Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

O lumânare pentru nearșinei

Popularul cabotin Al. Arșinel s-a dus la biserică să aprindă o lumânare pentru M. Lucan, traficantul de vieți pe euro care își spune doctor. Poate că doctor ca aceia din lagărele naziste, care îi triau pe cei ce își așteptau moartea.

Al. Arșinel nu s-a dus să aprindă o lumânare pentru nearșineii săriți la transplantul renal ca să-și facă M. Lucan transplantul penal, îngrășând caracatița monstru crescută în clinica lui particulară.

Să fie sănătos, dl Arșinel. Am însă o propunere pentru după ce domnia sa va da ortul popii: să i se scoată rinichiul pe care i l-a băgat Lucan și să fie redat nearșineilor ce stau la rând pentru el.

Republicanii ce spun?

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ioan check icon
  Chiar e o noutate, impostura lui? Ma mir ca il mai considera cineva artist! ... se impune un pic de demnitate, nu?
  • Like 0
 • Rinichiul nu e al lui si l-a obținut si ilegal, deci i se pai te lua si acum. :) oricum nu avem drepturi de proprietate bine definite pentru propriul corp. Vezi legislatiile impotriva fumatului, importului de legume etc., unde daca efectele asupra sanatatii publice sunt negative, orice se poate legifera.
  • Like 0
 • Lucrurile sunt foarte simple: regulile trebuie să fie aceleași pentru toți, la fel cum consecințele nerespectării lor, trebuie să fie aceleași. În rest, ne lovim de prejudecăți.
  • Like 0
 • Poate lucrurile ar trebui putin lamurite. Cei care fac dializa stiu despre ce vorbesc: nu se pune problema intre a alege sa alegi intre MOARTE si A FURA RINICHIUL CARE SE CUVENEA ALTUIA.
  Asa a dat de inteles domnul Arsinel
  Cei care sunt pe lista de transplant si asteapta un rinichi fac dializa, nu mor pentru ca nu le functioneaza rinichii. Sunt in acest moment peste 10.000 de persoane in Romania in aceasta situatie. De fapt domnul Arsinel a ales in locul unei vieti altfel mult mai restrictive, sa fure rinichiul care probabil ar fi fost repartizat e drept altcuiva din lista celor ce asteapta rinichi si intre timp fac dializa.
  • Like 0
 • Pt. Dl. CTP: Daca ati fi fost in situatia d-lui Arsinel ce-ati fi facut ? Ati fi stat la coada? NU VA CRED IN RUPTUL CAPULUI!
  • Like 0
  • @ Dan Grigorescu
   Asta e prima greșeală pe care o fac viciații societății, neisprăviții: Își imaginează că și restul sunt la fel de haini, de stricați sufletește. Greșeala asta a făcut-o și neisprăvitul Vântu, explicându-ne doct că suntem toți niște infractori, doar că mai proști, n-am avut ocazia să furăm.
   Pari un pui de Vântu, un aspirant :)
   • Like 6
  • @ Dan Grigorescu
   Sunt mai mult de 10.000 de oameni doar in Romania in situatia domnului Arsinel care stau la coada.
   Incetarea functiei rinichiului sau reducerea ei sub pragul de 7% nu insseamna moartea, cum se poate crede si cum sugereaza domnul Arsinel.Inseamna intrarea in dializa si deci o viata cu mult mai multe restrictii si precautii. Nu este insa sfarsitul vietii. Sunt persoane in Ro care fac dializa de zeci de ani. Persional stiu 2 persoane in dializa de 17. restectiv 24 de ani.
   • Like 1
  • @ Dan Grigorescu
   Ma gândeam ce sa scriu când am citit raspunsul perfect al lui Dani Corban... Da si eu cred ca trebui să fi stricat sufletește sa pui asemenea întrebare.
   • Like 1
  • @ Dan Grigorescu
   Scrii sub pseudonim domnule Adrian Severin?
   • Like 1
 • Termenul de cabotin i se potrivește perfect lui Alexandru Arșinel. Niciodată nu mi-a plăcut omul ăsta, mai ales pe scenă. Cît despre caracterul unui om în stare să ”sară” peste rând, sacrificând în felul ăsta viața altuia, precum și despre ”doctorul” capabil să comită, cu bună știință, o asemenea enormitate, ce să mai vorbim. Măcar dacă ar fi singurii!
  • Like 4
  • @ Harald Szilagyi
   Ce poti sa spui despre caracterul unui om care este in stare sa reclame public unei firme (CATENA) faptul ca nu mai face reclame cu el dupa moartea colegei si asta in conditiile in care are venituri cumulate
   • Like 1
 • bai Iulian Neagu, decat sa dam vina pe sistem nu-i mai bine sa dam vina pe soarta? nu asa se pune problema cum o pui tu. binenteles ca toti ar fi facut asa. cand intri intr-un joc fara reguli curecte, sau in care toata lumea le incalca, le incalci si tu. si fara vreo mustrare de cuget. dar cand participi intr-un joc cu reguli pe care le respecta toata lumea atunci iti accepti soarta. tu nu pui corect problema. puteai foarte simplu sa ne intrebi in felul urmator: nu-i asa ca daca toate Mercedesurile ar fi deschise si nepazite, va-ti urca in ele si ati pleca cu ele, nu-i asa ca daca toate casele scumpe ar fi deschise si cu bijuterii scumpe lasate la intamplare ati intra si voi si le-ati lua? etc. Ai din pacate un mod simplist de gandire. Dai vina notiuni abstracte, pe sistem de pilda. pai sistemul de influenti si puternici ca lucan este construit si numai in beneficiul lor. faptul ca nu sunt medici mai multi pregatiti in chirurgia transplantului tot unora ca lucan li se datoreaza, faptul ca medicii au avut salarii mici, pai cui ii pasa? lui lucan sau altor ,,genii'' ca el. pai ei aveau oricum de la mii la zeci de mii de euro pe luna. pe restul da-i la dracu'. mai umbla la gandire. daca esti in varsta nu conteaza. dar daca esti tanar e pacat
  • Like 0
  • @ Maria Ida
   Nu toti ar fi facut asa, exista oameni care s-ar fi sacrificat pentru principiu.
   Nu este adevarat ca daca toata lumea incalca legea trebuie s-o incalci si tu, sau o vei incalca si tu ! Exista oameni corecti. Putini.
   Vinovati de perpetuarea acestui sistem care-l suporta pe Luncan sintem noi cei care acceptam ca e normal sa incalci legile daca si altii le incalca.
   Noi, cei carora ne place sa aruncam cu pietre in altii care fac exact ce-am face si noi in locul lor.
   Rostul tuturor comentariilor mele este sa invete pe cei ca tine sa-si reevalueze in profunzime sufletul, caracterul, comportamentul si sa devina unul dintre cei putini care n-ar gresi la fel ca altii, majoritari.
   Cu alte cuvinte, si tu ai o parte de vina pentru ca Luncan exista, pentru ca Arsinel este ca tine. Fa ceva cu tine, injurindu-ma pe mine nu faci decit sa-ti agravezi situatia si sa-ti pui in circa si mai multe vini.
   Succes !
   • Like 0
  • @ Maria Ida
   Gabi TL Gabi TL check icon
   Nu. Eu nu as sari peste rand, nu as intra in Mercedes-urile nepazite si nu as fura bijuteriile nepazite. Gandirea dumneavoastra este a unui hot latent, care nu a avut ocazia dar daca ar avea-o atunci ar fura fara limite.
   • Like 3
 • Eu cred ca nu e normala nici o situatie .Ar fi bine daca , si cu ajutorul bisericii ,(ca primeste un sac de bani si de la stat si de la populatie ) sa se duca munca de lamurire cu toata lumea .Ce spun eu biserica ,scoli, media, peste tot ! Oricare din noi poate fi intr-o situatie disperata , oricare din noi poate fi la un moment dat ,in situatia in care, (Doamne fereste !) , devine ,involuntar, posibil donator !Oricum , daca exista viata dupa moarte, trupul fizic de aici , nu- ti mai e de nici un folos ! Daca poti ajuta pe altii, e pacat sa n-o faci !
  • Like 2
 • Interesant ca multi îl apară pe "maestru" si e doar un nevinovat care a alunecat din greșeală pe masa de operație
  • Like 2
 • Popularul cabotin - (actor de valoare mediocră care urmărește obținerea de efecte teatrale cu mijloace facile, de prost gust) a fost votat din pacate de poporul roman - la fel de mediocru in aprecieri in ceea ce priveste valoarea umana in principal precum si cea artistica. - ca cel mai popular actor.
  Poate ca multi nu stiau la momentul cand au votat de avarismul si oportunismul feroce al acestui personaj trist. Revolutionar ( contrafacut fara fapte deosebite in revolutie) cu indemnizatie lunara pe langa pensia normala de varsta si salariul de director de teatru. Dar chiar daca nu stiau tot l-ar fi votat. Vezi sustinerea de care se bucura in continuare. Moral ar fi fost ca din gramada de bani pe care o castiga lunar sa-si cumpere rinichiul necesar lasand astfel o sansa in plus pentru nearșineii ce stateau la rand si care nu aveau posibilitatile lui financiare. Asa scapa si de propunerea dumneavoastra - după ce domnia sa va da ortul popii: să i se scoată rinichiul pe care i l-a băgat Lucan și să fie redat nearșineilor ce stau la rând pentru el.
  • Like 3
  • @ Alexandrescu Stefan
   De cumparat, fiti sigura ca l-a cumparat. Modalitatea poate a fost mai...neconventionala.
   • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult