Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

O mică problemă de drepturi și libertăți în Germania, țara care testează masiv populația de COVID-19

Spital Germania covid-19

Foto: Guliver Getty Images

Institutele Heinrich Hertz și Robert Koch lucrează la o aplicație care poate identifica contactele unui utilizator infectat: ca urmare, persoanelor respective li se va cere să se testeze imediat și să se autoizoleze în așteptarea diagnosticului. 

Utilizarea aplicației se va face în mod voluntar, asigurând anonimatul persoanelor în cauză.

Textul propunerii de modificare a Legii de Protecție împotriva Infecțiilor (Das Infektionsschutzgesetz) preciza intenția autorităților „de a folosi mijloace tehnologice în scopul depistării contactelor celor infectați” - o frază ce a suscitat reacția imediată a societății civile: se vorbea deja de o „urmărire generală în lupta contra COVID-19”. 

Chestiunea protecției datelor personale este una extrem de spinoasă în Germania, iar în cazul de față s-a intuit o manevră suspectă a autorităților, ce ar putea abuza de contextul actual pentru a crea și oficializa un instrument de monitorizare a cetățenilor. 

În consecință, paragraful menționat a dispărut în scurt timp, însă problema nu a fost nicidecum uitată. 

În ultimele săptămâni, guvernul german a restricționat deja o serie de libertăți civile, obiectivul fiind testarea pe întreg teritoriul țării și identificarea continuă a persoanelor infectate (asimptomatice sau nu), cât și a celor cu care acestea au interacționat. 

Aici și-ar dovedi utilitatea telefonul mobil, de care dispune 70-80% din populația Germaniei și care s-ar transforma într-o unealtă inestimabilă - mai ales dacă nu ar exista Legea pentru Protecția Datelor Personale. 

Monitorizarea mișcărilor cetățenilor ar ușura, în contextul pandemiei, munca virologilor; aspectul este însă unul foarte sensibil în viziunea Curții Constituționale.

Institutul de tehnică informațională Fraunhofer împreună cu institutele H. Hertz (HHI) și Robert Koch (RKI) lucrează momentan la o soluție viabilă din ambele puncte de vedere - epidemiologic și constituțional. Rezultatul este așteptat în cursul acestei săptămâni. 

Drept model servește o aplicație folosită deja în Singapore pentru urmărirea contagierilor. Tehnologia Bluetooth transformă orice smartphone în transmițător și receptor, facilitându-se depistarea dispozitivelor aflate în apropiere: așadar, în momentul în care se confirmă infectarea posesorului telefonului, toate dispozitivele mobile cu care s-a intrat în contact primesc o notificare.

După instalare, aplicația generează un număr aleatoriu de identificare, ce se schimbă constant și nu revelează informații privitoare la utilizator. 

În eventualitatea unui diagnostic pozitiv, datele sunt transmise unui server central, accesibil doar de către institutele RKI și HHI. Aceste date nu includ identitatea utilizatorului - la server ajunge doar ID-ul telefonului. Astfel vor fi informate și persoanele ce s-ar fi putut contagia, fiind rugate să se testeze și să se autoizoloeze până la obținerea diagnosticului. 

S-ar înregistra doar dispozitivele ce s-au apropiat de dispozitivul bolnavului. Datele preexistente, lipsite de relevanță epidemiologică, ar fi șterse în mod automat.  

Succesul acestei metode presupune însă instalarea aplicației de către un număr mare de persoane: și asta în mod voluntar, căci un eventual caracter obligatoriu ar fi inimaginabil în statul ce a inițiat politica de protecție a datelor personale.

Un rol important l-ar juca și un al doilea factor: numărul centrelor de testare capabile să investigheze neîntârziat orice semnal de alarmă... În caz contrar, ar rămâne să ne bazăm pe buna-credință a persoanelor rugate să se autoizoleze... 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • :)) nici eu nu am inteles care ii problema. In afara ca ar putea sa profite daca vor de situatie . Asta nu inseamna ca o si fac. ( bine o fac deja , nu le trb faza cu covidul )
    • Like 0
  • Leo check icon
    Și care este problema pe care ați descoperit-o, pentru că din articol nu reiese că ar exista una?
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult