Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

O profesoară din mediul rural a înființat în școala ei un club în care elevii învață să programeze: „Dacă elevii nu sunt atenți, înseamnă că nu le-ai dat ceva la care să se gândească”

Steluța Pralea

Foto: Steluța Pralea, în timpul unui atelier interactiv de programare organizat în Brașov de Coder Dojo București și Școala de Valori 

Cu câteva luni în urmă. Steluța Pralea, profesoară de informatică și directoare a Liceului Tehnologic „Carol I” din comuna Valea Doftanei, a auzit că mai mulți oameni pasionați au început să deschidă, cu resurse puține, cluburi de programare pentru copiii din toată țara. Așadar, a vrut să intre în legătură cu reprezentanții din România ai mișcării internaționale Coder Dojo, care își propune să le dezvolte copiilor abilitățile de programare.

„Am vorbit mai întâi cu cineva de la Coder Dojo Timișoara, care m-a pus în legătură cu colegii lui de la București. Ei mi-au povestit ce activități fac, eu le-am povestit despre școala mea”, spune Steluța Pralea. Așa și-a dat seama că, dacă găsește câțiva voluntari, poate să țină în laboratorul de informatică al școlii cursuri non-formale prin care să îi învețe pe elevii ei bazele programării.

Coder Dojo Tech Academy este proiectul prin care Coder Dojo București și Școala de Valori desfășoară, cu sprijinul Microsoft România, ateliere de programare în toată țara și își propun să încurajeze deschiderea de dojo-uri de programare la nivel local.

Peste 100 de copii învață să programeze la Valea Doftanei

„Până să îmi dau seama, pe 22 septembrie am și deschis dojo-ul. Avem două laboratoare de informatică destul de bine dotate, dar ce ține de componente electronice, plăcuțe Arduino, Microbit, am primit însă de la Coder Dojo București, prin intermediul proiectului. Eu țin două ateliere, o învățătoare care a făcut cursuri de Scratch și se înțelege bine cu copiii le predă Scratch, un fost elev care s-a mutat la București predă Arduino. Peste 100 de copii vin să învețe să programeze la sfârșit de săptămână”, spune profesoara. 

La început, câțiva părinți au venit să se uite, să vadă despre ce e vorba. În scurt timp, au devenit voluntari. „E o comunitate mică, de la țară, dar sunt oameni deschiși, care, dacă le propui ceva sau vii cu o inițiativă, nu spun nu, ci spun: Hai să încercăm să vedem ce iese. Suntem izolați, la 30 de kilometri de cel mai apropiat oraș, și când am venit cu această propunere chiar am fost surprinsă să văd că toată lumea reacționează bine. Avem voluntari atât din rândul cadrelor didactice, cât și din rândurile elevilor și părinților”, povestește ea.

Efectele cursurilor s-au văzut imediat, spune Steluța Pralea. „Observ că nu mai e zbenguială în pauze, elevii stau și discută despre ce au făcut la ateliere, proiectează, caută programe. De multe ori, copiii nu sunt cuminți pentru că nu există ceva care să îi captiveze. Eu le spun și colegilor mei care se plâng că nu stau copiii cuminți, că nu sunt atenți: înseamnă că nu le-ați dat ceva la care să se gândească, nu le-ați folosit suficient resursele. Pentru că dacă le dai ceva de lucru, ceva de gândit, ceva de proiectat, ei se implică”, crede Steluța Pralea.

„Nu m-am făcut profesor doar ca să iau un salariu”

Luna trecută, Steluța Pralea s-a aflat la Brașov, la un eveniment organizat în cadrul Coder Dojo Tech Academy, la care a intrat în legătură și cu alți profesori care vor să țină, după ore sau în weekend, ateliere de programare în școlile lor.

„Profesorii sunt oameni care vor să facă ceva pentru copiii cărora le pot schimba viitorul, nu fac această profesie doar pentru că sunt plătiți. Eu nu m-am făcut profesor doar ca să iau un salariu. Iar răsplata cea mai mare vine de la copii. La noi, la Valea Doftanei, vin și foști elevi de-ai noștri de gimnaziu. Au optat pentru licee de prestigiu din județ, dar sâmbăta vin la atelierele noastre și sunt încântați. Cea mai mare satisfacție pentru mine este bucuria copiilor, care când pleacă sâmbăta acasă, îmi spun: Doamna, vă mulțumesc că faceți asta pentru noi. Eu fac tot posibilul să văd că copiii sunt bucuroși să participe la ore”, spune Steluța Pralea.

O țară mai bună se construiește plecând de la un sistem de educație performant. Introducerea programării în procesul educațional deschide oportunități către joburi căutate și bine plătite și, mai mult decât atât, dezvoltă acele abilități care construiesc adulți ce pot face față unor provocări diverse: gândirea critică, rezolvarea unor probleme complexe și creativitatea. Platforma Republica vă prezintă oamenii care își doresc să schimbe felul în care învață copiii noștri. Susținem programul Alt Viitor, în care Microsoft România investește 1 milion de dolari. Este un proiect în care sunt implicate ONG-uri, 4500 de profesori și voluntari, o inițiativă care va sprijini dezvoltarea de competențe digitale pentru peste 11.000 de elevi. Îi veți cunoaște aici, le veți afla poveștile și veți vedea modul în care acești oameni pun umărul la construcția unui viitor mai bun pentru România.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult