Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Numărul de cazuri s-a redus și este în scădere, dar să nu ne amăgim că la noi epidemia merge mai bine decât în Norvegia

vaccinare - maraton (Foto: Inquam Photos / George Călin)

Testarea rămâne în România tămâia de care se feresc autoritățile.

Încă din 13 octombrie 2020, statele membre ale UE adică și România) au adoptat un set de criterii comune care să permită formarea unei hărți și imagini unitare a pandemiei în Europa.

Ce s-a întâmplat când Vlad Voiculescu și Andreea Moldovan au încercat să implementeze aceste criterii în România? Au fost prompt eliminați. Orice abuz e tolerat de autorități, dar nu și testarea. Testele rămân cea mai importantă pensulă în colorarea județelor în verde, galben sau roșu.

Între cele 3 criterii comune pentru stabilirea scenariilor sunt incluse două criterii de testare.

- incidența (la 100.000 locuitori) - noi folosim la 1.000

- rata de testare (RT7); numărul cumulat de teste în ultimele 7 zile raportat la 100.000 locuitori - nu folosim

- rata de pozitivare RP7; procentul de teste pozitive din totalul de săptămânal) - nu folosim

Mai jos aveți harta testării în România (conform datelor de transparență furnizate de Ministerul Sănătății).

Minimul acceptabil este 300 de teste săptămânal la 100.000 locuitori (adică măcar 42 de teste pe zi la 100.000 locuitori).

Harta RT7t este rata de testare totală din România (teste RT-PCR și rapide făcute de stat și privat).

Aici avem un singur județ repetent, Giurgiu.

Dacă însă ne uităm doar la testele RT-PCR, cele care au și un rol profilactic, obținem o hartă mult mai dezolantă (harta RT7pcr).

Să adăugăm la ecuație faptul că în ultimele săptămâni numărul de teste făcute de populație a devenit mai mare decât decât cel făcut de autorități (cele în programul național sunt cele mai importante, pentru că sunt făcute pe criterii epidemiologice).

Rezultă că cioara reală și cinstită a scăderii numărului de cazuri a fost mult vopsită în România pentru a fi prezentată ca papagal care striga „relaxare, relaxare".

Așa se face că am ajuns în situația ridicolă că în România avem un număr de cazuri 5 ori mai mic decât în Anglia (300 vs 2500), dar de 10 ori mai multe decese (50 vs 5).

Să ne bucurăm așadar că numărul de cazuri a scăzut și este în scădere, dar să nu ne amăgim că la noi merge mai bine epidemia decât în Norvegia.

Mă aștept ca platoul din vară să dureze cel puțin până în luna august. Nu cred că vom avea un nou val de infecții până în septembrie, dar tulpina indiană (cea care nu e de îngrijorare în România) sau cea braziliană pot produce surprize neplăcute.

Paradoxal aceste date care demonstrează interesul real al autorităților pentru a monitoriza pandemia sunt un motiv în plus să te vaccinezi.

Motivul principal pentru care românii nu se mai vaccinează este că au încredere în autorități când le spun: "relaxează-te, pandemia a trecut". Dacă pandemia a trecut, atunci de ce să mă mai vaccinez?

Dacă nu au încredere în guvern, atunci ar trebui să te vaccinezi de urgență tocmai pentru că nu ai încredere că situația este așa de roz bombon cum ni se spune și nu vrei să ajungi experiment pentru tulpina braziliană sau indiană.

Având în vedere că vineri s-a aprobat și vaccinarea copiilor între 12 și 15 ani, cel mai frumos cadou pentru copilul tău de 1 iunie este să îl ferești de boala COVID-19 prin vaccinare. Eu unul așteptam cu nerăbdare acest anunț, pentru că mai avem un junior de 13 ani în casă care e nerăbdător să se vaccineze și să intre în rândul bărbaților.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Delia MC Delia MC check icon
    <<Rezultă că cioara reală și cinstită a scăderii numărului de cazuri a fost mult vopsită în România pentru a fi prezentată ca papagal care striga „relaxare, relaxare".>> Amuzant scris însă... haideți să ne gândim cum ar fi dacă nu s-ar relaxa deși numărul de cazuri au scăzut puternic. Ce-ar zice conspiraționistul: "aha, a scăzut însă relaxare ioc? Deci am avut dreptate, dictatură!" Adevărul e la mijloc: relaxare trebuia însă mai prudent un pic, nu toate măsurile de relaxare odată. Adevărat, a venit și căldura și cu masca pe afară ar fi fost cam greu.
    Ce mi se pare total aiurea, TOȚI useriștii, oameni culți și inteligenți în mare parte, iau în bloc apărarea lui VV în stilul smiorc deja consacrat. Parcă au toți brusc o eclipsă mentală cum vine vorba de VV. Știm ce a făcut, cu toate bunele intenții, și cum ar fi dus la o debandadă de nedescris în aplicarea măsurilor anti-covid, cum au dat fuguța la MO să publice o lege dată fără acordul CNSU. Dle Jurma, atitudinea asta vă jignește inteligența pe de o parte iar pe de alta nu face USR nici un bine. Ar fi de folos să recunoască greșelile iar nu să meargă înainte cu ele în brațe.
    Că România stă bine, se vede cu ochiul liber. Dar e un bine pe muchie de cuțit, cu vaccinul pe de o parte și imunitatea după boală pe de alta. Cum asta din urmă e volatilă, se cere repede compensată prin vaccin. Iar acțiunea de vaccinare în forță este mai mult decât binevenită. Depinde de un singur lucru, ca numărul indecișilor să se subțieze prin exemplul vaccinaților. Și cine știe, poate chiar unii conspiraționiști cu gura să vrea să se vaccineze (cunosc cazuri). Altfel treaba e instabilă și în toamnă, odată cu retragerea activităților în interior să avem un nou val. De indienii care au venit TOȚI infectați nu se mai aude nimic. Aș propune carantină pentru toți cei veniți din țări cu virus mutant, inclusiv pentru vaccinați: acolo e bazin de mutații scăpat definitiv de sub control, nu se știe ce mutant se mai clocește acolo. Până se dumiresc ai noștri zburdă mutantul în populație și Cerul știe dacă vaccinul l-ar mai acoperi. Dumnezeu cu mila.
    • Like 0
  • Stimate dl. Jurma, toată lumea știe că sunteți USR, așa că e explicabil că trageți turta pe spuza partidului. Dl. VV a trebuit să plece de la Ministerul Sănătății nu din cauza testelor ci din cauza rarei abilități de a spune nu ce a făcut dânsul ci ce nu au făcut alții. În ceea ce privește testele, noi toți știm și dvs. sigur știți că teste se fac, cu largul concurs al afacerilor farmaceutice (nu pot să le spun farmacii ci cel mult magazine de medicamente). Oamenii cumpără testul de la farmacie, se testează. Dacă iese pozitiv dar se simte bine circulă în continuare ca și când nimic nu s-ar fi întâmplat. Dacă nu se simte prea bine ia de la magazinul de medicamente un tratament după ureche, că de, chiar și unii medici spun că boala asta e o simplă gripă! Dacă treaba chiar devine gravă ajunge în sfârșit la spital. Nu scriu din teorie, chiar cunosc cazuri și nu unul! Sunt tare curioasă să știu cum ați fi procedat dvs. ca să testați cu teste oficiale o astfel de populație inconștientă (și agresivă). Iar cu vaccinul la fel. Cine a vrut să e vaccineze s-a vaccinat, iar ceilalți, conform legii, nu pot fi obligați. Nu e ilustrativ că nici măcar toți medicii nu s-au vaccinat, ca să nu mai vorbim de profesori? Cei antivaxxeri și așa-zișii nehotărâți sunt cauză pierdută și la noi și în lumea întreagă. Nu e de tot hazul când o mamaie care a născut 4-5 copii spune că nu se vaccinează feoarece îi e frică de injecție? Sau o bunică ce spune că mai așteaptă să vadă ce e cu vaccinurile astea deși nepoții săi au fost vaccinați din prima oră de viață nu cu un vaccin ci cu trei? Pandemia ne-a arătat România în pielea goală și fără fard și ne-a dovedit că prostia, înapoierea și agresivitatea sunt răspândite proporțional în toate țările și în toate păturile sociale, indiferent de numărul de ani de studii.
    • Like 3


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult