Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Nunta regală, corespondență Republica din UK: „momentul rochiei”, invitații celebri și „oamenii simpli” prezenți la Castel

Rochie Meghan

Soarele s-a ţinut de cuvânt! Mare parte din Marea Britanie se trage, în sfârşit, de şireturi, fotonice, cu soarele. Emoţia îşi face de cap cu pompozitatea recunoscută a supuşilor Maiestăţii Sale. Şi mai e şi zumzăiala veselă, fără rigori, adusă de turiştii de ocazie. Mulţi dintre ei au vegheat în saci de dormit, pe trotuare, pentru a-şi păstra privilegiul de a fi martori de cât mai aproape ai evenimentelor. Amintiri de dat mai departe nepoţilor.

Foarte multe cupluri britanice au hotărât să-şi pună pirostriile în aceeaşi zi, tăindu-şi o porţie din petrecerea generală. Dis de dimineaţă s-a dat startul petrecerilor stradale, vecinii s-au adunat în jurul grătarelor, cele halal sfârâind cot la cot cu mai permisivele creştine. În Los Angeles, deşi un hotdog a fost botezat „Regal”, în cinstea evenimentului, entuziaştii pregătesc petreceri cu ceai şi gustărele englezeşti. În Australia evenimentele vor lua locul filmului de noapte bună. Ştim că australienii au suflete frumoase, altfel nu ar fi cerut atât de insistent să facă parte din spectacolul Eurovision, chiar dacă europenii au început să se manifeste, până şi muzical, mai mult sarcastic.

Momentul rochiei de mireasă (Guliver Getty Images)

Meghan Markle (Guliver Getty Images)

Meghan Markle și mama sa Doria Ragland (Guliver Getty Images)

Prințul Harry și prințul William (Guliver Getty Images)

Regina Elisabeta a II-a (Guliver Getty Images)

Prințul Charles a condus-o pe Meghan Markle la altar (Guliver Getty Images)

Momentul jurămintelor (Guliver Getty Images)

Meghan Markle, „bride and glory” (Guliver Getty Images)

Pub-urile din toată lumea au şters de praf ecranele plasmelor, oferind petreceri ad-hoc, urmărind pas cu pas cea mai animată nuntă regală de până acum. În Kabul, unde prinţul şi-a servit ţara, ca pilot, soldaţii au făcut risipă de steguleţe, şi-au pregătit şi ei locurile în faţa televizoarelor şi chiar şi un panou cu siluetele mirilor, cărora li s-au decupat feţele pentru fotografiile admiratorilor în postura de prinţ şi prinţesă. Rudele le-au trimis de acasă torturi tradiţionale, pregătite special pentru eveniment, gata porţionate şi decorate cu inimioare cu numele fericiţilor zilei. 

Pe drumul spre Catedrala St. George se fac auzite toate limbile pământului, hotelurile din vecinătatea străzii sunt asaltate de fotografi şi ziarişti din toată lumea. Ochii curioşi ai BBC-ului au deschis până şi uşile băilor, invadate de echipamentul greoi, în caz de urgenţă câteva cutii vor trebui ţinute în braţe.

De la jumătatea trecută a lui 9 a început parada aristocraţiei şi a celebrităţilor. Oprah Winfrey a preferat rozul prăfos, pal şi o pălărie clasic englezească, cu flori şi puf ce aduce a spice de grâu.

Au declanşat suspine în piepturile mulţimii David Beckham şi George Clooney, Victoria, foarte elegantă, în bleumarin, clipind des, semn că a mai scăpat de un strat de riduri, Amal, în galben-gălbenuş, impunându-i lui George un pas molcom, relaxat, dictat de tocuri, dar care i se potriveşte perfect actorului mucalit.

Amal și George Clooney (Foto: Guliver Getty Images)

Victoria și David Beckham (Guliver Getty Images)

Serena Williams (Guliver Getty Images)

Sir Elton John şi-a făcut apariţia, jovial, iar în catedrală s-a dat deja startul conversaţiilor şi glumelor de sezon, să mai taie din snobismul momentului.

Au fost invitaţi şi parteneri ai Prinţului din proiectele de caritate în care s-a implicat, pe lista de invitaţi aparând oameni dragi cuplului. Au primit însă invitaţii şi oameni simpli, dar care au făcut lucruri remarcabile pentru comunităţile lor.

Ruddi Waterworth, un şcolar în vârstă de 9 ani care a câştigat bătălia cu o formă rară de cancer, a fost invitat alături de mama sa, care a pus bazele unei fundaţii care sare în ajutorul familiilor care se confruntă cu asemenea tragedii şi toată lumea a fost martoră la clipa lui de fericire. Se ştie că Prinţul Harry e implicat în foarte multe proiecte care au în vedere binele copiilor, alături de multele dedicate celor care au servit sau servesc în armată. El este cel care a iniţiat jocurile Invictus, manifestări sportive dedicate soldaţilor lăsaţi la vatră în chin, proteze sau scaune cu rotile şi toată lumea a căzut de acord că a făcut-o cu eleganţă şi şarm. Unul dintre invitaţi şi-a adus aminte de o vizită a Prinţului la un spital de copii, fără mare tam-tam.

Unul dintre copii, Archie, s-a conversat cu Prinţul timp de o jumătate de oră, privind însă mereu peste umărul acestuia, în aşteptarea celebrului oaspete, neştiind că tocmai acela îl ţinea de vorbă. Mare parte din cei intervievaţi au căzut de acord că noua generaţie de la palat e foarte populară şi mult mai apropiată de mulţime, mult mai uşor de abordat. De aici căldura şi bucuria sinceră a tuturor celor gata să facă parte din ceremonie, fie şi din faţa televizoarelor.

S-a vorbit ore în şir despre rochia miresei, despre care s-a speculat că ar fi creaţia unei englezoaice, Claire Waight Keller, designer care lucrează însă pentru brandul, teribil de franţuzesc, Givenchy. Se simte o împrospătare până şi a sarcasmelor schimbate între cele două ţări, care se împiedică mai mereu de istoria comună, mai ales de cea care le-a pus sabia în mână.

Parcă un pic de emoţie a ridicat colţurile gurilor cârcotaşilor, ale morocănoşilor şi chiar şi pe cele ale celibatarilor. Pluteşte peste noi o emoţie, un fior al iubirii şi „zău că-mi vine să-mi las baltă toate interesele”.

Capela St George, Castelul Windsor (Guliver Getty Images)

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Un eveniment urmarit pe intreg mapamondul din curiozitate, admiratie , respect, invidie , de ce nu? Tradidia britanica nu s-a dezmintit nici de data aceasta. O pledoarie pentru trecut si prezent in aceeasi masura. Privind defilarea invitatilor ai fi spus ca cei mai multi designeri prezenti acolo prin creatiile lor, au colaborat pentru a alcatui un tablou perfect din punct de vedere stilistic. Aristocratia britanica a imbratisat o multitudine de stiluri mandra sa fie admirata in mediul sau confortabil si nestanjenit . Pentru un moment , au lasat garda jos si s-au lasat convinsi de dragostea care zdrobeste orice fel de bariere si face imposibilul , posibil intr-o lume decimata de discriminare , xenofobie si rasism.
    • Like 0
  • Ma intrigat articolul publicat in The Guardian la adresa:"https://www.theguardian.com/uk-news/2018/may/19/meghan-markles-wedding-was-a-celebration-of-blackness?CMP=fb_gu
    Nunti regale au mai fost si totusi, parca la nici o alta nunta regala nu au fost prezente atat de multe celebritati de "culoare". O particularitate aparte in istoria casei regale. Oprah Winfrey, Rev Michael Curry, Serena Wiliams,, Sheku Kenneh Mason un violoncelist de exceptie. Surpriza casei regale, cuvantarea unui reverend de culoare despre pastrarea credintei in timpul comertului cu scavi. O surpriza de 1000000% dupa cum a comentat un jurnalist canadian de culoare.
    • Like 0
  • Super duper Harry, and sweet ginger lovely Meghan !!!
    • Like 0
  • Mie mi-a placut foarte tare nunta. Rochia a fost foarte simpla si frumoasa. Mi-a placut tare de tot pustiul cae tinea in dreapta voalul miresei. Stirbul era tare haios. Anyway, am urmarit cu placere evenimentul.
    • Like 1
  • Dar vai... Au invitat-o pe Serena William... Și nu au invitat-o pe nr 1 Simona Halep.... Asta ne arata ca acel nr unei e de carton... Iar Serena.. E nr 1 de aur
    • Like 0
    • @ Sorin Manole
      Mi se pare cel putin neavenit comentariul asta...dar o sa "dezvalui" motivul prezentei Serenei : este prietena buna cu mireasa ! ...
      • Like 2
    • @ Danescu Cristina
      Unde era Simona in ziua nuntii? Nu cumva avea meci?
      • Like 0
  • Bun, înțeleg importanța evenimentului pentru Casa Regală a Marii Britanii, pentru Regatul Unit, pentru alte monarhii, chiar și pentru USA, dar nu prea pricep de ce se agită o mare parte din mapamond pe tema acestei nunți, de ce aproape toate televiziunile de pe la noi se întrec să ne țină la curent cu toate amănuntele legate de rochia miresei, de ținuta mirelui, de tortul de nuntă, de starea vremii la Windsor și de multe alte lucruri și lucrușoare.
    • Like 0


Îți recomandăm

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult

RetuRO

Sunt pline rețelele sociale cu postări ale oamenilor care descriu că simt furie, frustrare, neputință, când văd deșeuri în Lacul Roșu sau lacul cu nuferi din Ipoteștii lui Eminescu, în stațiuni montane sau pe litoral. Le vedem peste tot - pe stradă, pe marginea drumurilor naționale, în tren, din tren, pe lângă calea ferată, în grădinile blocurilor, în gropile de gunoi de la marginea satelor, pe albiile pârâurilor și râurilor, în păduri.

Citește mai mult