Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Nu există detox. E un marketing care ia mințile multora. 30 de lucruri care rămân valabile

1. Homeopatia este eficientă doar în sindromul buzunarelor preapline. În rest nu tratează absolut nimic.

2. Nu e nicio relație între vaccinuri și autism. Oricât ar inventa sau scormoni unii.

3. Uleiurile esențiale n-au treabă cu medicina. Nu vindecă nimic. Probabil miros frumos și cam atât.

4. Dexametazona tot nu se nebulizează, ea având doar indicație intramusculară sau intravenoasă.

5. N-ai cum să aliniezi ceakrele pentru că nu există așa ceva.

6. Terapia apucatului îngerilor de aripi are și ea efecte miraculoase pe golitul buzunarelor. Cam atât.

7. Impunerea dietei fără gluten în populația generală nu are nicio noimă, ea fiind indicată celor cu boală celiacă.

8. Nu există detox. E un marketing care ia mințile multora. Toxinele și produșii de metabolizare sunt scoși din corp de rinichi, ficat, plămâni, piele.

9. Protectoarele hepatice n-au nicio treabă de cele mai multe ori. Nu fac decât să obosească ficatul.

10. Suplimentele minerale și vitaminice se dau pe indicații precise, când sunt carențe sau situații deosebite. În rest nu au efecte notabile.

11. Nu există nicio dietă capabilă să vindece vreun tip de cancer.

12. Biorezonanțele, spiridușii magici și alte aparate cu unde aiuritoare n-au fundament științific, deci nu produc efecte pozitive.

13. Nimeni nu-și folosește doar 10% din creier (bine, unii politicieni continuă să o facă, admit).

14. Nu există cădere de calciu.

15. Nimeni nu-și poate înghiți limba.

16. Nu se va da șoc electric atunci când inima este în asistolie (oprită). Șocul asta face: oprește inima și-i dă ocazia să facă restart, pe curat, anulând o aritmie.

17. Creierul tot nu doare, că nu are receptori de durere. Dor învelișurile meningeale, mușchii cranieni.

18. Ecuația slăbirii e simplă: arzi mai mult decât mănânci. Sportul nu e obligatoriu pentru slăbit.

19. Cititul pe întuneric nu dăunează vederii. Citiți oricând, numai citiți.

20. Pulsul nu înseamnă de câte ori bate inima pe minut. Aceea e frecvență cardiacă. Pulsul e percepția curgerii sanguine.

21. Cea mai bună tensiune arterială la adult este 120/70 mmHg. La vârstnici nu se mai acceptă valori mai măricele.

22. Antibioticele tot n-au efect în viroze, adică pe virusuri.

23. Se spune „stare de conștiență”, nu „cunoștință”.

24. Apa superalcalină n-are niciun efect benefic, e iarăși un marketing aberant.

25. Apele cu vitamine sunt cool, dar n-au nicio treabă cu starea de bine. Corpul își ia tot ce are nevoie dintr-o alimentație diversificată și echilibrată. Apă plată rămâne sfântă.

26. Nu există vitamine capabile să trateze vreun cancer (a se vedea B17, zisă și amigdalină).

27. Curentul e un mit românesc. El nu dă nicio boală.

28. Nimeni nu se poate îngrășa doar uitându-se la o salată. Asta vine din mâncat mult și prost, respectiv sedentarism.

29. Nicio dietă prin care se pierd multe kilograme pe lună nu e safe. Masa corporală trebuie să reflecte principii sănătoase de viață, cu moderație în orice.

30. Singurătatea e aducătoare de boală, scade durata vieții, atrage depresii. Stați lângă alți oameni buni.

Dacă ți-a plăcut lista, dă-o mai departe.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Cu unele sunt de acord, cu unele nu, ştiu că medicii nu cred în produse naturiste dar pe mine m-au ajutat.Concret : am tratat o ciuperca a unghiei la picior cu ulei esential si nu am fugit repede la farmacie pentru ce vedem in reclamele tv.
  • Like 1
 • Exista si multe aiureli care trec drept medicina. Suntem recunoscatori medicinei alopate. Dar sunt destui carora medicii le-au dat 3 luni de trait si prin urmare au folosit tratamente alternative, din disperare. Si sunt bine mersi si dupa 30 de ani. Iar medicina “stiintifica” nu vorbeste despre aceste cazuri si le ironizeaza. Posibil de teama ca-si pierd biznis-ul... ? Amintiti-va sloganul big farma: “un client vindecat este un client pierdut”. Multe tratamente otravitoare sunt sustinute de studii contrafacute cu bani multi. Intr-adevar autorul are dreptate: cititi, cititi, cititi. Dar a mai uitat sa ne spuna ceva: cititi kestii variate, apoi ganditi, apoi experimentati.
  • Like 1
 • #hehe aşa gândeam şi eu la 30 de ani , acum mai m-am schimbat .
  Daca iei viața în termeni absoluți e cam naşpa treaba.... o diplomă de medic întradevăr te face mai deştept dar nu atoatecunoscător.... bătrânețea însă te ajută să te apropii de adevăr (poate pe unii ) şi în fond şi la urma urmei : nu luați viața prea în serios , n-a scăpat nimeni viu din ea ! Belive me !
  • Like 2
 • E bine sa fim mai nuantati in afirmatii. De ex. ref. la punctul 27 cel cu "Curentul", daca stim putina Fizica situatia e cam asa: un curent de aer, cum ar fi cel dat de o instalatie de aer conditionat, intensifica evaporarea transpiratiei si provoaca o racire accentuata a corpului. Daca procesul este de durata, pot rezulta efecte asupra sanatatii. De retinut ca pt apa, caldura latenta de vaporizare pt 1 gram de lichid este de 500ori mai mare decat caldura necesara pt a creste temperatura acelui gram cu 1 grad Celsius.
  • Like 2
 • Tare!
  • Like 1
 • Perfect de acord cu dumneavoastra domnule Radulescu insa Academia de stiinte medicale din Romania organizeaza in noiembrie 2019 RO-INMED adica un fel de conferinta extraordinara a escrocilor din domeniul medicinei unde Qiguongul, Reiki, homeopatia, Ayurveda si vindecarea prin puterea credintei vor fi afisate ca medicina. Ar trebui ca medicii adevarati sa denunte printr-un manifest public escrocheria pentru ca altfel oamenii cu mai putina educatie nu vad diferentele.
  • Like 1
 • ,, efecte miraculoase pe golitul buzunarelor" are și medicina alopată,să nu ne îmbatăm cu apă plată!
  • Like 0
  • @ bociov.nicu@gmail.com
   Cu difereța că medicina alopată te mai și ajută în schimbul buzunarelor golite. Tratamentele miraculoase doar îți golesc buzunarele și atît.
   • Like 0
 • Ovidiu check icon
  Domnule doctor, toata consideratia pentru create ce ati facut in legatura cu domnule de la Brasov; totusi citind lista si explicatiile Dumneavoastra ma surprinde, destul de trist, ignoranta privitoare la create ce nu cunoasteti, nu, nu vorbesc despre homeopatie....toate bune. Respect.
  • Like 0
 • Ar fi interesante și câteva argumente, după fiecare afirmație. Bine, asta ar însemna muncă, un anumit număr de articole, A e mai simplu să dai verdicte, practic să o faci pe deșteptul, fără a argumenta nimic. Iar o diplomă în medicină nu te face atotștiutor.
  • Like 10
  • @ constanteanul
   In sfarsit , un raspuns destept , in adevaratul sens al cuvantului !Respect !
   • Like 4
  • @ constanteanul
   În schimb, documentarea medicală pe Google te face atotștiutor și poți vindeca orice boală. Tot fără argumente dar ce mai contează :)
   • Like 0
 • Da mă, dar homeopatele nu-s făcute de evrei. Daca tot a pierdut mustăciosu secolu' trecut si nu ne mai lasă legea sa-l veneram pe căpitan, macar cumpărând ierburi putem si noi sa ne luptam cu conspirația oculta mondiala care e cauza tuturor chestiilor progresiviste cu care nu suntem de acord si a tehnologiilor pe care n-avem chef sa le-ntelegem.
  Doamne ce m-a durut sa ma prefac asa prost. Voi realizați ca sunt oameni care chiar cred chestiile astea?
  • Like 2
  • @ Rareș Mocanu
   Nu stiu cine e mai ... voi va credeti destepti ( adica , ne faceti pe noi , cei care acceptam homeopatia , tratamentele naturiste si chiar rugaciunile, prosti ) , eu as zice mai degraba ca avem mintea deschisa ! De ce ? Simplu ! Pentru ca voi vorbiti din burta , nici macar nu le-ati incercat,dar ,ce sa vezi , pe voi v-a facut ... natura, ( in cazul vostru nu pot sa spun Dumnezeu , pentru ca Dumnezeu a creat oameni credinciosi ), a toate stiutori ! Nici macar nu ati incercat un remediu homeopat sa vedeti ce putere are , , dar, ca niste destepti ce sunteti , concluzitionati ca e apa de ploaie! Nu are rost sa mai intru in polemici , ,, ........ cedeaza primul " , pentru ca nu poti sa faci bine cuiva, fortandu-l ! Va doresc in continuare multa sanatate , sa va ajute ... cine vreti voi si sa nu aveti nevoie si de alte tratamente decat cele alopate !Nu de alta ,dar nici nu vor avea efect , pentru ca nu credeti in eficacitatea lor !
   • Like 3


Îți recomandăm

Cătălin Vasile, NN România

În acest an, NN România a creat primul fond de burse pentru viitori antreprenori, care susține tineri cu posibilități financiare limitate să urmeze studii aplicate de business la EA – The Entrepreneurship Academy.

Citește mai mult

Pasarea in vazduh

„Bilete Brâncuși sold out” este mesajul aproape permanent afișat la centrul de informații al Muzeului Național de Artă Timișoara unde, până 28 ianuarie 2024, se desfășoară expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale”.

Citește mai mult
sound-bars icon