Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Nuntașii lui Vanghelie cu dna DNA

Marian Vanghelie și Codruța Kovesi

Doamna Kovesi, prescurtat DNA Kovesi, are vreo 65% în sondaje la încrederea populației. Pare că majoritatea românilor sunt arși de-o sete de lege și dreptate ceva de speriat. Că doresc judecarea și pedepsirea tuturor corupților, pentru o societate mai curată.

Azi însă, Marean Vanghelie, primarul esteț (esteții sunt cei care este) de la 5, și-a depus candidatura, la pachet cu cele 9 infracțiuni de luare de mită și 7 infracțiuni de spălare de bani pentru care este judecat, țintind un nou mandat. 

Mai mult, dl Vanghelie, amicul „intelectualilor”, adică al hoților care parlește străinește, îl susține, împreună cu partidul său (evident, Partidul Dreptății), la primăria Capitalei, pe Adrian Severin, condamnat, în primă instanță, la 3 ani și 3 luni închisoare cu executare pentru luare de mită și trafic de influență. Este vorba de cel pe care l-am botezat cu ani în urmă bursucul veninos, powered by Vanghelie.

Aceștia vin de se adaugă penalilor C. Rizea, candidat tot la sect. 5, C. Popescu Piedone la 4, R. Negoiță la 3, e așteptat Onțanu la 2, Lia O. Vasilescu la Craiova, Dorin Florea la Tg. Mureș, Gh. Nichita la Iași și alții, în toată țara.

Președintele PSD, L. Dragnea, condamnat definitiv, nu își dă demisia, fiind sigur că alegătorii PSD nu vor fi deranjați la vot de cazierul lui, dimpotrivă.

Dacă și S. Oprescu ar fi candidat din nou la Capitală, câștiga. Ca și mulți dintre cei de mai sus, care vor dărui astfel României titlul mondial de statul cu cei mai mulți primari penali.

Și atunci, cum se împacă asta cu dragostea declarată a cetățenilor pentru DNA Kovesi?

Păi, trebuie să vă spun că România dispune de un unicat planetar: principiul terțiului inclus. Adică, dacă în orice alt loc de pe mapamond funcționează tertium non datur, principiul terțiului exclus, adică, ori e albă, ori e neagră, la noi merge foarte bine cvartum non datur, adică între alb și negru există o nișă gri-șobolan în care trăiesc prea mulți dintre locuitorii acestor meleaguri.

Ei nu văd nicio contradicție în a spune că au încredere în DNA Kovesi și a-i vota pe Vanghelie sau Piedone. Încrederea în DNA este nădejdea ca procurorii să-i umfle pe „ăilalți”, pe „hoții care au furat România”, dar să nu se atingă de alesul lor, care le „face”, le „dă” de la el, bănci, parcuri, panseluțe, o icră, o proteină la Romexpo, niscai ulei și zahăr când se apropie urna, iar ăia din Colectiv „și-au făcut-o cu mâna lor”.

Nu-i încearcă nicio clipă sentimentul că sunt complicii unui infractor care îi mituiește ca să-l mai voteze o dată. Motivul pentru care vor sincer „să se facă dreptate” peste tot, mai puțin în ograda proprie, e că toți fură, dar de la al lor se aleg cu ceva – de la ceilalți, cu nimic.

Un activist de partid de prin ținuturile mele de origine, adică Mehedinți, mi-a spus după un rând de alegeri, atins în simțul lui etic: „Eu am fost cinstit, din ce s-a dat de la partid ca să împart la oameni, să ne voteze, n-am luat nimic pentru mine!”.

Sensul ultim și cel mai înalt al Justiției nu este juridic, ci moral. Dacă ideea reeducării, schimbării umane a celor condamnați, în urma pedepsei, e deocamdată o utopie, rămâne speranța schimbării atmosferei morale din întreaga societate românească, a atitudinii față de fărădelege și cei ce o comit.

Or, votanții penalilor ne demonstrează că o asemenea speranță nu e o utopie – e o prostie.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ce reeducare, ce simt moral daca faci cateva zile de arest si apoi esti liber ca pasarea cerului, cu banii in cont, afacerile merg ...Sensul moral sau "morala" este, in mintea lor, sa mai candideze o data la primarie .Schimbarea umana a celor condamnati nu se va face decat atunci cand dispare si prostia.
  • Like 0
 • James check icon
  Partidele nu mai au pe cine sa impinga-n fata ! La toate alegerile care vor urma. Iohannis ne-a lamurit ca nici "necunoscutul" bagat la-naintare nu-i o optiune. Dragnea vs. Gorghiu la prezidentiale .... Dumnezeule ! P.S. Parafrazand vorba ca noi nu suntem in stare sa formam o turma, pare-se ca ei nu-s in stare sa formeze partide.
  • Like 0
 • check icon
  Daca s-ar aplica si cu privire la dreptul de vot aceeasi logica ca in cazul circulatiei pe drumurile publice? Adica, daca vrei sa conduci pe drumurile publice ai nevoie de un permis de conducere, pe care il obtii prin promovarea unui test teoretic si a unei probe practice. Justificarea consta in interesul public ce este avut in vedere pentru siguranta in trafic. La fel, ar trebui sa aiba drept de vot doar acele persoane care fac dovada unei alfabetizari minimale in domeniul civic, al functionarii institutiilor, a mecanismelor democratice etc. Justificarea ar fi aceeasi, respectiv pentru siguranta unei corecte gestionari a mecanismelor democratice. Efectul ar fi de substanta: politicienii vor fi obligati sa convinga cetateni informatii si nu gaste, posesorii permiselor de vot isi vor onora cu mai multa responsabilitate dreptul, acestia vor face parte intr-o proportie mai mare dintre cei cu acces la internet, vor fi mai informati si vor putea sa se constituie mai usor si mai eficient in grupuri de presiune. Nu va mai functia porcaria cu campaniile afectate de atentii electorale si multe altele. Ar fi ceva concret si eficient. In continuare alegatorii vor fi toti liberi sa voteze pentru ca ei toti sunt liberi sa isi ia permisul. Va exista in continuare o stanga si o dreapta politica. Mecanismele propuse de clasa politica vor fi mai coerente si mai axate pe ideea de meritocratie (exista si riscul, pe care eu mi-l doresc, sa se cada pe panta unui exces de meritocratie sa avem o dictatura a competentei si eficientei).
  • Like 1
  • @
   Ce naiba sa alegi? Cand candideaza o sleahta de rechini? Poti sa ai 3 facultati...tot prost votezi.
   .nu te-ai invatat minte?....ia zi tu....care-s aia buni?...eu m-am ars cu toti...si tu la fel...vrei argumente?
   • Like 0
  • @ Vladimir Stefanov
   check icon
   Argumente? Am si eu destule! Eu vorbeam insa de un mecanism care ar avea ca efect o schimbare. Un mecanism care nu se aplica nicaieri in lume, unul pur teoretic. Fiindca nicaieri in lume clasa politica nu vrea sa fie la dispozitia unei categorii de oameni informati si constienti. Este foarte adevarat ca nu avem ce vota si asta din cauza sistemului electoral, pe care marea majoritate il desconsidera, crede ca este doar un act normativ. In realitate este cadrul care permite si chiar incurajeaza mizeria asta in care noi nu avem alternative valabile ci doar posibilitatea sa alegem dintre hoti, eventual pe ala care fura mai putin. Puterea clasei politice este ca ei cunosc mecanismele electorale, pe care le speculeaza in folosul lor. Noi nu stim sa folosim aceste mecanisme, nici nu intereseaza fiindca nu suntem politicieni. Ei stiu ca vor avea o viata la care nu puteau sa spere, ceva mult peste ce ar trebui sa aiba intr-o lume corecta si au familii si .... si nu vor renunta din bun-simt la ce au si-si vor apara privilegiile cu ferocitate. Revolutie nu se mai poate face fiindca o revolutie inseamna sa schimbi un regim cu un altul, ori noi vrem sa pastram un regim democratic, nu sa-l schimbam. Noi vrem doar sa-l imbunatatim. Pentru o revolutie nu este suficient. Singurul mecanism care poate produce o schimbare este sistemul electoral. Si da, este adevarat ca schimbarea sistemului electoral nu se poate face decat tot de clasa politica care are tot interesul sa nu-l schimbe. Un cerc vicios din care nu stiu daca vom mai iesi. Se poate insa incerca. Problema este ca noi, alegatorii, nu reusim sa ne punem de acord pe nici un subiect. Cand reusim, momentul generat de accidentul din Colectiv, nu stim ce sa cerem. S-au transmis revendicari bombastice. Nici o revendicare care sa vizeze sistemul electoral, fiindca cei care se agitau sa fie reprezentanti si negociatori, erau analfabeti civic, nu cunosteau si nu intelegeau, nu le cunosc nici acum, nimic din ce ar trebui sa stie ca sa poata negocia in interesul lor. Educatia de rahat ne impinge incet, ascuns dar sigur spre nenorocire. Deja ne-a ajuns si va fi si mai rau fiindca vom fi tot mai prosti, mai lacomi si mai rai. Ce sa votezi? Eu voi vota cu cel mai idiot imbecil candidat care nu are absolut nici o sansa. Daca am fi multi care sa facem asta am sparge sistemul. Sanse sa se intample ceva sunt foarte aproape de 0, dar si asa eu nu voi ajunge sa-mi regret votul.
   • Like 0
  • @
   Ar fi mai rentabil sa-i trimitem pe viitorii politicieni la scoala...studii politice si administrative la mari universitati din lume...obligatoriu....cazier curat...asa cum ni se cere si noua la toate locurile de munca....eventual recomandare de la ultimul loc de munca...vecini..prieteni..dusmani...etc...conditii imposibile la inscriere...asa-i cernem...de ce tot timpul prostimea este vinovata?...nu toti oamenii se nasc genii....dar cei ce vor sa conduca ...obligatoriu...sa fie...
   • Like 0
  • @
   Nu știu ce să spun. Pare a fi prea frumos. Și totuși,subsemnatul,cetățean pretins informat,am votat până acum vreo doi președinți care sunt sau s-ar putea să fie în curând amândoi inculpați. Oricât ai fi de atent,e greu să nu te lași manipulat. Până ajung pe funcții toți par oameni de treabă. Mediul îi schimbă pe majoritatea. Iar mediul românesc este cel descris de Cristian Tudor Popescu. Și apoi,cum să-i determinăm pe parlamentari să adopte o lege care contravine intereselor lor?
   • Like 0
 • Văzând enumerarea din bestiariul domnului CT Popescu nu pot totuși să nu îmi pun câteva întrebări suplimentare, deși incomode. De fapt, cine este mai imoral, Piedone sau Robert Turcescu? Care dintre cei doi a nenorocit mai mulți oameni? Piedone, care nu a intenționat niciodată să omoare tinerii din Colectiv, dar a contribuit indirect la acest lucru prin lăcomia și incompetența sa sau Turcescu, care în mod premeditat a ajutat la schimbarea nedemocratică a unui regim politic, prin ajutorul acoperit dat lui Traian Băsescu și sistemului acestuia pe timpul dezbaterii prezidențiale din 2009 și ulterior, demers soldat cu consecințele nefaste pentru țară pe care le știm cu toții? Mai mult: Este ilegală împiedicarea lui Piedone de a candida, deși candidatura sa este evident imorală? Este imorală permisiunea dată de justiție lui Turcescu de a candida, deși candidatura sa este foarte probabil ilegală? Domnule Popescu, cred că ticăloșia este mult mai uniform și mai larg răspândită în clasa politică decât lăsați dumneavoastră să se înțeleagă în articol. Ea îmbracă forme mai mult sau mai puțin perceptibile de către opinia publică în mod nemijlocit, dar asta nu înseamnă că acestea ar fi mai puțin nocive!
  • Like 0
 • Filmul "American Gangster" evoca o perioada din anii '70 din State, cand societatea americana era patrunsa pana in "fibra" de viciul drogurilor, generator de coruptie si toate relele aferente. Este interesant ca "vindecarea" a survenit in urma actiunii unei structuri create de guvern si nu ca rezultat al atitudinii populatiei.
  • Like 0
 • Sunt lamurit cu toti...nu mai cred in nimeni...este clar ca toti cei care intra in politica ...o fac pentru capatuiala...solutia...monitorizare non-stop...pleci de-acasa pornesti camera...ai furat...esti in direct....ce sa-i faci...oameni speciali...masuri speciale....se lecuiesc cu politica?...oare cine a inventat politica...tot hot a fost?....
  • Like 0
 • suntem tara cu cel mai penal presedinte(o biblioteca de dosare penale) pe care l-am ales de trei ori. n-ar fi normal ca primarii sa fie mai putin sarguinciosi.
  • Like 0
 • 1. Cei care apreciaza DNA nu sunt aceiasi cu cei care voteaza Vanghelie etc.
  2. Nu au trecut decat 26 ani de la Revolutie, deci nu au disparut biologic votantii lui Vanghelie.
  • Like 0
 • multa vreme am crezut ca romanul este corect si drept, dar acum in libertatea democratiei descopar un adevar secular : saracia !
  • Like 0
 • Îmi place de Marean, în programul său găsim preocuparea Domnului Marean pentru Educație, educație și iar educație! Omul și-a însușit sloganul " Învățați, Învățați, Învățați " și îl aplică cu consecvență! Marca "garantat Vanghelie", un brand românesc autohton, a prins. Doamna Andronescu știe de ce, iar Domnul Severin este convins! Așadar: să așteptăm cu încredere " Victoria" în alegeri a Dlui Marean și a celorlalți asemeni lui!
  • Like 1


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult