Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Oameni și vite

Cristian Tudor Popescu

În ședințele de înfierare a subsemnatului, organizate turbo la canalele tv care luptă dârz împotriva rațiunii și bunului simț, precum și în destule postări pe internet, se sare în sus că i-aș fi făcut „vite” pe credincioșii ortodocși. Vita e calul de bătaie, de altceva din ce-am scris nu se agață bodigarzii BOR, că frige.

Iată fraza integrală, nu trunchiată pentru uzul manipulării: „Pentru a prosti oamenii, șarlatanul Daniel n-are nevoie de matematică, nici de logică, o dă direct, ca o strigătură pentru vitele ce le păstorește: fiindcă a interzis pelerinajul la moaștele Sf. Dimitrie în octombrie 1989, comunismul a căzut peste câteva luni”. 

 Și iată firul logic.

- ÎnaltulPreaFericit păstorește vite.

- Această afirmație nu exclude nicicum faptul că ÎPF păstorește și oameni.

- ÎPF s-a adresat tuturor credincioșilor, oameni și vite.

- La zicerea sa „interzis pupat moaște = căzut comunism”, care conține tot atâta rațiune și bun-simț cât strigătura hăis! sau cea!, nu pot reacționa oamenii, ci doar vitele, adică acele persoane care posedă discernământul vițelului când contemplă poarta nouă în raport cu cea veche.

-Ergo, „vită” ești dacă iei de bună „interzicere pupat moaște = căzut comunism”, nu dacă ești creștin ortodox.

Acest raționament se bazează pe o ipoteză: nu toți credincioșii din țara asta cred în nerușinarea sinistră a minciunii că BOR, pupătoarea în dos a Ceaușeștilor când nu erau încă moaște, a dat jos comunismul cu ajutorul lui Dumnezeu. Dacă ipoteza se dovedește greșită, atunci nu mai am nimic de spus.

Ba nu, ar mai fi ceva. Îmi arată și mie un creștin înțelept unde zice Iisus să te închini la moaște? 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • O greșeală a unui ierarh nu este întotdeauna o minciună. Și nu este un motiv de reacții abjecte la adresa unei instituții ca BOR.
  BOR este biserică autocefală, o instituție divino-umană.
  Ca biserică autocefală ea este trupul lui Hristos.
  "El(Hristos)este capul trupului, al Bisericii" (Coloseni I.18).
  Și credincioșii sunt trupul lui Hristos.
  "Iar voi sunteți trupul lui Hristos și mădulare(fiecare)în parte"(Corinteni 12.27)
  O Biserica autocefală este formată, deci, din ansamblul credincioșilor și are cap pe însuși Hristos.
  Dacă anumuți ierarhi au lingușit regimul ceaușist, ei nu se identifică cu BOR. Nu BOR a făcut acest lucru.
  Este INCALIFICABIL domnule CTP, pentru un om ce se pretinde de cultură, să afirmați că BOR este pupătoarea în dos a Ceaușeștilor.
  Pe lângă această monstruozitate, cea cu vitele, care sunt sau nu vite, cum ați întors-o cu o sublimă logică de clasa a V-a, pălește.
  Iar în sens creștin ortodox, moaștele sunt oseminte, rămășițe pământești ale unor oameni sfinți, plecați la Dumnezeu.
  Ați vorbit de Ceaușești făcând afimația "pe când nu erau încă moaște". Aceasta înseamnă, în gândirea dumneavoastră, că au devenit ulterior moaște.
  Cum puteți asocia osemintele unor tirani, cum au fost Ceaușeștii, cu moaștele, care sunt osemintele unor persoane sfinte sau uneori întregul lor trup ? Este încă o jignire adusă credincioșilor ortodocși.
  Poporul român și creștinii ortodocși în general, sunt toleranți, dar nu sunt proști și este foarte bine așa.
  Dacă aveați același tupeu, ca să mă exprim eufemistic, să jigniți la fel de grosolan comunitatea musulmană, v-ați fi întâlnit foarte repede cu Dumnezeu față în față și ați fi aflat care este Adevărul chiar de la El.

  PS Să fiți sigur că foarte mulți creștini simpli, nu înțelepți, cum ironic ați formulat asocierea, vă pot arăta
  modul în care Mântuitorul a instituit cultul sfintelor moaște.
  • Like 0
 • Faptul ca avem un presedinte care nu e ortodox arata ca poporul roman a facut progrese spectaculoase in materie de gandire critica ... Acum 20 ani dl. CTP l-a lucrat pe "sectantul" CVT
  • Like 0
 • Am văzut aseară la A3 (ușor! nu vă repeziți cu înjurăturile deocamdată) redat un fragment video de prin 1999 de la o emisiune a lui Tucă - foarte interesant și care nu cred că ar putea fi difuzat la televiziunile agreate pe acest site. Apărea acolo CTP-ul care - surpriză - nu vorbea de rău Biserica națională. Dimpotrivă: spunea că în ultima vreme apar tot felul de inși care vin din străinătate și pot foarte ușor - legislația le permite - să întemeieze câte o sectă. Și spunea: dom'le, cu Biserica națională nu te joci, că e un pilon important în statul român etc etc. adică numai de bine și respect la adresa Bisericii. Păi atunci nu erau preoți securiști și ticăloși, care cică au batjocorit memoria tinerilor căzuți în 1989? Atunci enoriașii ceștini nu erau vite păstorite? În fond anul emisiunii (1999) era mai aproape de 1989 decât anul 2020 și memoria putea fi mai vie și mai exactă. Să nu mai spun că în anii '90, când lucra la ”Adevărul”, CTP era contra partidelor istorice de dreapta (PNL, PNȚ-cd) și era pro PSD (atunci avea altă denumire: FDSN sau PDSR). În 1999 era la guvernare CDR (alianța de dreapta), dar sistemul securist era tot de partea PSD. De la Băsescu încoace acest sistem securist, care a avut de fapt mereu puterea în Romania, a trecut în ograda lui Băsescu și PDL, apoi PNL. Deci puterea subterană (securistă) a fost până la Năstase (2004) de partea PSD (chiar în perioada 1996-2000 a guvernării CDR) iar de la Băsescu (2005) încoace a fost de partea dreptei, chiar în perioadele cu guvern și majoritate PSD. Asta s-a realizat prin instituțiile de forță (servicii, DNA - care acționa preferențial etc.) Dar ce vreau să spun; de ce am început cu zicerile CTP-ului și am ajuns la statul subteran? Păi observ și eu că CTP a fost de fapt mereu de partea Puterii în zicerile sale. Nu neapărat de partea puterii ”aparente”, ”formale” ci de partea puterii ”subterane”, ”informale”, în fond aceasta fiind cea adevărată, chiar când cele două nu se asociau. De asta a fost pro Biserică în 1999 pe vremea CDR, dar puterea subterană o avea PSD. Și de asta a izbucnit acum cu spume la gură împotriva patriarhului când a avertizat / amenințat guvernul actual (care deține și puterea formală și informală în timp ce îi dă palme după ceafă PSD-ului iar acestuia îi place și tot vrea).
  Ziceați, d-le Mihai Romanciuc că CTP e CTP și ce zice el e doar din convingere. Dacă sunteți cumva de acord cu ce am scris mai sus (deși probabil că nu), se vede clar orientarea lui CTP. Și bineînțeles în multe alte locuri. De exemplu o ”idolatrizează” pe Kovesi (care am zis că era parte a sistemului de forță) în ciuda tuturor dovezilor de părtinire și abuzuri anti-PSD. Înțeleg că un simplu fanatic anti-PSD de pe acest site nu ar putea vedea aceste lucruri, că e peste puterea lui de înțelegere. Dar CTP, deși are el alte păcate, totuși e un bun observator (chiar dacă subiectiv). Este practic imposibil să nu observe realitatea pe care am descris-o. Dacă o face pe niznaiu, o face conștient și interesat.
  • Like 0
 • N-am dat prea mare importanta jignirilor aduse unor oameni care-l marturisesc pe Dumnezeu. Sunt multi oameni ca tine, care vad totul simplu, care vad doar alb si negru, care au intr-o secunda rezolvarea oricarei probleme de pe Pamant. Si in privinta existentei lui Dumnezeu sunt convins ca ai toate raspunsurile. Atatea generatii, atatea minti luminate, s-au framantat si au incercat sa-si demonstreze teoriile in aceasta privinta, dar au avut nesansa sa se nasca prea devreme. Contemporanii tai n-au cum sa te rateze ! Esti peste tot ! La TV, la radio, pe retele de socializare, pe youtube, pe terenul de tenis,etc ! Oamenii trebuie doar sa inteleaga limba romana, sa-ti acorde putina atentie, iar din momentul ala vor avea si ei o senzatie ca le stiu pe toate ! Cel putin pentru o zi ! Pana la urmatoarea aparitie ctp !
  Ce m-a intrigat la “lectia” data aici, pe facebook ? Parca eschivezi si nu iti sta in fire ! Folosesti un exercitiu de logica pentru copii de clase primare ! Genul ala de exercitiu: “daca unele pasari sunt albe, atunci toate pasarile sunt albe ? “ Nu poti sa faci asta ! Pastrezi aura de “stie tot”, dar te descalifici ca ziarist ! Ce le transmiti adeptilor ? Ca nu esti atent la nuante ? Ca nu te intereseaza cum primesc cititorii articolul ? Ca nu-ti alegi cele mai bune cuvinte ? Parerea mea (simpla parere !!!) este ca ai ales cu precizie animalul definitoriu pentru toti ortodocsii prezenti la sarbatoare. Ai stiut ce reactii vor fi si ai vazut si iesirea din situatie. Dar atunci ma intreb: ti-e mai usor sa minti, decat sa prezinti scuze ? E mai important sa sochezi, decat sa scutesti oameni de jigniri ? Din pacate, pentru astfel de minciuni (sa nu zic din nou de eschive, ca nu suntem la box) exista de cele mai multe ori, doar un singur martor: constiinta mincinosului ! Insa nu te poti increde in ea, de prea multe ori !
  As vrea totusi sa te ajut in exercitiul asta de a fi indulgent cu credinciosii “rationali” (nevitele zic eu) ! L-am vazut cu multi ani in urma la televizor pe regretatul Octavian Paler. Moderatorul il intreaba la un moment dat daca ii este frica de Dumnezeu. Si Octavian Paler raspunde: “mai frica decat de Dumnezeu, mi-e frica de inexistenta unui Dumnezeu” . Sunt multe de vorbit despre asta, dar si un mic exercitiu de imaginatie ar fi util pt. tine. Cum ar arata lumea ASTAZI fara crestini ? Fara sa crezi in bine ? Fara sa-ti doresti sa faci bine ? Fara sa respecti invataturile de bine ? Fara sa respecti cele 10 porunci ?
  Vorbind de emisiuni TV si de oameni care nu mai sunt printre noi, mi-a venit in minte un alt episod, care se referea direct la tine. Vadim Tudor, cu o imaginatie exagerata, relata mincinos o informatie primita de la “surse sigure”. Zicea ca inainte de 89 iti asteptai copiii la colt de bloc si invidios ca nu aveai parte de aceeasi grija, din partea sotiei, iti bateai copiii si le furai sendvisurile din ghiozdan. Urmarea umorul prin absurdul situatiei ! Nu l-am gustat deloc ! Dar imi vine in minte o intrebare referitor la asta ! Voit rautaciosa ! Copiii tai au fost crescuti fara niciun Dumnezeu ?
  In final ma recomand cum este civilizat. 44 de ani. Botezat in credinta ortodoxa. Credincios ? As vrea sa spun despre mine ca sunt, dar ar fi prea mult. Sper totusi sa apuc ziua, in care credinta in Dumnezeu si dragostea pentru El, sa ma faca sa nu-mi fie frica de nimic pe aceasta lume, decat de pacatele mele.
  • Like 0
  • @ Ciprian Dima
   Felicitări! Un comentariu profund, analiză fină, moralitate, dacă nu trăire creștină.
   Sunt unele comentarii care depășesc ca valoare articolele autorilor, mă refer la abilitatea scrierii nu la partea de moralitate, că aia nu există de multe ori la unii autori.
   • Like 1
 • Daca atunci, in '89 "interzis la pelerinaj = cazut comunismul" , acum in 2020 ar trebui sa se zica "interzis la pelerinaj = cade democratia" - si nu Guvernul, asa cum a precizat "pastorul" de vite si oameni .... mai mult vite , daca ar fi ca matematica sa invinga :)))
  • Like 1
  • @ Edy Ventura
   Prefer de multe ori să mă adresez celor ce comentează decât autorului articolului, indiferent dacă acesta este CTP sau altul, intuind că e mai bine așa, autorii de articole fiind de obicei, cumva, împietriți.
   Chiar și oamenii care nu gândesc prea mult, sau gândesc greșit, sau ni se pare nouă că gândesc greșit, nu trebuie făcuți vite.
   Așa proști cum sunt ei, dacă sunt, poate că nu, sunt făcuți după chipul lui Dumnezeu, nu după chipul unei vite.
   Căderea comunusmului are cauze complexe.
   Nici democrația, evident, cum cu ironie afirmi, n-o să cadă de la interzicerea pelerinajelor, deși acest lucru nu ar fi rău, dacă ar fi înlocuită cu o monarhie adevărată, nu de figurație.
   Probabil că acest lucru nu se va mai întâmpla pentru mult timp sau poate deloc. Timpurile și oamenii s-au schimbat.
   Comunismul este odios, a distrus milioane și milioane de vieți, dar nici democrația nu e perfectă,
   Mai ales că sunt forme diferite și stadii evolutive ale democrației. Vedem cursul democrației în România lui Iliescu, Băsescu și Iohanis.
   De ce nu-mi place democrația ? Pentru că o persoană care nu gândește prea mult are acelaș vot cu CTP, de exemplu, deși câteodată e mai bine să nu gândești decât să gândești URÂT.
   De ce nu-mi place democrația ?
   Pentru că în urma alegerii democratice se poate alege Baraba și nu Iisus
   Alegerea lui Baraba nu a fost doar când iudeiii au strigat: "Nu pe El, ci pe Baraba !"
   Alegerea lui Baraba a fost de fiecare dată când s-a ales împotriva voinței lui Dumnezeu, în societatea românească sau pretutindeni: alegerea dreptului celui puternic în defavoarea celui slab și amărât, alegerea dreptului femeii, nu mamei, de a strivi oasele și carnea ființei ce palpită în pântecele ei și care are înscrisă în genetica proprie dorința de a trăi și de a se bucura de viața dăruită ei de Dumnezeu și de iubirea și ocrotirea mamei sale, alegerea dreptului ca "familii" de același sex să adopte și să crească într-un mediu traumatizant copii, alegerea modului cum se repartizează banii bugetari, cu consecințe genocidale în domeniul sănătății, cum spune de mai bine de 10 ani reputatul chirurg cardiolog Horațiu Suciu de la Institutul Inimii Tg Mureș, când se preferă anual moartea a peste 500 de copii nou născuți cu malformații cardiace ce necesită intervenție pe cord până la vârsta de un an, pentru că guvernele, de-a valma, nu au vrut să aloce o investiție minoră la nivel de țară, estimată de eminentul chirurg la câteva milioane de euro.(Peste 300 de astfel de copii, anual, sunt operați și salvați la Tg Mureș de echipa minunatului OM și DOCTOR Horațiu Suciu, care apreciază că înființarea a încă două centre, ca cel de la Tg Mureș, la București și Iași ar salva și restul de 500 de copii, an de an)...
   Și lista poate fi continuată, dar nu s-ar mai termina, așa că mă opresc aici.

   • Like 0
  • @ Edy Ventura
   Dacă tu ca guvern, ca țară, nu aloci câteva milioane de euro, care la nivel de țară înseamnă foarte puțin, ca să salvezi an de an viețile a 500 de micuți, și asta de mai bine de 10 ani, de când doctorul Suciu cere guvernelor să rezolve această situație inimaginabilă pentru o țară europeană, cum pot spune iubiții conducători psd-iști, pdl-iști, liberali că îi interesează sănătatea și viața cetățenilor ?
   Ceea ce fac ei se traduce în genocid la adresa nou născuților.
   • Like 0
 • S-a creat o vijelie mediatică în care se ”luptă” anti-creștinii cu creștinii, dar și cu cei care au păreri mai ”de centru”. Subiectul BOR și / sau religie e de ceva timp un butoi cu pulbere din cauza creșterii numerice dar și în virulență a ”progresiștilor” anti-creștini (anti-chriști?) și e de ajuns să apară o scânteie că se aprinde imediat. Dar mai ține cineva minte care a fost scânteia în cazul de față? Aceasta a fost reacția turbată a lui CTP la o zicere - neobișnuită dar nici nepotrivită - a patriarhului Daniel. Acesta a spus, probabil în ton cu convingerile sale, că în 1989 regimul comunist a interzis pelerinajul la sf. Dimitrie cel Nou, iar faptul că, în câteva luni, acest regim politic a căzut, este un semn al pedepsei divine. Nu a spus că a dat Biserica jos regimul politic, ci că i-a pedepsit Dumnezeu. E în ton cu credința? Este. A vrut prin asta, bineînțeles să avertizeze regimul actual asupra precedentului existent și posibilității repetării situației la alegerile viitoare. Și bineînțeles a amenințat mai mult sau mai puțin voalat că are oarece influență asupra credincioșilor ca să mijlocească întoarcerea multor opinii politice împotriva actualilor guvernanți. Bun! Deci Biserica și-a încordat și ea mușchii atunci când a simțit că atualii guvernanți acționează în sensul slăbirii ei. De ce nu? Și alte instituții puternice în statul român reacționează dacă sunt călcate pe bombeu, nu mai intru în detalii că e prea stufos de expus. Dar de ce CTP s-a simțit atacat (când BOR a trimis o săgeată către guvernanți) și a făcut instant spume la gură, în stilu-i caracteristic? Are vreo șustă cu actuala putere? Deși se dă independent, eu sunt convins că are, că prea e trompeta Puterii, la minut, iar uneori cu aceleași cuvinte vehiculate oficial, nu mai rememorez exemplele doveditoare, n-are rost acum. În cazul de față a avut bucuria ca, pe lângă serviciul făcut Puterii, să-și și etaleze în voie anti-creștinismul din sufletul lui întunecat și otrăvit. Deci, cum s-ar spune, a îmbinat utilul cu plăcutul. Halal!
  • Like 1
  • @ Dan Cojocaru
   Reactia ,,turbata ,, a fost din partea politicienilor care au simtit momentul electoral propice de exploatat la care au aderat cu vehementa si A3 si Romania TV. La acestia s-au adaugat asa zisii comentatori de ocazie (tot cu simpatii PSD) care interesati sau nu isi fac constiinciosi datoria. Sigur criticile repetate ale lui CTP la adresa lui Iohannis sau la adresa guvernului Orban sunt trecute cu vederea si se fac acuzatii aberante ca acesta ar fi proguvernamental in comentariile sale. CTP este CTP . Nu are partipriuri si chiar daca mai face comentarii controversate , ele sunt rezultatul propriilor convingeri si nimic mai mult.
   • Like 2
  • @ Dan Cojocaru
   e-vis check icon
   As adauga doar ca dl CTP a ajuns un lătrau public, orice nebun care baga un bat prin gard stârnește furia necontrolata a buldogului la al carui lătrat se trezesc javrele de prin vecini, dornice fie sa-l acompanieze, fie sa latre amenintori, fara a ști împotriva cui. CTP își închipuie ca la alegerile care vin ii susține așa pe puțini aceia care vor sa aducă o apa proaspătă în balta politica puturoasa a tarii, 'capul lui limpede' nu pricepe ca psd e beneficiar glorios, poate chiar cel care a băgat batul. 'Un sigur om cu mintea lui poate schimba o tara!' Felicitari, viitorul parlament va avea suficienti psd-iști care sa tina tara asta în balta statuta și anii viitori. Dar aveți o 'speranta', crestina as zice eu, d-le CTP, ca nici un prooroc nu e crezut în tara lui și conform Evanghelei pe care o cunoașteți atât de bine, multi prooroci mincinoși vor exista.
   • Like 0
  • @ Mihai Romanciuc
   Dl. CTP este, incontestabil, un propagandist al actualei puteri, dar bineînțeles că este unul inteligent, spre deosebire de mulți alții, mai rudimentari. Ca să fie credibil, evident că are UNEORI și atitudini critice față de Putere - vezi de exemplu cazul când Iohannis a acuzat PSD-ul de înțelegeri cu Ungaria ca să-i dea Ardealul. Asta era atât de primitivă, încât s-ar fi compromis el însuși dacă nu lua poziție. Deși pentru fanaticii anti-PSD a fost OK și acea zicere rudimentară a lui Iohannis. A mai zis câte ceva de-a lungul timpului împotriva unor miniștri PNL (de la transporturi sau învățământ), dar asta nu e cine știe ce și îi consolidează reputația de independent. La fel face și Antena3: dacă suportați să vă uitați (și nu fugiți ca dracul de tămâie) o să observați multe critici la adresa PSD-ului. Campion e Mircea Badea, ca fapt divers. Dar asta nu schimbă linia generală anti PNL / Iohannis a A3. La fel e și cu CTP. Linia clară este anti-PSD și pro-Iohannis / PNL. Dincolo de orice alte comentarii, nu numește el PSD-ul ”Cernobîl-ul politicii românești”? A propos, la A3, în toate comentariile anti-putere și pro-PSD, n-am auzit niciodată ceva la fel de agresiv-necivilizat. O dovadă solidă a convingerilor politice a CTP-ului este chiar acest site: ne uităm la majoritatea comentariilor și la înfierarea de multe ori dură și golănească a celor care au păreri diferite de a majorității și tragem concluzia că cine se aseamănă se adună. Și rezultă clar orientarea politică.
   • Like 0
 • Un singur aspect este suficient pentru a atrage critici aspre la adresa bor: faptul ca au acceptat mari sume de bani de la primarii genarali ai psd si de la guvernele, preponderent psd pentru ambitia deplasata a "conducatorilor", in special a nedrept fericitului, negurosul popa daniel de a construi o inutilitate, cel putin pentru acest moment, o asa zisa catedrala de care nimeni, in afara de ei, nu avea nevoie. Au permis cu nesimtire si nepasare fata de "turma" sa se neglijeze total refacerea retelei de termoficare a bucurestiului. Au fost de acord, datorita lacomiei si ignorantei, ca bucurestenii sa zaca in frig in apartamente, in frig, fara apa calda. Nu le este frica de mania cerului, sau a oamenilor? Cum au putut acesti nemernici sa ignore un lucru esential? Mai au cretinismul sa creada ca sunt iubiti de popor? Aceeasi gresala o face si psd impreuna cu ratatii lor de aliati si sustinatori.Nu, nu sunteti iubiti ci urati. Pomanagii s-au bucurat la pomenile imbecilei, hoatei de firea, pomeni nu din banii ei ci din banii ce trebuiau sa mearga spre utilitatile unei capitale europene, spre nevoile reale ale populatiei. Nevoi reale nu erau vaucerele la biciclete, periplurile babelor pe la manastiri sau in grecia, ridicarea nenumaratelor bierici, sinecuri pentru putorile de popi. Cine sustine ca firea, oprescu au fost primari buni si ii regreta este un imbecil sau un profitor ordinar pe spinarea contribuabililor. Nici un primar general al bucurestiului nu a facut nimic in privinta termoficarii. Nici un guvern nu a facut de asemenea nimic. Au lasat o capitala a unei tari europene sa intre in faliment. Nu avem nevoie de lumini colorate, nu avem nevoie de guristi ratati sa behaie cantece rasuflate de sarbatori, de targuri cu tot felul de marfuri de calitate indoielnica la preturi de specula, nici de paste nici de craciun. Nu avem nevoie de adunaturi de derbedei beti de revelion. Astea si le permit primari de afara din orase care au rezolvate problemele legate de asigurarea civilizatiei.
  • Like 3
 • Domnule Cristian Tudor Popescu, aș dori să vă răspund ultimei întrebări: "unde zice Iisus să te închini la moaște?"
  Vă mărturisesc că intenția mea este una bună. Nu doresc să vă pun într-o postură inferioară, ci aș dori doar să înțelegeți.
  Trebuie să știți că în momentul în care vorbim despre creștinism nu vorbim despre o ideologie, ci vorbim despre viața sau modul de viața pe care Dumnezeu, în persoana Mântuitorului Iisus Hristos ne-a dăruit-o.
  Când vorbim despre creștinism nu vorbim doar despre persoana Mântuitorul nostru Iisus Hristos ci de întreaga Sfântă Treime. Mântuitorul Iisus Hristos a întemeiat creștinismul, dar tot El a trimis în lume a treia persoana a Sfintei Treimi, pe Sfântul Duh care s-a coborât în lume, la Rusalii, pentru a continua lucrarea de sfințire și mântuire a lumii. Această lucrare sfințitoare este ceea ce face diferența între ideologie și stilul de viață duhovnicesc, întrucât participarea la Tainele Bisericii și împlinirea poruncilor evanghelice, îi împărtășește omului această putere sfințitoare a harului Duhului Sfânt. Credința nu este o convingere oarbă, ci o stare de har, care vine din experierea reală a lui Dumnezeu. Harul este puterea Duhului Sfânt care ne sfințește și ne ajută să creștem spiritual. Scopul creștinismului nu este doar să nu greșim, ci să ajungem la o măsură spirituală, la îndumnezeire, Asta definește un sfânt, o persoană care a dobândit Duhul Sfânt, care a ajuns la măsura îndumnezeirii. Moaștele nu sunt nimic altceva decât trupurile îndumnezeite ale Sfinților. Harul nu îi părăsește nici după moarte, ci continuă să fie lucrător prin trupurile lor. Creștinismul depășește rațiunea minții, fiindcă implică și trăirea, adică această comuniune sensibilă a sufletului cu harul. Această experiență schimbă cu adevărat datele problemei și modul nostru de privi lumea. Este absolut necesar să căutăm creștinismul în profunzimile lui. Priviți dincolo de acest aspect exterior, încercați o relație personală cu Dumnezeu și cu Sfinții Lui. Îndrăzniți și o să vedeți că Dumnezeu și Sfinții vă răspund. Nu putem vorbi despre creștinism în afara acestei relații cu harul din slujbele Bisericii. Creștinismul fără această parte sfințitoare din Biserică, este un creștinism fără har, care nu poate să mântuiască. Așadar vă felicităm pentru întrebarea de la sfârșit, fiindcă îndepliniți cuvântul Mântuitorului: "căutați și veți afla, bateți și vi se va deschide...".
  Îl rugăm pe Domnul și Dumnezeul nostru, cel ce răsare soarele și peste cei buni peste cei răi și trimite ploaie și peste cei drepți și peste cei nedrepți, să vă dăruiască cu îmbelșugare harul Său și toate cele de trebuință și folos mântuirii voastre și colegilor din redacție! Ziceți: AMIN!
  • Like 0
 • Din pacate neatentia m-a facut sa expediez mesajul nefinalizat, astfel ca voi continua fara a avea posibilitatea corectarii introducerii, dealtfel neinteresante.
  Ca si speta, ceea ce m-a determinat sa scriu aceste randuri a fost discutia purtata in urma cu doua zile cu unul dintre colegii mei din Brasov, cu care nu cred ca ma mai intalnisem de cateva saptamani. Am aflat, printre altele, ca tizul meu tocmai iesise din carantina, dupa o perioada de unsprezece zile, ca sotia sa fusese infectata cu Covid 19, asimptomatica, ca al sau cumnat, coleg si acesta cu noi, avea la randul sau Covid 19, o forma medie insa. Intrucat colegul meu intrase in randul clerului ortodox si a inceput sa si slujeasca intr-o biserica din imprejurimile Brasovului, am inceput o discutie, mai mult in gluma decat in serios, referitoare la diferentele si asemanarile dintre profesia de avocat si cea de preot. Abordand tema actuala a pandemiei, a necesitatii purtarii mastii, a distantarii fizice, a posibilitatii ca infectarea familiei sale sa fi survenit ca urmare a apropierii, evident neprotejte cu enoriasii sai, discutia a ajuns la punctul pelerinajelor mult dezbatute in presa si nu numai.
  Am realizat, urmare discutiei purtate, ca intre mine si colegul meu exista un clivaj major de perceptie asupra sensului vietii si al credintei, cand am criticat indarjirea BOR de a "tine cu dintii" de desfasurarea procesiunilor religioase, strict in perioada de pandemie. I-am adus ca prim argument pozitia Bisericii Catolice, cu precizarea ca eu sunt ortodox, care a interzis procesiunile religioase, liturghiile si tot ce tine de interactiune fizica si care a anuntat ca de Craciun slujbele nu vor fi tinute, probabil, in sistem obisnuit. Mi-a replicat " ce avem noi cu catolicii, aia ii mangaie pe cap pe cei care si-o trag in c.. , sunt plin de homosexuali" , ca si cum catolicismul ar fi o religie inferioara, practicata de o alta casta, mult inferioara celei ortodoxe. Imediat i-am adus argumentul unei religii mai tinere decat a noastre, cu referire la cea musulmana si a pelerinajului de la Mecca, care a fost limitat la doar 2000 de pelerini in acest an, tot din cauza pandemiei. Replica a fost fost seaca: " ce avem noi cu musulmanii?"
  Am schimbat subiectul, am mai stat putin de vorba si ne-am despartit, sper ca fara a mi se purta pica pentru opiniile mele.
  O astfel de abordare, precum cea a colegului meu nu este singulara, din pacate. Poate ca nu este nici de condamnat, intrucat nu trebuie sa avem cu totii aceleasi opinii. Intrebarea este insa alta: cat timp mai poate merge un popor purtand ochelari de cai la ochi, cum si mai ales in ce fel se va opri, cand cei ce "tin fraiele" tarii asculta mustrarile din Dealul Patriarhiei .
  • Like 0
 • Ipoteza: '" Acest raționament se bazează pe o ipoteză: nu toți credincioșii din țara asta cred în nerușinarea sinistră a minciunii că BOR, pupătoarea în dos a Ceaușeștilor când nu erau încă moaște, a dat jos comunismul cu ajutorul lui Dumnezeu. "
  este Ipoteza Ta! draga CTP! n-ai decat sa-ti cauti singur Concluzia.
  Dovada faptului ca ai fost numit ironic si cu mult umor Computer Tomograf Popescu rezida din impresia de sine ca detii adevaruri musai a fi percepute de poporul caruia ii scrii, caruia i te adresezi.
  Sorry, ai luat-o razna, rau de tot, chestie hormonala tributara varstei.
  exemplu: Rugaciunea este rugaciune, nici mai slaba nici mai tare, ori e ori nu e. Un absolutivism demn de Leib Bronștéin.
  Te intreb: daca strigi mai tare sau foarte tare are importanta? Daca doar strigi sau strigi din tot sufletul tau? - e tare sau foarte tare? exista vreo diferenta?
  Si una peste alta, nu mai face tu apel catre intelept-crestini pentru ca cele doua: intelept si crestin nu sunt nici in antiteza si nici obligatoriu legate in sens.
  Aici ai fost Satan.

  cred ca te apropii de Inchiderea Cercului. pana la urma, esti ceea ce esti nu ceea ce crezi tu ca esti.
  • Like 0
  • @ Alex Kukri Fluturele Kukri
   check icon
   Este incredibil cît de nimic pot să înțeleagă unii după ce citesc un text...
   Păi cum să fie, omule, ipoteza lui Popescu dacă BOR o susține (o insinuează, mai precis)??
   • Like 4
  • @
   Mai citește o dată. Alex are dreptate, sunt cuvintele și ipoteza lui CTP.
   Sau lasă...
   Când Alex citează din CTP și în citat se vorbește despre minciuna BOR și că BOR a pupat dosul Ceaușeștilor, cine putea avea ipoteza asta ? Cine putea vorbi așa URÂT la adresa BOR ? Tot BOR ? E absurd. Evident că CTP.
   Oricum comentariul lui Alex este unul scris în mod inteligent.

   PS BOR este o biserică autocefală, o instituție divini-umană. Dacă anumiți ierarhi au lingușit regimul ceaușist, ei nu se identifică cu BOR. Nu BOR a făcut asta.
   Este INCALIFICABIL să vorbești cum a vorbit CTP despre BOR.
   • Like 0

Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult