Sari la continut

Pacienta nu vrea să stea în pat, ci în picioare: „Eu cam știu ce am, am citit multe pe internet, vreau doar să-mi confirmați că e așa...”

Medici în spital

Foto: Guliver Getty Images

Zece chestiuni:

1. Eram de gardă. Vine o doamnă, o invit pe pat, îmi spune că nu vrea să stea pe pat, ci în picioare, că așa se simte mai bine. Mă privește într-un mod ciudat. O întreb ce o supără. „Eu cam știu ce am, am citit multe pe internet, vreau doar să-mi confirmați că e așa. Pentru asta am venit practic.” Eu eram un fel de second opinion, după Google. Mi-a venit să îi recomand în glumă un motor de căutare mai înțelept, gen Wolfram Alpha, dar m-am abținut, că părea în stare să-mi arunce și câteva palme. Bineînțeles că nu avea ce-i spusese internetul, dar nu mai conta oricum. A se vedea aici exemplul de la Marie Curie, cu medicul bătut pentru că a dat unui copil un diagnostic care nu se potrivea cu diagnosticul pus de tată.

2. Încă se tratează monturile la picioare cu foi de varză, creme minune, terapii de rezonanță sau orteze chinuitoare. Degeaba se tot străduiește chirurgul Marius Uscatu să convingă lumea că monturile se repară prin intervenție chirurgicală locală și cam atât. Păi de ce să mergem la medic, când kilogramul de varză e doi lei?

3. Doamna OS (sistem de operare al minților șubrede) promovează neutilizarea vaccinurilor, atrage atenția asupra legăturilor cu autismul fără niciun fundament, ridică în slăvi preparatele naturale perfecte pentru tratarea urgențelor medicochirurgicale, mai nou spune că mamografia e inutilă și oricum cancerul de sân se vindecă de la sine. Medicii sunt niște nemernici, niște tirani care vor să facă doar rău și să se îmbogățească, asta ne spune OS. Colac peste pupăză, se declară epidemie de rujeolă, cu câteva cazuri chiar mortale. Se ajunge la 29 de micuți decedați din cauza unui guvern incompetent, dar nu pot exclude curentul antivaccinare din această ecuație. Nu pot.

4. Se aruncă bani mulți pe suplimente naturale procurate de prin magazine naturiste sau supermarketuri, iar ele nu au niciun efect miraculos. Produsele promit memorie mai bună, ficat ca nou, inimă puternică, oase sănătoase. Numai minciuni. Cei care apelează la așa ceva șuntează practic medicul, care ar putea obiectiva carențe clare și ar putea indica el corecții țintite, nu după ureche sau aspirând la efecte minune care nu au cum să apară.

5. Licurici, pitici, biorezonanță. Sunt aparate care promit minuni și sunt zero, nu au niciun efect dovedit. Cei care le vând încă fac averi, pentru că lumea vrea sănătate obținută cât mai ușor, ideal nu prin medic. Sunt unii care manipulează energii și fac milioane de euro pe spinarea naivilor, oameni disperați care-și vor sănătatea înapoi.

Toți au impresia că suntem roboți. Trebuie să vedem o sută de oameni, să scriem un milion de hârtii, să consultăm eficient pe toată lumea la orice oră. Avem burnout, avem boli, avem o uzură psihică fantastică. Suntem oameni. Halatul nostru nu e fermecat, nu ne dă puteri supraomenești. 

6. Detox-urile sunt la mare modă. De ce mai aveți rinichi, plămâni, ficat sau piele? Serios, dacă credeți că nu ele se ocupă de detoxifiere, atunci donați-le! Niciun aliment nu scoate toxinele din corp. Dacă există într-adevăr insuficiențe cu unul dintre aceste organe, doar medicul va putea să restabilească echilibrul.

7. Când îi spui unui om să slăbească, ești cel mai prost medic din lume. Păi ce sfat e ăsta? Cum să-și modifice alimentația o doamnă care 60 de ani a mâncat sosuri, pumni de zahăr, grăsimi respingătoare? Așa se mănâncă la dumneaei, cine e medicul să-i ceară schimbarea? Vine un infarct miocardic acut, îi explici iar omului cu frumosul, dă garanții că a priceput, apoi revine la spital cu cincisprezece kilograme în plus. Să tot faci medicină.

8. Clasa politică actuală își bate joc perpetuu de medici. Măriri de salarii desprinse din romane SF, amânări, prosteli pe față, promisiuni nesimțite, atitudini disprețuitoare. Cu așa politicieni, ar trebui să plecăm toți din țară. Stăm aici pentru pacienți, ăsta e motivul principal. Ne place meseria și vrem să facem oamenii bine.

9. Suntem scuipați din toate părțile. Oamenii ne amenință, ne bat, ne înjură, ne filmează, ne fotografiază. Când sunt la cabinet sau UPU, majoritatea se poartă frumos cu medicul. Când ies de acolo, dezastru. E atâta ură pe rețelele de socializare, încât eu m-am gândit de o mie de ori să-mi închid contul și să-mi văd de ale mele.

10. Toți au impresia că suntem roboți. Trebuie să vedem o sută de oameni, să scriem un milion de hârtii, să consultăm eficient pe toată lumea la orice oră. Avem burnout, avem boli, avem o uzură psihică fantastică. Suntem oameni. Halatul nostru nu e fermecat, nu ne dă puteri supraomenești. Suntem oameni.

Am identificat zece probleme, dar sunt mult mai multe. De unde au apărut ele? E simplu. Din disprețul creat în ultimele decenii față de medici. De lipsa de încredere în cadrul medical. Lumea nu prea ne mai dorește, suntem luați peste picior sau chiar bătuți. Lumea vrea sănătate și e dispusă să recurgă la alte metode, pentru că în jurul medicinei planează multă ură. Oamenii fug de spitale pentru că peste tot gravitează ideea șpăgii, pentru că anumite firme și-au bătut joc de toate viețile, pentru că peste tot plutește suspiciunea, pentru că presa abia în ceasul al douăsprezecelea a început să vorbească și despre binele din medicină, pentru că persoane dubioase promovează metode dubioase de tratament improvizat la domiciliu sau prin cabinete absconse.

Adăugăm la asta o oarecare culcare pe o ureche când e vorba de sănătate. Nu realizăm că e cel mai de preț lucru. Băgăm de seamă când o pierdem și devenim disperați. Am vrea să o peticim cu un supliment, cu o informație de pe internet, cu o cură detox, ideal să nu ajungem la medic, pentru că acolo lucrurile deja se complică. Trăim vremuri ciudate, în care ni se cere performanță. Suntem prinși în mari cercuri vicioase, muncim mult pentru sume mici, devenim depresivi și anxioși, pierdem bucuriile vieții. Apelăm iarăși la tot felul de șiretlicuri, poate-poate ne întărim să putem continua. Nu putem sparge cercurile vicioase și, chiar când avem cert nevoie de ajutor medical, tragem de timp până în ultima clipă.

Ne înstrăinăm unii de alții și e păcat. Noi ne dorim să apelați cu încredere și deschidere la serviciile și cunoștințele noastre, nu la personulități care n-au nicio treabă cu vindecarea, nu la preparate dubioase, nu la proceduri absconse, nu la aparate ineficiente. Mintea medicului e cea mai eficientă. Doar medicul vă poate vindeca, coroborând aici acțiunile voastre, credința, armonia proprie și alte câteva conduite simple. Avem sute de ani de cercetare în spate, cu milioane de nopți nedormite, cu invenții incredibile, cu descoperiri fabuloase care au eradicat boli cumplite, au mărit speranța de viață, au adus beneficii uriașe în foarte multe alte domenii.

Aveți nevoie de noi, mai mult decât vă imaginați. De cercetători, de medici dedicați, de toate industriile conexe care ajung la rezultate spectaculoase lucrând împreună. Țineți-ne aproape și feriți-vă de alte căi care nu vă fac niciun bine, ba chiar vă pot face o grămadă de rău. Întrebați-ne când nu știți ceva. Veniți la noi să vă vaccinăm copiii pentru a nu pune în pericol viețile lor și pe ale altora, prin decizii stupide. Veniți la noi să discutăm despre screeningul în cancerul de sân. Veniți la camera de gardă când aveți urgențe.

Apelați cu cea mai mare încredere la medici. Suntem aici pentru voi.

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Domnule Doctor
  Oamenii care isi folosesc mintea si inima stiu sau sunt capabili sa inteleaga ce expuneti Dumneavoastra aici! Problema reala care genereaza devieri de comportament este lipsa de cultura si fundamental de educatie.
  • Like 0
  • Imi place articolul. Frumos explicat pentru mai toate mintile. Sfatul medicului trebuie urmat. Imi pare foarte rau ca medicii din Ro nu mai sint respectati si apreciati. Imi pare f rau sa stiu ca guvernul Romaniei este calificat de intrega lume aproape ca fiind INCOMPETENT. Daca medicii sufera, imaginati-va de restul poporului ! Dragi medici mi-e frica ca alte vremuri mai bune nu vor mai veni....ignorati stupiditatea nedelimitata, instaurata datorita puterilor de a face sau a fura "banul" ! Exista cumva vre-o reteta care sa ii puna la punct sau sa ii opreasca din ascensiunea lor pe acesti ignoranti politicieni ?
   • Like 0
   • Dap. Sigur am să cred în doctori când mi-am văzut propria mamă-n groapă, pe când aveam doar paisprezece anișori datorită unui "amărât" de diagnostic greșit. Sigur am să cred în doctori, când n-am întâlnit încă unul care să nu-mi găsească vreun fel de deficiență ce necesită tratament și medicamente. Și în sfârșit, sigur am să cred în doctorii care te privesc fix în ochi cerându-ți bani, chiar dacă ești la zi cu asigurarea socială. Să nu mai aduc vorba de doctorii din ziua de azi, dintre care sunt cinci la sută care au vrut ei să salveze vieți și să facă o diferență, iarăși restul sunt doctori că i-a-mpins mămica și tăticul de la spate. Oricum o să parchez veșnic. Că-i mai devreme sau mai târziu, e alegerea mea, amice doctor. Nu-mi acord importanța pe care vreți voi să mi-o acord, că eu nu însemn nimic altceva pentru voi, în afara unei surse de venit. Asta mi-e opinia, fie că vă place, fie că nu.
    • Like 1
    • Realist articol, decent, cu bun simț...
     • Like 1
     • Gogu
      Medicii se inscriu in aceeasi lipsa de incredere de care sufera de la o vreme toti expertii intr-un domeniu sau altul. Google ne face pe toti atotstiutori si nu mai avem nevoie de experti in niciun domeniu, toti sunt niste papagali vanduti corporatiilor si dupa ce citim in diagonala doua pagini web stim mai multe decat ei.
      Referitor la aroganta unor medici, eu unul sunt dispus s-o trec cu vederea daca este dublata de profesionalism. Medicii fac o meserie pe care eu unul nu ma vad facand-o si sunt gata sa le accept unele excentricitati daca asta le permite sa faca fata presiunii (emotionale, ganditi-va la unul care trateaza boli grave la copiii de exemplu). Daca "raceala" sau lipsa de empatie este un efect secundar al neimplicarii emotionale si al pastrarii judecatii limpezi, mie mi se pare OK.
      • Like 2
      • Exercitiul asta de empatie nu functioneaza!

       Daca ai pretentia sa reabilitezi imaginea medicului in ochii pacientilor, nu raspunde cu aceeasi moneda a anecdotelor generalizate si nu iti plange de mila! Pacientii isi doresc doctori demni, nu martiri.

       Gasesc extrem de iritanta atitudea asta de monopolizare a dreptului de informare si decizie privind sanatatea ("doar medicul vă poate vindeca"). In majoritatea locurilor de pe planeta asta unde se intampla "sutele" alea "de ani de cercetare", "cu invenții incredibile, cu descoperiri fabuloase", medicina se indeparteaza de modelul "doctor, deci Dumnezeu" si incercarile pacientilor de a da sens simptomelor proprii nu sunt daramate zeflemitor ("bineînțeles că nu avea ce-i spusese internetul"), ci sunt incurajate.
       • Like 3
       • Este interesant punctul de vedere al dvs. Dar va rog sa-mi spuneti ce parere aveti despre faptul ca doctorul urolog imi spune ca pentru o obturatie a unui canal (nu puteam elimina spermatozoizii), singura sansa ca sa pot avea copii este procedura FIV, obturatie care se putea rezolva cu o operatie? Datorita acestui urolog considerat un doctor bun (nu dau nume), am pierdut timp, nervi si...bani...cam 10000 EURO (analize, medicamente, procedura, drumuri). Eu ce ar trebui sa spun despre doctori???
        • Like 1
        • Marco
         Intr-o tara, pacienti si medici sunt facuti dupa acelasi calapod. Nu poti sa spui ca afganii sunt violenti iar femeile nu, sunt mai putin pentru ca sunt femei, dar au aceiasi mentalitate.

         Guvernul ar trebui sa sprijine o campanie de civilizare a populatiei, oricum schimbare este lenta, important este ca noile generatii sa se schimbe putin, restul, face natura luand la cimitir elementele mai vechi.

         In ro. lipseste initiativa autoritatilor cat si a privatului sau a voluntarilor. De ex. desi internetul este gratis, gasesti putine podcasturi de calitate, de unde sa invete oamenii ? chiar sa vrei nu prea ai de unde.
         • Like 2
         • "Eu eram un fel de second opinion, după Google. " E foarte bine ca lumea se documenteaza pe google, problema e de comunicare - trebuia sa ii explicati doamnei respective parerea unui dvs. Nu e nimic rau in a contrazice pe cineva cu argumente si cu respect normal.

          "părea în stare să-mi arunce și câteva palme" - cred ca orice om suferind, banuiesc ca de asta a venit la spital, nu cred ca e in general prea vesel.

          Oricum respectul si comunicarea lipsesc uneori si din partea pacientilor si din partea medicilor.
          • Like 3
          • Marta
           Cate sensibilitati. Nu mai are omul voie sa caute pe google :)))
           eu am intalnit si doctori rezonabili, care mi-au zis direct sa citesc pe internet, pe site-uri serioase, informatii despre afectiunea mea, ca sa o inteleg mai bine (cum e si normal, nu?!).
           mi s-a intamplat si ca un medic sa-mi spuna ca ca afectiunea mea medicala are simptome care seamana cu cele ale unui tip de cancer, la care eu am intrerupt si am spus ca stiu, ca am citit despre asta pe internet. Mi s-a spus simplu: asta ma bucur, pentru ca nu trebuie sa va mai spun eu.
           Cand doctorii se simt amenintati de Google (cam trist...) atunci da, motoarele de cautare devin problema si doctorii lezati trebuie sa se rafuiasca si cu pacientul care indrazneste sa vrea sa inteleaga ce i se intampla (adica un fel de eve si adami tupeisti care musca din fructul cunoasterii) dar si cu Internetul (al dreacu sarpe intrigant)

           Altfel, mie un medic chirurg de la coltea mi-a recomandat sa-mi pun frunze de varza pe sanul cu care am probleme. Pentru ca, what do you know, natura are si ea avantajele, secretele, remediile ei, care nu sunt neaparat la concurenta cu medicina.
           • Like 4


           Îți recomandăm

           Creative Tim

           În fiecare dimineață, Alexandru și colega lui, Cristin, ieșeau de la metrou la Victoriei și se îndreptau, ca alți angajați ai companiilor multinaționale, spre una dintre clădirile de birouri din zonă. În timp ce ceilalți urcau cu lifturile la etaj, ei rămâneau la parter, la o cafenea: acolo au avut un an și jumătate „biroul”, de la care plecau de multe ori seara, la ora închiderii.

           Citește mai mult