Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

O aspirină pentru domnul Dragnea

Dragnea trist seara 26 mai

Foto: Inquam Photos

Sincer, Dragnea merită puțină compasiune. E victima sistemului comunisto-mafiot în care a intrat, a crescut, pe care l-a nutrit și de care în final a fost doborât. Baroni locali, care se cred dumnezei și care se auto îmbată de o falsă putere și autoritate, ajung să nu mai simtă mersul istoriei și a politicii. Așa cum Ceaușescu a fost orb la schimbările din Estul Europei, așa și unii aleși se baricadează în mentalitățile lor din anii 90 și cred că politica se va face la nesfârșit după aceași rețetă. O rețea de interese comune, santajabile reciproc, gata să promoveze doar persoane care ajută și mențin caracatița politică funcțională, a dilutat enorm rolul unui Stat în care Legea ar trebui să fie egală pentru toți și în interesul tuturor cetățenilor ei. (Mai țineți minte cum Iliescu și gașca s-au dus la Direcția Anticorupție să îl apere pe deputatul Bivolaru acuzat că a devalizat BRD?) 

Aici în UK am urmărit în presă cazul unei membre a Parlamentului Britanic care a fost condamnată la 3 luni închisoare pentru ducerea în eroare a justiției. Mai precis, camerele radar au înregistrat-o pe o autostradă conducând peste limita de viteză admisă și, ca să evite amendă a susținut că nu ea era la volan, ci un prieten care s-a dovedit a fi în Rusia în acel moment. A refuzat să demisioneze din Parlament, indemnizația fiindu-i unica sursă de venit, în ciuda argumentelor că ar fi bine să o facă deoarece nu are cum să-și reprezinte electoratul din închisoare.

Sunt convins că Dragnea nu înțelege de ce a fost condamnat. Ce mare caz ăsta cu Direcția de Protecția Copilului? Doar cele două angajate au avut contracte de muncă în regulă, au fost punctuale și serioase la program, iar conducerea DGPC știa de dispoziția de detașare la sediul PSD. Lucrau în intereseul unei autorități legal alese la o filială de partid, unde, fără îndoială, răspundeau la emailuri, sesizări, petiții de la și pentru cetățeni. Direcția de Protecția Copilului își vedea de atribuțiile ei, că doar nu or depinde de două angajate aflate în delegație. Oare să fie doar atât? 

Presupun că organigramele unei instituții sunt făcute că fiecare departament și angajat să își aibă rolul lui precis determinat într un mers etapizat al cazurilor și documentelor. Știu că o astfel de instituție este copleșită de numărul de cazuri, iar de multe ori viteză de reacție poate salvă vieți și destine. Munca a două angajate a fost preluată de alții, la rândul lor suprasolicitați de muncă. Dacă crește cantitatea scade calitatea. Termenele trebuie respectate, ceea ce necesită trei vizite la domiciliu se rezolvă cu o vizită și două telefoane. Un abuz asupra unei mame minore va fi rezolvat într un dublu interval de timp. O eventuală Campanie de prevenire a consumului de droguri în rândul adolescenților lăsată pe după alegeri, funcționarele desemnate fiind ocupate cu drumuri la tipografie după fluturașii electorali. Cine să comenteze? Directorul DGPC e numit politic, iar concursurile de angajare a directorilor au loc în prezența ministrului sau a secretarului de stat. Gașca cu care tocmai s a mers de la vânătoare săptămâna trecută, iar șoferii deconcetratelor încă freacă petele de sânge de fazan din portbagaje.

Așa ca Liviu Dragnea să nu se mire peste o săptămâna dacă îl apucă o durere de spate la închisoare și poartă următorul dialog cu Ofițerul de pe etaj.

- Am înțeles că vă doare spatele, dar acum nu e disponibil nimeni.

- Nu aveți asistent medical?

- Avem trei în schema, dar doi sunt detașați la Cabinetul particular al Comandantului, iar al treilea ia gratuit tensiunea în cortul partidului din centru. Dar poate vine doamna Viorică în vizită și vă aduce o aspirină.  

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • antonia check icon
    Eliberati-l pe Dragnea! !
    Serios vorbesc. La dreaq cu abstractiunile astea ca '' principii'', ''stat de drept'', ''abuz de putere'' samd. Voi astia care scrieti din sfere inalte vedeti, da, padurea, dar nu vedeti copacii. Va zic io cum e : nu cred ca este institutie in tara asta in care sa nu intalnesti macar un caz de abuz de putere, de la angajari fictive pana la o retea de interese cu care daca te pui - esti mort. ee. .nu mort -mort ( deocamdata ) dar mort profesional, social, mort ca om care crede ca prostu' in niste principii, idealuri si alte rahaturi de-astea. Sistemul functioneaza pentru ca toata societatea e prinsa intr-o structura de relatii cu care se rezolva lucrurile in in afara legii, peste sau pe dupa ea. Cum se spune: '' o mana se spala cu alta'' sau' corb la corb nu-si scoate ochii'' Legile pedepsesc pe oamenii slabi, fara putere.
    Uimitor ca D a fost pedepsit pentru ceva pentru care am auzit analisti spunand '' da' ce e chiar atat de grav ce facut pe langa jafuri de milioane, miliarde, ..''etc
    Eu cred c-a fost o condamnare simbolica. Extrem de importanta, dar simbolica. Sistemul a ramas.
    Daca aceasta condamnare nu se propaga in fiecare institutie , ea ramane simbolica, fara nicio consecinta reala. Nici sistemul privat nu e usa de biserica. Dar cum ai putea sa ceri si sa astepti sa iasa din zona economiei subterane, munca la negru , evaziune , cand nu ai curatat sistemul de stat inainte ? Asa ca eliberati-l pe D. Macar sper ca asta sa declanseze un asemenea val de indignare care sa miste ceva la nivelul meu, cel al oamenilor obisnuiti, care da, saluta sanctionarea marii coruptii, dar ce intereseaza cu adevarat e sa-ti schimbe cu ceva viata de zi cu zi , pentru ca nu-i asa ? ' pana la D-zeu te mananca sfintii''
    • Like 0
  • Și să nu omitem crearea unui post special pentru soția șefului Consiliului Județean,Bombonica Dragnea,la DGSAPC Teleorman,astfel încât prea-stimata să nu fie în vreo subordine de plebeu...
    • Like 0
  • nicu check icon
    Bun. Ce să zic. Nimic
    • Like 0
  • Felicitări pentru articol!
    • Like 0
  • Nu inteleg de ce se mai face reclama gratuita acestui personaj. Ar trebui sa fortam alte lucruri, precum confiscarea averii facuta necinstit.
    • Like 0
  • Dorin check icon
    Insula Dracului din Guiana Franceză îi trebuie Hamsterul ,nu Rahova.
    • Like 1
  • antonia check icon
    ok. Ia d-aici niste compasiune . Mai ales ca pe D asta il ajuta si fatza. Adica e baiat prezentabil.Asta daca nu simti pe pielea ta ce inseamna coruptia in Ro. Daca esti prins intr-un sistem bolnav din care nu vezi nicio scapare ( lasa-ma cu ''intotdeaunaexistao optiune' - desigur ca exista, poti alege sa fii nesimtit si atunci lucrurile incep sa mearga mult mai bine ) ii arati deshtu'lu' D, nu ii dai nicio aspirina. In real life, daca nu esti din 'Gasca', din 'Sistem' trebuie sa te zbati sa supravietuiesti, sa lupti cu cei care nu te lasa sa traiesti - si stii de ce ? , pentru ca nu esti ca ei, Adica NU FURI
    • Like 3
  • Unde nu e lege e faradelege ! Unul plateste cu trei ani jumate pentru doua angajate, altul vinde flota Romaniei si e bine mersi primar de capitala , presedinte de tara si viitor europarlamentar. O fi bine, o fi rau?
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult