Sari la continut
Republica
Sustenabilitate

O știre care ar trebui să ne dea de gândit: Un val de căldură în timpul iernii, niveluri scăzute de ploaie care au atins recorduri. Râurile, canalele și lacurile din Europa au coborât la cote alarmant de joase

Veneția - canal secat/ habits

Foto: The Mega Agency / Profimedia

Asta este o știre care ar trebui să ne dea de gândit: Un val de căldură în timpul iernii, niveluri scăzute de ploaie care au atins recorduri și o lipsă simțitoare a zăpezii fac ca râurile, canalele și lacurile din Europa să coboare la cote alarmant de joase, experții avertizând că seceta severă de anul trecut s-ar putea repeta.

- Ce-i drept, imaginile cu albiile secate ale râurilor și cu lacurile diminuate sunt de obicei asociate cu căldura arzătoare a verii, nu cu perioada iernii. Însă un început de an excepțional de cald și uscat afectează o mare parte a Europei, inclusiv centrul și sud-estul Franței, nordul Spaniei și nordul Italiei, scrie CNN.

- Situația apei din Europa a devenit „foarte precară”, potrivit unui studiu publicat în ianuarie de cercetători de la Universitatea Tehnologică Graz din Austria, care au folosit date din satelit pentru a analiza resursele de apă din sol în întreaga lume.

Franța trece prin cea mai lungă perioadă de secetă din ultimii mai bine de 60 de ani și ar putea impune în curând restricții la consumul de apă. Țara „a suferit o serie de 32 de zile consecutive fără ploi semnificative, de pe 21 ianuarie până pe 21 februarie”, a declarat, pentru CNN, Simon Mittelberger, climatolog Météo-France.

- „Solurile sunt mult mai uscate ca de obicei”, a mai spus Mittelberger, care precizează și că nivelurile actuale de umezeală din solurile Franței nu sunt în mod normal înregistrate decât începând cu mijlocul lunii aprilie.

- De asemenea, climatologul francez subliniază că ninsorile au fost puține sezonul acesta, indicând în același timp că o lipsă a zăpezii iarna poate amenința rezervele de apă din timpul primăverii și al verii. Motivul? Mai puțină zăpadă topită generează o susținere mai mică a râurilor la cote normale.

- Christophe Béchu, ministrul pentru tranziție ecologică, a spus că această secetă din timpul iernii este „fără precedent” și a avertizat că Franța este în stare de alertă.

- Separat, în Italia, seacă unele dintre cele mai renumite ape din țară. Nivelul apei din Lacul Garda este atât de scăzut încât se poate merge pe jos până pe o insulă din mijlocul lacului, pe o fâșie de pământ expusă. Cu câteva luni în urmă, această bucată pe care oamenii pot merge nu exista.

- Totodată, este mult mai greu acum să iei un taxi pe apă în Veneția, având în vedere că o parte dintre canalele sale sunt prea scăzute pentru a permite plutirea gondolelor, parțial din cauza lipsei precipitațiilor.

Foto: The Mega Agency / Profimedia

De asemenea, vremea secetoasă din Spania pune în pericol premiata jamón ibérico bellota (șunca iberică hrănită cu ghindă), în contextul în care ploile puține și temperaturile mari afectează ghindele mâncate de porci.

- Având în vedere că Europa a fost anterior lovită de seceta verii, experții se tem că ultimele două luni excepțional de uscate ar putea fi un semnal al noii realități, provocată parțial de creșterea temperaturii medii globale. „Aceste condiții erau rare în trecut, însă schimbările climatice alterează regimul precipitațiilor deasupra Europei și fac ca aceste extreme să fie recurente și intense”, a afirmat, pentru CNN, Andrea Toreti, climatolog de la Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Așa, și? Duceți ideea pâna la capăt. Spuneți direct ce aveți de spus, nu numai insinuați așa temător, că de aceea există Habits by Republica, pentru propagandă climatico-marxistă și prea puțin pentru altceva. Haideți deci cu concluzia: trebuie să renunțăm la mașini și să trecem toți la mersul pe bicicletă (chiar și cardiacii de 80 de ani care trăiesc în zonele cu climă rece și umedă), să ne încălzim iarna și mai ales noaptea folosind panouri solare și să terminăm odată cu carnea asta tradițională de la animale flatulente și să trecem pe gândaci. Ce-o fi greu?
    • Like 2
    • @ Dan Cojocaru
      Dan I check icon
      Dar ideea ta care este?!?
      Trump - lider maximus, Pamantul plat, conspiratia Covid, Klaus Schwab e de vina pentru toate astea etc.?
      • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult