Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Ce altă probă că Dumnezeu are simțul umorului mai vrei? Deoarece acest virus moare cu săpun și apă călduță

Paturi covid

Foto: Rouzbeh Fouladi/ Zuma Press/ Profimedia Images

Facebook s-a schimbat. Prietenii postează mai multă mâncare și poante decât de obicei. Și fotografii vechi; mai ales asta. Ne refugiem în amintiri parcă am îmbătrânit toți dintr-odată. Timpul se împarte în înainte și în timpul coronavirus. Puțini zic ce va fi după; spun doar că „va fi bine” cu o convingere oarbă într-un viitor pe care nu-l știe nimeni.

În cameră se aude acum (chiar acum, dacă ești atent poți să....) Yello cu o melodie pe care o cântă cu Heidi Happy. Nici nu știu ce-mi place mai mult, piesa sau numele ei - aș vrea să dau timpul înapoi zeci de ani, să fiu adolescent și să am o iubită cu numele ăsta ca să îmi salte moralul în comunism.

Piesa se numește Stay.

Ziceam de coronavirus - la radio și TV, se vorbește despre carantină, lilieci, măști, bursă, spitale, lipsuri. Îl văd mai peste tot pe ministrul Nelu Tătaru cum se duce, vizitează, umblă, se implică. Plus figura aia de om obosit și bun care mă liniștește oarecum.

Vinul din paharul meu e roșu-închis. Dacă pun cupa în dreptul becului îmi apare o stea pitică rubinie - cred că așa s-a plecat la drum către marile descoperiri în astronomie. Apropo, am intrat pe un site românesc de vinuri. Toți scriau acolo, în comentarii, că aromele sunt de raspberry, green apple, red rose with a touch of lavender etc... Nimeni nu scria în românește, deși Popescu, Petrescu, Vasilescu vorbeau între ei. Pffuuu... și ce mai râdeam când ne zicea profa de română (sărut mâna, doamna Coșovei, aveți tot respectul meu) de furculision, lingurision, franțuzismele de secol XIX, credeam că așa ceva nu e, nu are cum să mai fie posibil. Am vrut să scriu o notă acolo, in clubul ăla de fițe, dar am renunțat. M-am cărat cât am putut de repede.

După pandemie viața va reveni la normal - aud asta peste tot și nimeni nu zice ce e normal... Ok, hai, va reveni la normal - în cazul ăsta n-am făcut nimic, ne-am întors de unde am plecat. Alții zic că nimic nu va mai fi la fel și că ne vom reîntoarce spre sine, zicea asta un numerolog (parcă așa, am dat de el când zapam); știu mari bețivi care se întorc spre sine de câteva ori pe zi. Apoi revin și sunt fix la fel. Că vom prețui familia (tot numerologul) - în Franța din cauza autoizolării a crescut violența domestică cu 30% și că o să fim mai buni. Față de cine?

Mi s-a teminat vinul. Mă duc să dorm. Rămân în minte cu imaginile acelui hangar plin cu paturi metalice, de spital, așteptând trupurile convulsive. Și bâzâitul unei muște în zbor peste zeci de aeronave ținute la sol pe un mare aeroport al lumii. Un lucru îmi e clar (poate singurul) în toată nebunia asta: că un virus dă omenirea peste cap și o reașază pe baze încă neștiute - ei bine, acest virus moare cu săpun și apă călduță. Te rog, repetă asta în gând, „cu săpun și apă călduță"...

Ce altă probă că Dumnezeu are simțul umorului mai vrei?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Super scris!
    • Like 0
  • Cred ca Dumnezeu e un puști care in momentul asta se 3.14șă pe un mușuroi de furnici să vadă ce se întâmplă. Bineînțeles că mușuroiul suntem noi, toate națiile.
    • Like 1
  • Bine Mircea! Apropo de mere verzi: asi vrea sa dau placut la articolul asta dar nu gasesc butonul...
    • Like 3
    • @ B. B. Cool
      - "asi" - ??? - nici eu nu gasesc butonul ala urat sa-l punctez in dreptul replicii tale !!
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult
sound-bars icon