Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

O urgență a noii guvernări: Susțin alegerea primarilor în 2 tururi!

Ludovic Orban și Klaus Iohannis

Foto: George Călin/ Inquam Photos

Consider că un primar trebuie să întruchipeze anumite calități. 

În primul rând să manifeste deschidere și să aibă capacitatea de a dialoga cu societatea civilă, nu numai cu asociațiile agreate, cu mass-media, să nu fie arogant, să nu se victimizeze cu fiecare ocazie, să nu lase senzația că toți ceilalți care nu se ocupă de smuls scame de pe costum, sau de periat sunt malițioși, așa cum se întâmplă de obicei.

Să nu-și aroge tot felul de acțiuni și evenimente în care nu are nicio implicare, să nu fie preocupat doar de imagine, să poată recunoaște și aprecia meritele altora. Să nu-și supradimensioneze reușitele, motivându-le cu tot felul de proiecte și studii care în mare parte nu se materializează. Să accepte și să preia idei, soluții venite din partea societății civile sau ale reprezentanților altor formațiuni din tabăra adversă.

Să fie interesat și să participe la activitățile și evenimentele la care este invitat de reprezentanții societății civile, de asociații și ong-uri. Să aibă un contact permanent cu cetățenii, să fie informat și conectat la realitate, să fie interesat de creșterea standardului general de viață al comunității.

Să se înconjoare de oameni bine pregătiți, specialiști în domeniu și nu de personaje obediente și incompetente. Să nu facă parte ei înșiși din categoria de „yesmen”, personaje doar de interfață, care acționează la ordin, să nu se lase influențați, să aibă capacitatea de a lua decizii. În raport cu cetățenii, să manifeste respect și nu aroganță, să aibă simțul realității și să nu trăiască cu senzația că li se cuvine totul, să aibă atitudinea unui stăpân pe plantație prin prisma puterii pe care o au. Să aibă simțul onoarei și al datoriei, să aibă ca țel să lase ceva în urmă, în sensul cel mai bun. Să fie responsabil și să-și recunoască greșelile, să conștientizeze că funcția sa este vremelnică.

Să manifeste curaj prin a accepta competiția reală în lupta electorală, să fie convins că este importantă reprezentativitatea în comunitate.

În legătură cu aceasta, sunt absolut convins că acest profil de primar poate fi identificat numai dacă alegerea sa s-ar baza pe o largă reprezentativitate. Și asta implică obligatoriu alegerea primarilor în două tururi de scrutin, iar alegerile locale fiind relativ aproape, ar trebui să devină o prioritate în perioada următoare pentru parlamentari și guvernanți.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Indiferent de lista de să se facă, să se dreagă, să fie, să răzăchie, fără două tururi ai orice cioflingar, orice neam prost sau cumătru, ales primar fără probleme.
    Și așa e greu, ca la democrație, cum altfel?
    Nu se bagă mai nimeni de bună calitate, procentele sunt mici.
    Cei mai mulți care se bagă sunt motivați esențialmente financiar, vor acolo ca să facă bani, nu ca să ajute comunitatea.
    • Like 1
  • Un primar trebuie să fie ceea ce scrie în lege: executivul consiliului local, iar consiliul local să fie ceea ce scrie tot în lege, adică legislativul local și cel care trage la răspundere primarul. Poți organiza și trei și n sesiuni pentru alegerea primarului, dacă cei din consiliul local se comportă precum slugile primarului nimic nu se va schimba. O modificare de substanță trebuie făcută în lege în sensul întăririi puterii consiliului local și scoaterii primarului din componența consiliului local, primarul să fie cu adevărat cel care îndeplinește hotărârile consiliului local nu cel care „centrează și dă cu capul”. Lista de dorințe exprimată de autor este o utopie care se transformă imediat după alegeri și investitură în distopie, distopie în care trăim de 30 de ani încoace. Așa stau lucrurile și cu asaltul asupra funcției de președinte prin care se solicită tot mai insistent mărirea competențelor președintelui lucru care va duce la generalizarea distopiei.
    • Like 0
    • @ Voicu Nicolae
      Trolează tu, trolează... cu atît ai să rămîi.
      • Like 0
  • Cezar check icon
    Și să folosească transportul în comun ca să simtă direct „pulsul cetății”.
    Și să-și plătească singur facturile la utilități, să stea la coadă la Poștă să-și plătească impozitele și să-și depună singur declarațiile fiscale.
    S-o vedem și pe asta...
    • Like 1
    • @ Cezar
      O vedem. In Norvegia, Suedia, Elvetia etc. In Romanica mai la toamna.
      • Like 0
  • Sunt de acord că reintroducerea alegerilor în 2 tururi ar fi o măsură normală și utilă, dar trebuie să remarc că avem aici o situație "catch 22": este cel puțin improbabil că o asemenea măsură ar putea fi adoptată în parlament ca lege (în ciuda votului de ieri există acolo o majoritate anti-reformistă), iar adoptarea sa prin OUG ar fi un păcat asemănător cu cele pe care le-am reproșat PSD, care a abuzat de OUG-uri în momente și conjuncturi nejustificate.
    • Like 0
  • Parerist check icon
    TOATE alegerile ar trebui facute in doua tururi, si uninominal. Doar asa se poate rupe obedienta alesilor fata de seful de partid si ar putea fi cat de cat interesati de credibilitatea in ochii propriilor electori.
    • Like 4
  • check icon
    ,,Sa nu... Sa nu...'' cam multe negatii deasupra carora troneaza o poza cu doi indivizi unul neamt altul maghiaro-ruman.
    In timp ce-mi vorbisi de doua tururi eu deschisei geamul si-mi intra un puternic miros de canal, mama ei de tara ca urat mai pute!
    Din subconstient mai scote o negatie: ,,sa nu fie roman''.
    • Like 1
    • @
      Caracal?
      • Like 0
    • @
      Alegerea primarilor în 2 tururi e una din vidanjele care vor curăța canalul ăsta. Uită-te cum a ajuns Firea primar și ce sistem mafiot de firme a creat de atunci.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult