La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?
De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!
Un expert OMS laudă Suedia ca „model” în lupta împotriva Covid-19 în faza ieşirii din izolare şi revenirii la o nouă normalitate, dar avertizează: „Rămâne de văzut dacă abordarea sa va avea pe deplin succes sau nu”
Foto: Jonathan Nackstrand/ AFP/ Profimedia
Un expert de top de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a lăudat joi Suedia pe care o consideră un „model” în lupta împotriva noului coronavirus, punctând că statul suedez a avut încredere în proprii cetățeni că vor aplica reguli de distanțare fizică, notează New York Post.
„Ceea ce a făcut Suedia altfel a fost să se bazeze foarte mult pe relația cu cetățenii săi. Chiar a avut încredere în propriile comunități că vor aplica distanțarea fizică”, a spus dr. Mike Ryan, expert în urgențe al OMS, potrivit weforum.org.
Această încredere, combinată cu controale strategice și comunicare clară, ar putea oferi un model pentru alte țări care relaxează restricțiile de blocare pentru a se adapta în siguranță la un nouă stare de normalitate, spune expertul OMS. „Dacă dorim să atingem o nouă normalitate, în multe feluri, Suedia reprezintă un model viitor”, a spus expertul OMS.
Suedia s-a diferențiat la nivel mondial prin abordarea sa unică în gestionarea crizei coronavirusului. Statul suedez nu a aplicat multe dintre măsurile de blocare luate pe tot globul. De exemplu, în timp ce întrunirile a peste 50 de persoane sunt interzise, restaurantele și barurile au rămas deschise.
Dr. Mike Ryan a avertizat însă că „rămâne de văzut dacă abordarea Suediei va avea pe deplin succes sau nu”, notează weforum.org.
Vigilența continuă va fi esențială, indiferent de modelul aplicat de state. „Va trebui să fim conștienți de faptul că virusul este prezent și va trebui să facem, ca indivizi, familii și comunități, tot posibilul pentru a reduce transmisia virusului.”, a mai spus Ryan.
Suedia are 2.462 de decese din cauza Covid-19, cu mult mai mult decât vecinii săi din nordul Europei care au implementat măsuri mai stricte, dar mai redus față de multe dintre statele europene.
Experții spun că un factor important de care trebuie ținut cont în aplicarea modelelor de distanțare socială o constituie și densitatea populației. Suedia are o suprafață de 450.295 km pătrați și o populație de 10,3 milioane de locuitori. Spre comparație, România, la o suprafață de 238.391 km pătrați, are o populație de circa 21,7 milioane de locuitori.
O statistică a cazurilor de coronavirus, pe state ( 30 aprilie a.c.):
Sursa www.worldometers.info
Clic pe imaginea de mai jos, pentru a vedea o galerie foto cu imagini din Suedia, pe timp de pandemie:
In Suedia sunt orase intregi preponderent musulmane din cauza adoptarii de imigranti din Asia. Apoi, cetatenii sunt, da, mai reponsabili. apoi, comparand Romania cu Suedia, romanii sunt mai aiurea decat musulmanii adoptati, cu toate ca acei adoptati au venit de la aproape 0 valori. Da, nu se viziteaza, apa calda este gratuita si nu au puscarii. Tine de intelegerea mesajului de criza si da, tine de civilizatie. Insa, musulmanii s-au civilizat si au inteles mesajul gvernului si s-au conformat. La polul opus in Europa, este Romania, cu ordonantele militare, stat politienesc dupa cum prevede Constitutia. Cum este mai bine? Si mai adaug un lucru, de ce nu se mai moare de diabet, inima, icter, peritonita, cancer si multe altele ci doar de corona?
Like 0
Parerea mea este ca (in general) expertii OMS ar trebui sa se abtina de la comentarii pana cand nu sunt clarificate mai multe lucruri. Au dat-o in bara de prea multe ori. Nu-i periculos, ba e periculos. E sub control in China, ba nu e sub control in china. Nu e pandemie, ba e pandemie. Mastile sunt inutile, puneti mastile.
Strict la subiect, un expert OMS lauda modelul suedez, alt expert OMS pune la indoiala imunitatea de lunga durata (si odata cu el si herd immunity, aflat la baza strategiei suedeze).
Eu cred ca ar fi mai corect din partea lor sa recunoasca ce stiu si ce nu, si sa precizeze clar in declaratii ce e demonstrat stiintific, ce e doar o teorie in lucru, sau o pura speculatie...
Like 1
Modelul suedez functioneaza in Suedia. Nu cred ca putem sa avem acest model pentru ca nu suntem cetateni responsabili. In plus cred ca sistemul nostru medical ar fi intrat in colaps in prima luna si am fi avut mult mai multe decese decat in Suedia, oricum si aici mi se par multe comparativ cu noi.
Si asa, de cand a aparut anuntul cu Marea Relaxare - ca sa linisteasca starea"depresivilor" - parca nu se mai respecta nici o regula. Sa speram ca nu vom avea un al doilea varf pe undeva prin Iunie.
Like 1
Și totuși omul a ieșit din grotele care-i asigurau securitatea, amenințări de tot felul îl pândeau de cum dădea piatra de-o parte de la intrarea în grotă. Dacă omul modern poate să gândească și să accepte că soluția la amenințarea virusului mileniului doi constă în izolare și distanțare socială, atunci nici grotele nu vor mai salva omenirea și umanitatea.
Like 1
tara frate si prietena (suediei) , norvegia , are pierderi umane de cam 6 ori mai mici, tot vikingi, tot tara instarita, dar la final suedia va iesi cu economia la zi , fara datorii suplimentare si va fi hulita daca va incerca sa teoretizeze despre gestionarea pagubelor, dupa pandemie
Like 0
@ corneliu apostol
Si tot norvegienii o sa iasa mai bine economic din criza, pentru ca au un fond suveran de investitii cu active de peste $1 trilion ! Detine aproximativ 2% din actiunile din lume ca valoare !
Like 1
@ corneliu apostol
De teoretizat da, o face și acum. Însă lauri nu va primi. Au salvat economia dar cu pierderile de vieți nu se pot mândri.
Au trebuit să actualizeze pierderile, bineînțeles în sus. Anotimpul rece, relațiile de familie și mai reci, igiena, civilizația, densitatea relativ mică a populației i-a ferit de o situație ca în UK.
Like 0
@
Deh, cum îți așterni așa dormi.
Ai rezerve financiare ca țară, o scoți la capăt. Să fie învățătură de minte.
Like 0
Traducere: Daca Suedia a putut sa aiba sacrifice cativa batrani pe altarul economiei, nu or putea si altii ?
Like 1
Un articol pertinent aici:
https://edition.cnn.com/2020/04/28/europe/sweden-coronavirus-lockdown-strategy-intl/index.html?source=biziday
Suedia e caz aparte. Nu se compară nici cu țările vecine. Nu s-au luat în calcul: densitatea populației, obiceiurile, anotimpul, mentalitatea. Acolo bătrânii sunt cel mai des în case de bătrâni iar relațiile cu familia sunt slabe. Aici recunosc și ei, au dat-o în bară: dacă ingrijitorii și cadrele medicale se plimbă peste tot, era clar că vor duce virusul și acolo.
Suedia este un model de procedare ( pe care au avut curaj să-l implementeze) ca și China, Italia, Germania. Dacă a avut succes, o va spune timpul.
Like 0
Nu Domne , nu exista. Conform tutoror ziarelor de sters la fund din lume , astia , suedezii vor disparea ca specie anul asta din cauza co-vid. Suedezii si aia din belarus. Nu exista. Cum adica sa nu stai in casa sa iti mirosi proprile besini. Se opun ei impotriva isteriei mondiale.
Like 2
Păi ce-ai făcut, mă nene, nu vorbim despre cum își cară suedejii morții cu roabele, pentru că îndrăznesc să miroase copacii prin parcuri?
Like 0
Mă apucă frica când văd ce gândesc experții.
Făcând o împărțire simplă, fiecăruia român îi revin peste 10 mii de metri pătrați de tarla.
Problema constă, evident, în aglomerațiile urbane, in cât de înghesuit stai la metrou, autobuz sau cât de aproape îți suflă concetățenii in ceafă la coadă la Mega sau la budă la restaurant.
Asta ține de infrastructură și de educație.
De câte ori îl văd pe șeful de la oms, am senzația că sunt într-un avion condus de corigentul clasei.
Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.
„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.
Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Strict la subiect, un expert OMS lauda modelul suedez, alt expert OMS pune la indoiala imunitatea de lunga durata (si odata cu el si herd immunity, aflat la baza strategiei suedeze).
Eu cred ca ar fi mai corect din partea lor sa recunoasca ce stiu si ce nu, si sa precizeze clar in declaratii ce e demonstrat stiintific, ce e doar o teorie in lucru, sau o pura speculatie...
Si asa, de cand a aparut anuntul cu Marea Relaxare - ca sa linisteasca starea"depresivilor" - parca nu se mai respecta nici o regula. Sa speram ca nu vom avea un al doilea varf pe undeva prin Iunie.
Au trebuit să actualizeze pierderile, bineînțeles în sus. Anotimpul rece, relațiile de familie și mai reci, igiena, civilizația, densitatea relativ mică a populației i-a ferit de o situație ca în UK.
Ai rezerve financiare ca țară, o scoți la capăt. Să fie învățătură de minte.
https://edition.cnn.com/2020/04/28/europe/sweden-coronavirus-lockdown-strategy-intl/index.html?source=biziday
Suedia e caz aparte. Nu se compară nici cu țările vecine. Nu s-au luat în calcul: densitatea populației, obiceiurile, anotimpul, mentalitatea. Acolo bătrânii sunt cel mai des în case de bătrâni iar relațiile cu familia sunt slabe. Aici recunosc și ei, au dat-o în bară: dacă ingrijitorii și cadrele medicale se plimbă peste tot, era clar că vor duce virusul și acolo.
Suedia este un model de procedare ( pe care au avut curaj să-l implementeze) ca și China, Italia, Germania. Dacă a avut succes, o va spune timpul.
Făcând o împărțire simplă, fiecăruia român îi revin peste 10 mii de metri pătrați de tarla.
Problema constă, evident, în aglomerațiile urbane, in cât de înghesuit stai la metrou, autobuz sau cât de aproape îți suflă concetățenii in ceafă la coadă la Mega sau la budă la restaurant.
Asta ține de infrastructură și de educație.
De câte ori îl văd pe șeful de la oms, am senzația că sunt într-un avion condus de corigentul clasei.