Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

O primăriță și mai multe gunoaie

Clotilde Armand, primar

Foto: Clotilde Armand Facebook

Mai demult, am citit undeva că în Italia companiile de strângere a gunoiului se află în mâna mafiei. Are sens această afirmație dacă ne gândim la faptul că acest serviciu este indispensabil pentru comunitate.

Sectorul 1 este cel mai bogat sector din Capitală. Firma de colectare a gunoiului este conectată printr-o conductă groasă la bugetul primăriei, încasând mai mult de un sfert din acesta. Primarul de la Oradea, Ilie Bolojan, a spus că prețul este mai mare de cinci ori față de cel normal.

Actuala primăriță s-a angajat într-un demers aparent legitim și logic, însă împotriva ei s-au dezlănțuit forțe nemaiîntâlnite. Disputa s-a politizat odată cu alăturarea PSD-ului în interesul firmei de salubritate. L-am ascultat pe avocatul celor de la ROMPREST care ataca în mod dezlănțuit USR-ul. Gunoaiele au rămas neridicate pe străzi într-o acțiune de șantaj inacceptabil. O parte a presei a început să compătimească gunoierii și să ceară repunerea în drepturi a firmei, ignorând deliberat toate argumentele. Nici consilierii, inclusiv cei de la PNL, nu-și dau silința să o ajute pe primăriță. Toate semnalele arată că au fost deranjate „interese mari.”

În acest scandal nu există loc de nuanțe: ori se dorește menținerea unei firme care căpușează grav banii contribuabililor din sectorul 1, ori se elimină acestă firmă și se economisesc bani pentru investiții. Sunt speculații ieftine de genul că primărița dorește să-și aducă propriile firme din Franța, că primărița trebuie să rezolve imediat totul, că nu contează cum, dar gunoiul trebuie ridicat acum. S-a ajuns la situația incalificabilă ca doamna Clotilde Armand să fie agresată pe stradă de cetățeni recalcitranți. În spatele intereselor politice și economice se încearcă alinierea unor oameni de bună credință care nu-și doresc decât o viață civilizată. Dacă se dorește binele comunității, în afara șantajului cu ridicarea sau neridicarea gunoiului în funcție de continuarea sau necontinuarea contractului, firma ar putea renunța într-un act de bunăvoința față de locuitorii sectorului. Să se facă o licitație publică, transparentă, corectă. Cel mai bun să câștige și aia e.

Și în această situație, ca și în cazul pensiilor speciale, nu se poate rezolva o problemă din cauza unor chichițe juridice menite să încurce și să mențină o situație nedorită de nimeni. Toată țara asta reclamă desființarea pensiilor speciale, dar nu se rezolva nimic, e absolut incredibil. În același mod se dorește scăderea prețului de colectare a gunoiului în sectorul 1, un preț nejustificat și mult prea mare, dar nu se poate face mare lucru.

Nu trebuie nici să uităm cine sunt cei care au votat pensiile speciale și nici cine sunt cei care au semnat contractele de salubrizare în dezavantajul cetățenilor. Până la urmă problemele astea sunt niște mizerii lăsate în urmă de cei care au birjărit țara până acum. S-a dorit oprirea jafului public, s-a dorit oprirea hoției. Și când se face ceva în sensul acesta oamenii devin brusc înțelegători.

Toată lumea strigă că se fură la greu în țară iar când sunt prinși hoții aceiași oameni vor să fie eliberați. Păi așa nu se poate.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Eu locuiesc în sectorul 1 și mă tot gândesc cum am putea-o ajuta pe d-na primar. Deși este cel mai bogat sector, este și cel cu diferențele cele mai mari întere diferitele sale zone. Iar problemele sunt multe, indiferent de zonă , nu ajunge o viață de om să fie rezolvate. De aceea cred că d-na Armand ar trebui să le abordeze gradual, pentru că altfel se va epuiza și nu va reuși să finalizeze nimic. Problema gunpoului este o prioritate, mai ales că Romprest nu face ceva deosebit față de ceea ce fac alte firme în alte sectoare sau în alte orașe. Și la sate, chiar în unele mai amărâte, vine Primăria să ridice gunoiul, contra 50 lei pe an taxă! Dacă Primăria ar reuși să obțină un preț normal pentru serviciul de strângere a gunoiului, cu banii economisiți ar putea fi rezolvat de exemplu, măcar parțial , problema trotuarelor. Ați încercat vreodată să mergeți ca pieton, din Piața Dorobanți spre Piața Floreasca pe strada Puțul lui Zamfir? De o parte și alta unele dintre cele mai de fițe spații comerciale din București, dar trotuarele sunt aproape impracticabile, în special cel de pe latura de sud a străzii. Și acesta este un palid exemplu.
    • Like 1
    • @ Stroe Adriana
      Liviu check icon
      Nu cred ca sectorul 1 are cele mai mari diferente intre zone, mai degraba s.5 cu Rahova/Ferentari - Cotroceni/Unirii.
      Daca doriti sa o ajutati, cred ca puteti lua niste saci menajeri si o masina de tuns iarba si sa faceti ceea ce locuitorii sectorului au angajat-o pe dansa sa faca.
      • Like 1
    • @ Liviu
      Nu" au angajat-o pe dsa. sa faca". Asta este treaba speculantilor si hotilor de la salubritate sa faca. Dar javrele hoate vor sa-si mpuna ei preturile si sa jefuiasca cat pot Cine vrea sa faca ordine si sa instaureze cinstea se izbeste de mafia intretinuta ani si ani, din banii contribuaabililor, de catre hidra psd.
      • Like 0
    • @ Mircea Zugravu
      Liviu check icon
      Lasand la o parte atitudinea dumneavoastra de "ultras" USR, exista un contract semnat in urma unei licitatii (trucate sau nu) in care prestatorul are anumite obligatii in urma carora sa fie compensat cu tarife stabilite intial. Nu cred ca Romprest da pretul saptamanal la ce gunoi ridica.
      In alta ordine de idei - chestia cu hotii, tine din ce parte a gardului te uiti -sunt ceva exemple si legate de favoritii dumneavoastra.
      • Like 2
    • @ Liviu
      In primul rand nu sunt "ultras userist", ba chiar am numai cuvinte critice la adresa usr privind atitudinea pe care a avut-o, inca de la inceput, fata de ce inseamna o coalitie.
      Apoi, contractul a fost semnat de contestatul chilimn, e drept liberal, dar acceptat fara cartire de "cel mai mare si tare partid si drept" psd prin tudorache.
      Ar mai fi si ravna cu care psd a incercat, inca din primele zile ale noii administratii, sa inlature castigatorul alegerilor, acuzandu-l , cu nerusinare, de practicile psd furtul voturilor. Pana in prezent nu s-a dovedit ca dna. armand ar fi furat voturi. Nu este insa terminata treaba. Tine de reusita nemernicilor psd, in frunte cu zlatarul ciolacu in preivinta debarcarii actualului guvern si revenirea hotilor la putere, adica la normal. Sa speram ca nu se va intampla.
      In ceea ce priveste "chesti cu hotii" aveti oarecare dreptate. Pnl este infestat de traseisti politici, proveniti, a se citi infiltrati, din psd. Deci, "de orice parte a gardului" privesti vezi mincinosi, fanfaroni, borfasi. Asta este tara care asigura conditii bune de trai borfasilor.
      Cat despre usr, udmr si altii alta data.
      • Like 2
    • @ Liviu
      "trucate sau nu".......Principii coane Zugravu....de respectat contractul ..cu orice preț!
      Durere mare coane Zugravu....Spusele dumitale "dăzvelesc" caracterul domniei tale... Adicătelea să apărăm hoția cu orice preț!
      • Like 0
    • @ Tomitanus
      In privinta analizelor de caracter, coane tomitantus, (ce coincidenta cu cognomenul turnatorului mache care a facut multe valuri), nu este o treaba a dtale, coane.
      In ceea ce priveste apararea hotiei, daca asta ai inteles dta. coane, atat poti si gata.
      • Like 1
    • @ Mircea Zugravu
      Felicitari Stimate Domn ,M Zugravu ,ptr cuvintele , intelepte si pline de mult adevar ,Subscriu total ,Nu sunt din Bucuresti ,dar inteleg perfect situatia de la sect 1 ,
      • Like 0
    • @ Dan Capitan
      Multumesc.
      • Like 0
  • ACTIONARI LA ROMPREST-cu gunoiul in Sector 1

    Potrivit informațiilor din presă, Maricel Păcuraru, patronul Realitatea PLUS, a preluat acțiunile Detaco LTD de la Alexandru Cosmin Walter, fiul fostului patron Florian Walter și controlează 42,69% prin intermediul fiului său.

    Pachetul de acțiuni al Detaco LTD (companie înregistrată în Canada) este deținut de compania românească Magnum International Consulting S.R.L., al cărei unic acționar ar fi tot fiul lui Maricel Păcuraru.

    Europrest Invest și Premium Management Team (deci 43,76% din Romprest) îl au ca acționar pe Andrei Drăcea, cetățean român născut la Moscova, care face afaceri cu statul în domeniul "
    • Like 0
  • Nume check icon
    Pe langa show-ul mediatic si imaturitatea pe alocuri a d-nei Armand, problema majora pe care o vad eu este atitudinea si declaratiile lor. Daca dl .Bolojan vine si spune ca tariful este de cinci ori mai mare iti pui ceva semne de intrebare. In plus, cea mai mare dezamagire este dl. Burduja care in ciuda imaginii bunicele pe care si-a creat-o se pare ca este la fel ca generatiile vechi din PSD, scuze PNL...
    • Like 0
  • Nu te poti astepta la bun simt din partea firmelor de salubrizare din cauza compozitiei lor, de la patron, manager pana la ultimul angajat, contra spaga, evident, pentru ca se uita, ca intotdeauna, sa se mentioneze, pe linga salariu sporurile nenumarate si ridicole, in cea mai mare parte. Este fieful mafiei damovitene constituita din fostii analfabeti de activisti pcr, securisti si militieni, proveniti din din drojdia eternei societati romane. Norodul este,in mare parte cretin si cretinizat de haznalele tv, iar "cel mai mare parid", al tradatorilor si vanzatorilor de tara psd este cel ce le-a ridicat pe aceste gunoaie, le-a mentinut si le-a platit, evident, contra servicii. Actualmente asistam la o strategie de partid, psd, de eliminare, cu orice pret si mijloace a primarului care nu le convine. Sa nu uitam ca,inca, din primele clipe a incercat desfiintarea lui prin minciuna sfruntata cu falsificarea alegerilor. Nu au reusit, inca, dar nu se lasa si-i vor face intreg mandatul un cosmar si-i vor pune piedici ca sa nu reuseasca sa-i indeplineasca nici una dintre intentiile cu care a venit la primarie. Acesti nemernici - psd, impreuna cu avortonul had aur - il vor ataca si impiedica si n. dan. Coruptia este profitabila pentru toate "institutiile" din administratie si nu numai si admirata de o mare, mult prea mare, parte a "poporului" tembel si tembelizat, adus in ham prin saracire si minciuna. Astea sunt practicile fostilor comunisti, aparatorii neamului, in fapt niste hoti ordinari de provienenta dubioasa. Pe aceste elemente si-a cladit renumele aceasta stanga abjecta.
    • Like 5
  • Liviu check icon
    Primarul ar fi trebuit sa aiba inteligenta (asa cum era marketata aceasta doamna) sa vada intai interesul cetateanului si in paralel sa gaseasca parghiile de reziliere a contractului. Oricum, ramane pentru dansa bula de laudatori de pe FB, pentru ca in sector e jale.
    • Like 3
    • @ Liviu
      Gecaba Gecaba check icon
      Prețul de 5 ori mai mare nu este în dezinteresul cetățeanului? Exact atitudinea asta a dumneavoastra este descrisa în articol, când vine vorba de confortul dumneastra (care devine brusc interesul cetățeanului), șifonarea banului public devine insignifianta. Santajat prin duhoarea gunoiului, o linsati pe primarita care dorește sa cheltuiască banii dumneavoastra rațional. Civic, moral și pragmatic ar fi fost sa spuneți ca sunteti alături de omul care va administreaza banul. Ciudata e tara asta.
      • Like 4
    • @ Gecaba
      Liviu check icon
      Nu locuiesc in sectorul 1, dar daca dumneavoastra stati acolo, nu pot decat sa ma bucur pentru ca veti scapa de firma asta de salubritate, candva, in timp ce suportati gunoiul vi se impute la poarta/scara.
      Dar asa e in tara asta - suntem obisnuiti cu mizeria si nu prea ne pasa, atata timp cat banul e cheltuit cu cap (nu stiu pe ce ca e dezastru in tot orasul).
      • Like 2
    • @ Liviu
      Interesul cetateanului, in primul rand, este sa nu fie furat si batjocorit de niste golani tigani interlopi. Nu `este `"```bula laudatorilor`", ``ironicule, este o mana` `de de oameni care incearca sa gandeasca si care vad adevaratii borfasi ce fac orice pentru a pune man pe ciolanul scapat.
      • Like 1
    • @ Mircea Zugravu
      Liviu check icon
      Amuzant.
      E vorba de clientela politica si bani, e vorba de a-i da afara pe ai lor pentru a-i aduce pe ai nostri, atat si nimic mai mult.
      • Like 0
    • @ Liviu
      Zau! Stii dta. asta? Da, e firesc, dupa anii petrecuti sub psd este plauzibila si aceasta ipoteza.
      • Like 0
  • Într-un stat de drept, cum pretindem că suntem, toată problema asta se va rezolva foarte simplu: cu infractorul care refuză să plătească serviciile primite și consumate, adică Primăria Sector 1, obligat în instanță să plătească.
    Dincolo de toată gargara vadimistă cu „mafia”, „căpușare”, „șantaj” etc.!
    E ca și cum te duci la restaurant, mănânci tot din farfurie și apoi începi să faci nazuri la nota de plată, după ce în prealabil văzusei meniul și văzusei cât costă. Pentru că, da, dincolo de gargarageala useristă, există realitatea rece a cifrelor negociate și aprobate prin vot de Consiliul Local al S1.
    Decât să-și dea fustele peste cap, madam Armand putea folosi intervalul octombrie-decembrie 2021 ca să negocieze calm cu Romprest pentru ca în ianuarie 2021 să poată introduce în CL niște tarife noi, mai favorabile (se puteau reduce diverse prestații și, pe cale de consecință, tarifele, după cum se putea introduce o mică taxă de salubrizare pentru cetățeni și firme care să mai degreveze bugetul local).
    În schimb madam s-a comportat fix ca un manager-vătaf, d-ăla școlit în anii 90 (când pe aici era junglă) și ajuns la apogeul carierei în anii 2000. Am întâlnit d-ăștia gârlă, la viața mea. Mulți mi-au dat și țepe exact pe modelul madamei, profitând de asimetria puterii (eu eram un „nimeni” care le furnizam serviciile, ei aveau banii și sperau ca eu să bălesc după banii lor și să fac orice). Rezultatul a fost că nici eu, nici alții nu mai lucrează cu ei. Așa va păți și madam Armand, și așa pățesc în general patronii-vătaf. Ea speră să vină altcineva, dar nici o firmă de salubritate serioasă nu se va băga într-un contract cu un partener care negociază de pe poziții de forță și, în plus, principial incorecte. Cu amendamentul că aici nu vorbim de nici o asimetrie a puterii, pentru că și Romprest are suficientă putere ca să nu se lase călcați în picioare de o neica-nimeni.
    • Like 3
    • @ Lucian Sarbu
      Gecaba Gecaba check icon
      E plin de sofisme comentariul pe care îl faceți. De exemplu, spuneți ca madame negociază de pe poziții de forță. Gunoiul neridicat este o negociere pe baza de forță, nu solicitarea renegocierii contractuale. Iar cand auziți de prețul de 5 ori mai mare decat la Oradea, pare rationala solicitarea primarului. Nu inteleg, ca și în alte comentarii, interesul cetățeanului nu este gospodărirea banului public cât mai judicios? Aici este alt sofism, pe de o parte toată lumea cere eradicarea corupției, în practica toată lumea spune ca e ok și cu mafioții.
      • Like 3
    • @ Gecaba
      Principala poziție de forță, care a declanșat conflictul, a fost „nu vă plătesc facturile pentru că [diverse scuze: e prea mult, e ilegal, nu vrea mușchii mei, apăr interesul cetățeanului, sunteți mafioți etc. etc. etc.]”.

      Ghinionul dânsei e că nu vorbește cu un mic furnizor de hârtie pentru birou sau cine știe ce alte servicii și produse ușor substituibile, de care, în calitate de patron-vătaf, îți poți bate joc ușor, ci cu un prestator care, așa cum ați remarcat, are și el puterea să răspundă la mizerii cu mizerii.

      Lăsați-mă și cu „intelijentul” ăla de Bolovan, că habar n-are ce vorbește. Aveți habar cât plătesc firmele gunoiul la Oradea? Credeți că e o întâmplare că nici dracu nu-și deschide firmă la Oradea, dar toți se îngrămădesc să-și deschidă la București, și nu întâmplător chiar la noi în Sectorul 1, care e foarte prosper? O fi o întâmplare că în mun. Oradea salariul mediu e o mizerie?...
      • Like 3
    • @ Lucian Sarbu
      Vorbe multe si......goale.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult