Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Nuntașii lui Vanghelie cu dna DNA

Marian Vanghelie și Codruța Kovesi

Doamna Kovesi, prescurtat DNA Kovesi, are vreo 65% în sondaje la încrederea populației. Pare că majoritatea românilor sunt arși de-o sete de lege și dreptate ceva de speriat. Că doresc judecarea și pedepsirea tuturor corupților, pentru o societate mai curată.

Azi însă, Marean Vanghelie, primarul esteț (esteții sunt cei care este) de la 5, și-a depus candidatura, la pachet cu cele 9 infracțiuni de luare de mită și 7 infracțiuni de spălare de bani pentru care este judecat, țintind un nou mandat. 

Mai mult, dl Vanghelie, amicul „intelectualilor”, adică al hoților care parlește străinește, îl susține, împreună cu partidul său (evident, Partidul Dreptății), la primăria Capitalei, pe Adrian Severin, condamnat, în primă instanță, la 3 ani și 3 luni închisoare cu executare pentru luare de mită și trafic de influență. Este vorba de cel pe care l-am botezat cu ani în urmă bursucul veninos, powered by Vanghelie.

Aceștia vin de se adaugă penalilor C. Rizea, candidat tot la sect. 5, C. Popescu Piedone la 4, R. Negoiță la 3, e așteptat Onțanu la 2, Lia O. Vasilescu la Craiova, Dorin Florea la Tg. Mureș, Gh. Nichita la Iași și alții, în toată țara.

Președintele PSD, L. Dragnea, condamnat definitiv, nu își dă demisia, fiind sigur că alegătorii PSD nu vor fi deranjați la vot de cazierul lui, dimpotrivă.

Dacă și S. Oprescu ar fi candidat din nou la Capitală, câștiga. Ca și mulți dintre cei de mai sus, care vor dărui astfel României titlul mondial de statul cu cei mai mulți primari penali.

Și atunci, cum se împacă asta cu dragostea declarată a cetățenilor pentru DNA Kovesi?

Păi, trebuie să vă spun că România dispune de un unicat planetar: principiul terțiului inclus. Adică, dacă în orice alt loc de pe mapamond funcționează tertium non datur, principiul terțiului exclus, adică, ori e albă, ori e neagră, la noi merge foarte bine cvartum non datur, adică între alb și negru există o nișă gri-șobolan în care trăiesc prea mulți dintre locuitorii acestor meleaguri.

Ei nu văd nicio contradicție în a spune că au încredere în DNA Kovesi și a-i vota pe Vanghelie sau Piedone. Încrederea în DNA este nădejdea ca procurorii să-i umfle pe „ăilalți”, pe „hoții care au furat România”, dar să nu se atingă de alesul lor, care le „face”, le „dă” de la el, bănci, parcuri, panseluțe, o icră, o proteină la Romexpo, niscai ulei și zahăr când se apropie urna, iar ăia din Colectiv „și-au făcut-o cu mâna lor”.

Nu-i încearcă nicio clipă sentimentul că sunt complicii unui infractor care îi mituiește ca să-l mai voteze o dată. Motivul pentru care vor sincer „să se facă dreptate” peste tot, mai puțin în ograda proprie, e că toți fură, dar de la al lor se aleg cu ceva – de la ceilalți, cu nimic.

Un activist de partid de prin ținuturile mele de origine, adică Mehedinți, mi-a spus după un rând de alegeri, atins în simțul lui etic: „Eu am fost cinstit, din ce s-a dat de la partid ca să împart la oameni, să ne voteze, n-am luat nimic pentru mine!”.

Sensul ultim și cel mai înalt al Justiției nu este juridic, ci moral. Dacă ideea reeducării, schimbării umane a celor condamnați, în urma pedepsei, e deocamdată o utopie, rămâne speranța schimbării atmosferei morale din întreaga societate românească, a atitudinii față de fărădelege și cei ce o comit.

Or, votanții penalilor ne demonstrează că o asemenea speranță nu e o utopie – e o prostie.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult