Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Timpurile se schimbă: și Meghan a scos din promisiunea făcută soţului în faţa altarului partea cu „supunerea oarbă”

Meghan Markle, Prințul Harry

Foto: Guliver Getty Images

E nuntă la palat! La Windsor.

Englezii şi-au lăsat deoparte calmul (care bântuie mai mult prin cărţi) şi au dat iama în magazinele cu suveniruri, ştiindu-se că sunt mari colecţionari de orice, mai ales în preajma evenimentelor care aduc şi ceva profit Regatului. Şi-au împodobit ferestrele cu steguleţe şi baloane, iar cei care nu se vor deplasa să urmărească pe viu nunta regală au pregătit deja grătarele, berea şi se pare că au obţinut chiar şi câteva promisiuni de la soare, că de data asta nu va dezamăgi.

La un moment dat adunasem şi eu vreo cincizeci de astfel de căni de ceai, că atunci are timp englezul să rememoreze şi să viseze. Chiar dacă nu ţi le cumperi singur, se găseşte întotdeauna cineva care să-ţi facă una cadou. Apoi se bat monezi, medalii, se emit serii filatelice, orice ţine de viaţa casei regale se vinde foarte bine. Bineînţeles că ies la rampă şi cârcotaşii, republicanii, săracii, militanţii de profesie. Toţi s-au săturat până peste cap de familia regală, vor ştiri din Siria şi lămuriri de la ruşi, dar nu ratează nicio ştire mondenă de la palat. Toţi speră să schimbe istoria, dar se limitează la comentarii acide. Problema centrală e cea a banilor. Numărul săracilor a crescut, NHS-ul (sistemul britanic de sănătate) dă semne de şubrezenie, Brexitul aduce cu sine o creştere importantă a preţurilor, renegocieri şi noi contracte dezamăgitoare, frustrante, şi toate astea la o privire indulgentă, machiată cu eleganţă. Se estimează că nunta va costa în jur de 32 de milioane de lire sterline, din care cea mai mare parte va fi acoperită de guvern pentru servicii de pază şi protecţie, cel mai probabil peste 10 milioane de lire sterline. 57% dintre englezi sunt de părere că numai Casa Regală ar trebui să suporte cheltuielile legate de eveniment, fără niciun ajutor de la buget.

Meghan Markle va plăti, probabil, pentru propria rochie de mireasă, aşa cum a făcut şi familia lui Kate Middleton, iar restul cheltuielilor vor fi acoperite din veniturile Casei Regale. Discuţiile legate de bani revin în prim plan la fiecare eveniment important din viaţa familiei regale, dar nu sunt decât furtuni într-un pahar cu apă pentru că profitul de pe urma manifestărilor este cu mult mai mare. Optimiştii estimează încasări de peste jumătate de miliard de pe urma nunţii prinţului Harry cu frumoasa Meghan Markle, numai din turism şi vânzări. Iar englezii au destulă imaginaţie pentru a depăşi aşteptările. Un creator de jeleuri, pe numele lui Sam Bompas, a vândut, prin 2010, borcane cu gem din părul Prinţesei Inimilor, Diana, cu 5 lire bucata, în cadrul unei expoziţii londoneze de artă suprarealistă, care îi includea pe Dali şi Magritte. Părul fusese achiziţionat de pe ebay şi combinat cu gin, lapte şi zahăr.

Când am păşit pentru prima oară pe pământ englezesc eram încă sub impresia fotografiilor şi dramelor personale ale Prinţesei Diana, reverberând sufleteşte cu trista ei poveste, aşa după cum o percepusem din Paris Match-uri şi coloane de ziar, din rubrici stufoase de mondenităţi. Societatea engleză era şi pe atunci împărţită. Deoparte cei simţitori, adoratorii loiali, dincolo de raţiune, ai prinţesei, de cealaltă parte scepticii. Cei de care m-am lovit eu preferau să vorbească despre realizările Prinţului Charles, interesul şi ajutorul dat comunităţilor sărace, abordarea lui, evident, matură şi influenţată de Regină, a ceea ce a fost una, dacă nu chiar cea mai, dintre cele mai mediatizate despărţiri din lume. Diana, mi se spunea, căutase mai mult publicitatea, ieşirea la rampă, englezii fiind părtinitori în privinţa discreţiei. În acelaşi timp făceau însă, într-un mod de-a dreptul comic şi duios, şi concesii orgoliului rănit, tinereţii, frumuseţii şi naivităţii prinţesei. Se întâmplă foarte rar, şi numai un englez poate înţelege cu adevărat, ca un bărbat să-şi înşele nevasta mai tânără şi mai frumoasă, cu o fostă, bătrâioară, cu frumuseţea pierdută în propria amintire, dar mult mai experimentată şi deşteaptă.

În Marea Britanie relaţiile se bazează, în general, pe flama sexuală şi pe dragoste. Nu contează vârsta, diferenţa socială, prejudecăţile. E ceva ce iubesc profund la poporul ăsta de războinici, adevărul în iubire, fără calcule, trupul şi sufletul sunt lăsate să vorbească, combinaţiile şi urzelile sunt ţinute în viaţă doar de familiile provenite din emigranţi.

Iar acum se însoară prinţul cel năbădăios, cel care a apărut în pictoriale gol sau salutând nazist. Dar şi cel care a fost în Afganistan, care s-a implicat în cauze umanitare, cel jucăuş în compania copiilor, cel care nici nu mă îndoiesc că nu smulge zâmbete indulgente până şi Reginei. Dacă William, din ce în ce mai aproape de tron, deşi Charles ar fi fost un excelent rege, dar timpul îi fuge de sub picioare, s-a conformat întru totul poziţiei sale, renunţând sau îngrădindu-şi din libertăţi pentru a se conforma imaginii şi aşteptărilor, Harry a călcat drăgălaş prin străchini, aducând mereu aminte de mama sa. Şi deşi toate nunţile regale au devenit mai mult afaceri, cel puţin ultimele ediţii au la bază şi dragoste şi nu ca pe vremuri, doar chin, din interese de imagine, diplomatice sau politice. Cred că Prinţul Charles şi-a dorit acest lucru pentru copiii lui. William s-a despărţit temporar de Kate, înainte de a o cere de nevastă, pentru a-şi evalua sentimentele şi, mai ales, seriozitatea lor. Harry a invitat-o pe Meghan în Botswana, cu sentimentele sub cerul liber, pe continentul unde sărăcia şi sălbăticia încă reţin deopotrivă, la extreme, bunul şi răul din uman.

E drept, iar au început glumele cum că Charles nu ar fi, cu adevărat, tatăl lui Harry, că şi Diana şi-ar fi plâns nefericirea la pieptul altor îmbrăţişări, mai ales că tatăl miresei nu-şi va putea conduce fiica la altar, aflându-se pe un pat de spital, după o operaţie la inimă. Aşa că Charles va fi tată pentru amândoi, deşi nu e al niciunuia. Englezii nu puteau rata un moment atât de savuros. A mai fost şi scandalul legat de dezvăluirile fratelui vitreg al miresei, care anunţa lumii întregi că Meghan e doar o materialistă, iar prinţul singurul orb şi îndrăgostit. Amănunte care au fost mai apoi retractate şi scuzate ca fiind doar o simplă criză de nebunie, bărbatul fiind predispus la ele, cunoscut poliţiei după ce şi-a fugărit de acasă fosta iubită, cu pistolul la tâmplă.

În general am avut parte cam de toate acele scandaluri care se potrivesc unor astfel de evenimente, iar până la urmă rudele, vecinii, prietenii vor fi mulţumiţi, căci se vor face bani frumoşi din interviuri, fotografii, exclusivităţi, promovări de branduri.

Sâmbătă 19 mai, pe la prânz, 12:00 - ora Marii Britanii, se va oficia ceremonia religioasă. Oaspeţii sunt aşteptaţi să curgă, şi pe ecranele televizoarelor, de pe 9 şi jumătate dimineaţa. Va fi o nouă întrecere, în extravaganţă, printre pălării. Meghan, ca şi Kate, a scos din promisiunea făcută soţului în faţa altarului partea cu „supunerea oarbă” (to obey), semn că timpurile s-au schimbat cu adevărat şi că va fi un mariaj interesant. În România biserica nu ar fi fost, probabil, de acord cu mariajul, dacă nu s-ar fi respectat textul până la literă, iar mirii ar fi fost nevoiţi să închirieze un parc.

La nuntă va cânta şi Sir Elton John, făcându-ne pe toţi fericiţi. Tortul miresei nu e nici el unul tradiţional, ci va fi o combinaţie exotică de blat cu lămâie, frişcă şi sirop de flori de soc, realizat de Claire Ptak.

Mulţi cred că Regina nu aprobă în totalitate căsătoria nepotului cu actriţa, dar scepticismul Maiestăţii Sale e adus în discuţie la toate nunţile din familie, atitudine ce aduce, de fapt, mai mult cu cea a Prinţului Consort, Prinţul Philip, care e recunoscut ca fiind cel ce bodogăneşte tot timpul în barbă şi nu face economie la remarci acide, adresate tuturor.

Nu ştiu dacă căsătoria e una scrisă în stele, dacă doar moartea îi va despărţi, dar cu siguranţă e o dragoste cu năbădăi şi e a lor şi numai a lor. Restul face parte din spectacolul lumii.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Liliana, îți mulțumesc pentru articol! Dacă nu scriai pe tema asta, habar n-aveam cine-i Meghan Markle. Datorită acestui articol, am „săpat” și eu, și uite ce-am mai aflat despre ea:
    • Describing her ancestry, Markle said: "My dad is Caucasian and my mom is African American. I'm half black and half white. ... I have come to embrace this and say who I am, to share where I'm from, to voice my pride in being a strong, confident, mixed-race woman."
    Așadar, viitoarele odrasle regale britanice au toate șansele nu numai să aibă ochi căprui, dar și păr creț, de la bunica afro.

    • Tipa e divorțată, a concubinat cu un actor între 2004 și 2001, fiind chiar măritată cu el, între 2011 și 2013.

    • E mai mare cu 3 ani decât actualul soț.

    Most extraordinary, indeed! N-am văzut-o și auzit-o vorbind, la prima vedere pare OK. Ce nu-mi place la ea este că are în ochi o expresie de inteligență aproape identică cu cea a lui George Bush jr. Chiar seamănă mult la „căutătură” cu el!

    • Like 1
  • Un articol scris de cineva care a fost probabil de cateva ori in vizita in UK. Un articol mult prea lung si mult prea bazat pe propriile impresii ridicate la rang de adevar absolut. Da,britanicii sunt impartiti in doua tabere dar sustinatorii familiei regale devin tot mai putini. Popor de razboinici? Mai studiaza istoria Britaniei. Relatiile se bazeaza pe "flama sexuala si pe dragoste"? Flama sexuala ,da. Dragostea...mai putin. Nu zic ca lipseste cu desavarsire. Trebuie sa traiesti printre ei ca sa intelegi,nu voi dezvolta subiectul.
    Ca o incununare a acestui articol ,spre final ,ai mai comis si o cacofonie. Urmare a oboselii probabil dar cred ca nu era greu sa revezi textul inainte de publicare .
    In rest...toate cele bune.
    • Like 1
    • @ Iustin Grama
      Sa inteleg ca va opuneti casatoriei, cam tarziu, macar ca eu am "strigat" I love you Meghan !" :)
      • Like 0
    • @ Iustin Grama
      Corina check icon
      Autoarea trăiește de vreo 10-15 ani în Anglia, cum au aflat cei care au mai citit-o aici. Oare de ce o tutuiți?
      • Like 2
  • Mie imi place Henry, desi si el cheleste, ca toti descendetii lui Philip, sotul reginei. Am crescut cu ei, am prieteni englezi, am lucrat cu ei, etc si imi place stilul lor frank si valorile unei familii traditionale pe care le promoveaza.

    De multe ori spuneam in Romania, ca sa reusesti sa faci ceva trebuie sa fii englez, sau sa intalnesti englezi, pentru in stilul lor "razboinic", nu neaparat ce faci era important, ci modalitatea de actiune, sau mai bine zis starea sufleteasca, si aici se aseamana cu romanii in stilul de a iubi.

    Noi fiind mai latini, dam valoare mai mare big-picture-ului, starii de fapt, fata de impartasirea unui stari sufletesti, si match-urea este protocol in societatea britanica, si se aplica si aici, separarea bleslelor si a famililor in functie de avere, ca in orice societate.

    Faptul ca Megan e americana, e cool, e Hollywood, mai ales ca ia este din acest mediu, si pentru noi romanii este o zi de sarbatoare, America este mai aproape, casele regala romana si engleaza se inrudesc, plus ca spiritul britanic, este apropiat de cel ortodox.

    El a spus ca este printul inimilor, si ca a fost un clown, din cand in cand, ceea ce il face mai interesant si misterios, desi imaginea lui Cristos, nu este urmata foarte strict de acesta in comportament, atitudine si imagine publica. Eu nu stiu exact ceea ce implica, dar cand vine vorba de europa, aceasta este o profesie de credinta, si un juramant cetatenesc, pe care britanicii, ca si romanii nu se grabesc sa il urmeze foarte d'aproape.

    In rest numai de bine, diplomatie este cu caru, ca doar biblia cam asta este, si cum Anglia, Grecia, Norvegia si foarte aproape Romania sunt singurele tari crestine din Europa, am uitat Malta, acesta nunta este un moment de inoire, si de conectare emotionala cu un continent si o oranduire "pierduta", dupa al doilea razboi mondial, care totusi ramane o optiune politica viabila. plecand de la stilul de traditiile foarte profunde, solide si bazate pe adevar ale englezilor.

    Casa de piatra Henry and Meghan !!!
    • Like 0
  • E subinteles.
    • Like 1
  • Pe lângă partea fără "obey" și prestația corectă politic a boșorogului "sir" Elton John, remarc ochii căprui închis a Meghanei — o altă premieră most extraordinary pentru mariajele regale britanice. La revedere ochi albaștri pentru urmași...!

    Despre ce națiune de războinici mai vorbiți, că nu înțeleg? Despre britanici?! Văd că au devenit tot atât de războinici precum romanii în fața hunilor, și sunt convins că tot la fel vor pieri!
    • Like 2
    • @ Tom Dick N'Harry
      Sour grapes much?
      • Like 2
    • @ Adrian Rafail
      Definitely not a sourness problem. Meghan's not my "dish", I prefer blue eyes, that's all..
      • Like 0
    • @
      M-ai făcut să zâmbesc sincer, merci!
      Am fost și am rămas un fan a lui Freddy Mercury, și l-am apreciat și pe George Michael, Faptul că au fost homo nu a contat cu nimic în aprecierea lor.
      Dar de ce crezi că era neapărată nevoie să cânte și-un „lăutar” homo la nuntă, asta aș vrea să-nțeleg, dacă poți să-mi explici.
      • Like 0
  • Inspirat,exact și amuzant- ca de obicei.Bravo !!
    • Like 1


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult