Calitatea relațiilor pe care le avem în familie, în cercul nostru social sau la serviciu influențează în mod direct sănătatea noastră fizică și psihică, nivelul de fericire și chiar succesul profesional, spune psihologul Gaspar Gyorgy, care a început să le vorbească în ultimii ani românilor despre puterea relațiilor și despre importanța construirii unor legături sănătoase cu oamenii din viața lor. „Sunt studii foarte serioase care arată că de calitatea relațiilor noastre depinde calitatea vieții noastre. Însă în ciuda faptului că știința ne arată acest lucru foarte, foarte clar, în România nu suntem educați să construim și să menținem relații sănătoase”, explică el.
De cele mai multe ori, compatibilitatea dintre două persoane are drept ingredient flexibilitatea
Folosim uneori expresia „sunt făcuți unul pentru celălalt” sau expresia „cineva este făcut pentru un anumit job” atunci când avem în față imaginea potrivirii aproape perfecte în relația dintre doi oameni ori atunci când vedem un om potrivit, la locul potrivit. Cum se întâmplă asta este un pic mai complicat. Oamenii nu sunt piese șlefuite la milimetru pentru a face „clic” atunci când sunt puse una lângă alta, ci ființe vii, care se schimbă, evoluează, învață, crede Gaspar Gyorgy. Procesul prin care un om ajunge să își găsească locul în viața celuilalt, să funcționeze armonios alături de alții într-o organizație, ori să se simtă acasă în mijlocul unui oraș presupune aproape întotdeauna disponibilitatea de a face un efort conștient și de a învăța ceva nou. Astfel, de cele mai multe ori, compatibilitatea dintre două persoane are drept ingredient flexibilitatea, a văzut el.
„Adevărata compatibilitate se construiește în timp. Trebuie să armonizăm diferențele și trebuie să dăm dovadă de flexibilitate. Pentru că nu putem să îi cerem cuiva să împrumute din valorile noastre, dacă nu suntem dispuși să împrumutăm, la rândul nostru, din valorile lui”, spune psihologul.
Pentru aceasta, trebuie să fii dispus să evoluezi. „Cred foarte mult că valorile pe care le-am avut până la vârsta de 30 de ani, pot fi expandate, pot fi rescrise, în funcție de noile experiențe de viață pe care le am. Foarte mulți oameni își construiesc valorile în copilărie pe povești, mituri, pe ce le-au spus părinții. Nu poți trăi toată viața cu acele valori, pentru că societatea evoluează”, este de părere Gaspar Gyorgy.
Un alt lucru important este ca oamenii să îl respecte pe cel din fața lor și atunci când are o opinie diferită. „Cheia compatibilității între două persoane nu este să gândească la fel. Ci să își asculte cu respect opiniile și să conștientizeze că diferit nu înseamnă neapărat rău. Este un demers care cere, din nou, o privire conștientă asupra relațiilor și a lumii”, susține el.
„Compatibilitatea cea mai bună la nivel organizațional se produce atunci când liderii oferă un model sănătos”
Acest demers este cheia succesului nu doar în relațiile personale, ci și în relațiile de serviciu. Cele mai sănătoase organizații sunt cele în care liderii au curajul să angajeze oameni care nu îi aprobă întotdeauna. „Compatibilitatea cea mai bună la nivel organizațional se produce atunci când liderul sau liderii oferă un model sănătos. Dacă eu, ca lider, respect valorile, atunci există șanse mari să le respecte și ceilalți. Eu îi încurajez pe lideri să aleagă în echipele lor oameni care nu gândesc ca ei, oameni cu care par să nu fie compatibili. Sunt oamenii care nu aplaudă tot ceea ce spui. Tocmai acele organizații pot să crească cel mai mult. Dacă în organizația noastră toată lumea se uită în stânga, niciodată nu o să știu ce ar putea să vină din dreapta”, spune psihologul.
„Să ne găsim oaza de liniște ține de stilul personal”
Autor al unei cărți despre mindfulness urban, Gaspar Gyorgy este de părere că starea de bine și felul în care ajungem să ne găsim locul și liniștea în mediul în care trăim este o chestiune de alegere. „Nu ține de oraș să ne găsim oaza de liniște, ține de stilul personal. Oamenii care au obiceiul de a-și face viața confortabilă o vor face fie că locuiesc într-un oraș foarte aglomerat sau că locuiesc undeva la țară. Nu ține de de ceea ce e în jur, ci de ceea ce suntem noi dispuși să facem”, explică el. Chiar și atunci când traficul este infernal, când ești în întârziere, când cineva îți taie calea reacția pe care o ai ține de propria alegere. „În toată cartea „Mindfulness urban”, vorbesc despre trei valori care sunt foarte importante pentru mine: curajul, compasiunea și conectarea. Și valorile astea mă ajută pe mine în momentele foarte dificile, în care m-am înfuriat, sunt trist, îmi pierd speranța, în momentul în care sunt în trafic în București și simt că explodez, în momentul în care întârzii undeva și sunt mega-stresat. Mă întreb: Acum dau dovadă de curaj, compasiune și conectare? Trebuie să nu mai luăm lucrurile personal. Oamenii nu au o problemă cu noi, ci mintea noastră construiește o poveste. Trebuie să ne asumăm responsabilitatea față de povestea pe care mintea noastră o construiește”.
Articolul pe care l-ați citit face parte dintr-o campanie susținută de marca de cafea L'OR. Descoperă acum în magazine noile capsule de aluminiu L'OR, create special pentru a se potrivi aparatului tău Nespresso®.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
După lectura acestui titlu, derulînd în jos, am dat de imaginea dlui autor.
Una cu-un anume mesaj nonverbal.
Descurajat, am fotografiat doar în fugă restul materialului.
Intuisem bine.
În rest, admit a fi omenești zise precum ale dlui autor.
Psihologic exprimîndu-mă. nu-i treabă simplă a străbate deșertul existenței (am în vedere aici publicul domniei sale).