Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Am fost vegan pentru o lună

Veganism

Foto: Guliver Getty Images

Da. Nimeni nu-i perfect. Am încercat să fiu vegan pentru o lună și-apoi am eșuat lamentabil, dând iama în carne. Dați-mi voie să vă explic cum s-a întâmplat totul.

Medic fiind, m-am plasat sceptic. Știam că e foarte greu să-ți iei nutrienții doar din legume, semințe, fructe. Cu vitamina B12 e complicată treaba, deoarece se găsește doar în produse de origine animală și-n cele vegane îmbogățite cu B12, dar e discutabilă „îmbogățirea” asta și e nevoie de suplimentare serioasă. Adăugăm calciul, zincul, fierul și lista problemelor crește. 

Până în momentul începerii exercițiului, știam că omul e un animal omnivor, că strămoșii noștri au fost vânători și pescari, că proteinele diferă din punct de vedere al calității, că unii aminoacizi nu se găsesc în cele mai multe plante, că animalele care consumă carne bat la orice oră în inteligență animalele care consumă doar plante, că există diferențe serioase în creier între specii. Tot m-am înhămat la challenge, ca o curiozitate.

Tot felul de vedete recomandă veganismul, adică evitarea oricărui produs alimentar de origine animală (carne, lapte, brânză, ouă, chiar și miere) și chiar vestimentar (blănuri, curele, geci din piele etc). O fac arătând cum sunt chinuite animalele, cum industria asta distruge planeta, cum tot stilul generează sănătate și longevitate, cum ele se simt și arată mult mai bine și-n formă. Acestea sunt puncte forte pe care orice vegan ți le aruncă în față și e capabil să vină cu exemple nesfârșite când vrei să-l contrazici.

Cum am procedat?

Am mâncat cereale fără zahăr, cu lapte de cocos sau migdale, fructe de toate felurile, salate, legume la cuptor sau fierte, semințe, supe de linte, tofu. După câteva zile, ne simțeam minunat, chiar părea că ne obișnuiserăm cu totul, eram mai energici ca niciodată. Apoi, dezastru. După două săptămâni, am început să mai avem forță pentru aproape nimic. Eram într-o stare de oboseală generală, fără niciun chef, cu amețeli, cu lentoare, cu tot tacâmul. Mă tot întrebam unde să fie greșeala și dacă nu cumva altceva produce simptomele, fără vreo legătură cu dieta.

N-am găsit nimic. Un vegan are nevoie, ca orice om, de proteine. Cam 0.8 grame per kilogram corp, asta însemnând vreo 60 de grame pe zi pentru mine. Proteinele se găsesc în legume, fructe, semințe, dar în cantități mai mici decât în carne. 

Semințele sunt cele mai bogate, dar ca să iei 20 de grame de proteine la o masă, îți trebuie o cantitate considerabilă; ele sunt bogate în grăsimi și destul de calorice – dai peste cap intake-ul de calorii și te îngrași negreșit. Ciupercile sunt o iluzie, au puține proteine. Lintea roșie are 9 grame proteine la 100 grame produs; prin procesare și absorbție incompletă se mai pierd, câtă linte să consumi ca să ajungi la 50-60 grame proteine pe zi? Nu mai vorbesc de calciu, zinc, fier, unde suplimentarea s-ar putea să fie o păcăleală. Din motive de modificări în rău ale stării generale, am renunțat. Era greu să construiesc un echilibru în toate.

De ce am renunțat?

O dietă bogată în legume și fructe e nemaipomenită pentru sistemul cardiovascular și pentru toate celelalte, dar carnea își are rostul ei, dincolo de orice menghină etică privind animalele. Cheia în toate e moderația. Am anulat exercițiul, cu a mea curiozitate oarecum satisfăcută: mi s-a părut o prostie. Nu sunt de acord cu acțiunea de a suplimenta vitamine și minerale – dacă pot să le iau pe absolut toate din alimente, voi proceda în acest mod. 

Piața suplimentelor e oricum o păcăleală de multe miliarde de dolari. Rămân la părerea fermă că omul a evoluat consumând carne și are întipărit adânc în gene consumul de carne, cu avantaje certe. Aici ar trebui să intervină moderația și evitarea cărnii roșii în cantități mari, a grăsimilor animale.

Omul și-a folosit inteligența pentru a crea unelte sau capcane (nu avea nici viteză, nici forță prea mari), ajutându-l în pescuit și vânatoare, ulterior în agricultură. Când pleca la vânat, putea sta cu zilele fără să mănânce, lucru care nu-i convenea de minune. Agricultura a apărut din nevoia de adaptare constantă (unele zone nu aveau mare potențial de vânătoare) și diversificare, dar nu a fost nimic exclusiv, ci complementar. Când privim pereții unor grote în care au stat strămoșii noștri, vedem animale pictate, nicidecum cartofi sau grâu. Omul a gravitat în jurul animalelor.

E veganismul o treaptă superioară a evoluției?

Pare mai degrabă un curent filosofic apropiat de epicurism. Renunțarea la unele lucruri te poate face mai fericit, dar în context pur alimentar, situația e sensibilă. Veganismul e o alegere extremă care poate naște serioase probleme, cum fac de regulă toate alegerile extreme.

Veganii își fac burgeri vegetali, salam vegetal, aripioare picante vegetale – prin urmare, în timp ce consumă fond bun cu formă falsă, se gândesc tot la carne (nu e atitudine ipocrită asta?).

Toată lumea pare îndreptată spre extremism. Dacă ne uităm la alegerile politice, francezii au avut de optat între Le Pen și Melenchon printre alții. Știm ce au făcut americanii cu Trump. Dacă trecem la religie, mulți din generațiile tinere condamnă la unison biserica, punând în aceeași oală toți preoții, ceea ce e profund greșit (sunt preoți cu caracter de duhovnic care trăiesc cu puține lucruri, dăruiesc celorlalți, îi îndrumă, îi montează din cuvinte și mângâieri). Extremismul ne atrage pentru că alegerile mai cumpătate nu ne mai satisfac. Nu-i de mirare că mulți sar în veganism, o alegere extremă. Nu-i de mirare că mulți inventează religii.

Deficit de atenție. Un vegan poate ajunge la mari deficiențe de minerale și vitamine, dar nu aici e deficitul cel mai mare. Dacă analizăm comportamentul unui vegan, vedem că dorește cu orice preț să arate celorlalți cât de mult greșesc, se impune cu orice fel de argument, atacă o mulțime de alte subiecte sensibile, tocmai pentru a capta atenția. Veganul ar trebui să trăiască într-o umilință aparte, dar el vrea urcarea pe un soclu înalt și vrea ca lumea să știe că e superior celorlalți (cât timp e vorba de o alegere de viață, nu e nimic superior).

Vegetarianismul sau veganismul devin în contextul tehnologic actual posibile, dar sunt foarte greu de aplicat corect. Toate studiile care arată beneficiile unei diete vegetariene atenționează despre „appropriately done”, adică aplicarea corectă a unor principii alimentare. Toate studiile care arată avantaje pe sănătate spun că vegetarianismul ar putea sta la baza riscurilor mai mici de boli, dar nimic nu e clar momentan. Adaug aici că există studii care leagă vegetarienii de risc înalt de cancer prin mutație ADN, de boli mintale și multe altele.

Ce cred că e corect să mâncăm?

Nu consum lapte de vacă pentru că oricum nu-l tolerez. Îmi place cel de cocos, orz, migdale. Consum ouă, pe care le fierb și le pun în salate sau, mai nou, în ramen. Mănânc legume din abundență și câteva fructe. Consum carne de pui și pește, nimic procesat, nimic foarte sărat sau plin de grăsimi. Mănânc rar porc sau vită. Îmi place uleiul de măsline. Cât timp mă mișc, știu că-mi permit să atac mai multe fructe, fără probleme (ele îngrașă, în cantități mai mari trebuie evitate în curele de slăbire).

Industria alimentară abuzează de substanțe pentru a crește mai repede și relativ în siguranță masa musculară a animalelor (a se vedea hormoni, antibiotice), dar un consum rarisim de carne roșie și scăzut de carne albă sau pește îți permite să 1) ai timp să alegi cu mai multă grijă carnea și 2) investești mai mult într-o carne de calitate, provenită din animale crescute organic și fără cruzime (a se vedea vacile wagyu sau kobe).

Cred că doza este cheia în alimentație, cu un echilibru în toate, cu armonie la masă, cu evitarea alimentelor pline de zahăr, sare, grăsimi. Veganismul poate fi practicat, e alegerea oricui, dar am văzut multe persoane vegane care, la o analiză superficială, nu-mi inspirau deloc sănătate, ci lipsă de vlagă. M-am oprit din experiment, din prea multe motive (adaug aici speakeri care fabulează citând studii care nu există, problema aminoacizilor esențiali, vegani care se poartă extrem de respingător cu ceilalți și altele).

Listă de bun simț

 • omul a gravitat mereu în jurul animalelor, fiind vânător, crescător, pescar
 • omul nu are patru stomacuri ca alte animale ierbivore
 • omul nu are intestinul adaptat pentru consumul crescut de plante
 • caninii au involuat din cauza procesării termice, nu pentru că omul nu trebuie să mănânce carne
 • dantura s-a modificat pentru a eficientiza dezvoltarea creierului, nu pentru că omul nu trebuie să mănânce carne
 • proteinele pun mari probleme, un consum ridicat de cereale și semințe nu e deloc sănătos
 • colesterolul exogen e deosebit de util corpului, în cantități raționale
 • produșii care suplinesc carnea au o calitate îndoielnică
 • carnea are aminoacizi vitali pentru reconstrucția celulară, enzimatică

Concluzie

A fost un exercițiu interesant. Un vegan mi-ar spune că sunt incapabil să continuu, că sunt laș. Sunt medic și am în spate ani buni de documentare, de studiu al proceselor corporale; nu m-am trezit mare ermit după vizionarea unor clipuri pe YouTube sau citirea pe sărite a unor materiale. Am învățat să fiu mai echilibrat, să evit excesele, să nu cad în practici radicale, impuse brusc, care pot face mai mult rău decât bine. Iubesc animalele, dar ca oameni, suntem construiți să le și mâncăm pe unele dintre ele. Că omenirea își bate joc de multe și le crește aiurea pentru a satisface pofte uriașe, asta e cu totul altă poveste. Trebuie să învățăm să mâncăm echilibrat, să ne mișcăm, să gândim pozitiv, să dormim bine, să ne menținem mansarda în ordine (a se citi psihic).

Dacă vom consuma mici cantități de carne, bucurându-ne cu persoane dragi de o masă echilibrată, vom fi sănătoși. Nu știu în ce măsură o dietă plină de restricții, de chinuri și căutări de produse înlocuitoare și îndoielnice, ne va menține psihicul într-o formă bună. Mai mult, trebuie să învățăm să ne respectăm alegerile de viață, fără degete îndreptate punitiv împotriva altora, așa cum am văzut că fac mulți vegani pentru a se impune. Impunere care nu-și are rostul.

Am terminat cu vegetarianismul/veganismul. Over and out.

Articol publicat pe site-ul autorului.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • ValiT check icon
  "Felicitări" "Republica" pentru faptul că permiteți articole părtinitoare scrise de oameni care dau informații incomplete tocmai ca să justifice "corectitudinea" afirmațiilor...

  Un exemplu: "carnea are aminoacizi vitali pentru reconstrucția celulară, enzimatică"

  Din această exprimare se înțelege că numai carnea are aminoacizi... ceea ce este greşit...

  În acest sens, acest articol face lumină: https://www.livestrong.com/article/449042-can-you-get-all-amino-acids-from-being-vegetarian/

  Și este doar un exemplu...
  • Like 0
 • Elena check icon
  Sunteti medic? N-ati prea dat pe la scoala. Altfel ati fi stiut ca orice schimbare subita radicala a unui mod de viata duce la consecinte de tipul celor pe le-ati descris. Deci nu lipsa alimentatiei cu produse animale a fost neaparat cauza starii fizice proaste. Toate argumentele dv. sunt speculatii in urma unui ”experiment personal”, cum spuneti. Dar daca sunteti medic (tot insistati sa ne spuneti asta, de parca ar fi argumentul suprem!), poate ar fi trebuit sa ne prezentati un buletin al analizelor dv. medicale inainte si dupa luna experimentala. Am fi aflat ce carente ati inregistrat din cauza regimului vegan si poate ati fi fost mai convingator. Nici restul argumentelor nu sunt convingatoare atat timp cat nu prezentati nicio sursa a informatiilor pe care le vehiculati, asa cum ar face orice jurnalist profesionist. Deci, fara suparare, nu convingeti nici ca medic, nici ca jurnalist. Inteligenta superioara? De unde ati scos-o? Vi se pare ca Raed Arafat, de exemplu, un vegan convins, e retardat? Exista o multime de vegani care v-ar face mat cu inteligenta lor. Daca nu-i cunoasteti nu inseamna ca nu exista. As spune chiar ca trecerea la veganism din motive etice este o dovada de inteligenta superioara. Prin urmare, daca aveti nevoie sa va linistiti constiinta pentru ca va hraniti din agonia altor fiinte (ca sa-l citez pe Raed Arafat, care, la randul lui, citeaza o scriitoare de succes din Franta - ma intreb cum o fi reusit femeia aia sa scrie carti de succes cu o inteligenta inferioara, de vegana), sunteti liber sa va gasiti cate scuze vreti. Dar nu incercati sa ne convingeti si pe noi, cei care am renuntat la acest obicei absolut barbar/primitiv si care ne simtim bine, avem analizele medicale OK si nu incercam sa convingem pe nimeni sa ne ia drept exemplu. Da, ca, personal, ii consider involuati pe cei capabili sa gaseasca orice scuza ca sa sacrifice animale, pasari, pesti etc. ca sa se imbuibe este corect. Si eu am fost ca dv. si sunt fericita ca am ajuns la un alt nivel al existentei mele. In rest, vreau sa spun doar atat: cand savurati un peste la gratar, ganditi-va ca s-a sufocat cateva ore inainte sa moara. Incercati sa va puneti in locul lui si sa va imaginati cum e sa agonizezi cateva ore fara aer inainte sa mori. Si poate gustul pestelui nu va mai fi atat de delicios cum credeti. Da, cred ca lumea ar fi mai frumoasa si am fi cu totii mai fericiti daca am avea bunul obicei sa ne punem in locul celorlalti din cand in cand si am vedea ce cumplit e ceea ce facem. Dar evident ca e mai usor sa fim egoisti, sa vrem cu orice pret sa ne fie noua bine, chiar daca pentru asta trebuie sa calcam tot in picioare. Nu va putem opri sa va comportati astfel, nici nu ne propunem, caci ar fi inutil, dar macar asumati-va acest comportament si nu mai gasiti scuze pentru el.
  • Like 0
 • Adi.P check icon
  Domnule doctor,

  Se pare ca in toate articolele dvs tineti absolut sa "desfintati" toate aceste "mituri".
  Suplimentele alimentare, veganii, medicina holistica..etc
  Este laudabila initiativa dvs de a aduce niste clarificari medicale vis-a-vis de anumite subiecte dar din pacate o faceti foarte partinitor si nu intr-un mod foarte profesionist.
  Tindeti sa dezinformati (prin omisiune) si totodata am impresia ca nu va documentati indeajuns. Tonul pe care il folositi este aproape intodeauna atotstiutor (in baza pregatirii dvs profesionale banuiesc...) si concluzia este invariabila: eu am dreptate fiindca sunt doctor si stiu ce vorbesc.

  Fara a putea sa "ievaluez" (citand un clasic) competentele dvs, puteti desigur sa va exprimati opiniile fara a incerca de a le ridica la rangul de axiome.

  Incercati sa desfintati niste clisee utilizand alte clisee care nu fac decat sa perpetueze niste neadevaruri.

  Va rog informati-va in prealabil, sunt diverse surse de incredere (site-urile unor universitati prestigioase etc).


  • Like 0
 • Veganii sunt o casta.La fel si cersetorii.Aparent cele doua caste nu au nimic in comun si totusi au,nu constientizeaza penibilul si umilinta la care se supun pe ei si pe cei din jurul lor.Cand treci pe langa un cersetor te faci ca-l ignori,dar te faci deoarece n-ai cum sa nu-l bagi de seama.Si cand stai de vorba cu un vegan te prefaci curios dar in sinea ta te simti jenat de felul in care vede lumea prin intetmediul gastronomiei.Veganii chiar gandesc cu burta.
  • Like 2
  • @ Muntean Aurelian
   Veganismul nu este o dietă. Tocmai că noi nu gândim cu burta și de-aia ținem cont de alte aspecte când alegem ce mâncăm.
   • Like 0
 • Ca sa fi vegan trebuie sa-ti permiti acest stil de viata.Cineva care lucreaza in constructii sau minerit nu ar rezista la efortul eminamente fizic depus cu o dieta vegana.Cantaretul Paul McCartney este vegan si arata foarte bine la cei 76 de ani pe care ii are.Si fosta lui sotie,Linda,era vegana dar asta nu a salvat-o din ghearele unui cancer ravasitor in urma caruia a murit.Orice ai fi iti fuge pamantul de sub picioare cand viata te pune cu adevarat la incercare,asa ca fi atent veganule sau omnivorule!
  • Like 0
  • @ Muntean Aurelian
   fc check icon
   doar cine iubește viața poate fi vegan. ceilalți, iubitorii de arome pe papile cu orice cost/preț, nu pot. mai degrabă rușinea lor decât problema lor.
   • Like 0
 • fc check icon
  „Iubesc animalele dar, ca oameni, suntem construiți să le și mâncăm pe unele dintre ele.” mulțumesc.
  • Like 1
  • @ fc
   fc check icon
   )))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) .
   • Like 0
  • @ fc
   Nu ești ”construit” să faci ceva anume. Ai puterea să alegi un stil de viață care reduce la maximul posibil răul pe care îl provoci altor ființe de pe planetă.
   • Like 0
 • karla check icon
  Veganismul este o tacaneala, la fel ca multe alte tacaneli pe care le au unii, care probabil se plictisesc si nu prea muncesc. Daca ar munci pe bune, ar avea nevoie si de carne ca sa gandeasca sau sa capete putere la locul de munca. Uneori seamana cu un fel de religie pe care doresc sa ti-o impuna. In general, mi se rupe de faptul ca omul sacrifica animale pentru alti oameni. Nu mananc de obicei carne provenita de la animale mari (vita, porc, cal, etc), ci prefer pui si peste. Daca veganii doresc sa protejeze animalele ar trebui sa vorbeasca cu acele companii care sacrifica aiurea zeci de mii de pui mici, de exemplu, care sunt respinsi de catre un producator din diverse motive absurde. Intr-adevar stiu cazuri concrete de astfel de practici, iar acele companii ar trebui inchise iar sefii arestati. Insa mentalitatea unui vegan cred ca este ceva mult mai profund si periculoasa in acelasi timp, pentru ca nu inteleg de exemplu, de ce n-ar manca un ou. Gaina face oricum oua, pentru ca asta face ea, si nu o deranjeaza cu nimic. Vaca oricum produce lapte care trebuie muls, in caz contrar se imbolnaveste.
  Asadar, cred ca este vorba de o problema mentala mai serioasa la vegani.
  • Like 2
  • @ karla
   fc check icon
   „Vaca oricum produce lapte care trebuie muls, în caz contrar se îmbolnăvește”. Dincolo de râsul sănătos (mulțumim) e un concept criminal indus oamenilor încă din copilărie. Cum că vaca dă lapte. Pare banal, pare truism dar ascunde o crimă: laptele vacii este doar pentru puiul ei. Înmulțirea forțată, omorârea vițeilor nedoriți, exploatarea până la suprimare pentru lapte - iată doar câteva din crimele unei pseudoindustrii care nu există în numele hrănirii populației ci doar în numele lăcomiei unor demenți. de asemeni, azi trăim în prezent, nu în trecut. țăranii își ”câștigă” existența plină de lipsuri și nevoi și amar și din exploatarea și uciderea de animale. azi nu mai este tolerabil. evul mediu a apus. sau nu... dar asta umple de rușine și te face repetent.
   • Like 1
  • @ fc
   karla check icon
   Cred ca aveti nevoie de un alt tratament de specialitate; sigur sunteti vegan. Ideea este ca daca o vaca nu are cum sa elimine acel lapte din uger, se pot acumula bacterii si infectii. Astazi exista tehnici avansate de muls, iar animalele nu mai sunt chinuite. Laptele vacii nu este doar pentru vitel, precum nici laptele de capra nu este doar pentru ied.
   • Like 3
  • @ karla
   fc check icon
   animalele trăiesc un veritabil holocaust pentru papilele multora și buzunarele puținora. mulțumesc pentru tratament. cât de nechinuite sunt animalele.... deschideți ochii. nu vă obligă nimeni. poate doar conștiința.
   • Like 0
  • @ karla
   karla, ar fi bine să te abții de la jigniri. Tu nu cunoști chestiuni elementare despre mamifere.
   • Like 0
 • Incredibil ce val de de tampenii poate starni un articol de altfel decent scris.
  • Like 2
 • Cum ar fi fost daca alegeai doar sa scoti carnea din alimentatie , lasand lactatele si ouale ? Multi asociaza eliminarea carnii din alimentatie cu veganismul si nu cred ca bine . O alimentatie corecta lacto-ovo-vegetariana nu cred ca face vreun rau !
  • Like 1
  • @ Constantin Popovici
   Ba face rău animalelor exploatate. Producțiile de lactate, ouă și producția de carne se susțin reciproc; fac parte din același sistem destructiv.
   • Like 0
 • Fiind vorba despre un articol care intereseaza pe multa lume (a fi sau a nu fi vegan) cred ca autorul ar fi trebuit sa includa la sfarsitul articolului si o bibliografie de articole stiintifice, cu link-uri spre website-urile unde pot fi accesate online, care sa ii sustina punctele de vedere. Eu in urma cu ceva ani am primit acasa un numar gratuit din revista Science cu o oferta de abonare destul de avantajoasa (sa ma abonez platind 100 de dolari pentru a primi acasa saptamanal vreo patruzeci si ceva de numere din aceasta revista, bineinteles in afara de perioadele vacantelor de vara si de iarna), dar careia nu i-am dat curs din lipsa de destule resuerse finaciare. In acea revista am gasit un articol stiintific cu sfaturi pentru politicienii americani pentru cazul cand ar fi chemat in fata lor in cadrul unei comisii un expert stiintific intr-un anumit domeniu pentru a-i solicita o expertiza stiintifica in vederea adoptarii unor proiecte de legi care ar fi urmat sa fie inaintate spre votare. Sfatul din articol era acela ca intr-un asemenea caz politicienii respectivi sa-i solicite expertului stiintific sa le prezinte macar cateva zeci de articole stiintifice care sa ii sustina punctele de vedere prezentate in fata comisiei. Asa ar fi trebuit sa procedeze si medicul care a scris acest articol pentru a fi mai credibil, caci eu am citit online si articole scise de medici, care in niciun caz nu erau de nivel academic ci doar de popularizare,icare la sfarsitul includeau si o bibliografie stiintifica, care demonstrau ca sunt partinitori ci ca ceea ce afirmau in articol era probat prin experimente medicale stiintifice.
  • Like 0
  • @ Gabriel Stoian
   Este un articol despre o experienta personala cu argumente din expertiza profesionala.

   Ce ati cerut Dvs este necesar fie pentru o expertiza profesionala LA TRIBUNAL fie pentru un studiu stiintific in care se reclama niste concluzii stiintifice. Nefiind nici unul din cele de mai sus cerintele dvs sunt mai mult decat exagerate. Parca ar dori sa discrediteze autorul..

   Sunteti vegan/vegetarian cumva? Ar fi fost interesant daca ati fi inceput cu pozitia dvs privind subiectul pentru credibilitate si trasparenta.
   • Like 2


Îți recomandăm

Telemunca

Odată cu răspândirea noului coronavirus de la o țară la alta, companiile din toată lumea și-au schimbat politica de resurse umane și și-au încurajat angajații să lucreze la distanță pentru a preveni extinderea epidemiei. O decizie care ține de supraviețuirea biologică, dar și de supraviețuirea ca business. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult

Recul

Povestea Recul începe în 2015, când regizorul Vlad Dragomirescu și actorul Bogdan Untilă și-au propus să creeze un incubator pentru proiecte culturale independente, care să cuprindă două direcții: teatrul de improvizație și teatrul clasic.

Citește mai mult

Alphahead

Vishal Narender și Georgeta Brehoi, soția sa, au venit în România în urmă cu 4 ani, după ce au lucrat în mai multe multinaționale din India, Franța și Irlanda, și au decis să-și investească toate economiile pentru a produce echipamente moto.

Citește mai mult
text: Vasi Rădulescu / voce: Claudiu Pândaru
sound-bars icon