Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Am consumat o grămadă de energie până să ajung ca mama

Stinge lumina!

Foto: Profimedia Images

Țin minte că, pe când aveam vreo 16 ani, în primii ani de după Revoluție, mi se părea că una dintre cele mai nesuferite apucături ale maică-mii era să stingă lumina în urma mea. Cum ieșeam din cameră, cum apărea de niciunde și stingea becul. „A murit Ceaușescu și tu stai tot în întuneric”, îi aruncam peste umăr cu cruzimea și aroganța vârstei. Pentru copiii anilor '80, „Ceaușescu” însemnase teme făcute la lampa cu gaz, când „se lua curentul”. Nu era lumină, nu era căldură, nu era mâncare, ni se spunea că „trebuie să facem economie ca să se plătească datoriile externe”.

Așa încât să stingi lumina ca să faci economie la curent și după Revoluție, cum făcea maică-mea, mi se părea cam… comunist.

M-a provocat ENGIE să povestesc despre economisire. Am citit sfaturile lor practice despre reducerea consumului de energie (mulțumesc pentru ultimul pont, de la punctul 4, o să încerc să țin cont de el în bucătărie!) și mi-am adus aminte câtă energie am consumat eu până să ajung… ca mama.

Arc peste timp, în zilele noastre, zâmbesc de fiecare dată când mă găsesc în situația de stinge eu lumina în urma cuiva, amintindu-mi de certitudinile trufașe pe care le aveam în tinerețe. Nu știu când anume am început să fac ce făcea mama. Știu doar că odată, demult, când eram reporter la Parlament, am fost străfulgerat într-o seară, spre închiderea programului, de o mirare de om bătrân: „Doamne, Dumnezeule, câtă risipă!” Casa Poporului, goală de aleși, scânteia ca un pom de Crăciun. Zeci de kilometri de coridoare pustii erau scăldate în baia de lumină a candelabrelor din alamă și cristal și nimeni nu simțea nevoia să mai facă vreo economie.

  • Mai târziu, am citit aici că Palatul Parlamentului consumă anual peste 6 milioane de kW/h, cât 2000 de locuințe, peste 12600 de gigacalorii, aproape cât 1000 de locuințe, și aproximativ 140000 de metri cubi de apă pe an, cât 1150 de locuinţe; factura exorbitantă e plătită de noi toți.

Generația mea a încercat să se revanșeze cumva pentru toate lipsurile pe care le-au îndurat părinții și bunicii noștri. Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. Operatorii de cablu ne-au oferit sute de canale TV cu care nu aveam în realitate ce face, dar pe care le-am acceptat pentru că erau „multe”, spre deosebire de cele două ore de program TV de dinainte de 1989. Am lăsat apa să curgă, să vină caldă, gândindu-ne că e doar apă și e nelimitată. Am ars gazul uneori cu folos, dar de multe ori de pomană timp de 3 decenii.

Anul trecut pe vremea asta dezbăteam intens cu colegii mei dacă nu cumva este o discuție înaintea timpului ei problema economisirii resurselor de energie, apă, mâncare etc. Pregăteam o nouă platformă, habits by Republica, dedicată gesturilor sănătoase și ne preocupa problema cumpătării, într-o lume a promoțiilor continue. Încercam să anticipăm ce răspunsuri am putea primi de la public dacă vom vorbi, de pildă, de niște teme pe care le socoteam încă exotice pentru România, dar care nouă ni se păreau importante pentru lumea în care copiii noștri vor trăi, cum sunt risipa alimentară, risipa de energie sau risipa de apă. 

Istoria a mers pe repede-nainte și, după 12 luni, toate aceste teme sunt atât de fierbinți în Europa, încât UE le propune acum statelor membre, în urma războiului din Ucraina, să-și reducă consumul de gaze naturale cu 15 la sută.

  • Germania oprește apa caldă în clădirile publice.
  • Franța impune închiderea ușilor în spațiile unde funcționează aparate de aer condiționat.
  • Italia impune temperaturi minime (19 grade iarna) și maxime (27 de grade vara) în clădirile publice.
  • Guvernul olandez recomandă populației ca dușurile să nu dureze mai mult de 5 minute.
  • Grecia le cere angajaților să-și închidă laptopurile și calculatoarele la sfârșitul programului și derulează un program național de etanșare a ferestrelor.
  • În fine, Spania le recomandă oamenilor să facă exact ce făcea mama. „Trebuie să ne intre în reflex să stingem lumina când părăsim o cameră unde nu mai avem treabă”, spune Teresa Ribera, ministrul Mediului.

V-am spus această poveste pentru că știu că este o cale lungă de la recomandarea oficială la asumarea individuală. Și că nicio decizie „de sus” nu va avea aderență „jos” dacă oamenii nu vor conștientiza la nivel individual că cea mai ieftină energie este cea pe care nu o consumi. E greu să accepți că, după ce ai prins un cheag de bunăstare, trebuie să te restrângi din nou. Povestea n-are o morală decât pentru sussemnatul, care în ultimul an a făcut 4 schimbări mici, care, fără a deveni împovărătoare, i-au limitat risipa, nu confortul:

1. Am evitat să cumpăr produse ambalate când am avut la dispoziție produse vrac. Am încercat să cumpăr cât știu că am nevoie, evitând ofertele 3+1 gratis.

2. Am evitat pe cât posibil să folosesc aerul condiționat sau măcar am încercat să nu-l dau pe „foarte rece” (am citit aici că aparatul ar trebui să fie setat vara pe 25 de grade și că, cu fiecare grad în plus, poți reduce consumul cu 6 la sută).

3. Am început să închid apa când mă spăl pe dinți sau pe mâini, folosind-o doar pentru clătire, după ce am citit aici că orașul București consumă anual cam 10 lacuri Sf. Ana doar pentru spălatul pe mâini. 

4. Și da, am continuat buna tradiție de a stinge lumina când ies din cameră.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dacă stăm strîmb și gîndim profund și drept, atunci trăiam rău, că rambursam o datorie făcută pentru a construii o industrie. Acumdacă stăm strîmb și gîndin profund și drept, trăim mai rău (mîncăm coclituri împulicate) în timp ce ne înglodăm în datorii. „Să Trăiți Bine”!?
    • Like 1
  • Un articol foarte interesant, mulțumesc pentru că l-ai împartasit cu noi.

    Ceea ce ma alarmeaza este ca reducerea consumului de orice fel este vazut de romani ca o privare de libertate si o pedeapsa. Nu am auzit pe nimeni in Romania sau rar am auzit sa inteleaga si sa vorbeasca despre reducerea consumului individual si colectiv ca o datorie morala fata de planeta si de generatiile care ne succed. Am asteptam sa regasesc ideea asta fundamentala in articol. Consumul nostru din ultimii 200 de ani a fost cu adevarat wreckless, am consumat resurse care nu numai ca sunt limitate, dar care au contribuit enorm la producerea gazelor cu efect de sera, care da! ne sufoca la propriu.
    Deci da, reducerea consumului e un lucru bun si e extrem de trist ca a trebuit sa inceapa un razboi ca sa ne putem sa il si aplicam. Insa asa cum am zis, ideologia din spate e din start gresita. Trebuie sa ne reducem consumul din principiu si din intelegerea faptului ca risipa nu are ce cauta in natura. Bunicii nostri traiau dupa un instinct primar, acela de a conserva ce natura ne-a dat. Noi doar consumam.

    Si inca o idee: suntem efectiv traimatizati de perioada comunismului, insa ar fi gresit sa negam orice idee care ne aminteste de comunism. Daca pe vremea aia temele se faceau la lampa, nu inseamna ca daca azi imi fac tema la lampa sustin comunismul.

    Si ultima chestie, ma uit la comentarii si sunt socata ca in loc sa discute despre ideile de baza, aleg sa critice cititorul pt erori minore. Imi pare rau ca oamenii sunt din ce in ce mai needucati... Ar trebui sa se mai ajute si singuri.
    • Like 1
  • Bună seara. Una din cititoare a semnalat o problemă legată de unitatea de măsură a energiei.

    În sistemul internațional de unități de măsură, mărimea fizică de energie se măsoară în J (jouli). Energia produsă sau consumată raportată la un interval temporal se numește putere și e măsurată în J/s (jouli pe secundă) sau W (wați) indiferent de tipul ei (electric, mecanic, chimic sau electric, etc)

    Așadar 1 J este 1W*1s, adică 1Ws. Dacă ai un bec economic de 20W, el consumă într-o secundă 20Ws. Într-o oră va fi 20W*3600 s= 20W*1h, adică 20Wh. Dar pentru că multă vreme cei mai mulți consumatori erau de puteri de peste 100W, s-a ajuns ca unitatea de măsură facturată să nu fie Ws, nici Wh, ci kWh. Becul de care am zis, dacă e lăsat 30 zile aprins, fără întrerupere ar consuma 30*24*20 Wh =14400 Wh adică 14.4 kWh. Nu 14.4 kW/h...
    • Like 1
  • Da,ar trebui nu sa economisim ci,sa nu risipim,pt. ca risipa este un semn de,culmea,ar spune unii,lipsa de civilizatie si bun simt!!! dezastrele de tot felul care aproape se suprapun,nu doar succed intr-un ritm infricosator,ar fi trebuit sa fie suficiente sa intelegem ca green deal nu este un moft ci,o necesitate!culmea este ca in inconstienta noastra a trebuit sa suportam efectele terorismului ener-getic ca sa fim nevoiti sa economisim!razboiul lui Putin se va sfarsi,intr-un fel sau altul,mai curand sau mai tarziu,dar,cel putin,pana nu vom rezolva problema energiei curate si ieftine,va trebui sa ne obinuim sa nu risipim. Si,pentru toti idiotii/ticalosii care cred ca o pace cu Putin,adica o cedare oricat de mica,ar rezolva problema energiei scumpe,ii avertizez sa nu viseze ca Putin ar renunta la arma santajului energetic ci il va practica oriunde si oricat va dori!!! Mai mult,indraznesc sa cred teama ca nu va mai putea controla occidentul o data cu renuntarea la hidrocarburi a fost MOTIVUL care l-a facut sa inceape un razboi cu atat mai stupid cu cat nu era nici macar pregatit sa-l castige.... Ce ziceti de asta????




    ,
    • Like 4
  • Speriati de economisire la curent sunt numai tinerii astia fragezi de azi. Ca una care am crescut in comunism unde mama avea curent dupa 20:20, si ala cu un pret facturat primii 60kw /luna si apoi la alt pret mult mai mare, ma simt ca in poza aia ce circula acum cu "noi vechii sararci" fara frica.
    Ideea e ca avem de unde alege si decide pana unde ne intindem plapuma cu consumul. E ok sa renuntzam la tv, microunde etc dar nici rupta nu renunt la masina de rufe.
    Vai de cei ce nu au curent in casa, aia ce or sa mai zica??
    • Like 3
  • citesc cu stupiare aceasta fraza de zeci de ori: "Palatul Parlamentului consumă anual peste 6 milioane de kW/h, cât 2000 de locuințe, peste 12600 de gigacalorii, aproape cât 1000 de locuințe, și aproximativ 140000 de metri cubi de apă pe an, cât 1150 de locuinţe; factura exorbitantă e plătită de noi toți.".
    Iar in acest timp alesii compenseaza cum ii taie capul din banii nostri ai tuturor romanilor consumul de maxim 255kw de parca este o calitate extraordinara ca ajungi sa traiesti ca animalele in intuneric si frig!
    Cat mai rabda poporul european, cetatenii unui UE nevolnic si antinatiuni? Cand vom trece la aruncarea hotilor care ne fura pe fata in intuneric si frig???
    • Like 4
  • Eduard check icon
    Aricolul este poate bine intenționat dar este tendențios și incoerent.
    Incoerent deoarece kW (kiloWatt) este unitate pentru putere, adică un debit de energie de 1000 J (Joule) în fiecare secundă. Unitatea de măsură pentru energie este kW.h (kiloWatt înmulțit cu oră), adică debitul de energie (=puterea) înmulțit cu timpul cât este debitată/consumată, iar kW/h este o unitate inutilizabilă. Poate nu știe fizică, dar putea să citească factura de la electricitate. Însă este inadmisibil să nu înțeleagă inegalitățile: "Impune temperaturi minime (19 grade iarna)", deci pot avea și 27 grade iarna, "și maxime (27 grade vara)", deci pot avea și 19 grade vara!
    Dacă încurci înmulțirea cu împărțirea și maximul cu minimul, mai poți avea pretenția să dai lecții, să fii înțeles?!
    Tendențios pentru că declară "în numele întregului popor" că "ne-am ...", deci la persoana întâi PLURAL! Dacă el (și anturajul) s-au comportat aberant, de ce insinuează că am făcut-o toți? Asta e calomnie! Eu cumpăr produsele alimentare de la ofertă, sau în cantități mai mari, pentru că prețul unitar e mai mic, dar nu mi se întâmplă să le arunc, exceptând fragmente din legume sau fructe, care erau într-o stare extrem de perisabilă, de aceea au fost la ofertă. Din cauză ă țeava de retur apă caldă prevăzută în proiect a fost desființată de către furnizor, pentru a primi apă caldă nu am de ales, trebuie să aștept să vină apă "proaspătă" și EU plătesc apa rece la preț de apă caldă. Nu am "ars gazul de pomană" nici la propriu, nici la figurat. De ce să evit 3+1 gratis dacă sunt produse pe care le consumi regulat, nu doar o dată în viață? Practic nu folosesc aerul condiționat, poate sunt eu mai tolerant la variații de temperatură. Nu înțeleg "să închid apa când mă spăl ... pe mâini, folosind-o doar pentru clătire" - deci pun săpun (doar lichid aș putea) pe mâinile uscate și apoi clătesc? Să curgă apa cât timp freci dinții este într-adevăr aberant, nu am făcut-o niciodată. Să stingi lumina când părăsești camera, să deconectezi de la priză prin întrerupător dedicat aparatele neutilizate este un lucru extrem de logic: fiecare aparat (TV, monitor, etc. în stand-by, sau acel încărcător care e cald chiar și fără a fi conectat la un aparat) consumă declarat de ordinul a 3W, ceea ce înseamnă peste 2 kWh pentru o lună în continuu, adică 20 kWh pentru 10 aparate, etc. . Doar frigiderul este justificat a rămâne conectat când pleci în concediu. Și apa este bine de economisit în interesul bugetului propriu: nu să nu te speli sau să nu păstrezi curățenia, ci să nu o consumi inutil: de când recuperez apa de la duș și mașina de spălat (apa "gri") pentru a o turna în WC (apa "neagră") am redus consumul de apă rece cu 55%, fără a renunța la a mă spăla.
    • Like 4
    • @ Eduard
      Sunt in regula parte din explicații, însă varianta cu tendențios sau incoerent poți să o scoți lejer. Autorul este o persoana de bun simt, așa că nu văd de ce ai luat-o pe arătură in cele 2 direcții (este lesne de înțeles la ce a făcut referire și fără să știm neapărat că e incorect să folosești doar kw...și nu kwh)
      • Like 1
  • Să înțeleg că ar trebui să ne bucurăm de consecințele războiului din Ucraina, respectiv de sancțiunile aberante, autodistructive și antieuropene împotriva Rusiei și, drept urmare, scumpirile facturilor la gaze și energie, care au atras după sine tot felul de "sfaturi practice" precum cele de la ENGIE! Care nu sunt deloc singulare, se pare că au devenit o modă și la alte companii energetice din diverse state UE să trimită asemenea "sfaturi practice", ba chiar și traduse, pentru comunitățile mari de migranți, am avut și eu la tradus din astea din Germania, clar că pt. comunitățile de români aflați la munci acolo și cazați în diverse facilități colective oferite de angajatori!

    De fapt, ce urmăresc companiile energetice este în mod clar nu reducerea "risipei", că știu și ele că nu prea e posibil, sau dacă e, e în mică măsură și, tocmai de aceea, oricum diferențele la facturi sunt minore; bașca faptul că o reducere a consumului, ăăă... pardon, a "risipei", nu le avantajează, interesul lor fiind să își crească profiturile, nu să le scadă!

    Ce vor companiile energetice este de fapt să ajunce "vina" pentru facturile mari în spinarea consumatorului, care, n-așa, face "risipă", nicidecum nu e vina companiilor energetice PRIVATE, care nu, nu ele au scumpit aberant facturile!

    Altfel, atenție, autorul articolului precis ar fi continuat să consume "o grămadă de energie", respectiv să facă "risipă"! Și să facă mișto de maică-sa că e "comunistă".

    Noroc cu ENGIE că l-a luminat să nu mai cumpere produse 3+1 gratis, să nu își mai burdușească frigiderul și așa prea mare, creat special pentru consumerism, că doar e mai ieftin să pierzi și timp, și energie, carburant etc. să mergi mai des la cumpărături, n-așa?

    Iar chestia aia gratis din "3+1 gratis" oricum nu-ți trebuie, n-așa? De ce să faci o faptă bună să o dai de pomană cuiva care chiar are nevoie de ea, că tot e gratis și nu te costă nimic? Că doar se știe că orice faptă bună se pedepsește!

    Și să să vezi? A renunțat să mai folosească pe cât posibil aerul condiționat, dar doamne fere să-l demonteze, deși e clar că dacă nu îl folosește, nici nu îi trebuie! Aerul condiționat e ceva de fițe, nu e normalitatea, mai ales în România, unde majoritatea locuințelor nici nu au așa ceva!

    În rest, încă e bine! La noi în România încă nu e așa groasă ca în Germania, fiindcă ENGIE, spre deosebire de companii energetice germane, deocamdată trimit consumatorilor doar sfaturi practice despre reducerea consumului, ăăă...pardon, am vrut sa zic "risipei". La noi ENGIE încă nu îi învață pe oameni ce să facă să nu ajungă să le fie "închis contorul" ca în Germania, cum e cu plata în rate, dacă nu mai poți altfel, sau ce să faci dacă nici în rate și nicicum altfel nu îți mai permiți să plătești factura, deși ești om cinstit și _ai vrea_ să o plătești...
    • Like 1
  • Energia este măsurată în kWh, nu în kW/h, domnule Negruţiu, indiferent în ce o măsoară "Ancheta Digi 24", unde aţi citit bazaconia pe care, cu seninătate, o reproduceţi în articol. Aţi trecut prin şcoala generală, prin liceu si printr-o facultate, folosiţi noţiunile elementare pe care le-aţi învăţat.
    • Like 3
  • Dincolo de toate comentariile, de toate ideologiile, una mai idiotizantă ca alta, se poate spune că modul de trai al acestei civilizații nu e compatibil cu existența ei pe planetă. În decurs de nici o sută de ani, am eliberat în atmosferă energii fosile depozitate în milioane de ani. Ce vom face dacă pădurile din emisfera nordică vor arde în decurs de zece sau douăzeci de ani? Ce vom face cînd metanul din permafrost va ajunge în atmosferă? Vom protesta si vom schimba guverne de idioți cu guverne de cretini sau tîmpiți. Ar mai fi multe de spus!
    • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult