Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Pacienta nu vrea să stea în pat, ci în picioare: „Eu cam știu ce am, am citit multe pe internet, vreau doar să-mi confirmați că e așa...”

Medici în spital

Foto: Guliver Getty Images

Zece chestiuni:

1. Eram de gardă. Vine o doamnă, o invit pe pat, îmi spune că nu vrea să stea pe pat, ci în picioare, că așa se simte mai bine. Mă privește într-un mod ciudat. O întreb ce o supără. „Eu cam știu ce am, am citit multe pe internet, vreau doar să-mi confirmați că e așa. Pentru asta am venit practic.” Eu eram un fel de second opinion, după Google. Mi-a venit să îi recomand în glumă un motor de căutare mai înțelept, gen Wolfram Alpha, dar m-am abținut, că părea în stare să-mi arunce și câteva palme. Bineînțeles că nu avea ce-i spusese internetul, dar nu mai conta oricum. A se vedea aici exemplul de la Marie Curie, cu medicul bătut pentru că a dat unui copil un diagnostic care nu se potrivea cu diagnosticul pus de tată.

2. Încă se tratează monturile la picioare cu foi de varză, creme minune, terapii de rezonanță sau orteze chinuitoare. Degeaba se tot străduiește chirurgul Marius Uscatu să convingă lumea că monturile se repară prin intervenție chirurgicală locală și cam atât. Păi de ce să mergem la medic, când kilogramul de varză e doi lei?

3. Doamna OS (sistem de operare al minților șubrede) promovează neutilizarea vaccinurilor, atrage atenția asupra legăturilor cu autismul fără niciun fundament, ridică în slăvi preparatele naturale perfecte pentru tratarea urgențelor medicochirurgicale, mai nou spune că mamografia e inutilă și oricum cancerul de sân se vindecă de la sine. Medicii sunt niște nemernici, niște tirani care vor să facă doar rău și să se îmbogățească, asta ne spune OS. Colac peste pupăză, se declară epidemie de rujeolă, cu câteva cazuri chiar mortale. Se ajunge la 29 de micuți decedați din cauza unui guvern incompetent, dar nu pot exclude curentul antivaccinare din această ecuație. Nu pot.

4. Se aruncă bani mulți pe suplimente naturale procurate de prin magazine naturiste sau supermarketuri, iar ele nu au niciun efect miraculos. Produsele promit memorie mai bună, ficat ca nou, inimă puternică, oase sănătoase. Numai minciuni. Cei care apelează la așa ceva șuntează practic medicul, care ar putea obiectiva carențe clare și ar putea indica el corecții țintite, nu după ureche sau aspirând la efecte minune care nu au cum să apară.

5. Licurici, pitici, biorezonanță. Sunt aparate care promit minuni și sunt zero, nu au niciun efect dovedit. Cei care le vând încă fac averi, pentru că lumea vrea sănătate obținută cât mai ușor, ideal nu prin medic. Sunt unii care manipulează energii și fac milioane de euro pe spinarea naivilor, oameni disperați care-și vor sănătatea înapoi.

Toți au impresia că suntem roboți. Trebuie să vedem o sută de oameni, să scriem un milion de hârtii, să consultăm eficient pe toată lumea la orice oră. Avem burnout, avem boli, avem o uzură psihică fantastică. Suntem oameni. Halatul nostru nu e fermecat, nu ne dă puteri supraomenești. 

6. Detox-urile sunt la mare modă. De ce mai aveți rinichi, plămâni, ficat sau piele? Serios, dacă credeți că nu ele se ocupă de detoxifiere, atunci donați-le! Niciun aliment nu scoate toxinele din corp. Dacă există într-adevăr insuficiențe cu unul dintre aceste organe, doar medicul va putea să restabilească echilibrul.

7. Când îi spui unui om să slăbească, ești cel mai prost medic din lume. Păi ce sfat e ăsta? Cum să-și modifice alimentația o doamnă care 60 de ani a mâncat sosuri, pumni de zahăr, grăsimi respingătoare? Așa se mănâncă la dumneaei, cine e medicul să-i ceară schimbarea? Vine un infarct miocardic acut, îi explici iar omului cu frumosul, dă garanții că a priceput, apoi revine la spital cu cincisprezece kilograme în plus. Să tot faci medicină.

8. Clasa politică actuală își bate joc perpetuu de medici. Măriri de salarii desprinse din romane SF, amânări, prosteli pe față, promisiuni nesimțite, atitudini disprețuitoare. Cu așa politicieni, ar trebui să plecăm toți din țară. Stăm aici pentru pacienți, ăsta e motivul principal. Ne place meseria și vrem să facem oamenii bine.

9. Suntem scuipați din toate părțile. Oamenii ne amenință, ne bat, ne înjură, ne filmează, ne fotografiază. Când sunt la cabinet sau UPU, majoritatea se poartă frumos cu medicul. Când ies de acolo, dezastru. E atâta ură pe rețelele de socializare, încât eu m-am gândit de o mie de ori să-mi închid contul și să-mi văd de ale mele.

10. Toți au impresia că suntem roboți. Trebuie să vedem o sută de oameni, să scriem un milion de hârtii, să consultăm eficient pe toată lumea la orice oră. Avem burnout, avem boli, avem o uzură psihică fantastică. Suntem oameni. Halatul nostru nu e fermecat, nu ne dă puteri supraomenești. Suntem oameni.

Am identificat zece probleme, dar sunt mult mai multe. De unde au apărut ele? E simplu. Din disprețul creat în ultimele decenii față de medici. De lipsa de încredere în cadrul medical. Lumea nu prea ne mai dorește, suntem luați peste picior sau chiar bătuți. Lumea vrea sănătate și e dispusă să recurgă la alte metode, pentru că în jurul medicinei planează multă ură. Oamenii fug de spitale pentru că peste tot gravitează ideea șpăgii, pentru că anumite firme și-au bătut joc de toate viețile, pentru că peste tot plutește suspiciunea, pentru că presa abia în ceasul al douăsprezecelea a început să vorbească și despre binele din medicină, pentru că persoane dubioase promovează metode dubioase de tratament improvizat la domiciliu sau prin cabinete absconse.

Adăugăm la asta o oarecare culcare pe o ureche când e vorba de sănătate. Nu realizăm că e cel mai de preț lucru. Băgăm de seamă când o pierdem și devenim disperați. Am vrea să o peticim cu un supliment, cu o informație de pe internet, cu o cură detox, ideal să nu ajungem la medic, pentru că acolo lucrurile deja se complică. Trăim vremuri ciudate, în care ni se cere performanță. Suntem prinși în mari cercuri vicioase, muncim mult pentru sume mici, devenim depresivi și anxioși, pierdem bucuriile vieții. Apelăm iarăși la tot felul de șiretlicuri, poate-poate ne întărim să putem continua. Nu putem sparge cercurile vicioase și, chiar când avem cert nevoie de ajutor medical, tragem de timp până în ultima clipă.

Ne înstrăinăm unii de alții și e păcat. Noi ne dorim să apelați cu încredere și deschidere la serviciile și cunoștințele noastre, nu la personulități care n-au nicio treabă cu vindecarea, nu la preparate dubioase, nu la proceduri absconse, nu la aparate ineficiente. Mintea medicului e cea mai eficientă. Doar medicul vă poate vindeca, coroborând aici acțiunile voastre, credința, armonia proprie și alte câteva conduite simple. Avem sute de ani de cercetare în spate, cu milioane de nopți nedormite, cu invenții incredibile, cu descoperiri fabuloase care au eradicat boli cumplite, au mărit speranța de viață, au adus beneficii uriașe în foarte multe alte domenii.

Aveți nevoie de noi, mai mult decât vă imaginați. De cercetători, de medici dedicați, de toate industriile conexe care ajung la rezultate spectaculoase lucrând împreună. Țineți-ne aproape și feriți-vă de alte căi care nu vă fac niciun bine, ba chiar vă pot face o grămadă de rău. Întrebați-ne când nu știți ceva. Veniți la noi să vă vaccinăm copiii pentru a nu pune în pericol viețile lor și pe ale altora, prin decizii stupide. Veniți la noi să discutăm despre screeningul în cancerul de sân. Veniți la camera de gardă când aveți urgențe.

Apelați cu cea mai mare încredere la medici. Suntem aici pentru voi.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cardiolog1: clinica particulara, adica, pe banii mei. Dle doctor, as dori o consultatie,ssunt in varsta, mai sunt si fumatoare... Dl doctor, rastit -si ce vreti de la mine? eu, pai... o consulatie Pune aparatele grabit, usoriritat, asculta se uita in ecograf toate alea. Trebui sa slabiti. Mancati o data pe zi, dimineata, ca va ajunge! (sunt prediabetica) Imi cere fisa din Anglia. Pai, zic, cu glas pierit ;acolo totul e online! Imi prescrie medicamanetele asa cum le-am avut de la GP din Anglia. Cartiolog 2.(Aceeasi clinica particulara) Imi da sa fac un set complet de analize. Orienteaza ecograful spre mine si imi arata- uitati aici se vede cum inima dvs sufera. Vede analizele, ma indruma sa merg la dietetician, corecteaza retetea. Calm, clar, explicit. ma simt usurata. Cam asta e.
    • Like 1
  • Victor66 check icon
    Milioane de nopti nedormite inseamna 2739 de ani. A fost o hiperbola?
    • Like 0
    • @ Victor66
      @Victoras66 Bravo, 10 la calcul. A fost o hiperbola. Multumit?
      • Like 0
  • Interesantă chestia asta cu audio-ul dar sper că n-ați făcut-o fiindcă există niște oameni care mânuiesc cu ușurință uluitoare calculatorul (mulți hackeri vâlceni nici măcar nu au bacalaureatul!), dar au mari dificultăți în a citi un text. În rest, ce să spun, achiesez la toate punctele (vorbite și citite; apropo, deși rapiditatea vorbirii e mare, eu i-am luat-o totuși înainte cu cititul!).
    • Like 0
  • Teodora check icon
    Doamna doctor vorbește de parcă pacienții și medicii sunt specii diferite. Cu toții ne îmbolnăvim și avem nevoie de un medic. Și noi și ei suntem tratați cu aceeași pricepere sau nepricepere. Depinde de noroc, din păcate. Orice medic vrea sa te trateze corect, numai că unii nu se pricep. Dar, spre deosebire de un pacient oarecare, pacientul-medic nu este nevoit să suporte atitudinea indiferent-dispretuitoare a personalului medical. Și are acces rapid la toate serviciile.
    Recent, am întâlnit un medic "uluitor". Femeie. Mi-a explicat că sunt mâncată, că cei care m-au tratat anterior au fost niste ageamii, că pentru mine ea reprezintă adevărul în fața. Că soluția este să fac radioterapie "ieri" (în condițiile în care singurul aparat din județ nu functioneaza) și SA MA ROG!. Pe bune! Medicul îți cere să te rogi! Îmi stătea pe limba sa ii cer o rețetă cu cea mai eficienta rugăciune pentru problema mea.
    Eu fac parte din oamenii care apreciaza medicii. Dar articolul asta e prea de tot! Văi, sărmanii medici și ticăloșii de pacienți!
    • Like 3
    • @ Teodora
      Ada check icon
      Sa mai scrieti ca le scrieti bine !
      • Like 0
  • Nu doar in cazul medicilor se intampla, sa stiti. E un fenomen general, dat (cauzat?) de un aspect in cea mai mare parte pozitiv, accesul facil si neingradit la informatie. La un moment dat se spunea ca tot romanul se pricepe la fotbal. Apoi si la politica. Acum si la medicina si alte domenii. Explicatia e ca devenind subiecte de dezbatere publica, aceste domenii par accesibile oricui, mai ales daca habar n-ai (se stie ca pentru a-ti da seama cat de mult nu stii trebuie sa studiezi ani intregi, chiar decenii).
    Ce e cu adevarat problematic si diferentiaza medicii de alte categorii profesionale e violenta cu care ei risca sa se confrunte in exercitarea meseriei din partea "priceputilor". Asta da, e nu doar nou, dar si periculos. Raspunsul ar trebui sa vina de la autoritati. Si poate si de la educatie. Alfabetizarea, in ciuda aparentelor, nu se incheie odata cu invatarea alfabetului. E un proces mai lung care presupune si intelegerea a ceea ce citesti si capacitatea de a discerne intre sursele de informatii. Si aici ar trebui ca scoala sa faca ceva. Zic si eu.
    • Like 1
  • check icon
    „Doamna OS (sistem de operare al minților șubrede) promovează neutilizarea vaccinurilor, atrage atenția asupra legăturilor cu autismul fără niciun fundament”

    Fără niciun fundament? Și cum rămâne atunci cu prospectele unor vaccinuri, în care se pomenește autismul ca efect secundar?
    Spre deosebire de propaganda oficială (mainstream), care ne repetă cu obstinație că vaccinurile sunt sigure, realitatea este că vaccinurile pot avea grave efecte neurologice, inclusiv autismul, în cazul copiilor mici.
    • Like 2
    • @
      Hahaha, de unde scoateti asemenea prostii???
      1) Nu exista vaccinuri ale caror prospecte sa mentioneze autismul ca efect secundar si
      2) Nu s-a dovedit niciodata nici o legatura intre vaccinare si autism.
      Punct!
      • Like 0
  • 1. De aici am retinut Wolfram Alpha! (sau poate ati uitat ca femeile vin de pe Venus?)
    2. Ma depaseste subiectul...n-am acces in lumea aceea.
    3. Doamna cu pricina nu are vina ca are aceste credinte. Ci mass-media care i le promoveaza participa la vina! (Vinovatul colectiv )
    4. Pfff...nu ma lasati sa fiu fericita! Parca barbatii ,cand dau bani pe stripteuze ,( de exemplu) isi doresc adevarul absolut?
    5. Idem 4.
    6. Detox-ul este "fita" bogatului. Nu-l plangeti. Oricum nu face rau niste apa plata cu lamaie sau niste suc de grau. Si daca se simte rau intr-adevar, sigur merge la medic.
    7. Da. Trebuie sa stii ca acel om nu s-a ingrasat ( in general) ca a avut control asupra sa. Stie si el ca trebuie sa slabeasca. Important este cum?
    8. Este singurul punct unde chiar nu putem generaliza! Ba, chiar putem spune ca balanta se dezechilibreaza grav, in directia nedorita...
    9. Nici aici nu putem generaliza...Adica nu cred ca doar medicii au mai ramas oameni si pacientii animalele bolnave...asa pare a fi concluzia...pacat!
    10. Si noi! Parol!
    Nu. Oamenii fug de spitale pentru ca mor aiurea din cele mai tampite cauze si nu din bolile pe care le au! Fug pentru ca multi medici nu stiu, nu pot ,sau nu au menirea de a fi medici! Mai fug si pentru ca sunt saraci si saraciti de un sistem bolnav. Si nu, nu exista doua tabere: pacienti si medici. Suntem toti, oameni! Si avem nevoie toti, de toti! Ne-extremisti, asa cum simt eu din acest articol. Unde medicii sunt acolo, sus, in Olimp si ceilalti jos, in camera Gheenei...
    • Like 1
  • Nu am comentat niciodata pe acest site, dar acum nu ma pot abtine.
    Caz mediacal din familie de acum 6 zile: Femeie, 83 de ani, anevrism cerebral, urgenta, sambata seara ora 10. Fara urmari se pare. Internare, medicatie etc. Luni vine seful sectiei, afla de caz, pe la pranz explica frumos familiei riscurie operatiei avand in vedere varsta si alte probleme medicale. Familia decide sa o externeze. Stagiarul, asistentul, aghiotantul (cum vreti sa-i spuneti) sefului de sectie, care a facut si internarea, scrie o reteta cu 4 pozitii. Aici incepe bataia de joc, Herr Doctor. La pozitia 2 se prescrie un medicament care de un an (1 an !!!) nu se mai aduce de distribuitori in Romania. Problema nu e asta, ci ca rezidentul respectiv nu a mentionat acest lucru. Ne-a luat ceva vreme sa aflam si noi, pana am batut toate farmaciile. Dupa lungi incercari, am reusit, prin altcineva, sa il contactam pe rerzidentul care a scris reteta. Raspunsul lui e naucitor: stim ca nu mai e, dar se gaseste in Germania si e cel mai bun pentru stareapacientei in cauza. Ei bine, pot sa va spun ca nu semai gaseste nici in Germania, pentru ca firmaBayer nu il mai produce. Alta firma a simtit golul lasat si produce acelasi medicament sub alt nume. Asta am aflat trimitand un prieten, doctor, in Germaia la farmacie sa-mi comande medicamentul. Am listat prospectele celor 2 medicamente (aproape identice) si am mers la rezident sa-mi confirme, totusi, ca pacienta poate sa ia noul medicament. Binenteles ca poate si ne-a si intrebat cum am aflat de el si de unde se poate cumpara. ( probabilsa-l prescrie si altora) Acum ziceti, dumneavoasta Doctore, nu era mai simplu sa ni se zica din momentul scrierii retetei ca medicamentul respectiv se gaseste doar in Germania???!!!! Taiam o groaza de timp, si nervi. Nu era mai simplu sa colaboram, sa gasim solutii comune, in momentulscrierii retetei, sa primim toate informatiile???!!! De aia va injura lumea. 100000 de euro salar pe luna daca ati avea, la fel ar fi!!! Lupul isi schimba parul, dar naravul ba. Nimeni nu va mai schimba!!! Si nu, nu mai sunteti demult oameni. Daca cititi cazul de mai sus nu am vorbit niciunde de competente medicale, de diagnostic, de spaga, de conditii din spital etc. Ci de a comunica !!! Asta e un atribut al omului. Unde a fost in cazul de mai sus???!!! Nu mai imi povestiti moartea caprioarei. Daca nu faceti fata, lasati-va sau plecati dincolo. Macar asa vom sti de la inceput ca in Romania nu mai e nimeni care sa ne trateze si trebuie sa mergem in strainatate.
    • Like 0
  • Mia check icon
    " De unde au apărut ele? E simplu. Din disprețul creat în ultimele decenii față de medici. De lipsa de încredere în cadrul medical.". Dar dispretul, de unde o fi aparut el? Nu cred ca oamenii, perfect tratati de catre medicii cu o conduita impecabila, s-au trezit dintr-o data ca n-aveau ce face si, din plictiseala, s-au hotarat sa ia la palme (fizice sau verbale) doctorii. Domnule doctor, va admir. Va urmaresc articolele si imi dati speranta. Sunteti foarte inteligent si de aceea cred ca stiti si dvs de unde a pornit acest dispret. Oamenilor le e frica sa vina la voi din mai multe considerente. Spitalele sunt dezastruoase. Atitudinea majoritatii cadrelor medicale este cel putin zeflemitoare. Cu spaga potrivita indesata in halat, se mai schimba. Lipsa de explicatii, cu topping de nepasare, ii arunca catre google, uleiuri si alte tampenii. Daca vreti apropiere, apropiati-va si voi. Coborati o treapta de pe piedestal ca nu se crapa halatul si nici diploma. Inteleg ca nu sunteti toti la fel insa nici noi nu suntem toti ca cei descrisi in articolul dvs. Asadar ca de la minoritate la minoritate zic sa lasam deoparte ipocrizia. Dispretul a fost deja sadit de generatiile de "zei" dinaintea dvs, care inca profeseaza, de-acolo, de la dreapta Tatalui.
    • Like 1
  • Intotdeauna adevarul este undeva la mijloc. Multe dintre cele afirmate mai sus se potrivesc doar acelor medici care nu uita ca sunt oameni, dar sunt in opozitie totala cu dzeii in halate...Nu am sa inteleg niciodata de ce medicii , si de multe ori cei mai buni, care efectiv salveaza vieti, si nu cu ajutorul unui goagal sau vreunei icoane, si stiu cel mai bine acest lucru, merg si ingenuncheaza si culmea, mai si pupa, in fata moastelor, popilor, etc...Undeva se rupe filmul...Este umilitor! Eu imi pierd increderea brusc intr.un medic care are pavati peretii cabinetului cu icoane, instinctiv...pai facem voodoo?
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult