Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

BOR – singurul Partid mereu la Putere, niciodată în Opoziție

Cristian Tudor Popescu

Când auzii că nu le mai dă sfinților părinți să rumege din banii statului, eram gata să-l blagoslovesc pe dl Cioloș cu un editorial pozitiv. Uite, domnule, omul părea șovăielnic, dar e tare, să atingi BOR la activitatea de bază, adică adunarea de averi aci, pe pământ, nu în cer, cum îndeamnă Iisus Hristos, nu-i jucărie, preacuvioșii fac urât.

Hm, nu degeaba premierul n-a jurat la Cotroceni cu mâna pe Biblie și nici nu s-a închinat.

Ar fi fost, dincolo de bani, un gest istoric: separarea dintre Biserică și Stat, dintre Biserică și Putere. A făcut vreodată Biserica Ortodoxă Română opoziție Puterii lumești, oricare a fost ea? Nicidecum, a stat tolănită lângă tron vreme de veacuri.

În deceniile dictaturii, BOR n-a fost niciodată de partea simplilor cetățeni, n-a fost nici măcar de partea religiei ortodoxe, nemișcând un deget pentru bisericile distruse și alungate pe roți de Ceaușescu. A prestat în schimb la greu slujbe de înmormântare pentru cei morți de frig, de foame, de inimă rea, colectând nesmintit bănișorul, care nu-i al meu, e-al lui Bunul Dumnezeu...

Sau al Dracului, căci cu Întunecimea Sa Securitatea, cu Puterea ocultă, popii noștri dragi s-au înțeles mult mai bine decât cu Lumina Lumii.

Câtă vreme vor exista pe aici inși care să creadă în iertarea păcatelor și viața de apoi, Puterea va avea nevoie de Biserică, căci chivotul strânge bine votul.

La concluzia asta a ajuns și premierul Dacian, după 24 de ore de laicizare a statului român, așa cum sunt de mult țările civilizate. Și-a mai înghițit limba încă o dată, ca în cazurile „miniștrilor” Baciu și Guseth.

Îl întreb pe dl inginer Cioloș, din nou inginerește: e logic și moral corect ca tinerii care strigă „Vrem spitale, nu Catedrale!” să fie siliți să plătească din buzunarul lor salariile popilor și ale servitorilor lor, pe care nu le mai desființați, că le măriți? Toți trebuie să plătim impozite pentru ce ne privește pe toți: stradă, școală, spital. Dar numai unii cred în Biserică, ceilalți, pe care Godporația nu-i privește, și nici ei pe ea, de ce să plătească?

Ca să sprijine PDG Daniel guvernul în „a îmbunătăți condițiile de educație ale copiilor și tinerilor din mediul rural și calitatea actului medical în spitale”?. Păi, pentru asta, subsemnatul pot să dau bani direct, n-am nevoie de BOR ca broker.

Mi-e din ce în ce mai clar că dl tehnocrat Cioloș nu cunoaște maxima politică a unui predecesor al său, patriarhul-premier Jean Buruiană: mai rău decât dracul, e răzgândacul. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Deschideți competițiile de #tenis că au rămas anti-creștinii și anti-naționalii fără subiecte. Abia aștept să înceapă curățenia de la anul.
  • Like 0
 • Buna seara....eu ma simt exploatat in tara mea...Romania
  • Like 0
 • "laicizare a statului român, așa cum sunt de mult țările civilizate" - de asemenea in tarile civilizate nu exista premier sau guvern tehnocrat

  "Toți trebuie să plătim impozite pentru ce ne privește pe toți: stradă, școală, spital. Dar numai unii cred în Biserică" - de asemena numai unii cred in invatamantul romanesc sau armata romana

  "Câtă vreme vor exista pe aici inși care să creadă în iertarea păcatelor și viața de apoi" - Copernic, Kepler, Gelileo Galilei, Newton

  "Ar fi fost, dincolo de bani, un gest istoric: separarea dintre Biserică și Stat, dintre Biserică și Putere." - si inapoierea a 1/4 din suprafata arabila a Romaniei ca sa fie totul clar
  • Like 0
 • Sa prezinti BOR-ul, una dintre sectele principale ale Ortodoxismului, cult din familia Crestino-Iudaismului, drept partid politic este atat de jignitor incat... incat imi place.

  Dar in acelasi timp simt ca trebuie facute precizari importante, daca speram ca, macar in o suta de ani, sa reusim sa mai roadem putin zgarda religiei.

  BOR, ca si restul colegilor lor din breasla, fac parte din sfera religiilor Vestice (provenite din Orientul Mijlociu, ironic), religii ce au stat la baza civilizatiei Europene; afirmatie ce, desi poate stanjeneste nitel intelectul, are argumente intemeiate, desi poate nu cum s-ar astepta unii. La urma urmei, si o buruiana poate exista la baza unui arbore infloritor.

  Si anume civilizatia Romana in secolul 4 (multumita imparatului Constantin I), dupa cateva sute de ani de tentative nereusite de a pune capat miscarii religioase prin diferite pedepse, adopta crestinismul ca o religie tolerata (mai incolo, desigur, devenind religie unica, multumita conceptului de "pagan").
  Cum au reusit niste amarati de preoti, lipsiti de arme si bogatie, sa reziste sute de ani persecutiei si chiar sa forteze un guvern antic sa adopte religia lor drept cea oficiala, intr-o epoca in care zeii apareau precum ramele dupa ploaie?
  Pai nimic mai simplu, au convertit masele sarace la crestinism.

  In timp ce majoritatea religiilor necesitau ruga constanta, ritualuri si sacrifici pentru o multitudine de zei --care mai de care mai nervosi si exigenti--, crestinismul primitiv (a nu se confunda cu cel modern) avea un zeu si necesita din partea omului de rand numai credinta si respectarea dogmei (adica a invataturilor fundamentale, interzicand orice fel de critica), in schimbul caruia te astepta raiul etern. Mai mult decat atat, crestinismul deja avea baze stabilite prin ajutorul Iudaismului, cu care impartaseste acelasi zeu, aceasi origine, si (in parte) aceasi sfinti. Ca sa puna cireasa pe tort, crestinismul se tragea din invataturile discipoliilor carora le predase insusi fiul lui Dumnezeu.

  Toate acestea corelate cu o sumedenie de acte de bunavointa, precum a oferi mancare, adapost si compasiune (ceva rar intalnit in antichitate si evul mediu intunecat (unii ar spune ca si-a mentinut raritatea)) au ajutat consacrarea religiei crestine si au transformat-o intr-o forta respectata in secolele ce aveau sa vina de insasi regi si imparati.

  Comparativ cu restul religiilor contemporane, crestinismul parea cea mai sensibila solutie la dorinta ancestrala a omului de a avea un stapan care sa il aibe in grija. Ca sa fie siguri, insa, ca scapa de orice fel de competitie (si pentru ca oamenii antici nu aveau nimic impotriva cu venerarea mai multor zei), crestinii au introdus conceptul de religie pagana, de "idoli falsi", ce incearca sa te abata de la calea adevarata si unica si asta il va supara pe Doamne Doamne si nu vei pupa imparatia raiului.

  La caderea imperiului roman, crestinismul era suficient de raspandit incat chiar si noile regate sau vazut fortate in a o adopta ca religie oficiala a statului, pentru a multumi masele. Ce a urmat este, cum se spune, istorie. Puncte interesante de referinta sunt formarea statului Papal, Sfantul Imperiu Roman si Cruciadele. Numai cateva exemple ce scot in evidenta influenta incredibila pe care a invartit-o cultul crestin.

  Poate n-au facut-o la inceput din scopuri rele.
  Poate vroiau sa faca un bine omenirii si sa educe oamenii.
  Poate totul a inceput de la cineva care vroia putere si care a murit de mult iar restul pur si simplu au pus botul.
  Poate chiar exista un Dumnezeu si ordinele sale au fost dictate cuvant cu cuvant.

  O parere critica si care a citit o carte, doua, despre manipulare insa, ar zice ca Crestinismul se datoreaza unei sumedenii de oameni ce au vazut adevaratul potential al unei Religii Organizate si au realizat ca unica unealta de care au nevoie, de altfel de care sunt dependenti, sunt oamenii. Au apelat la cei mai de jos, abandonati de cei bogati si cei intelectuali insa multi la numar. Au strans hoarde de fanatici si credinciosi pasnici laolalta iar, atunci cand s-au vazut amenintati de catre un guvern indispus sa coopereze, i-au facut sa inteleaga ca guvernul vine dupa ei (ceea ce era adevarat; guverne incomeptente exista din antichitate), stiind ca, fara sa fie nevoie ca ei sa dea ordin direct, masele needucate vor apela la violenta, vazandu-se indreptatiti si neinfricati pentru ca, de altfel, cum sa-ti fie frica cand pe tine te asteapta un Happy Hour etern numai pentru simplul fapt ca crezi in cine trebuie.
  • Like 1
  • @ Valentin Necsescu
   BOR nu e sectă, ci instituție. Ortodocșii sunt sectă.
   • Like 0
 • Nu va inteleg de ce nu doriti sa construiti in fiecare zi cate o biserica?La fiecare biserica noua se mai adauga doar patru popi la salariu!Spitale si scoli n-avem nevoie!Anafabeti avem ,analfabeti mai vrem ,analfabeti sunt inca!Iar de spital de ce sa ai nevoie daca ai destui popi care doresc ca sa te ingroape?
  • Like 1
 • In Biblie scrie ce sfat i-a dat Domnul Iisus tanarului bogat;vinde tot ce ai daca vrei sa ajungi in imparatia cerului,desi acesta era drept credincios practicant!Asa ca popilor nu va facerti comori pe pamant ci straduiti-va sa adunati comori in ceruri!
  • Like 3
 • Pentru cei ca carora le era teama ca n-o sa aiba preotii ce sa manance:
  http://goo.gl/490mP6
  • Like 1
 • eugenia check icon
  CTP are , de la o vreme incoace, scafarlia scarmanata de satan ... altfel nu inteleg de ce se coboara pana intr-atat incat nu mai gaseste teme de dezbatere decat un jurul bisericii: are treaba cu patriarhul, cu Dumnezeu insusi , cu juramintele pe biblie ...
  Bre, nene lasa-ne cu de-astea care incita la ura, dezbinare,intoleranta ... asa rau ai ajuns incat nu mai poti scrie un text cu adevarat inteligent ?! scrie macar SF daca realitatea e asa sumbra in jurul tau ... eu nu mai pot citi asemenea articole scrise anume sa atraga comentarii dusmanoase ... un pic de lumina in jur , ce naiba , ca te iau toti dracii la scarmanat !
  • Like 2
  • @ eugenia
   D-na ,articole, mesaje, comentarii etc.despre religie in general sunt si vor fi fiind teme de dezbatere mereu inepuizabile, mai ales ca Biserica si reprezentantii dansei ne ofera suficiente motive. Si despre religie si implicit despre Dumnezeu, de ce nu? O alta sursa la fel de inepuizabila de reflectii, care pot fi exprimate cu talent in scris. . Consider ca d-nul CTP mai are inca multe de oferit din acest punct de vedere si eu, personal, abia astept sa citesc opiniile dansului de altfel, foarte originale. Cred ca dv. sunteti scarmanata de fiul satanei, de unde si trageti cele mai aiuritoare concluzii despre incitare la ura, dezbinare, intoleranta. Daca parerile contrare ideilor dv.duc la o astfel de concluzie, e jale. Presupun ca v-a intrat in vocabular intr-un mod automat aceste expresii foarte frecvent folosite (ura ...)si le folositi si dv, pe post de argument. Eu n-am sesizat niciodata in articolele scrise de d-l CTP, ca si in acest caz, vreo forma de incitare la.ura, dezbinare, intoleranta... Si cineva scrie mai putin inteligent sau deloc inteligent deoarece nu se muleaza pe ideologia dv. habotnica?! In primul rand , nu mai cititi ce nu va prieste, in al doilea rand lasati-i pe ceilalti sa-si aleaga subiectul preferat, nu le mai dati dv, indicatii valoroase in aceasta privinta. Daca va incearca talentul inspre un scris inteligent, deschideti-va un blog ...asteptam cu nerabdare sa citim textele dv. luminoase. Comentariul dv. este rautacios, neargumentat si lipsit total de acea buna-cuviinta si caldura specifica celor apropiati de cele sfinte. Exprimarea dv, ...bre, nene... e inadecvata si nepoliticoasa. Exprimati-va ...luminos.
   • Like 1
  • @ eugenia
   Confunzi dorinta de a separa puterea in stat de BOR cu dorinta de a dezbina religia ortodoxa, cu totul. Sunt doua lucruri foarte diferite.
   • Like 0
 • Cred ca in evolutia si maturizarea noastra ca societate ar trebui sa intre obligatoriu si o substantiala imbunatatire a abordarii dezbaterii. Plecam des de la subiect si un ne mai intoarcem, amestecam temele, alunecam implacabil in zona emotionala, discutiile in spatiul public, aproape indiferent de subiect, te teleporteaza in mijlocul unui iarmaroc.
  Revin la biserica. Discutia aci nu cred ca e neaparat despre ticalosia sau dimpotriva preaplinul de bunatate, smerenia, rolul social ale unor prelati, capi ai bisericii, ale bisericii in general. Tema e finantarea BOR de la bugetul de stat, adica din banii tuturor, atei, catolici, ortodocsi, etc. Avem doua ramuri in continuare:
  O zona particulara – intelegerea veche din secolul al nouasprezecelea dintre statul roman si biserica; simplu si pe scurt, ne dati din averile bisericesti (le nationalizam) si noi va dam salariu de la stat. Cred ca trebuie lamurita, trebuie discutat in marginea ei.
  O abordare generala despre modelul de finantare a bisericii. Sunt cateva variante. Aud ca in unele tari usor mai organízate din vest fiecare cetatean isi declara optiunea religioasa: ortodox – contribui la biserica ortodoxa cu o cota din venituri, catolic – contributie pentru biserica católica, ateu – nu contribui, etc. In Romania contribuie toata lumea prin alocarea unei partid in buget. Posibil mai sunt si alte variante. Hai sa vedem cum vrem, sa organizam educati dezbateri in jurul acestui subiect.
  • Like 3
  • @ Ionut Dobrescu
   Cel mai bine ar fi sa se duca fiecare cetatean sa doneze direct, atunci cand vrea si are de unde. E posibil ca un cetatean, desi ortodox, sa nu vrea sa dea, de exemplu pentru ca nu e multumit de activitatea preotului din sat. Si atunci, si preotul va trebui sa se poarte mai frumos cu enoriasii. Ar rezulta o calitate mai ridicata a serviciilor religioase - cei ce sunt iubiti de comunitatea lor si isi fac treaba vor castiga bine, cei ce nu, ori mor de foame ori isi schimba atitudinea. De asemenea, statul nu are nevoie sa fie intermediar intre credinciosi si biserica. De aici rezulta birocratie si cheltuieli suplimentare care ne afecteaza pe toti. Simplu, vrei sa dai, te duci la cutiuta si bagi banii.
   • Like 3
  • @ Ionut Dobrescu
   Ionut, sunt perfect de acord cu tine. CTP face in mod clar "jurnalism sentimental" atunci cand mobilizeaza drept argument dreptatea care trebuie facuta in numele celor care scandau in strada "Vrem spitale, nu catedrale." Stilul sau de a scrie este tipic presei de scandal, menit sa incite la radicalizarea disensiunilor. E clar pentru toata lumea ca exista o majoritate de credinciosi in Romania, dintre care destul de multi sunt si practicanti constiinciosi. A scrie in maniera asta nu face decat sa ii excluda pe membrii acestei majoritati de la participarea constructiva la dezbateri. Sa ne fie clar: ateii sunt minoritari in Romania, iar o minoritate nu poate spera sa aduca schimbare ignorand sau antagonizand majoritatea, cu exceptia cazului in care planuieste un regim autoritar, ceea ce nu e cazul. Prin urmare, nu pot decat sa consider ca CTP practica un jurnalism de intaratare, de atatare, de inraire a controverselor, de unde sa-si gasesca in continuare noi surse de "subiecte". Dar oare mai poate fi numit acesta "jurnalism"?
   • Like 2
  • @ Marian Luncasu
   Din punctul meu de vedere, CTP face bine si eficient ceea ce face. Sunt subiecte controversate care trebuie abordate fara manusi. Sigur ca unii vor fi socati, altii suparati, altii entuziasmati, nimeni insa nu va fi indiferent - si asta e lucrul cel mai important, pentru ca fara astfel de articole nici n-ar exista vreo dezbatere.
   • Like 3
  • @ Ionut(un ateu)
   Sa te auda Cel TP de sus, noul vostru "Tovarasul Stalin"...
   "Hai la lupta cea mare, Ateu cu ateu sa ne infratim, Intern na-ti Ion a a la, Prin noi s-o..." s a m d...
   • Like 0
  • @ Ionut(un ateu)
   Așa este! Bravo! Ai dreptate! Nu e normal să contribuim toți la BOR din moment ce nu toți suntem ortodocși.

   Ciprian Birtea, un ateu.
   • Like 0
  • @ Ciprian Birtea
   Nu e normal sa contribuim toti la dezvoltarea capitalismului in lumea asta deoarece nu toti sintem capitalisti....spre exenplu eu nu sint capitalist.....eu sint UTC ist...pe mine scoala romaneasca ma facut utecist nu capitalist si ma simt exploatat in mijlocul vostru....al capitalistilor.....nu va inteleg suficient de bine.....nu simt nici un atasament fata de capitalism si capitalisti....ma simt exploatat in tara mea...Romania.
   • Like 0
  • @ Ionut(un ateu)
   Ionuit, n-o face pe naivul! Coruptia si birocratia au alte cauze.
   • Like 0


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult