Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

De câte mașini e nevoie ca să îi faci pe fraieri?

Cristian Tudor Popescu

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a fost declarat curat și nevinovat ca argintul strecurat de către premierul Orban, în cazul accidentului provocat de mașina SPP în care circula. Nici președintele Iohannis n-a avut nimic a-i reproșa demnitarului, dând vina, a dracului fatalitate!, pe starea infrastructurii din patria noastră.

Un simplu cetățean, care conduce mașina proprie, sau e doar pasager sau pieton, ar avea însă a le pune domnilor Bode, Orban și Iohannis niște întrebări. 

1. Ministrul Bode, aflat pe bancheta din spate, nu poate pretinde că dormea, deci n-aude, n-a vede, întrucât mașina SPP zbura cu semnalele acustice și luminoase pornite, ca un pom de Crăciun vara, zădărând toți câinii de pe drum. De ce fuseseră declanșate girofarul și sirena, de vreme ce, potrivit declarației aceluiași ministru, nu era vorba de o misiune specială, care să reclame deplasare ultrarapidă?

2. Fiind perfect treaz, la lumina zilei, ministrul n-a văzut ce face șoferul SPP? Acesta executa manevrele specifice șmecherilor naturali, pitecantropii cu mașini tari – viteză mult peste limita legală în localitate, călcarea liniei continue, intrare pe contrasens pentru a depăși coloana de „fraieri”. De ce nu i-a cerut imediat să înceteze batjocorirea legilor și să circule normal?

3. Dl Bode spune că nu putea decât să indice destinația și ora la care vrea să ajungă, altfel, ciocu mic, că așa e cu SPP-ul. Da? Păi, asta înseamnă că ministrul Transporturilor e mai jos decât oricare cetățean care are dreptul să sesizeze Poliției, prin 112, ca avertizor public, orice încălcare a legii în trafic. Deci, tu, ministru, asiști la comiterea de ilegalități sub ochii tăi și nu faci nimic? 

4. Asta a fost prima dată când șoferul SPP a condus așa?

5. Zona Dealul Negru e o pacoste cunoscută pentru șoferi. Ministrul a refuzat, deci, să se amestece cu prostimea care circula greu, obositor, dar regulamentar pe acea autostradă zburătoare Pitești- Rm. Vîlcea, așa de sus că nu se vede?

6. Președintele spune că diferența dintre cazul Oprea și cazul Bode constă în a). faptul că atunci a murit un polițist și b). Bode nu avea coloană oficială. Tot dl Iohannis mai zice însă că a fost un noroc că nimeni nu a fost rănit grav în cazul Bode. Logic, rezultă că argumentul a). e nul – n-au fost create toate condițiile ca să moară cineva, cum a murit Bogdan Gigină?

Cât privește b)., e nevoie de mai multe mașini și motociclete, nu e suficientă una ca să fii nesimțit și disprețuitor de semeni?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult