Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de trei ani. De astăzi vă invităm să ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră, dar și să testați viitorul tehnologiei, implementăm conversația vocală direct în browser, apăsând pe butonul de microfon poți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Pacienta nu vrea să stea în pat, ci în picioare: „Eu cam știu ce am, am citit multe pe internet, vreau doar să-mi confirmați că e așa...”

Medici în spital

Foto: Guliver Getty Images

Zece chestiuni:

1. Eram de gardă. Vine o doamnă, o invit pe pat, îmi spune că nu vrea să stea pe pat, ci în picioare, că așa se simte mai bine. Mă privește într-un mod ciudat. O întreb ce o supără. „Eu cam știu ce am, am citit multe pe internet, vreau doar să-mi confirmați că e așa. Pentru asta am venit practic.” Eu eram un fel de second opinion, după Google. Mi-a venit să îi recomand în glumă un motor de căutare mai înțelept, gen Wolfram Alpha, dar m-am abținut, că părea în stare să-mi arunce și câteva palme. Bineînțeles că nu avea ce-i spusese internetul, dar nu mai conta oricum. A se vedea aici exemplul de la Marie Curie, cu medicul bătut pentru că a dat unui copil un diagnostic care nu se potrivea cu diagnosticul pus de tată.

2. Încă se tratează monturile la picioare cu foi de varză, creme minune, terapii de rezonanță sau orteze chinuitoare. Degeaba se tot străduiește chirurgul Marius Uscatu să convingă lumea că monturile se repară prin intervenție chirurgicală locală și cam atât. Păi de ce să mergem la medic, când kilogramul de varză e doi lei?

3. Doamna OS (sistem de operare al minților șubrede) promovează neutilizarea vaccinurilor, atrage atenția asupra legăturilor cu autismul fără niciun fundament, ridică în slăvi preparatele naturale perfecte pentru tratarea urgențelor medicochirurgicale, mai nou spune că mamografia e inutilă și oricum cancerul de sân se vindecă de la sine. Medicii sunt niște nemernici, niște tirani care vor să facă doar rău și să se îmbogățească, asta ne spune OS. Colac peste pupăză, se declară epidemie de rujeolă, cu câteva cazuri chiar mortale. Se ajunge la 29 de micuți decedați din cauza unui guvern incompetent, dar nu pot exclude curentul antivaccinare din această ecuație. Nu pot.

4. Se aruncă bani mulți pe suplimente naturale procurate de prin magazine naturiste sau supermarketuri, iar ele nu au niciun efect miraculos. Produsele promit memorie mai bună, ficat ca nou, inimă puternică, oase sănătoase. Numai minciuni. Cei care apelează la așa ceva șuntează practic medicul, care ar putea obiectiva carențe clare și ar putea indica el corecții țintite, nu după ureche sau aspirând la efecte minune care nu au cum să apară.

5. Licurici, pitici, biorezonanță. Sunt aparate care promit minuni și sunt zero, nu au niciun efect dovedit. Cei care le vând încă fac averi, pentru că lumea vrea sănătate obținută cât mai ușor, ideal nu prin medic. Sunt unii care manipulează energii și fac milioane de euro pe spinarea naivilor, oameni disperați care-și vor sănătatea înapoi.

Toți au impresia că suntem roboți. Trebuie să vedem o sută de oameni, să scriem un milion de hârtii, să consultăm eficient pe toată lumea la orice oră. Avem burnout, avem boli, avem o uzură psihică fantastică. Suntem oameni. Halatul nostru nu e fermecat, nu ne dă puteri supraomenești. 

6. Detox-urile sunt la mare modă. De ce mai aveți rinichi, plămâni, ficat sau piele? Serios, dacă credeți că nu ele se ocupă de detoxifiere, atunci donați-le! Niciun aliment nu scoate toxinele din corp. Dacă există într-adevăr insuficiențe cu unul dintre aceste organe, doar medicul va putea să restabilească echilibrul.

7. Când îi spui unui om să slăbească, ești cel mai prost medic din lume. Păi ce sfat e ăsta? Cum să-și modifice alimentația o doamnă care 60 de ani a mâncat sosuri, pumni de zahăr, grăsimi respingătoare? Așa se mănâncă la dumneaei, cine e medicul să-i ceară schimbarea? Vine un infarct miocardic acut, îi explici iar omului cu frumosul, dă garanții că a priceput, apoi revine la spital cu cincisprezece kilograme în plus. Să tot faci medicină.

8. Clasa politică actuală își bate joc perpetuu de medici. Măriri de salarii desprinse din romane SF, amânări, prosteli pe față, promisiuni nesimțite, atitudini disprețuitoare. Cu așa politicieni, ar trebui să plecăm toți din țară. Stăm aici pentru pacienți, ăsta e motivul principal. Ne place meseria și vrem să facem oamenii bine.

9. Suntem scuipați din toate părțile. Oamenii ne amenință, ne bat, ne înjură, ne filmează, ne fotografiază. Când sunt la cabinet sau UPU, majoritatea se poartă frumos cu medicul. Când ies de acolo, dezastru. E atâta ură pe rețelele de socializare, încât eu m-am gândit de o mie de ori să-mi închid contul și să-mi văd de ale mele.

10. Toți au impresia că suntem roboți. Trebuie să vedem o sută de oameni, să scriem un milion de hârtii, să consultăm eficient pe toată lumea la orice oră. Avem burnout, avem boli, avem o uzură psihică fantastică. Suntem oameni. Halatul nostru nu e fermecat, nu ne dă puteri supraomenești. Suntem oameni.

Am identificat zece probleme, dar sunt mult mai multe. De unde au apărut ele? E simplu. Din disprețul creat în ultimele decenii față de medici. De lipsa de încredere în cadrul medical. Lumea nu prea ne mai dorește, suntem luați peste picior sau chiar bătuți. Lumea vrea sănătate și e dispusă să recurgă la alte metode, pentru că în jurul medicinei planează multă ură. Oamenii fug de spitale pentru că peste tot gravitează ideea șpăgii, pentru că anumite firme și-au bătut joc de toate viețile, pentru că peste tot plutește suspiciunea, pentru că presa abia în ceasul al douăsprezecelea a început să vorbească și despre binele din medicină, pentru că persoane dubioase promovează metode dubioase de tratament improvizat la domiciliu sau prin cabinete absconse.

Adăugăm la asta o oarecare culcare pe o ureche când e vorba de sănătate. Nu realizăm că e cel mai de preț lucru. Băgăm de seamă când o pierdem și devenim disperați. Am vrea să o peticim cu un supliment, cu o informație de pe internet, cu o cură detox, ideal să nu ajungem la medic, pentru că acolo lucrurile deja se complică. Trăim vremuri ciudate, în care ni se cere performanță. Suntem prinși în mari cercuri vicioase, muncim mult pentru sume mici, devenim depresivi și anxioși, pierdem bucuriile vieții. Apelăm iarăși la tot felul de șiretlicuri, poate-poate ne întărim să putem continua. Nu putem sparge cercurile vicioase și, chiar când avem cert nevoie de ajutor medical, tragem de timp până în ultima clipă.

Ne înstrăinăm unii de alții și e păcat. Noi ne dorim să apelați cu încredere și deschidere la serviciile și cunoștințele noastre, nu la personulități care n-au nicio treabă cu vindecarea, nu la preparate dubioase, nu la proceduri absconse, nu la aparate ineficiente. Mintea medicului e cea mai eficientă. Doar medicul vă poate vindeca, coroborând aici acțiunile voastre, credința, armonia proprie și alte câteva conduite simple. Avem sute de ani de cercetare în spate, cu milioane de nopți nedormite, cu invenții incredibile, cu descoperiri fabuloase care au eradicat boli cumplite, au mărit speranța de viață, au adus beneficii uriașe în foarte multe alte domenii.

Aveți nevoie de noi, mai mult decât vă imaginați. De cercetători, de medici dedicați, de toate industriile conexe care ajung la rezultate spectaculoase lucrând împreună. Țineți-ne aproape și feriți-vă de alte căi care nu vă fac niciun bine, ba chiar vă pot face o grămadă de rău. Întrebați-ne când nu știți ceva. Veniți la noi să vă vaccinăm copiii pentru a nu pune în pericol viețile lor și pe ale altora, prin decizii stupide. Veniți la noi să discutăm despre screeningul în cancerul de sân. Veniți la camera de gardă când aveți urgențe.

Apelați cu cea mai mare încredere la medici. Suntem aici pentru voi.

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Intotdeauna adevarul este undeva la mijloc. Multe dintre cele afirmate mai sus se potrivesc doar acelor medici care nu uita ca sunt oameni, dar sunt in opozitie totala cu dzeii in halate...Nu am sa inteleg niciodata de ce medicii , si de multe ori cei mai buni, care efectiv salveaza vieti, si nu cu ajutorul unui goagal sau vreunei icoane, si stiu cel mai bine acest lucru, merg si ingenuncheaza si culmea, mai si pupa, in fata moastelor, popilor, etc...Undeva se rupe filmul...Este umilitor! Eu imi pierd increderea brusc intr.un medic care are pavati peretii cabinetului cu icoane, instinctiv...pai facem voodoo?
  • Like 0
 • Sunt de acord cu cele scrise de dvs. Aveti dreptate. Doar ca nu se ia in vedere ceva in articolul de mai sus: medicii care nu au rabdare sa discute cu pacientul, care nu au rabdare sa ii explice (ce inseamna procedura, cauzele bolii, ce inseamna, cum afecteaza pe termen lung). Nu de putine ori m-am trezit cu diagnostic, tratament, 3 cuvinte si 'afara pe usa'. Normal ca am mers sa citesc mai departe despre ce e vorba. Sunt cativa care au rabdare sa stea cu noi, pacientii speriati. Multi, din nefericire, nu au timp sau rabdare.
  • Like 0
 • De fiecare data cand doctorii povestesc aceste lucruri (batjocura din partea pacientilor si clasei politice) imi vine sa-mi para rau pentru ei. Apoi imi aduc aminte ca nu vor privatizarea sistemului si-mi trece. Valabil si pentru profesori.
  Nu vreti negocierea directa cu clientul a conditiilor in care va desfasurati activitatea (remuneratie, drepturi, obligatii)? Bafta la negocierea cu guvernul!
  • Like 2
 • Frumos expus..dar faceti parte dintr-o minoritate,din pacate :(
  • Like 0
 • As dori sa cunosc si eu un medic care verifica si depistează carențele de "elemente" din organism...in Romania...Multumesc!
  • Like 1
 • Corect.
  Vedem boala domnule doctor, dar neglijăm cauzele.
  Este odios sa compari, dar...
  Sistemul "nu dai, nu ma uit la tine" are vechime deja. Cu siguranță nu toți doctori sunt asa, dar din nefericire, cazurile în care "halatul alb" cere bani sa il trateze se răspândesc precum focul viu.
  Iar când copii tai se sting pe picioare, și "halatul" cere bani sa îi dea atentie... ce faci tu ca și tată!?
  Oamenii au văzut că este posibil, ca se poate si altfel. Fără a da plicul de rigoare, sa fie tratați corect.
  Tot ceea ce ati descris mai sus, sunt simptomele unei societăți bolnave. Bolnave de coruptie, de etalarea unor false valori, de nepăsare, de "las ca merge si asa..."de lipsa finanțărilor în sistemul medical, în învățământ, în infrastructura...
  Cine a creat aceasta societate? Noi.
  Hazliu este ca asteptam de la alți, sa repare ce am stricat noi.
  • Like 1
 • Tot din cauza medicilor se întâmplă asta și a spitalelor în care intri cu o boala și ieși cu 10 dacă ar fi medici cum sunt cei din afara ar fi alt ceva dar dinpacate medici și asistentele de la noi vorbesc urat și nici nu te baga în seama dacă nu le dai ceva nu mai zic de femeile care se duc la născut cum sunt tratate și ce urat li se vorbește. Asta e medicina în românia nu zic ca toți sunt la fel dar eu nu iam întâlnit pe aia buni
  • Like 2
 • Domnule Doctor
  Oamenii care isi folosesc mintea si inima stiu sau sunt capabili sa inteleaga ce expuneti Dumneavoastra aici! Problema reala care genereaza devieri de comportament este lipsa de cultura si fundamental de educatie.
  • Like 0
 • Imi place articolul. Frumos explicat pentru mai toate mintile. Sfatul medicului trebuie urmat. Imi pare foarte rau ca medicii din Ro nu mai sint respectati si apreciati. Imi pare f rau sa stiu ca guvernul Romaniei este calificat de intrega lume aproape ca fiind INCOMPETENT. Daca medicii sufera, imaginati-va de restul poporului ! Dragi medici mi-e frica ca alte vremuri mai bune nu vor mai veni....ignorati stupiditatea nedelimitata, instaurata datorita puterilor de a face sau a fura "banul" ! Exista cumva vre-o reteta care sa ii puna la punct sau sa ii opreasca din ascensiunea lor pe acesti ignoranti politicieni ?
  • Like 0
 • Dap. Sigur am să cred în doctori când mi-am văzut propria mamă-n groapă, pe când aveam doar paisprezece anișori datorită unui "amărât" de diagnostic greșit. Sigur am să cred în doctori, când n-am întâlnit încă unul care să nu-mi găsească vreun fel de deficiență ce necesită tratament și medicamente. Și în sfârșit, sigur am să cred în doctorii care te privesc fix în ochi cerându-ți bani, chiar dacă ești la zi cu asigurarea socială. Să nu mai aduc vorba de doctorii din ziua de azi, dintre care sunt cinci la sută care au vrut ei să salveze vieți și să facă o diferență, iarăși restul sunt doctori că i-a-mpins mămica și tăticul de la spate. Oricum o să parchez veșnic. Că-i mai devreme sau mai târziu, e alegerea mea, amice doctor. Nu-mi acord importanța pe care vreți voi să mi-o acord, că eu nu însemn nimic altceva pentru voi, în afara unei surse de venit. Asta mi-e opinia, fie că vă place, fie că nu.
  • Like 5


Îți recomandăm

Speranța Farcă

„Părinții sunt foarte angoasați, aud peste tot că copilul lui cutare face așa, copilul lui cutare face așa. Și se gândesc că ei nu oferă același start copilului lor, care va intra în competiție cu acei copii care au făcut toate acele cursuri. Gândim educația și viața ca pe o competiție”, spune Speranța Farca.

Citește mai mult

Șezlonguri în apă la Marea Neagră

Este o adevărată luptă între turişti pentru a prinde cel mai apropiat pat de plajă lângă apă deşi nu stau prea mult pe sezlong şi apoi tot ei se plâng că nu au soare pentru a se bronza din cauza umbrelelor extrem de apropiate.

Citește mai mult

Foto pentru textul Arinei Angelescu

Plec în oraș. Nu apuc să conduc prea mult când aud telefonul. E mama, care rămăsese cu cel mic. Inima îmi bate deja mai tare. Îmi trec tot felul de scenarii prin cap. Niciunul prea fericit. Răspund. Nu e mama. E băiețelul meu. Plânge în hohote și lasă puțin spațiu ca eu să înțeleg ceva. Nu-știu-ce grisine pe care le-am uitat acasă?!

Citește mai mult

Andrei Ene

AntiFragile, un startup care dezvoltă un sistem de etichete inteligente, care permit monitorizarea de la distanță a coletelor pe parcursul procesului de transport, a fost desemnat vineri seara câștigătorul competiției UPGRADE 100 Floors Elevator Pitch. Pe scurt, eticheta își schimbă culoarea dacă pachetul a fost scăpat de curieri.

Citește mai mult