Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Nu câinii umblă cu covizi în coadă

● Sunt sătul de vedetele ce ne transmit cum „rezistă" izolării în penthouseurile, vilele cu piscină și domeniile lor și îndeamnă vesele familiile care trăiesc înainte de izolare, în izolare și după, părinți cu 2-3 copii în două camere de bloc, să facă aerobic și să fie optimiști.

● Ce se întâmplă cu testarea „la minut", științifică, eșantionată, cu participarea extraordinară a președinților de scară de bloc, a tuturor bucureștenilor, dor cu dor, se face raiul, cum a zis ex-ministrul Costache când s-a pierdut cu Firea? Azi trebuia să înceapă și văd că Firea și Cercel tac mâlc. Credeam că, după ce a pus pe grătar Balena Albastră și s-a protejat de virușii guvernamentali, generăleasa Capitalei e gata-gata să le-o ardă și covizilor.

Căci, m-am sucit. Voi să fiu testat! Voi să-mi bage medica Firea sârma-n nas!

● Spitalele, nu supermarketurile, străzile sau farmaciile, spitalele devin crescătoriile naționale de Covid. Mă gândesc ce-o fi pe capul bolnavilor de altceva, cu afecțiuni cardiace, digestive, respiratorii, care fac o criză și au nevoie de internare. Se duc la spital ca la locul pentru murit, ca în Evul Mediu?

Mai e o speranță: stafilococii, klebsiella, piocianicul și alți băștinași ai spitalelor românești să sară la veneticii covizi, năvălitori pe moșiile și pacienții lor.

● La Arad, se pensionează medicii în grup. La Orăștie, după ce echipa de serviciu la Terapie Intensivă s-a cărat pur și simplu în timpul turei, lăsând o asistentă singură să aibă grijă de bolnavi, un medic pensionar, care știe ce riscă, a venit să dea o mână de ajutor. Medicii sunt și ei oameni. Și oameni.

● Președintele Iohannis a retras decorația Meritul Sanitar în grad de Cavaler, acordată Spitalului de Urgență Suceava. Păi, ar trebui să i-o dea celui ce este, potrivit premierului Orban și prim-vicelui PNL Rareș Bogdan, geniul politico-sanitar al județului, liberalul Gheorghe Flutur. „Doctorul" Flutur.

● Și două întrebări:

Vi se pare corect, stimați Republicani, ca medicii să aibă dreptul de a demisiona în plină stare de urgență, dar să nu mai aibă dreptul de a practica după aceea meseria de medic nicăieri în România?

Dar premierul Orban, după ce a dat către medici declarația: „Este o penurie! Regret profund că nu putem asigura tot necesarul prin achizițiile pe care le facem la nivel național", ar trebui să-și dea și demisia?

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult