Sari la continut
alt

Mirela Opreacheck icon

Mirela Oprea a studiat psihologie și științele educatiei, are un doctorat în dezvoltare internațională, este activist în domeniul drepturilor copilului, life coach, dream manager și consilier pentru donatori. www.mirelaoprea.com.


Articole publicate check icon

Compasiune

Societatea e bine mersi exact până în momentul în care nu mai este. În acel moment, unii dintre noi sar în apă, ca să salveze ce e de salvat. Alţii zic că nu e treaba lor şi îşi văd de serviciu, de viaţă, de vacanţe. Alţii nu pot să sară în apă pentru că sunt mult prea sensibili. Alţii stau, analizează, se gândesc la cauze, par indiferenţi, dar apoi pornesc să rezolve problema, nu simptomele. Ei nu se aruncă în vâltoare, ci opresc vâltoarea. (Foto: Guliver Getty Images)

Citește mai mult

Luigi Di Maio

La fel ca USR, M5S a demarat prin voinţa unei persoane care a dorit să iasă din schematismul stânga – dreapta şi să construiască un model de implicare politică în contradicţie cu modelul partidelor ‘clasice’. Un model bazat pe democraţie directă, pe lupta împotriva corupţiei şi a privilegiilor celor care îşi votează legi cu dedicaţie. (Foto: Guliver Getty Images)

Citește mai mult

Fetiță jucându-se

Într-un sat din centrul ţării, un copil a fost abandonat de mama lui, în familia celui cu care ea avusese o relaţie. Copilul a mers la grădiniţă, iar acum merge la şcoală. Bătăile pe care le primeşte zilnic de la ceilalţi copii pentru că e ‘bitang’ şi de la familia în care a fost abandonat sunt cunoscute tuturor. Nimeni nu a sesizat abandonul sau abuzul asupra copilului, deşi conform legii instituţiile de învăţământ au obligaţia de a sesiza astfel de situaţii. (Foto: Guliver Getty Images)

Citește mai mult

Angajați în companie

Toţi şefii cred că au subordonaţi şi acesta e cel mai mare deserviciu pe care pot să îl aducă companiei în care lucrează. Mai ales în cazul în care aceasta este activă în vreuna dintre ramurile economiei cunoşterii. (Foto: Guliver Getty Images)

Citește mai mult

Artificii Anul Nou

Există un motiv ştiinţific pentru care rezoluțiile de început de an eșuează. E voba de sindromul falsei speranţe: aşteptări nerealiste şi subestimarea nevoii de efort şi timp pentru a determina o schimbare de comportament. (Foto: Guliver Getty Images)

Citește mai mult

Moș Nicolae

Ionuţ, un băieţel de 7 ani, era lovit mereu pentru că era ‘rău’ ca foamea. Era un copil drăgălaş tare, un pic ruşinos, dar cu privire vioaie pe sub gene lungi. L-am întrebat pe loc dacă ar vrea să îmi dea un pupic. Şi-a şters gura moşcoşită cu dulceaţa de dimineaţă şi mi-a dat cel mai bun pupic din câţi ar putea să fie. I-am mai cerut unul şi încă unul şi copilul, generos, mi-a dat. (Foto: Octav Ganea/Inquam Photos)

Citește mai mult

Caritate

Unii dintre cei care s-au alăturat proiectului au făcut gesturi spectaculoase, cu un entuziasm care mi-a adus lacrimi în ochi. Alte persoane au luat iniţial un avânt aproape auto-sacrificial, după care s-au retras pentru că implicarea devenea prea dureroasă. ‘Sper să nu te superi, dar eu o să mă opresc aici’. La unii bunătatea reverbera pozitiv, la alţii lua întorsături negative. (Foto: Guliver Getty Images)

Citește mai mult

Femeie cu bicicletă

Am învăţat să fac în aşa fel încât să depindă doar de mine dacă o persoană reuşeşte să mă înfurie, să mă supere, să mă dezamăgească, să mă ia prin surprindere, să mă irite. Starea mea emoţională e responsabilitatea mea: dacă ea este alterată în mod negativ înseamnă că anumite valori ale mele au fost puse sub presiune. (Foto: Guliver Getty Images)

Citește mai mult

Dorinta

Tu îţi aminteşti ce voiai să devii când erai mic/ă? Dar acum, că eşti mare care mai sunt visele tale? Cui ai putea să îi spui în detaliu despre visul tău cel mai mare de acum? Şi dacă ai putea să faci un pas mic-mic, cel mai mic care să te ducă doar un pic, un pic mic, mai aproape de visul tău de acum, care ar fi acela? (Foto: Guliver Getty Images)

Citește mai mult

Mame pentru viata

Există mulţi oameni care sunt convinşi că oricine doreşte să îşi planifice sarcinile poate să facă acest lucru şi că doar prostia, răutatea sau lipsa unui minim bun simţ poate să împiedice acest lucru. Şi eventual etnia, evident cea romă. Din păcate viaţa bate filmul, în cel puţin 10% din cazuri, pentru că nici una din adolescentele–mame cu care am vorbit vreodată nu şi-ar fi dorit să rămână însărcinată

Citește mai mult

Excluziune

Aşa-zisul „abandon” şcolar afectează predominant copiii săraci şi foarte săraci. Dacă operăm într-o paradigmă a „abandonului” şcolar, în care copiii decid în cunoştinţă de cauză că renunţă la un drept, ar trebui să observăm că, paradoxal, acest lux al deciziei îl au doar copiii săraci. Un lux pe care îl vor plăti scump ulterior. (Foto: Octav Ganea/Inquam Photos)

Citește mai mult

Zi de naștere

O prietenă a venit la mine cu un cadou inedit. Un calendar (de doi lei), pe care mi-a spus că a dat 10 euro ca să ajute o asociaţie de nevăzători. M-am uitat la ea ca la o fiinţă căzută din cer şi după ce mi-a trecut mirarea, am simţit o imensă uşurare: în sfârşit ceva util de ziua mea. (Foto: Guliver Getty Images)

Citește mai mult

Protestul copiilor

Pas cu pas, libertatea noastră de a fi şi de a spune ce gândim este pusă sub semnul întrebării, într-un context geo-politic în care se dă un război informaţional: cei mai atenţi dintre noi ştiu că tema Soros şi tema ‘familiei tradiţionale’ sunt promovate de la Răsărit. Daca e Est contra Vest, tratate ale ONU bazate pe anumite valori, contra limitări ale libertăţilor bazate pe aceleaşi valori, noi ce alegem. (Foto: Ovidiu Dumitru Matiu/Inquam Photos)

Citește mai mult

Liviu Dragnea

31 ianuarie este ziua în care se judecă cel de-al doilea dosar al domnului Dragnea. (Foto Facebook/Liviu Dragnea)

Citește mai mult

The wall

Merită să apărăm democraţia? Fiecare să decidă pentru sine, dar dacă răspunsul tău e pozitiv, iată patru propuneri (Guliver Getty Images)

Citește mai mult

Fericire

Marea surpriză este că mulţi oameni săraci lipiţi sunt mai fericiţi decât cei care au de toate şi deţinătorul miliardar al unei mari multinaţionale poate să fie mult mai nefericit decât angajaţii săi. Natura nu numai că a împărţit fericirea în mod democratic, dar a şi pus-o la îndemâna celor care vor să facă ceva pentru ea. (Foto: Guliver Getty Images)

Citește mai mult

Copii vulnerabili

O prietenă îmi spunea că în fiecare an, după sărbători, vede portocale stricate în orfelinate. De Crăciun sunt zilnic şi câte trei firme care îi vizitează pe copii. Mulţi dau dulciuri. Multe, multe dulciuri ieftine, pe care copiii le mânâncă pe toate o dată, uneori până la vomă, în condiţiile în care mulţi dintre ei au regim sau iau medicamente. (Foto: Guliver Getty Images)

Citește mai mult

Copii

Îl voi vota pe domnul Peia şi pe cei asemenea lui, când vor vota legi în favoarea copiilor eroi ai acestei ţări. Cei care merg la culcare flămânzi, cei cărora li se vând trupurile în bordeluri, cei care muncesc mai greu ca adulţii, cei care nu pot merge la şcoală ca să îşi poată creşte fraţii mai mici abandonaţi de părinţii plecaţi la muncă în străinătate. (Foto: Guliver Getty Images)

Citește mai mult

Black Protest

Fata nu are încă 18 ani şi e mamă a doi copii. E de la ţară, blonduţă şi firavă, cu ochi albaştri. O copilă care are deja nu unul, ci doi copii, cărora nu prea are ce să le dea de mâncare. Le-ar cumpăra ea de toate, dar nu sunt bani. Când dă foamea ghes mare, mai merge la cerşit. (Foto: Inquam Photos/Octav Ganea)

Citește mai mult

Fără îndoială, există mulţi şarlatani în toate domeniile. În coaching, precum în psihoterapie. Oameni care au o spoială de formare, care au făcut un curs de câteva zeci de ore şi cred că le ştiu ei pe toate, care au făcut o facultate stând mai mult prin baruri decât prin bibliotecă şi acum îşi atârnă diploma pe perete. (Foto: Guliver Getty Images)

Consiliere
Citește mai mult

Ionuț

L-a dus pe Ionuţ la psiholog. Primul s-a uitat scârbit când a văzut că e vorba de un copil aşa sărac, al doilea a acceptat cazul pro bono: sunt oameni de toate felurile pe lume. A umblat cu Ionuţ şi mama lui pe la doctor, stând la cozi şi învăţând-o pe mama lui Ionuţ cum să ceară informaţii pe înţelesul ei. (Foto: Silviu Panaite/ Dela0.ro)

Citește mai mult

Claudia Costea - ministrul Muncii

Am decis să vă scriu o scrisoare publică, în locul uneia private, pentru că deşi probabil nu veţi avea timp să citiţi nicio scrisoare privată şi nici una publică, în cazul unei scrisori publice avantajul probabil e că ideile pe care am a le împărtăşi, fiind citite şi de alte persoane, nu se vor irosi în zadar.

Citește mai mult