Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

O pancartă revoltătoare de la mitingul antivacciniștilor

Protest antivaccinist București

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

Sâmbătă, 2 octombrie, la Bucureşti s-au adunat douăsprezece mii de aşa-numiţi antivaccinişti, pentru a protesta împotriva restricţiilor impuse de situaţia actuală foarte gravă. (La Bucureşti rata de incidenţă cumulată a cazurilor de COVID19 la mia de locuitori a depăşit 8.)

Foto: G4media

Protestatarii participanţii la evenimentul organizat de partidul AUR au purtat o pancartă care alătura steaua galbenă cu şase colţuri şi cu inscripţia JUDE – semnul distinctiv stigmatizatnt pe care evreii europeni au fost obligaţi să-l poarte în timpul Holocaustului – cu o stea galbenă de aceeaşi formă, în care era înscris cuvântul „nevaccinat”. Ştiu că mesajul pancartelor purtate de către demonstranţi trebuie să fie cât mai pregnant, chiar şocant, însă consider că aceasta a întrecut orice limită.

De altfel, şi afişul „convocator” al evenimentului trimitea la perioada nazistă, înfăţişându-l pe premierul României cu o mustaţă à la Hitler.

Imaginea pancartei negre cu cele două stele galbene, într-o mare de steaguri tricolore, m-a revoltat şi m-a întristat în egală măsură.

Cum se poate compara suferinţa evreilor (a tuturor evreilor bărbaţi, femei, copii şi bătrâni) din perioada Holocaustului – lipsiţi de drepturile elementare, prigoniţi, umiliţi, deportaţi şi ucişi în lagărele de exterminare – cu restricţiile actuale menite TOCMAI să protejeze persoanele vulnerabile la o boală contagioasă agresivă?!

Alăturarea celor două simboluri e strigătoare la cer!

Presupunând că această pancartă a fost fabricată din cauza ignoranţei privitoare la situaţia din timpul Holocaustului am să dau drept exemplu cele stipulate în Ordinul din 29 martie 1944, emis de guvernul fascist al Ungariei care prevedea obligativitatea purtării stelei galbene.

Potrivit acestui ordin, începând din 5 aprilie 1944 toţi evreii care au împlinit vârsta de 6 (şase) ani erau obligaţi să poarte „pe partea stângă a pieptului, o stea în şase colţuri, cu dimensiunea de 10×10 centimetri, de culoare galben-canar.” Cei care nu purtau steaua galbenă riscau pedepse severe, inclusiv să fie executaţi.

Concomitent, evreii au fost daţi afară de la locurile de muncă, li s-au confiscat bunurile (bijuterii, covoare, obiecte de artă, biciclete, aparate de radio), nu li s-a mai permis să călătorească cu niciun mijloc de transport, libertatea lor de mişcare era restricţionată la câteva ore pe zi, iar raţia de alimente era mult mai redusă decât a concetăţenilor neevrei. Începând din 26 aprilie 1944 a început ghetoizarea întregii populaţii evreieşti şi după o lună deportarea ei la Auschwitz.

Exemplul de mai sus se referă la situaţia din Ungaria şi Transilvania de Nord (de unde au fost deportaţi la Auschwitz tatăl, unchiul şi bunicii mei), însă toţi evreii din ţările aflate sub ocupaţie germană sau conduse de guverne fasciste au fost obligaţi la purtarea acestei stele.

În România această obligativitate s-a introdus printr-un ordin emis în vara anului 1941 de către Cabinetul Ministerului de Interne, în care se stipula că „evreii sunt obligaţi să poarte ca semn distinctiv Steaua lui David, galbenă, cusută pe haină în partea stângă a pieptului”.

La intervenţia preşedintelui Uniunii Comunităţilor Evreieşti, Wilhelm Filderman, ordinul a fost anulat, în 9 septembrie 1941. Însă pentru evreii din Bucovina, Basarabia şi Transnistria s-a emis un ordin special prin care au fost obligaţi pe mai departe să poarte steaua galbenă.

A folosi un semn distinctiv aplicat celor prigoniţi, spoliaţi, deportaţi şi ucişi, pentru a ilustra restricţiile impuse în prezent pentru protejarea populaţiei faţă de o pandemie care poate provoca decesul celor nevaccinaţi este absurdă şi ticăloasă!

Pe de altă parte, mă întreb cum de adepţii unui partid (AUR) care elogiază foştii conducători legionari, se identifică – brusc – cu evreii prigoniţi de aceştia? Ce altceva pot să cred decât că-şi bat joc de suferinţele evreilor din timpul Holocaustului şi profanează memoria milioanelor de oameni – bărbaţi, femei şi copii – stigmatizaţi cu steaua galbenă şi pieriţi în lagărele morţii?

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Mr.Oh check icon
  Institutul Paul Ehrlich de-a lungul timpului:

  (Institutul Paul Ehrlich este un institut federal din portofoliul Ministerului Federal al Sănătății. Promovează calitatea prin cercetare și testare, ...) acesta se ocupa de studierea eficientei vaccinelor, efectele secundare etc.pe teritoriul Germaniei.

  15 august 2021
  Vaccinurile Covid protejează împotriva infecțiilor cu virusul Sars-cov-2.

  7 septembrie 2021
  Vaccinurile Covid protejează împotriva unui curs sever de infecție cu virusul Sars-Cov2

  27.9.2021
  Vaccinurile Covid sunt indicate pentru imunizarea activă pentru a preveni boala Covid19 cauzată de Sars-Cov2

  Confuzie la un nivel înalt;)

  Totul este o varza. Ma tem de ce e mai rau. Am mizat pe un cal mort. Vaccinul. Sincer. Sper sa ma insel. Islanda deja se gandeste la imunizarea prin infectare a populatiei.
  • Like 0
  • @ Mr.Oh
   Unde-i varza, confuzia, care-i calul mort? Mi-e teama ca "varza" este altundeva. Ce zici?
   • Like 1
 • Nu fac decat sa profite de necunoasterea maselor. Prin asta spera ei sa castige cat mai mult electorat. Si reusesc, in buna parte cu ajutorul intregii media si a unor indivizi, vadit dubiosi, indivizi care pana la aceasta aparitie, a aur, se bucurau de un oarecare prestigiu. De aceea este cu adevarat demoratic ca aceasta adunatura abjecta sa fie desfiintata, leaderii pedepsiti pentru discriminare si real fascim/comunism si pentru inalta tradare de tara. Tot sper ca la urmatoarele alegeri din 2024 sa fie spulbarati si aruncati in partea neagra a istoriei acestui popor. La fel ca la ultimile alegeri din republica moldova. Din pacate au sustinerea asa zisului usr, pretins un partid nou cu viziuni progresiste. Prin alianta cu acesti derbedei usr s-a compromis total si cu greu va redeveni o speranta pentru cei cu ratiune, daca va mai deveni. Riscul este mare caci s-au dovedit, prin barna, niste arivisti care nu vor decat sa asupreasca tara. Asta-i adevarul "dragi" useristi". Stiu ca pentru multi sustinatori si votanti usr aceasta alaturare a provocat o mare deziluzie. Dar e bine totusi ca a iesit rapid la lumina adevaratul caracter al formatorilor acestei formatiuni politice. Nu am mari sperante nici de la ciolos. Nu are, singur, puterea de a indrepta raul comis.
  • Like 2


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult