Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Nu terorismul islamic e cel mai mare pericol pentru România. Despre terorismul de la noi de acasă

Încă o tragedie, cea din Belgia, a însemnat încă un pas spre rutinizarea terorismului contemporan, în inima civilizației. E un fel de oboseală a repetiției, dar nu ar trebui să fie așa. 

Se schimbă luminile pe Turnul Eiffel și cam atât. Nu e Anul Nou și nici vreo sărbătoare consumeristă. Au murit oameni într-un mod absurd, iar asta trebuie să conteze într-un registru mult mai serios. 

Din păcate, în pofida evidențelor, și acest atac este deturnat de multiple organizații, atât statale, cât și private, pentru a servi niște agende specifice. 

În tot acest joc, cetățenii Europei rămân prizonieri a unei stări de insecuritate și frică, nu atât provocată de atacurile în sine, cât de derivatele acestora și de tiparele de gândire agresive care au urmat. Paul Krugman a subliniat acest lucru încă după atentatele de anul trecut de la Paris: „So what was Friday's attack about? Killing random people în restaurants and at concerts is a strategy that reflects its perpetrators' fundamental weakness. It isn't going to establish a caliphate in Paris. What it can do, however, is inspire fear — which is why we call it terrorism, and shouldn't dignify it with the name of war. The point is not to minimize the horror. It is, instead, to emphasize that the biggest danger terrorism poses ... comes not from the direct harm inflicted, but from the wrong-headed responses it can inspire"

Moartea violentă a unor oameni fără nicio vină a scos la suprafață o nouă radicalizare de gândire, foarte periculoasă: în esență, tot mai multe voci acuzau islamul ca întreg, proclamând un război al culturilor și chiar al religiilor etc.

În ultimii 50 de ani, marea majoritate a actelor teroriste au fost comise înainte de anul 2000 și de către grupări care nu aveau nimic de-a face cu islamul. E un adevăr supărător pentru așa zișii intelectuali de facebook care propăvăduiesc războiul religios și frica.

Este o explicație lejera și comodă, venită mai degrabă ca o dorință de a explica oribilul în termeni familiari, dar nu este adevărată. Este doar o generalizare, o tribalizare de gândire care înalță ziduri între categorii de oameni pe bază de etichete etnice și religioase.

Foto: Guliver Getty Images

În realitate, niște demenți au ucis niște oameni nevinovați, așa cum de-a lungul istoriei, alți demenți au făcut același lucru. Singurul lucru pe care îl au în comun este demența, nu religia sau etnia. Au fost și atei, și creștini, și budiști (da, călugării asasini din Burma). Dar e poate în natura umană ca în fața diferențelor să ne retragem în ceea ce este familiar, așa cum o fac acum apostolii creștinismului autohton, unii dintre ei îndemnând fățiș la război religios, ignorând prin asta înseși principiile fundamentale ale creștinismului.

Terorismul european nu este o realitate recentă și, mai ales, nu este una specific musulmană: în ultimii 50 de ani, marea majoritate a actelor teroriste au fost comise înainte de anul 2000 și de către grupări care nu aveau nimic de-a face cu islamul. E un adevăr supărător pentru așa zișii intelectuali de facebook care propăvăduiesc războiul religios și frica.

În plus, în 2015, peste 80% din victimele terorismului global au fost musulmani. Încă un adevăr supărător. Terorismul este deci un fenomen global, iar văzut la această scară marile tragedii se întâmplă în afara Europei. Dar impactul pentru noi este fundamental diferit în funcție de localizarea atacurilor. Oricât ar părea de cinic, ne interesează mai mult ce se întâmplă la Bruxelles decât ce se întâmplă în Lahore sau în Nigeria. Asta pentru că simțim instinctiv compasiune în mod direct proporțional cu apropierea geografică, culturală și economică.

Pericolul terorismului în Europa este unul real. Dar nu este cel mai mare pericol pentru România. Există în schimb un alt tip de terorism la noi acasă, pe care îl ignorăm voala

Marele pericol e reprezentat de reacțiile pur emoționale care transformă o tragedie de proximitate într-un atac asupra culturii și civilizației proprii. Avem nevoie încă de inamici de clasă, de trib și suntem dispuși să folosim toate oportunitățile pentru a satisface micul spirit războinic din noi alegând să vedem doar ceea ce corespunde acestei credințe lăuntrice.

Pericolul terorismului în Europa este unul real. Dar nu este cel mai mare pericol pentru România. Există, în schimb, un alt tip de terorism la noi acasă, pe care îl ignorăm voalat: un terorism care face ca oamenii să moară în spitale insalubre, departe de orice formă de civilizație medicală, între colonii de gândaci, buzunare albe care cer șpagă și icoane văzute ca ultima speranță; un terorism asupra copiilor care cresc cu o educație rudimentară și care vor constitui viitorul sau un terorism asupra micilor întreprinzători, plimbați între ghișee și între șpăgi, acoperiți de birocrație și asaltați de controale și taxe.

Ăsta este adevăratul terorism care există în România. Ne-am fi așteptat ca decidenții politici să se ocupe în primul rând de astfel de probleme, și mai apoi de amenințarea iluzorie a drobului de sare. În schimb, finanțăm în continuare securitatea și controlul public, unde suntem pe primele locuri în Europa (ca procentaj din PIB). Multă lume vorbește de „siguranța statului”, „siguranța poporului”, cuvinte goale de sens, portavoci ale socialismului pe care le credeam pierdute.

Ce înseamnă „stat” ? Ce înseamnă „popor”, un cuvânt atât de drag demogogilor, pentru că în spatele acestui concept larg și vag se ascunde minciună. Aceste concepte nu au identitate, sunt doar paravane politice. Dar ne place să le folosim și să răspundem la ele pentru că încă avem încrustate în subconștient manierismele mentale comuniste. Cel ce are identitate este individul, doar el poate beneficia sau nu de securitate. Individul care moare în spitale, plătește taxe și nu știe ce se întâmplă cu banii lui.

Ne-am fi așteptat ca, după cincizeci de ani de comunism, anti-individ să acordăm o mai mare atenție persoanei. În schimb, așa cum spunea Hayek, sub alibiul bunelor intenții ne îndreptăm cu pași repezi spre un alt socialism, spre servitute si spre un colectivism de gândire. Nu asta a fost contractul pe care l-am încheiat cu toții în decembrie 1989.

Aceste atacuri repetate în inima Europei dovedesc că undeva s-a greșit și se greșește grav în modul în care sunt construite democrațiile liberale vestice: nu mai reușesc să ofere propriilor cetățeni unul din bunurile publice de bază pentru care sunt plătite taxe în valoare de miliarde de euro: protecția și siguranța civică. E un eșec aici al unui mod de a face politică și a unui mod de a gândi integrarea europeană și raportarea la securitatea globală. Este în primul rând un eșec al cheltuirii banilor publici, din impozitele de miliarde de euro pe care cetățenii le plătesc pentru ca măcar să aibă siguranța că oamenii pe care i-au angajat cu protecția publică își fac treaba.

În schimb, carențele dovedite în modul de lucru al serviciilor de informații (care au avut informații despre atacuri dar pe care nu le-au exploatat) arată un eșec al statului. Spre eficientizarea acestor servicii ar trebui îndreptate eforturile, și nu spre acordarea de noi atribuții care să limiteze libertățile private ale cetățenilor. Așa cum spunea Benjamin Franklin, un popor care insistă pentru mai multă securitate și mai puțină libertate nu le va avea, și nu merită să le aibă, pe niciuna.

Articol publicat pe www.mindfilter.ro

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Not bad, man. Adica nu-i rau omule. Evident, articolul. In fapt, dupa sute de ani in care "lumea civilizata" occidentala in goana dupa resurse si bogatie, sa ocupat de cucerirea altor popoare si teritorii, vine si rasplata, ceva de genul expresiei:"What goes around, comes around", ce semeni, culegi. Ori, asta nu are prescriere ori limita de timp. Si uite asa, pentru relele si lacomia unora, platesc altii. Ma tem ca tinta este de fiecare data bunastarea personala ori de grup restrans. Doua exemple, India, post colonie britanica, desprinderea Pakistanului si Irakul. A, bineinteles, "vinovatii" au murit, Gandhi si Sadam. Si daca primul era un om al pacii, despre cel de-al doilea...vezi ce se intampla in prezent. Jocuri de interese si putere dupa principiul, cine poate oase roade. Consecintele realitatii sunt traite de cei multi, hraniti cu expresii cinice, gen: "Nu negociem cu teroristii". Sau ca terorismul functioneaza, vezi I.R.A si O.E.P. In cele din urma au obtinut ce au vrut.
    • Like 0
  • Excelent. Argumente cuprinzatoare. Mi-a dat de gandit si mi-a luminat anumite cutume.
    • Like 1
  • check icon
    „Spre eficientizarea acestor servicii [de informații militare] ar trebui îndreptate eforturile, și nu spre acordarea de noi atribuții care să limiteze libertățile private ale cetățenilor.”
    Este EXACT ceea ce doresc: putere. Le dai prea multă putere, vor face ce vor cu ea, vor fi extrem de greu de controlat. Cazul României este tipic.
    • Like 0
  • check icon
    Da, corect: marile actele teroriste au fost comise de nemusulmani. Lumea a uitat de IRA și de actele comise de aceasta. Londra știe mai bine. Norvegianul ăla nu era deloc musulman. Isteria că e capătul lumii, că Islamul vine și omoară Europa nu ține la o analiză atentă. Nu vreau să minimalizez pericolul extremismului musulman, nici ideologia fanatică. Vreau să spun că ne lamentăm fără să analizăm un pic situația. Ceea ce vedem acum în Europa este consecința unor politici externe, cum să spun ca să nu supăr: greșite; iar ca să supăr: imbecile. Lideri occidentali, poate bine intenționați, nu știu, poate rău intenționați, iarăși nu știu, s-au grăbit să-l dea jos pa Khaddafi și pe Assad și, hopa... nu iese treaba. A-l da jos pe un dictator nu e suficient, trebuie să ai înlocuitorul și nu pe oricine.
    • Like 0
  • De unde va luati statisticile? 80% dintre victime sunt musulmani? Ati pus la socoteala miile de crestini morti in Sudan, Republica Centrafrica si Nigeria? Dar sutele de mii de crestini din Siria si Irak, Liban? Dar non musulmani din tailanda si Birmania. Sau hindusi din Trinidad Tobago. Pana si acolo au fost atacuri teroriste. Atacuri teroriste au mai fost si inainte in secolele trecute din partea muslimilor fundamentalisti. Numai ca purtau alt nume : Imperiul Otoman. Iar atacuri teroriste islamice au fost si inainte de 2000. Putem lua KLA ca exemplu in Kosovo sau milittile lui Naser Oric sau cele comandate de Alija Izetbegovic ( luptat in Handschar Waffen SS) in Bosnia.
    • Like 1
  • In urmatorii ani planuiesc sa emigrez cu toata familia. Probabil in una din tarile nordice.
    • Like 0
    • @ Gogu Steliade
      check icon
      De-abia vă așteaptă ăia, fiți sigur. Vor exclama: români, oh. how nice, we love you. Welcome.
      • Like 2
  • Foarte bun articolul! Amenințarea teroristă a românilor contra românilor: din asta trebuie să ieșim repede și degrabă. Ca să punem capăt prăbușirii la care asistăm de zeci de ani, fiecare dintre noi suntem nevoiți să ieșim din indiferență și letargie și să punem mâna să construim ceva trainic.
    • Like 4
  • asa este, vedem cu ochii nostri mizeria din spitale, debandada din invatamant si totusi parca nu ne priveste pe noi.......... nu mai inteleg nimic....... doar cand ajungem bolnavi ne dam seama de grozavioa din spitale si apoi Dumnezeu cu mila............. astia suntem noi, romanii???? se pare ca da........va fi bine peste 20 de ani???? nu prea cred.... sa auzim de bine!!!!
    • Like 1
    • @ Helmuth Diesing
      Este o boala, se numeste egoism, atat timp cat se intampla altora nu ne intereseaza,dar atunci cand ni se intampla noua tipam ca din gura de sarpe.
      • Like 0
  • ex-ce-lent. si suspin. pentru ca as fi vrut sa scriu eu articolul. dar ma bucur ca a facut-o autorul lui.
    • Like 3
  • Hai sa ne radicalizam un pic! Ce credeti despre rutinizarea, oboseala repetitiei, ca sa va citez, in care ne lafaim in fiecare zi? Noi ca natie suntem atacati, aruncati in aer, mitraliati fara mila, de un terorism la fel de periculos, chiar mai perfid decat cel din Paris, Bruxelles, Lahore, pun punct si nu etc, samd, pentru ca sper ca enumerarea sa se opreasca aici macar in cazul terorismului de acest tip. Teroristii nostri care ucid mai des decat cei impachetati in explozibil sunt cei din cauza carora mor oameni pe drumurile patriei pt, ca lipsesc parapetii de protectie de exemplu, mor oameni luati de ape pt. ca unii au ,,redirectionat'' fondurile pentru indiguiri si sisteme de alarmare la inundatii, mor oameni in cluburi pentru spaga unora, mor in spitale dupa ce scapa din cluburi si cu tristete voi folosi etc, samd, pentru ca enumerarea asta poate continua.
    • Like 5
    • @ Ramona Vasiu
      Or fi teroristii de la "Rinvolutie" ?!.. cred ca au ramas aici, nu s-au intors la origini !
      Cred ca le e rusine ...
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult