e drept în această glumă proastă care a devenit America în ultima vreme, cu o corectitudine politică dusă în extrem, este dreptul lor să decidă pe cine lasă să joace dar pentru tenisul ca sport MONDIAL este o rușine! Nu este cu nimic diferit de scena din "Dictatorul" în care Aladeen își împușcă adversarii pentru a "câștiga" o cursă de sprint. Dacă America a ajuns să copie în RL o scenă dintr-o parodie la adresa unei dictaturi, e cam clar nivelul său...
  • Like 0
 • Razvan G check icon
  Am vazut secventa si este limpede ca gestul a fost neintentionat. Nici macar nu s-a uitat in directia in care a fost trimisa mingea. Ideea este ca trebuie sa ramai limpede in orice situatie, iar Nole nu este chiar un incepator prin arenele de tenis. Pacat.
  • Like 1


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Vlad Petreanu_

În 1990, după ce lucrase într-o fabrică, Vlad Petreanu s-a angajat la un ziar, unde avea un salariu echivalentul a aproape 90 de dolari. Banii îi ajungeau, spune el, să își cumpere un pachet de țigări - la vremea respectivă fuma - și o cola pe zi, „și abia mă descurcam să mănânc ceva”.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon „La bani mărunți” cu Sergiu Manea, CEO BCR. Podcast amplificat de Republica

Sergiu Manea, care a preluat în urmă cu cinci ani conducerea celei mai mari bănci din România, a povestit că primul său salariu, o sumă echivalentă cu mai puțin de 80 de dolari, l-a primit în septembrie 1994. Se angajase înainte de terminarea facultății pe o poziție entry level, ca referent, la Banca Română pentru Dezvoltare, la Biroul de bănci corespondente, care azi se cheamă „financial institutions”.

Citește mai mult

Fetiță la laptop

Situația se poate schimba în orice moment și școli aflate acum în scenariul verde sau galben pot trece de pe o zi pe alta în scenariul roșu, dacă în cadrul lor vor fi confirmate 3 cazuri de Covid. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult