Foto: Daniel Mihăilescu / AFP / Profimedia
Ne place să credem că victoria lui Călin Georgescu în primul tur al alegerilor prezidențiale este un accident. Că l-au votat boții, rușii, inteligențele artificiale, serviciile secrete și mamele serviciilor secrete. Sau, în cel mai bun caz, că a primit două milioane de voturi de la niște rătăciți care nu au altceva mai bun de făcut decât să stea toată ziua pe TikTok. Mai vrem să credem că toată nebunia asta-i un vis urât, care se va termina în două săptămâni. Așa să fie.
Ce nu se va termina peste două săptămâni:
- 36 la sută dintre români cred că dictatura ar fi un sistem politic bun pentru țara lor (studiu GlobSec, 2024)
- 41 la sută dintre tinerii cu vârste între 18 și 34 de ani spun că un regim totalitar ar fi bun pentru România (GlobSec, 2024)
- 25 la sută dintre românii care au peste 55 de ani ar fi de acord ca România să revină la un sistem politic de tip totalitar (GlobSec, 2024)
- 95 la sută dintre tinerii între 18 și 35 de ani au puțină sau nu au deloc încredere în partidele politice (IRES, 2024)
- 25 la sută dintre românii între 14 și 29 de ani consideră că dictatura poate fi o formă de guvernare mai bună decât democrația (Fundația Friedrich Ebert, 2024)
- 41 la sută dintre tinerii între 14 și 29 de ani cred că "România are nevoie de un lider puternic, care nu-și bate capul cu Parlamentul și cu alegerile" (Fundația Friedrich Ebert, 2024)
- 48,1 la sută dintre români spun că regimul comunist a însemnat un lucru bun pentru România (INSCOP Research, 2023)
Până la urmă, povestea cu Călin Georgescu are și părțile ei bune: avem ocazia să aflăm cine suntem cu adevărat.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Greul de-abia după alegeri va începe. Partidele care vor să supraviețuiască și să reducă ceva din procentele prezentate în articol, vor trebui să facă ceva concret pentru fiecare individ: sisteme publice mult mai performante, asigurarea cel puțin a unui trai decent pentru fiecare individ etc. Ceva palpabil, nu vorbe. Dacă la runda asta actualul sistem are noroc să rămână la butoane și în continuare se va ocupa prioritar de interesele de partid și ale clienților de partid, peste 4 ani procentele vor crește dramatic și ăla va fi sfârșitul democrației post-decembriste.
Patronatul este deja taxat: 6 milioane de români le-au dat cu flit, căutând salarii mai bune în afara țării. Lipsa forței de muncă se simte în toate domeniile. Iar clasa politică își primește acum calificativele.
Vrem să aflăm cine e în spate ? Cine caută adevărul riscă să dea de el.. Până una-alta s-a pus batista pe țambal, că vin parlamentarele. Și sunt importante, chiar mai importante decât Președinția.
Procentele astea arată ce-nseamnă să fii corigent la istorie și mai arată unde duce, în general, lipsa de educație. Iar asta e cel mai mare pericol pentru democrație. Pentru că servește manipularea populistă.
Nu e doar tiktokul vinovat de ce s-a petrecut la turul întâi. Partidele trebuie să salveze democrația salvându-se pe ele. Trebuie să recâștige un dram de credibilitate. Oamenii nu pot fi aburiți la nesfârșit..
Și nu trebuie să-l citești pe Platon, ca să afli că dictatura este o formă degenarată a statului ideal. Că și democrația șchioapătă, e o consecință a corigențelor individuale sau de partid..
Ca să afli ce e cu dictatura și cui folosește e suficient să afli cum au dus-o românii pe vremea lui Ceaușescu. Chiar dacă mai sunt unii care se fac că uită ce-au trăit în "iepoca" de aur..
Lor le-aș oferi posibilitatea să plece o vreme, sau definitiv dacă le place, pe o insulă izolată (așa cum era atunci România) care să reproducă cu exactitate traiul din regimul Ceaușescu. De la pumnul în gură și traiul pe cartelă, până la cozile la orice.