Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

O măsură care chiar să-i usture pe „șmecherii de criză” care fug din carantină și îi expun pe cei din jur: trimiterea lor în „linia întâi”

Tărgi covid

Foto: Blondet Eliot/ ABACA/ Profimedia Images

De când s-a decretat situaţia de urgenţă, ȋncă din prima zi, au fost persoane care nu au respectat una din regulile primordiale de luptă ȋmpotriva COVID-19: aceea de carantinare. În ciuda ȋnăspririi măsurilor privind carantina, precum şi a creşterii amenzilor, mulți continuă să ȋncalce această măsură, de bun simţ dealtfel, şi să iasă din spaţiul de carantină sau din casă.

Mai nou, chiar şi măsurile de restricție impuse de autorități prin ordonanţele militare date pentru a evita răspândirea COVID-19 (iar situaţia a devenit din ce ȋn ce mai ȋngrijorătoare şi mai serioasă), sunt ȋncă încălcate zilnic de numerose persoane.

Paradoxul românesc arată că, cu cât situaţia devine mai gravă, cu atât numărul de persoane care nu respectă carantina şi restricţiile impuse de autorităţi este mai mare. O statistică arăta la un moment dat că ȋn România erau 3.183 de cazuri de infecţie cu coronavirus COVID-19, 15.407 de persoane ȋn carantină instituţionalizată, 114.699 ȋn izolare la domiciliu aflate sub monitorizare medicală şi peste 78.000 de amenzi date, peste 10.000 de români fiind amendați în doar 24 de ore. Dacă sunt puşi la socoteală şi cei pe care autorităţile nu i-au prins ȋn fapt, practic, România are mai mulţi inconştienţi decât persoane bolnave.

Ȋn situaţia prin care trece România ȋn această perioadă nefastă, carantina a devenit nu doar o obligație dictată de rațiune, ci este și reglementată de acte legislative militare. Însă, atât rațiunea, cât și repectul faţă de lege şi faţă de conaţionali, sunt inexistente la unele persoane.

Frica este un instinct primar. Unii „știu doar de frică”. Aici trebuie acţionat, nu doar la portofel, fiindcă toţi cei amendaţi se ȋmpart ȋn două categorii: cei care ȋşi permit să plătească amenda (şi drept urmare, vor recidiva) şi cei care nu-şi permit să plătească amenda (şi care, bineînţeles că vor recidiva, mergând pe principiul: „Statu’ n-are ce să-mi ia”). Iar o pedeapsă cu închisoarea nu este cu adevărat relevantă, luând ȋn considerare cât durează ȋn România un proces, fie el chiar penal. Aşadar, şi ȋntr-un caz, şi ȋn celălalt, măsurile luate ȋmpotriva lor nu-şi vor produce efectele scontate. Aşa cum nici măsura de prelungire a perioadei de carantină cu ȋncă 14 zile sub pază pentru persoanele ce ȋncalcă regimul de carantină, nu-şi atinge scopul din două motive:

1) se blochează aproape inutil nişte cadre militare sau jandarmi pentru a păzi un număr mic de indivizi, când acum de ei este nevoie ȋn alte locuri mai importante şi

2) măsura nu menţionează nimic referitor la cei care recidivează chiar şi ȋn această a doua perioadă de carantinare.

Drept urmare, luând ȋn considerare trendul continuu ascendent al numărului de amenzi, dar şi al celor care nu respectă regimul de carantină, cred că factorii de decizie ȋn lupta ȋmpotriva COVID-19, ȋmpreună cu guvernul României ar trebui să introducă ȋn ultima ordonanţă militară, un articol prin care să-i oblige pe cei care nu respectă regimul de carantinare să presteze muncă ȋn folosul comunităţii, ȋn „linia întâi”: iar dacă nu se va găsi loc pentru ei pe lângă spitale (triere, curățenie, asistență pacienți etc.), cu siguranță vor putea fi trimiși la spălarea și dezinfectarea străzilor sau a gărilor sau pentru servicii de pet-sitter sau de curierat şi asistenţă socială pentru persoanele aflate ȋn autoizolare.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Leo check icon
  Eu sunt unul dintre cei care nu a respectat izolarea (n-am călătorit în perioada aceasta, deci nu am avut nevoie de carantinare); nu sunt diagnosticat cu acest virus, nu am boala și, chiar de le-aș fi avut, nu m-aș fi apucat să scuip lumea în față.
  Măsura de izolare a populației este departe de a fi de bun simț; de bun simț este să-ți poți desfășura absolut toate activitățile normal, purtând o mască cu care să-i protejezi pe cei din jur.

  Care este gradul de pericol social pe care îl are fapta mea?

  Cât despre munca forțată, nici măcar nu are rost să-ți spun cât de imbecilă este în 2020 o astfel de mentalitate.
  • Like 0
  • @ Leo
   Tu știi CUI i se aplică acele măsuri de carantinare/ izolare? Te-ai trezit ca să nu adormi!
   • Like 2
  • @ Vladimir Dumitru
   Leo check icon
   Eu știu, însă autorul acestui articol arată că nu are habar, pentru că bagă în aceeași oală persoanele aflate în izolare la domiciliu cu cele aflate în carantină și cu restul cetățenilor.
   • Like 0
 • Din păcate istoria recentă a omenirii , a mai avut o asemenea gândire . S-a numit nazism și a dat naștere lagărelor de " reeducare" ...
  Oare de ce mintea umană are doar amintiri selective , gen *plăcute* , iar celelalte sunt trimise undeva în subconștient ??
  • Like 1
  • @ John Mathews
   De ce se numeste nazism si nu comunism?
   • Like 0
  • @ John Mathews
   Ce minte creata ai ... De unde naiba le poti scoate?

   Asta este o pedeapsa numita, peste tot in lume, munca in folosul comunitatii. Adica nu mergi la inchisoare (unde nu faci nimic uitl) ci faci ceva util societatii din care poti sa mai si inveti cate ceva. Sau daca n-ai bani de amenda se poate plati cu munca in folosul comunitatii.

   Inca ceva. Ala de care vorbesti tu se numeste COMUNISM, Nazistii nu pretindeau ca reeduca.
   • Like 3
  • @ John Mathews
   Și atunci ce propui? Ca nemernicii ăia care sfidează o lume întreagă și pun în pericol comunități întregi să fie mângâiați pe creștet, dacă astfel de măsuri nu trebuie luate, nu? Imbecili mai sunt mulți pe lumea asta!
   • Like 1
  • @ Dani-El EL
   Nu pretindeau, o făceau pur și simplu. Ai auzit de Hitler Jugend?
   • Like 0


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult