Foto: imagine de pe coperta volumului „Lampa”, ID Sîrbu, la Editura Polirom
Mărturisesc că, în aceste zile, am fost pus în fața uneia dintre cele mai revigorante neînțelegeri cultural-editoriale. Una la care, în aceste vremuri tulburi, poate că, în realitate, chiar tânjeam: o pauză de la rusofilism, extremism și tâmpism.
Tânărul nostru contributor, Amer El-Ibrahim, a scris un apel sincer către editura condusă de domnul Gabriel Liiceanu, Humanitas, cerând publicarea cărților unui anumit autor. Vă dați seama? Un apel pentru publicarea unor cărți! Pare aproape anacronic, o știre încadrabilă în categoria „câinele mușcat de om” – o raritate informațională în vremuri dominate de scroll și troll, nicidecum de cunoașterea ascunsă între copertele unei cărți.
Ceea ce nu știa tânărul Amer El-Ibrahim – cu care am discutat seara trecută și de ale cărui bune intenții m-am convins – este că o altă editură, nu cea condusă de domnul Liiceanu, ci cu la fel de bune intenții, publică deja și va continua să publice, pe parcursul acestui an, cărțile la care face referire. Editura Polirom este cea responsabilă pentru această inițiativă și ne-a transmis precizările de mai jos.
Înainte de acestea, mai adaug ceva: un fragment scris de Ion D. Sîrbu, autorul de la care a pornit această neînțelegere:
„S-ar putea ca Istoria, concepută ca un fluviu al memoriei colective, să-și mai scape, în clipele sale de zăpăceală, câte o pagină în vânt; și atunci, această pagină uitată, deja trăită, să ne apară ca o revelație, viziune, noua soluție…”
Un fragment din Jurnalul unui jurnalist fără jurnal, publicat în 1984.
Mesajul Editurii Polirom:
„Reamintirea unui mare scriitor român: Ion D. Sîrbu”
În urma publicării articolului „Scrisoare către Gabriel Liiceanu. Fac apel la dumneavoastră pentru a corecta o nedreptate literară colosală”, semnat de Amer El-Ibrahim, ținem să semnalăm autorului articolului și cititorilor platformei Republica că o serie de autor dedicată lui Ion D. Sîrbu a debutat deja la Editura Polirom la sfârșitul anului trecut.
Primele două volume din seria coordonată de Antonio Patraș și îngrijită de Toma Velici – Lampa. Povestiri petrilene și Șoarecele B și alte povestiri – sunt disponibile în librăriile fizice și online încă din decembrie 2024. Acestea pot fi ușor găsite, inclusiv printr-o simplă căutare pe Google.
Publicarea operei lui Ion D. Sîrbu la Editura Polirom va continua anul acesta cu mai multe titluri, între care se regăsesc și cele menționate de Amer El-Ibrahim în articolul său. Romanul Lupul și Catedrala, invocat de dl El-Ibrahim, este, de altfel, următorul titlu din serie, care va apărea în primăvara acestui an, așa cum este anunțat în cele două volume deja publicate.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.