Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Nu câinii umblă cu covizi în coadă

● Sunt sătul de vedetele ce ne transmit cum „rezistă" izolării în penthouseurile, vilele cu piscină și domeniile lor și îndeamnă vesele familiile care trăiesc înainte de izolare, în izolare și după, părinți cu 2-3 copii în două camere de bloc, să facă aerobic și să fie optimiști.

● Ce se întâmplă cu testarea „la minut", științifică, eșantionată, cu participarea extraordinară a președinților de scară de bloc, a tuturor bucureștenilor, dor cu dor, se face raiul, cum a zis ex-ministrul Costache când s-a pierdut cu Firea? Azi trebuia să înceapă și văd că Firea și Cercel tac mâlc. Credeam că, după ce a pus pe grătar Balena Albastră și s-a protejat de virușii guvernamentali, generăleasa Capitalei e gata-gata să le-o ardă și covizilor.

Căci, m-am sucit. Voi să fiu testat! Voi să-mi bage medica Firea sârma-n nas!

● Spitalele, nu supermarketurile, străzile sau farmaciile, spitalele devin crescătoriile naționale de Covid. Mă gândesc ce-o fi pe capul bolnavilor de altceva, cu afecțiuni cardiace, digestive, respiratorii, care fac o criză și au nevoie de internare. Se duc la spital ca la locul pentru murit, ca în Evul Mediu?

Mai e o speranță: stafilococii, klebsiella, piocianicul și alți băștinași ai spitalelor românești să sară la veneticii covizi, năvălitori pe moșiile și pacienții lor.

● La Arad, se pensionează medicii în grup. La Orăștie, după ce echipa de serviciu la Terapie Intensivă s-a cărat pur și simplu în timpul turei, lăsând o asistentă singură să aibă grijă de bolnavi, un medic pensionar, care știe ce riscă, a venit să dea o mână de ajutor. Medicii sunt și ei oameni. Și oameni.

● Președintele Iohannis a retras decorația Meritul Sanitar în grad de Cavaler, acordată Spitalului de Urgență Suceava. Păi, ar trebui să i-o dea celui ce este, potrivit premierului Orban și prim-vicelui PNL Rareș Bogdan, geniul politico-sanitar al județului, liberalul Gheorghe Flutur. „Doctorul" Flutur.

● Și două întrebări:

Vi se pare corect, stimați Republicani, ca medicii să aibă dreptul de a demisiona în plină stare de urgență, dar să nu mai aibă dreptul de a practica după aceea meseria de medic nicăieri în România?

Dar premierul Orban, după ce a dat către medici declarația: „Este o penurie! Regret profund că nu putem asigura tot necesarul prin achizițiile pe care le facem la nivel național", ar trebui să-și dea și demisia?

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nu putem cere mai mult politicienilor noștri care în fapt lucrează la capacitate maximă. Asta este capacitatea lor de a decide, lucra și influența viețile semenilor lor, ca să nu scriu, a votanților lor (de care nu știu sigur că, votează conștient niște inconștienți potenți, chiar dubios de potenți.
  Este plina istoria României de exemple de potenți periculoși încă de pe vremea lui Decebal care prin potența lor imbecilă, au dus la rezultate ce au sucit destine. De ce actualii ar face altfel când au gena strămoșilor lor?
  Eu știu că noi plătim în locul lor până se va vedea adevărata față a potenților iar asta le aduce cel mai mare grad de confort. Un confort iluzoriu cu aura tipică sfinților nemuritori.
  De aceea poate un procent impresionat din gama înjurăturilor populare românești, este legat de sfinți și dumnezei. Oare din cauza lor, avem înjurături unice, netranslatabile in alte limbaje de uz internațional? Poate că da.
  • Like 0
 • Este "penurie", dar nu la prostie! Noi testam "de 2 lei"...si aia pe datorie, pentru ca au avut grija managerii de spitale "unsi" politic, in toti acesti ani, sa cheltuiasca in mod iresponsabil bugetul alocat, prin tot felul de achizitii cu "dedicatie", la preturi "Super!"...de mari (vorba unei psd-iste prinsa in flagrant). Noi avem putine cazuri declarate oficial, dar neoficial cred ca cifra trece de 20000, adica minim 1% din populatia tarii. SUA, care testeaza la greu, are peste 300 de mii de infectati la o populatie de vreo 300 milioane (deci 1-2% din total populatie infectati), iar in Europa procentul este tot cam asa raportat la populatie/tara (unde se testeaza in numar mare, nu ca la noi). Pe noi o sa ne salveze Statul In Casa, pana vine caldura aia mare de omoara virusul :).
  • Like 0
  • @ Vasile Cucu
   Este adevarat ca nr. de testari este inca mic ,ceea ce duce implicit la concluzia ca nr. de infestati cu Covid este mai mare. Dar mortii sunt morti si aici (desi fiecare viata este f. importanta) stam ,,bine,, in comparatie cu alte tari.Pe de alta parte nu trebuie aruncat cu bani ptr. ca nu stiu ce formatori de opinie ,mai mult sau mai putin oameni interesati politic , ne spun ei ce sa facem. Trebuie sa decida specialistii si numai specialistii si nu primarii, parlamentarii sau indivizi ca alde Ciuvica.
   • Like 0
 • Am vazut la Antena 3 o disputa puternica creata de primarul PSD al sectorului 1 ,un reprezentant PNL ,Ciuvica (poreclit doctor-nu a profesat niciodata) moderata de d-na Porumbel. legata de declaratia primarului ca acesta va cumpara din China un computer tomograf care va face 1000 de teste zilnice la Covid 19 si va rezolva astfel testarea in masa a bucurestenilor.Nefiind medic am facut un calcul matematic si am tras concluzia ca in 24 de ore s-ar putea testa cei 1000 de cetateni daca radiografierea plamanilor la acest C.T. ar dura sub 2 minute .Acest lucru daca ar fi posibil, inseamna ca s-ar forma o ,,coada,, de 1000 de persoane .zilnic ,ptr. a fi testate ,ca doar nu te poti plimba cu CT-ul ca si cum ar fi o servieta.Bineinteles ca nu poti face o analiza la comp. tomograf sub 2 minute ,pe medie vorbind.Am citit ca la un spital din Belgia se face o examinare a plamanilor ,la computer tomograf, tuturor pacientilor ce urmeaza a fi internati ptr. ca cei cu afectiuni la plamani sa fie plasati intr-o zona de tranzit si sa li se faca un test PSR la Covid, ceea ce este cu totul altceva fata de ce spunea primarul si urla ,,specialistul,, Ciuvica. Cred ca s-ar putea sa fie vorba si de un comision gras ,ptr. ca spunea primarul ca firma din China va livra computerul tomograf in 10 zile , ca si cum ar fi vorba de un televizor . Eu cred ca in aceasta perioada tulbure trebuie atentie maxima a autoritatilor la cum se cheltuie banul public.Multi vor pescui in ape tulburi.
  • Like 0
 • apropo de mersul in spital in cond epid. actuale, mi se pare chiar, sinucidere curata! eu, daca ma voi imbolnavi,prefer sa mor acasa decat in spital ! apropo de ''grija"" pt. pers. in varsta,am solicitat dnei v.alexandru,dlui oros si chiar dlui kj, dupa ce am cerut marilor supermarketuri care fac livrari online si care funct. f.bine inante de criza si care s-au gandit acum sa numai accepte decat plata online cu cardul, (pe bune?!), sa ceara infiintarea UNOR LINII TELEFONICE pt pers in varsta de catre supermark, ai ac. sa numai fie nevoiti sa mearga la cumparaturi si/sau sa apeleze la voluntari , cu riscurile de rigoare !!!! o fi greu, d-lor guvernanti, daca tot va dati de ceasul mortii de grija batranilor ?! in orice caz, de-o fi sa mor de ac virus, as vrea ca ac. mesaj sa fie popularizat cu ''multumirile" de rigoare pt toti cei responsabili care au aratat ca ,defapt. nu le pasa !!!!!!!!!
  • Like 0
 • azi,m vazut alta bazaconie din scenariul 'pe ce sa mai aruncam noi niste bani si sa mai facem o spagä"" :lavoare stradale ,la buzau ?! alimentate cu bidoane de apa, sterile,mai mult sau mai putin,actionate cu piciorul,care stau in echilibru daca au suf. lichid,etc;pai nu era mai normal si mai sigur si mai ieftin sa tragi o teava de la reteau de apa,mai ales ca au fost plantate in oras?! dupa cum arata,cred ca provin de la cacinete stomatologice private care s-au gandit cum sa-si innoiasca echip. in ac. pauza de activitate .... asa o fii ?!
  • Like 0
 • culmea ironiei sortii ! de unde Franta ajunsese sa interzica purtarea valului islamic i care acoperea fata,mai putin ochii,iata ca a ajuns toata omenirea sa umple cu fata acoperit,ba char sa poarte si ochelari! cineva isi bate rau joc de noi...... si apropo de bataie de joc,isi cere cineva scuze dintre marii destepti ai natiei care au recomandat oamenilor sa nu poarte masca de protectie ?!
  • Like 0
 • DA, este FOARTE CORECT ca medicii din liniile a doua si a treia - care demisioneaza din unitatile medicale de suport (vezi managerul spitalului din Fagaras, care refuza sa "importe" Covid-19 din Brasov - sa nu mai aiba dreptul de a profesa NICIUNDE. Inainte de pandemie si demisie, as fi vrut sa aud urletele disperate ale sefilor de sectie, care incasau salarii de 20.000-30.000 de lei lunar, "nu avem materiale pentru protectia pacientilor si a noastra!!!"
  Onoare si plecaciune adanca tuturor celor din prima linie, epuizati, speriati, enervati, disperati, bolnavi, oameni...
  • Like 0
 • Sigur ca in aceasta perioada autoritatile nu trebuiesc criticate fara rost ,sau politicianist. Pe de alta parte este necesara o atitudine critica ,obiectiva ,atunci cand acestea gresesc .Iata o greseala de comunicare pe care Guvernul Orban o face : la intrebarea daca vor fi taiate pensii si salarii ,d-na ministru al muncii ne spune ca trebuie luata in calcul o solidaritate a tuturor salariatilor ,iar d-nul ministrul de finante ne spune ca acest lucru nu este luat in calcul . In acelasi timp d-nul Presedinte si d-nul Prim ministru nu spun nimic pe aceasta tema. Aceasta bajbaiala naste nelinisti care merg pe linia acelora create de raspunsurile ambigue la momentul cand se puneau intrebari vizavi despre cresterea pensiilor de la 1 septembrie sau despre taierea pensiilor speciale. In aceasta perioada de criza este nevoie de coerenta in actiuni si comunicare la care sa se adauge actiuni ferme si mai putine discursuri fara continut.
  • Like 0
 • 1. Există în opinia publică o metaforă a războiului (lupta cu limitarea răspândirii unui virus) și soldații care duc această luptă (personalul medical). Această metaforă o transpunem termenilor și conceptelor care se aplică efectiv personalului militar și situațiilor care țin mai mult de stările de asediu, de mobilizare sau de război. Această metaforă, amplificată de media, a provocat opinia radicală a unor cetățeni vizavi de demisia unor membri ai personalului medical. Cei care critică cu atâta înverșunare atitudinea unor medici ar trebui să înțeleagă că viața reală nu funcționează matematic, rece, după un algoritm sec. Medicii (asistentele, infirmierele) sunt oameni (nu superoameni) cu frici, cu temeri, cu angoase. Multe sunt femei. Nu sunt niște luptători bine antrenați, căliți psihic care au jurat să moară pentru ceva (țară, organizație etc). Și atunci de ce îi judecăm cu măsura cu care noi refuzăm să ne judecăm. Acum, în acestă situație le cerem să-și pună viața lor și a familiilor în pericol fără ca noi să le dăm în schimb câteva lucruri elementare: echipament, respectarea igienii individuale și distanțarea socială specifică acestei perioade. Atunci când judecăm cu atâta asprime personalul medical, înseamnă că și noi respectăm cu aceeași asprime regulile elementare de limitare a transmiterii virusului. Nu le caut scuze celor care au demisionat. Nu este moral față de societate. Pe de altă parte nu ați fi vrut ca un medic cu tot felul de frici să vă îngrijească. Cu siguranță, mai devreme sau mai târziu ar fi făcut o greșeală care ar fi pus viața dumneavoastră în pericol.
  Acest virus acționează ca o hârtie de turnesol asupra întregii societăți, de la cei care se află la putere până la oamenii din ultimele cătune ale țării. Cu toții avem frici și probleme economice. Cu siguranță nu suntem pregătiți să trecem prin ele. Acum, arătăm dacă suntem o națiune sau doar niște indivizi aflați între granițele unei țări.
  Deci, dl Popescu, răspunsul nu este nici DA nici NU, pentru că dacă nu avem o perspectivă cât mai largă, omenește, este foarte greu de dat un răspuns.

  2. Dl Orban nu trebuie să demisioneze acum. Acum trebuie să plece domnii Arfat, Velea, iar Despescu să fie înlocuit cu o persoană competentă. Mai târziu, după ce se va mai ameliora acestă situație, ar trebui și dl Orban să plece. De ce? Pentru că au fost informați cu ce se întâmplă în China și nu s-au gândit nici o clipă că nu au de nici unele prin țară. Că nu au consultat specialiștii care puteau să le ofere o imagine asupra aceea ce urma să se întâmple. Pentru că ne ascund constant, sub pretextul stării de urgență, realitatea din țară (infectați, stocurile de echipamente, grozăviile din anumite zone ale țării), pentru că le spun medicilor să intre fără echipament să trateze bolnavii, pentru că ne spun să respectăm normele de igienă, dar nu se mai găsesc, de mult timp, mănuși, măști, săpun și spirt. Cum poți veni să te comporți ca și cum toate acestea ar exista? Cât de rupt de realitate trebuie să fii ca să nu vezi ce se întâmplă în jurul tău?
  Ce să facem, să ne uităm la dna Anisie cum ne zâmbește continuu la televizor, iar pentru copiii noștri nu se găsesc soluții de a li se preda materia care a mai rămas până la sfârșitul anului? Ce fel de guvern e acesta? Cine pe cine judecă? Cine pe cine amendează? Deci, domnule Popescu, nu, acum nu ar trebui să demisioneze, dar nici românii nu ar trebui să mai uite atât de ușor. Ne este foarte greu, asta trebuie să înțeleagă Guvernul!
  • Like 0
 • Privesc în jur și văd cum Terra moare, în ritm tot mai accelerat: tot mai puține plante, tot mai puține viețuitoare (stau lângă o bucată rămasă din Codrii Vlăsiei: acum 43 ani când am cumpărat terenul, în pădure întâlneai căprioare, iepuri, vulpi, bursuci, dihori, multe specii de păsări, puzderie de insecte, nu mai vorbesc de plante. Acum habitatul a fost cotropit de case (multe seamănă cu niște cazemate), parcări private, drumuri asfaltate, etc. Mamiferele au dispărut complet, dintre păsări au rămas doar câteva specii, insectele s-au redus cu peste jumătate, la fel și plantele). Clima s-a deteriorat grav, dereglând ciclurile ancestrale de viață ale plantelor și animalelor. Omul, prin antropocentrismul său, este principalul vinovat. Chiar și actuala pandemie este din vina sa, virusul plecând de la un un mamifer, pangolinul, din care asiaticii au masacrat cca un milion de exemplare (ducând specia aproape de extincție), crezând niște escroci că solzii bietului animal au proprietăți afrodiziace ! Nu cred că homo sapiens va trage învățămintele necesare din această criză, nefiind capabil să își recunoască vina, schimbând-uși modul de viață (câte din canalele de știri TV de pe întreaga planetă încearcă să tragă semnalul de alarmă, analizând cauzele reale ale crizei umanității. Aproape niciunul !
  • Like 2
  • @ Mihai Grecu
   check icon
   Aveți dreptate, omul, prin antropocentrismul său, este principalul vinovat!
   Dvs de ce ați cumpărat acel teren acum 43 de ani? Să nu-mi spuneți că dvs acolo doar ați hrănit căprioarele în acest răstimp!
   • Like 1
  • @ Mihai Grecu
   E corect ce spui, dar pus aici, raspunsul e ca nuca-n perete. Reversul situatiei prezentate de tine este ca am vazut fotografii facute de un prieten in Delta cu cerbi lopatari, pisica salbatica, castori, precum si alta poza cu un fazan mascul pe o masina in Drumul Sarii. Life will find a way. Antropizarea unor parti ale planetei intra la categoria accidente. Natura isi reintra in drepturi relativ repede dupa indepartarea efectelor acestor accidente.
   • Like 0

Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult