Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șase ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Am consumat o grămadă de energie până să ajung ca mama

Stinge lumina!

Foto: Profimedia Images

Țin minte că, pe când aveam vreo 16 ani, în primii ani de după Revoluție, mi se părea că una dintre cele mai nesuferite apucături ale maică-mii era să stingă lumina în urma mea. Cum ieșeam din cameră, cum apărea de niciunde și stingea becul. „A murit Ceaușescu și tu stai tot în întuneric”, îi aruncam peste umăr cu cruzimea și aroganța vârstei. Pentru copiii anilor '80, „Ceaușescu” însemnase teme făcute la lampa cu gaz, când „se lua curentul”. Nu era lumină, nu era căldură, nu era mâncare, ni se spunea că „trebuie să facem economie ca să se plătească datoriile externe”.

Așa încât să stingi lumina ca să faci economie la curent și după Revoluție, cum făcea maică-mea, mi se părea cam… comunist.

M-a provocat ENGIE să povestesc despre economisire. Am citit sfaturile lor practice despre reducerea consumului de energie (mulțumesc pentru ultimul pont, de la punctul 4, o să încerc să țin cont de el în bucătărie!) și mi-am adus aminte câtă energie am consumat eu până să ajung… ca mama.

Arc peste timp, în zilele noastre, zâmbesc de fiecare dată când mă găsesc în situația de stinge eu lumina în urma cuiva, amintindu-mi de certitudinile trufașe pe care le aveam în tinerețe. Nu știu când anume am început să fac ce făcea mama. Știu doar că odată, demult, când eram reporter la Parlament, am fost străfulgerat într-o seară, spre închiderea programului, de o mirare de om bătrân: „Doamne, Dumnezeule, câtă risipă!” Casa Poporului, goală de aleși, scânteia ca un pom de Crăciun. Zeci de kilometri de coridoare pustii erau scăldate în baia de lumină a candelabrelor din alamă și cristal și nimeni nu simțea nevoia să mai facă vreo economie.

 • Mai târziu, am citit aici că Palatul Parlamentului consumă anual peste 6 milioane de kW/h, cât 2000 de locuințe, peste 12600 de gigacalorii, aproape cât 1000 de locuințe, și aproximativ 140000 de metri cubi de apă pe an, cât 1150 de locuinţe; factura exorbitantă e plătită de noi toți.

Generația mea a încercat să se revanșeze cumva pentru toate lipsurile pe care le-au îndurat părinții și bunicii noștri. Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. Operatorii de cablu ne-au oferit sute de canale TV cu care nu aveam în realitate ce face, dar pe care le-am acceptat pentru că erau „multe”, spre deosebire de cele două ore de program TV de dinainte de 1989. Am lăsat apa să curgă, să vină caldă, gândindu-ne că e doar apă și e nelimitată. Am ars gazul uneori cu folos, dar de multe ori de pomană timp de 3 decenii.

Anul trecut pe vremea asta dezbăteam intens cu colegii mei dacă nu cumva este o discuție înaintea timpului ei problema economisirii resurselor de energie, apă, mâncare etc. Pregăteam o nouă platformă, habits by Republica, dedicată gesturilor sănătoase și ne preocupa problema cumpătării, într-o lume a promoțiilor continue. Încercam să anticipăm ce răspunsuri am putea primi de la public dacă vom vorbi, de pildă, de niște teme pe care le socoteam încă exotice pentru România, dar care nouă ni se păreau importante pentru lumea în care copiii noștri vor trăi, cum sunt risipa alimentară, risipa de energie sau risipa de apă. 

Istoria a mers pe repede-nainte și, după 12 luni, toate aceste teme sunt atât de fierbinți în Europa, încât UE le propune acum statelor membre, în urma războiului din Ucraina, să-și reducă consumul de gaze naturale cu 15 la sută.

 • Germania oprește apa caldă în clădirile publice.
 • Franța impune închiderea ușilor în spațiile unde funcționează aparate de aer condiționat.
 • Italia impune temperaturi minime (19 grade iarna) și maxime (27 de grade vara) în clădirile publice.
 • Guvernul olandez recomandă populației ca dușurile să nu dureze mai mult de 5 minute.
 • Grecia le cere angajaților să-și închidă laptopurile și calculatoarele la sfârșitul programului și derulează un program național de etanșare a ferestrelor.
 • În fine, Spania le recomandă oamenilor să facă exact ce făcea mama. „Trebuie să ne intre în reflex să stingem lumina când părăsim o cameră unde nu mai avem treabă”, spune Teresa Ribera, ministrul Mediului.

V-am spus această poveste pentru că știu că este o cale lungă de la recomandarea oficială la asumarea individuală. Și că nicio decizie „de sus” nu va avea aderență „jos” dacă oamenii nu vor conștientiza la nivel individual că cea mai ieftină energie este cea pe care nu o consumi. E greu să accepți că, după ce ai prins un cheag de bunăstare, trebuie să te restrângi din nou. Povestea n-are o morală decât pentru sussemnatul, care în ultimul an a făcut 4 schimbări mici, care, fără a deveni împovărătoare, i-au limitat risipa, nu confortul:

1. Am evitat să cumpăr produse ambalate când am avut la dispoziție produse vrac. Am încercat să cumpăr cât știu că am nevoie, evitând ofertele 3+1 gratis.

2. Am evitat pe cât posibil să folosesc aerul condiționat sau măcar am încercat să nu-l dau pe „foarte rece” (am citit aici că aparatul ar trebui să fie setat vara pe 25 de grade și că, cu fiecare grad în plus, poți reduce consumul cu 6 la sută).

3. Am început să închid apa când mă spăl pe dinți sau pe mâini, folosind-o doar pentru clătire, după ce am citit aici că orașul București consumă anual cam 10 lacuri Sf. Ana doar pentru spălatul pe mâini. 

4. Și da, am continuat buna tradiție de a stinge lumina când ies din cameră.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Eduard check icon
  Aricolul este poate bine intenționat dar este tendențios și incoerent.
  Incoerent deoarece kW (kiloWatt) este unitate pentru putere, adică un debit de energie de 1000 J (Joule) în fiecare secundă. Unitatea de măsură pentru energie este kW.h (kiloWatt înmulțit cu oră), adică debitul de energie (=puterea) înmulțit cu timpul cât este debitată/consumată, iar kW/h este o unitate inutilizabilă. Poate nu știe fizică, dar putea să citească factura de la electricitate. Însă este inadmisibil să nu înțeleagă inegalitățile: "Impune temperaturi minime (19 grade iarna)", deci pot avea și 27 grade iarna, "și maxime (27 grade vara)", deci pot avea și 19 grade vara!
  Dacă încurci înmulțirea cu împărțirea și maximul cu minimul, mai poți avea pretenția să dai lecții, să fii înțeles?!
  Tendențios pentru că declară "în numele întregului popor" că "ne-am ...", deci la persoana întâi PLURAL! Dacă el (și anturajul) s-au comportat aberant, de ce insinuează că am făcut-o toți? Asta e calomnie! Eu cumpăr produsele alimentare de la ofertă, sau în cantități mai mari, pentru că prețul unitar e mai mic, dar nu mi se întâmplă să le arunc, exceptând fragmente din legume sau fructe, care erau într-o stare extrem de perisabilă, de aceea au fost la ofertă. Din cauză ă țeava de retur apă caldă prevăzută în proiect a fost desființată de către furnizor, pentru a primi apă caldă nu am de ales, trebuie să aștept să vină apă "proaspătă" și EU plătesc apa rece la preț de apă caldă. Nu am "ars gazul de pomană" nici la propriu, nici la figurat. De ce să evit 3+1 gratis dacă sunt produse pe care le consumi regulat, nu doar o dată în viață? Practic nu folosesc aerul condiționat, poate sunt eu mai tolerant la variații de temperatură. Nu înțeleg "să închid apa când mă spăl ... pe mâini, folosind-o doar pentru clătire" - deci pun săpun (doar lichid aș putea) pe mâinile uscate și apoi clătesc? Să curgă apa cât timp freci dinții este într-adevăr aberant, nu am făcut-o niciodată. Să stingi lumina când părăsești camera, să deconectezi de la priză prin întrerupător dedicat aparatele neutilizate este un lucru extrem de logic: fiecare aparat (TV, monitor, etc. în stand-by, sau acel încărcător care e cald chiar și fără a fi conectat la un aparat) consumă declarat de ordinul a 3W, ceea ce înseamnă peste 2 kWh pentru o lună în continuu, adică 20 kWh pentru 10 aparate, etc. . Doar frigiderul este justificat a rămâne conectat când pleci în concediu. Și apa este bine de economisit în interesul bugetului propriu: nu să nu te speli sau să nu păstrezi curățenia, ci să nu o consumi inutil: de când recuperez apa de la duș și mașina de spălat (apa "gri") pentru a o turna în WC (apa "neagră") am redus consumul de apă rece cu 55%, fără a renunța la a mă spăla.
  • Like 1
 • Să înțeleg că ar trebui să ne bucurăm de consecințele războiului din Ucraina, respectiv de sancțiunile aberante, autodistructive și antieuropene împotriva Rusiei și, drept urmare, scumpirile facturilor la gaze și energie, care au atras după sine tot felul de "sfaturi practice" precum cele de la ENGIE! Care nu sunt deloc singulare, se pare că au devenit o modă și la alte companii energetice din diverse state UE să trimită asemenea "sfaturi practice", ba chiar și traduse, pentru comunitățile mari de migranți, am avut și eu la tradus din astea din Germania, clar că pt. comunitățile de români aflați la munci acolo și cazați în diverse facilități colective oferite de angajatori!

  De fapt, ce urmăresc companiile energetice este în mod clar nu reducerea "risipei", că știu și ele că nu prea e posibil, sau dacă e, e în mică măsură și, tocmai de aceea, oricum diferențele la facturi sunt minore; bașca faptul că o reducere a consumului, ăăă... pardon, a "risipei", nu le avantajează, interesul lor fiind să își crească profiturile, nu să le scadă!

  Ce vor companiile energetice este de fapt să ajunce "vina" pentru facturile mari în spinarea consumatorului, care, n-așa, face "risipă", nicidecum nu e vina companiilor energetice PRIVATE, care nu, nu ele au scumpit aberant facturile!

  Altfel, atenție, autorul articolului precis ar fi continuat să consume "o grămadă de energie", respectiv să facă "risipă"! Și să facă mișto de maică-sa că e "comunistă".

  Noroc cu ENGIE că l-a luminat să nu mai cumpere produse 3+1 gratis, să nu își mai burdușească frigiderul și așa prea mare, creat special pentru consumerism, că doar e mai ieftin să pierzi și timp, și energie, carburant etc. să mergi mai des la cumpărături, n-așa?

  Iar chestia aia gratis din "3+1 gratis" oricum nu-ți trebuie, n-așa? De ce să faci o faptă bună să o dai de pomană cuiva care chiar are nevoie de ea, că tot e gratis și nu te costă nimic? Că doar se știe că orice faptă bună se pedepsește!

  Și să să vezi? A renunțat să mai folosească pe cât posibil aerul condiționat, dar doamne fere să-l demonteze, deși e clar că dacă nu îl folosește, nici nu îi trebuie! Aerul condiționat e ceva de fițe, nu e normalitatea, mai ales în România, unde majoritatea locuințelor nici nu au așa ceva!

  În rest, încă e bine! La noi în România încă nu e așa groasă ca în Germania, fiindcă ENGIE, spre deosebire de companii energetice germane, deocamdată trimit consumatorilor doar sfaturi practice despre reducerea consumului, ăăă...pardon, am vrut sa zic "risipei". La noi ENGIE încă nu îi învață pe oameni ce să facă să nu ajungă să le fie "închis contorul" ca în Germania, cum e cu plata în rate, dacă nu mai poți altfel, sau ce să faci dacă nici în rate și nicicum altfel nu îți mai permiți să plătești factura, deși ești om cinstit și _ai vrea_ să o plătești...
  • Like 1
 • Energia este măsurată în kWh, nu în kW/h, domnule Negruţiu, indiferent în ce o măsoară "Ancheta Digi 24", unde aţi citit bazaconia pe care, cu seninătate, o reproduceţi în articol. Aţi trecut prin şcoala generală, prin liceu si printr-o facultate, folosiţi noţiunile elementare pe care le-aţi învăţat.
  • Like 2
 • Dincolo de toate comentariile, de toate ideologiile, una mai idiotizantă ca alta, se poate spune că modul de trai al acestei civilizații nu e compatibil cu existența ei pe planetă. În decurs de nici o sută de ani, am eliberat în atmosferă energii fosile depozitate în milioane de ani. Ce vom face dacă pădurile din emisfera nordică vor arde în decurs de zece sau douăzeci de ani? Ce vom face cînd metanul din permafrost va ajunge în atmosferă? Vom protesta si vom schimba guverne de idioți cu guverne de cretini sau tîmpiți. Ar mai fi multe de spus!
  • Like 2
 • Apreciez ca autorul articolului si-a amintit bine cum a fost inainte de ,,bulibaseala" din 1989, numita pompos REVOLUTIE. Bine ar fi daca televiziunile ar explica oamenilor necesitatea economisirii si cum sa economisim. Si o mica gluma.In urma cu f. multi ani,eram elev la scoala elementara (asa se numeau atunci clasele V-VII) , erau pe pereti 4 poze, puse in ordinea: MARX, ENGELS, LENIN STALIN. Sub primele doua scria ,,ei au gandit" sub celelalte doua scria ,,ei au construit". SI acum gluma. Acum poate fi poza comunistilor (stiti voi care) sub care sa scrie: ,,ei au construit", urmata de o alta poza a neocomunistilor (si pe astia ii stiti) sub care sa scrie ,,ei au vandut". Asa vom intelege de ce platim facturi uriase si mai important ca vom intelege nevoia ECONOMISIRII energiei si nu numai a ei.
  • Like 1
 • Polonia a estimat la peste 1.300 de miliarde de euro pagubele care i-au fost provocate de Germania în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a anunţat joi Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului polonez de guvernământ, Lege şi Justiţie (PiS). El a precizat că Varşovia va cere oficial Berlinului reparaţii de război. Si tu te plangi de preabinele oferit de Iohanis !!!

  • Like 0
 • Domnule Negrutiu, era mai bine daca nu scriati acest articol. Nu e un motiv de fala faptul ca dvs nu v-ati insusit prin imitatie exemplul mamei, de a fi responsabil si atent cu resursele. V-a placut sa traiti intr-o lume consumerista, (utopica) lume proprie a celor spalati pe creier. Ati fost tentat sa scrieti totusi pt a ne arata noua ca sunteti intelept si inteligent si ca va adaptati imediat la noile situatii. Inteligent erati in situatia in care aveati un comportament prudent inainte ca istoria sa ne ia pe nepregatite. Nu aveti de ce sa continuati sa scrieti, nu sunteti un exemplu de urmat, nu sunteti o minte capabila sa discearna vremurile.
  • Like 2
 • Cred ca ati incurcat impunerea temperaturilor in Italia: logic este 19C iarna si 27C vara, nu invers, pentru ca ar insemna o risipa enorma de energie.
  • Like 2
 • Vladov Vladov check icon
  Suuuupeeerrrr Tareeeee !!!!

  Articolul incepe cu risipa colosala, masurabila in Gigawatti provocata de indolenta "alesilor" si continua cu recomandari sa inchidem lumina cand scoatem capul pe usa la noi acasa.

  PUR ROMANESC !

  Guvernantii si baietii destepti distrug cu miile de tone resursele si noua ni se recomanda sa nu mai risipam picatura,

  Si ni se fac si calcule daca tot nu vrem sa pricepem ce ticalosi suntem in fata furnizorilor si guvernantilor, care inteleg situatia.

  ASTEPT UN REDACTOR CARE SA NE PREZINTE UN CALCUL -CAT S-AR ECONOMISI DACA NOI REDUCEM PICATURA, COMPARATIV CU CAT S-AR ECONOMISI DACA GUVERNANTII SI GASTILE LOR NU AR MAI FURA SI NU AR MAI RISIPI PENTRU LUXUL LOR CU MIILE DE CISTERNE/TONE/GWH, etc etc

  CU CIFRE SI LTERE !!!
  • Like 4
  • @ Vladov
   Hai ca m-am linistit! Credeam ca trebuie sa fac eu ceva.
   Dar inteleg ca eu nu trebuie sa fac nimic, guvernantii trebuie sa faca sau sa schimbe ceva.
   Daca am putea scapa de ei ce bine ne-ar fi! Numai probleme ne fac.
   • Like 1
  • @ Nicolae Dolana
   Vladov Vladov check icon
   Trebuie sa fac si eu si sa cer si totodata sa cer guvernantilor sa faca in acelasi timp ceva. Daca fac doar eu ceva, e vax, adica pierdere de vreme. Ce economisesc eu, risipesc ei !!!

   Nu am vazut in articol ceva prin care autorul sa ne invete cum sa indemnam guvernantii sa nu mai risipeasca miile de GWh si de m.c. chetuiti de stat inutil, ci doar o miorlaiala ieftina si populista si fara nici un efect concret

   IN MOD ABSOLUT IDENTIC eram indemnati si de Tovarasul prin toate mijloacele media, sedintele, congresele, etc... Cei care au prins vremurile stiu cum erau indemnati pe toate caile sa stinga lumina celorlalti din casa (atunci cand era) si sa se spele in lighenus,....

   . Efectele se stiu: - 000 -

   Poate nu am fost bine inteles (sau bine citit), asa ca mai: repet o data:

   LA AUTOR MA REFEREAM IN POSTAREA MEA, NU LA GUVERNANTI !...
   ......Atunci cand ma refeream la inutilitatea si populismul ieftin al articolului, in scopul de a obtine ceva likeuri pe baza unui subiect prea sensibil, dar la mare moda.

   P.S. Si totusi, daca vad o statistica cu cfre concrete, cu cat putem economisi procentual noi, parlitii incapatanati care nu vrem sa ii dam lui Engie bani multi-multi de tot si nejustificati, fara sa stingem becul versus cat am putea economisi (tot cu cifre concrete) din risipa imensa a guvernantilor,, promit ca o sa sting becul in baie cand scot capul pe usa sa ii strig sotiei sa imi aduca un prosop, risipitorul de mine !!!

   DE CE OARE NU AM VAZUT, NU VAD SI NICI NU VOI VEDEA IN NICI UN ARTICOL O ASTFEL DE STATISTICA COMPARATIVA ????

   Prietengie stiu de ce !!!!....
   • Like 4
 • Copacii se hranesc cu CO 2 , treaba cu ecologia este doar un PRETEXT pentru a se obține ”Marea Resetare”, mult dorită de mahării total dilii ai economiei mondiale.!Care urgență climatică?
  https://www.axios.com/2022/08/22/china-heat-wave-drought-unprecedented .!1100 oameni de stiinta demonstreaza ca totul e o minciuna si ca omenirea a mai trecut de mii de ori prin ani ca acesta , nu e nici un pericol , cititi si desteptati-va , sa nu va traga in piept toti smecherasii ,pana si Bill Gates a ras de ecologi intro emisiune televizata ca sa nu mai zic de Roger Waters care da de pamant cu Ucrainienii si milogeala lor , de dezinformarea "GRASA" cu ajutorul caruia se fac milionarii in bilionari !A inceput omenirea sa se trezeasca , sa vedem daca la iarna popoarele vor suporta minciunile cu care incearca sa ne hraneasca o mana de oameni si nu vor da de pamant cu ei , adica dam la ucraineni si noi facem frigul si foamea si-i dam Bufonului dansator si pe gura si pe nas ca si cum n-ar fi deja oligarh !
  • Like 3
  • @ Costel Iordanescu
   Asa,ca o curiozitate: poti,te rog,sa definesti "Marea Resetare"?
   • Like 1
  • @ Costel Iordanescu
   S-a strigat bingo!
   • Like 0
  • @ Costel Iordanescu
   Știi tu ceva acolo dar le cam incurci
   • Like 0


Îți recomandăm

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult