Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Omul acesta a creat ultimul Big Bang al civilizației noastre și ne-a schimbat viața tuturor

Steve Jobs - Foto: Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Omul acesta ne-a învățat că trebuie să gândim „big”. Fără el nu ar fi existat: Facebook, LinkedIn, Netflix, Uber, Revolut etc. Iar Amazon, Google nu ar fi avut mărimea de acum. Dacă nu era el, poate și acum aveam telefoane Nokia cu butoane, fără legătură la internet. 

A fost abandonat de părinții biologici imediat după naștere. Nu a dorit să-și cunoască tatăl biologic (de origine siriană). 

La 21 de ani a înființat compania care va schimba lumea. Numele companiei l-a ales ca alt antreprenor faimos. Trebuia să înceapă cu litera A. Considera că va avea mai mari șanse, fiind în primele companii listate în Pagini Aurii.

A ales Apple. Celălalt s-a oprit la cel mai mare fluviu din lume (Amazon).

Ca o coincidență, și acesta a fost un copil adoptat.

Steve Jobs a fost cel mai mare vânzător din toate timpurile.

Când s-a lansat primul produs Apple,  piața computerelor era dominată de PC-ul Commodore. Mai știe cineva de Commodore?

A vândut un telefon cu 1.000 de dolari, deși costul lui era sub 100 de dolari. Diferența de 900 de dolari reprezintă poza cu mărul mușcat.

Foarte mulți oameni, care aveau salariul mai mic de 1.000 de dolari, au dorit să fie văzuți cu această poză.

La 30 de ani a fost dat afară din propria companie. La 31 de ani înființează Pixar, companie care producea filme animate computerizate. Compania devine faimoasă după ce lansează filmul Toy Story. 

La 41 de ani, Apple era în pragul falimentului și îl readuce pe Steve Jobs. Dezvoltă iPhone-ul, produsul care va revitaliza compania. Când a avut ideea cu iPhone-ul, Nokia avea o cotă de 90% din piața telefoanelor.

Cei de la Nokia au râs și au spus că nimeni nu vrea să dea cu degetul pe ecranul telefonului.

La prezentarea de lansare a iPhone-ului nu a spus nimic de RAM-ul telefonului. A început spunând că va arăta un telefon atât de sexy, că lumea va vrea să-l atingă cu buzele.

La trei ani de la lansarea iPhone-ului, Apple avea cash 200 miliarde de dolari. Mai mult decât orice bancă sau companie din lume. 

El a gândit reclama de lansare a PC-ului Macintosh. A fost votată cea mai bună reclamă din toate timpurile, deși a fost prezentată o singură dată la TV (finala Super Bowl 1984) ( vezi reclama aici). 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Sa gandesti 'big', in multe contexte asemanatoare, presupune sa fii macrocefal. A facut doar un aparat, for the GOD sake! Urmeaza sa-l asemuiti cu Aristotel!
    • Like 0
  • Fara discutie contributia lui Steve Jobs este relevanta. Relevanta pentru tehnologiile end user pe care le-a adus primul in piata. Acestea fiind spuse mai toate alea ar fi existat, nu stim daca in mai mica sau mai mare masura (da, cei care vin primii cu ideea creeaza o umbra in care umbla ceilalti).. Meritul este de a fi primul, altfel ar fi fost altii, e o competitie, nu o cursa cu un singur concurent.
    • Like 0
  • Domnul autor ti-a ramas ceva maro la gura. Daca si asta o fost un geniu.... Telefoanele Apple aplica taxa de prost : esti prost si dai mai mult decat ar face. Asta ii daca ne place sa ne laudam . Cam asa fac toate firmele de "marca" . Produsul costa 10 euro si ei cer 500. Cine ii prost cumpara , de accea se numeste "taxa de prost". Vb unii aici cat de puternic ii telefonul azi, dar ei nu stiu sa il foloseasca . Ce fac cu telefonul ? Suna , mesaje , poze , internet , facebook , instagram . Pai pt asta nu ai nevoie de un telefon puternic , deci nu fi prost si ia-ti unul de 50 de E. De restul banilor ia-ti o carte.
    • Like 2
  • Valentin check icon
    E vorba de exploatarea unor ticuri pe care le au oamenii în general. În loc să aibă la îndemână o listă cu peste 3000 de programe, care se pot bifa şi SIMULTAN, oamenii preferă să cutreiere aiurea pe net, căutând prin tot felul de siteuri.
    E ca şi cum nu ai avea un singur frigider, ci zece frigidere micuţe răspândite prin toată casa - de la baie până în pod - şi să petreci cam trei ore până să pui ceva în farfurie.

    -Nu-mi recomanzi şi mie un program care să facă cutare lucru?

    E total absurd! Normal ar fi ca un sistem - pe care mai dai şi bani - să-ţi pună la dispoziţie zeci de programe DIN CARE SĂ ALEGI, nu să-ţi pierzi timpul hălăduind aiurea pe net în căutare de shareware şi alte aiureli. Şi să mai dai şi bani ca să pierzi timpul.

    Ce logică are un sistem fără programe? Niciuna. Programele sunt baza. Să CUMPERI un sistem CHEL e de neconceput.

    E ca şi cum ţi-ai cumpăra haine fără nasturi şi cu părţile componente la pungă. Ţi le coşi singur.

    Dar e greu de înţeles de ce lumea preferă să se chinuie.
    • Like 0
    • @ Valentin
      Nu tuturor le trebuie aceleasi programe. Daca ar veni sistemele cu prea multe programe preinstalate sigur s-ar gasi cineva sa se planga de asta. Se intampla si cu distributiile de Linux - pentru multi Ubuntu e "bloated".
      • Like 0
  • Mda un scurt istoric de civilizatie ne-important : plecand de la certitudinea a celor trei elemente energie sunet cifre mai exact a tot ceea ce ne inconjoara in prezent energie-proiectia materiala sunet- unde electromagnetice cifre-matematica egypteana putem deduce ca Steave Jobs a fost un mic copil in acest lant de ganditori ai timpurilor care au avut idei preluate de la niste entitati universale prin celebra poarta a universalitatii paralele. Acum mapamondul se intreaba frenetic de unde le-au venit ideile acestor mari titani ai creatiei istorici sau prezenti IDEILE cu impact in schimbare ?. schimbarile s-au produs intr-un sens in care omenirii li s-a usurat munca si existenta facilitandu-si mijloacele de avutie si intrarii in timpul istoriei chiar si dupa ne-fiinta DAR de unde domnilor sclipirea de genii si inventarea materialelor ( foarte sensibile si rare ca si compozitie chimica ) aferente produsului finit ?. "probabil" ca au gandit "BIG" ( sarcasm ironic ) : "BIG" simbolizand tot dupa un citat al lui Steave Jobs "Stay Hungry" adica ( infometati-va ) si mai exact observand cele doua expresii alaturate BIG si STAY HUNGRY coreland in explicatia mai pe romaneste : "devoratorii de creiere" sau si mai exact "bebelusul care trebuie alimentat pentru a creste mare" indiferent de sursa alimentatiei de oriunde de pe mapamond echivalent cu englezescul "learning" sau "still learning" procesare intalnit la persoanele avide de absolutul perfectiunii in "devorare" si nu in sensul bun al cunoasterii. Ca sa sesizati diferenta ex. cu Nicolai Tesla care a creat electricitatea pentru a ne-o oferi gratis ( lumii intregi ) si pre-cursorul sau Edison care ne-a varat-o contra cost pana in prezent un fel de Steave Jobs al timpurilor trecute. Ei atunci sa nu te intrebi daca exista extra-terestrii sau entitati deasupra musuroiului de furnici rotund ?
    • Like 0
  • Valentin check icon
    N-am să înţeleg niciodată cum poate cineva să dea bani pe un sistem care e pur şi simplu gol, când poate folosi peste 3000 de programe fără să dea niciun leu. E ca şi cum ai cumpăra doar caroseria unei maşini, urmând să ataşezi ulterior motorul, scaunele, volanul etc. Nu se plictiseşte nimeni de CD-urile alea interminabile cu drivere, de colindatul siteurilor ca să găseşti un program shareware sau cine ştie ce progrămele dubioase? Nu e mai simplu să ai totul în acelaşi pachet şi să nu te doară capul? Ciudat, foarte ciudat.
    • Like 0
    • @ Valentin
      Simplitate si impresia de siguranta. Clientul da o caruta de bani dar...
      1) Sistemul vine deja instalat (multi nu stiu sa instaleze un sistem nou de operare pe un calculator si nici nu ii intereseaza aspectul)
      2) E usor de folosit si are pe cine sa injure daca ceva nu merge bine (exista o garantie, cineva e responsabil de softul ala - licentele de distributii linux spun clar
      ceva de genul the software comes as is with no warranty whatsoever )
      3) in cazul macOS e semnificativ mai sigur si cu mai putine probleme de virusi decat windows.
      4) luati in considerare faptul ca foarte multe din softurile acelea multe pentru linux sunt open source si pot ca atare sa mearga pe mai multe platforme (gnu make se poate pune pe macOS, de exemplu, gcc de asemenea, si de acolo portile sunt deschise).

      Din pacate optiuni de calculatoare care sa vina cu linux preinstalat (si cu ceva suport tehnic atasat) inca sunt putine, si linux inca nu are gradul de incredere pe care il are apple. Sa nu uitam ca macOS a fost unul din primele sisteme de operare cu interfata grafica si care sa foloseasca mouse-ul, apple si-a construit prestigiul si baza de utilizatori de-a lungul a mai bine de 3 decenii. Distributiile linux pe de alta parte au fost multa vreme dedicate "cunoscatorilor", abia in ultima perioada au inceput sa vrea sa atraga publicul larg. Si eu as vrea sa vad o adoptare la scara mai larga a sistemelor linux, dar mai avem ceva pana acolo.
      • Like 0
    • @ Jonn Jonzz
      Valentin check icon
      Corect, dar sunt multe lucruri care se pot rezolva.
      Sunt sisteme Linux care se instalează mai uşor decât Windows. PopOS poate fi instalat şi de un copil de grădiniţă.
      E adevărat că unele programe sunt multiplatformă, dar nu sunt organizate în niciun fel. E un fel de telefon fără fir, trebuie să întrebi prin vecini de un anumit program. E o metodă stupidă, când mult mai simplu e să ai o listă de programe care să se instaleze instant, în câteva secunde.

      E complet aiurea să ai acele casete cu butoane de Next care îţi mănâncă din timp, când programele ar trebui să se instaleze toate deodată, cum se întâmplă în sistemele Linux.

      Însă oamenii sunt ciudaţi şi le place să se chinuie aiurea. Lumea e ciudată, mă conving de asta cu fiecare zi.

      Îşi strică calculatorul şi pe urmă plâng în pumni. Nu e mai normal să le ai pe toate pe o singură listă şi să le instalezi instant decât să cauţi aiurea pe net?

      De stricat se poate strica în orice sistem, însă în cazul Linuxului poţi vorbi direct cu cei responsabili. Sunt forumuri de unde poţi găsi orice soluţie oricând, sunt grupuri de discuţii.

      Însă oamenilor le place mai mult să se plângă decât să rezolve o problemă rapid.
      • Like 0
    • @ Valentin
      "Sunt sisteme Linux care se instalează mai uşor decât Windows." - din nou, sunt persoane care nu stiu sa formateze un hard sau sa instaleze un sistem de operare. Sau care inteleg CE E ALA sistem de operare. Persoane care dau drumul la calculator si vor sa-si verifice mailul si sa faca ceva in Excel (sau ceva echivalent) si cam atat. Persoane pe care nu le intereseaza sa invete detaliile tehnice sau sa-si asume riscuri (pentru ca da, e un risc sa instalezi un alt sistem de operare).

      "De stricat se poate strica în orice sistem, însă în cazul Linuxului poţi vorbi direct cu cei responsabili. Sunt forumuri de unde poţi găsi orice soluţie oricând, sunt grupuri de discuţii." - exact, sunt forumuri si atat. Cei de pe forumuri te ajuta daca pot si daca vor, dar nu sunt obligati, tu client nu ii platesti pentru asta si nu ai nici o garantie ca 1) Vei avea suport pe Linux pentru hardware-ul tau (inca mai sunt cazuri de chestii care nu functioneaza pe linux) 2) Daca acea va functiona nu porti fi sigur ca va functiona bine sau ca vei avea acces la toate functiile acelei piese de hardware sau 3) ca vei putea sa rezolvi o problema, chiar daca esti in contact cu cineva pe un forum.

      Ne place sau nu, mac si win vin cu o plasa de siguranta care pe linux nu exista in foarte multe cazuri. Orice piesa hardware are driver + alte softuri aferente pentru win, pentru linux cateodata da, cateodata nu. Daca intelegi suficient de mult si poti sa intri in matele sistemului, esti OK, altfel... risti.
      • Like 0
  • "Dacă nu era el, poate și acum aveam telefoane Nokia cu butoane" - o idee mult mai buna, de altfel. O tastatura qwerty fizica mi se pare cu mult superioara uneia pe touchscreen (vedeti de ex. nokia n900).

    "A vândut un telefon cu 1.000 de dolari, deși costul lui era sub 100 de dolari. " - pe americaneste "rip-off".

    A stiut sa-si vanda marfa, cu asta sunt de acord. A avut carisma, clar. Tot respectul pentru Pixar. Apple de-a lungul timpului a facut niste chestii chiar destepte - isi faceau propriile procesoare de PC, aveau o linie de servere, aveau apple script pentru toate aplicatiile etc. Pentru ipod/phone/pad si macbook-urile moderne care costa de rup ca sa prajesti oua pe ele pentru ca sistemul de racire este clar insuficient n-am nici un fel de respect.
    • Like 0
  • ce ai uitat tu sa spui e ca prin '74 zburda prin india sa nu-l aresteze fbi-ul ca se droga cu marijuana si lsd... cica studia o forma de "budhism zen" :))
    intradevar l-a dus capul.. nimic de zis, si-a dat seama ca "uneori, oamenii nu-si dau seama ce vor de fapt, pana cand nu le arati tu"...
    si pe principiul asta a ajuns unde a ajuns...
    • Like 1
  • Valentin check icon
    Mda, nu prea sunt un mare fan al sistemelor de operare care să vin cu trei lulele-trei surcele şi mai şi plăteşti. Ce-ar fi să ai un sistem de operare care să vină cu... 3.650 de programe GRATUTITE, pe care să le poţi instala după pofta inimii?

    3.650!!!

    Şi nu o instalare în modul acela infect, în care să-ţi apară vreo 10-20 de casete, cu licenţă de bifat, cu eternele butoane NEXT->NEXT->NEXT->NEXT->REBOOT, ci să se instaleze pur şi simplu, fără să-ţi mai răpească din timp? Să apară un încărcător, de la 0% la 100%, care să-ţi instaleze programele în câteva zeci de secunde.
    https://www.fossmint.com/wp-content/uploads/2018/05/Install-Software-Using-Ubuntu-Software-Center.png

    Ce-ar fi să ai la dispoziţie nu un singur sistem de operare, ci vreo 6-7, pe care să le poţi schimba la fiecare pornire a calculatorului? Să ai un sistem de operare care să ocupe spaţiul unei... dischete, dar care să ruleze programe puternice?
    https://distrowatch.com/images/ktyxqzobhgijab/feather.png

    Sau un sistem cu care să impresionezi prin efecte speciale, frumuseţe şi eleganţă?
    https://fossbytes.com/most-beautiful-linux-distros/

    Sau pe toate la un loc, şi să le poţi porni pe rând, în funcţie de mood şi de necesităţi?

    Şi cum ar fi ca totul să fie GRATUIT?
    • Like 1
    • @ Valentin
      Mi s-a întipărit pe retină o vorbă citită în legătură cu asta: când ceva e gratis, preţul eşti TU...
      • Like 1
    • @ Ioana Andrea Diaconu
      Valentin check icon
      În mod evident că eşti TU din moment ce e făcut chiar... de TINE. E un proiect în care poţi participa şi TU. Fie că te pricepi la programare, fie că vrei să încerci ceva nou şi să anunţi ce nu merge (beta tester) şi ce ai prefera să se schimbe etc.
      Mai mult, poţi face TU sistemul TĂU şi-l poţi oferi şi altora, fără să te oprească nimeni. Fără să-ţi dea o companie peste mână.

      Sigur că preţul eşti TU.

      Desigur, sunt şi din cei care vor să consume bani pentru puţin, când pot avea mult gratuit.

      Absolut gratuit.

      • Like 0
    • @ Valentin
      OK, distributiile Linux sunt foarte misto, asa e, dar hai sa nu facem marketing exagerat. Daca sistemul incape pe o discheta, atunci la inceput cel putin nu o sa aiba mare lucru. Chestii de tip tinycore, puppy, feather etc. sunt mai mult demonstrative si au foarte foarte putin pe ele (cateodata lipsesc si unele aplicatii de baza de linie de comanda). Programe disponibile pe linux cred ca sunt mult mai mult de 3650. Oricum nu degeaba se folosesc la LIGO, CERN, pe statia spatiala etc.
      • Like 0
    • @ Jonn Jonzz
      Valentin check icon
      Din câte ştiu marketingul are un rezultat financiar. E făcut ca să vinzi. Când recomanzi ceva care taie costurile, nu ştiu în ce fel poate fi numit marketing. Poate fi numi entuziasm.

      Şi da, programele GRATUITE depăşesc cu mult cifra de 3000. Ideea e că un nucleu util ar merge undeva până la 30 de programe împărţite pe căprării, ceea ce înseamnă MULT.

      Toate pe o listă care se poate instala instant, nu căutate aiurea pe internet şi instalate cu pipeta.

      În final rămân cu o întrebare simplă: de ce ar plăti cineva o poală de bani pe sisteme cu trei programe pe care nu le-ar folosi nici de frică şi n-ar alege un sistem complet, cu programe care se pot instala automat dintr-o listă? Dar m-am obişnuit cu ciudăţeniile oamenilor, aşa că nu-mi mai pun întrebări.
      • Like 0
    • @ Valentin
      Pai daca incepem sa facem reclama usor exagerata.. chiar daca nu exista un castig monetar, tehnica e tot aia. Nu sunteti singurul care face asta si eu am mai facut-o in trecut, si altii la fel, dar e gresit.

      Raspunsul la intrebare cred ca vi l-am dat mai pe larg mai sus. Pe scurt ar fi lipsa de informatii, poate frica, poate lene. Cu MacOS ai plasa de siguranta pe care cu linux de multe ori s-ar putea sa nu o ai. Costa mai mult decat ar trebui? Absolut. Mai e si componenta de statut social? Da, multi utilizatori apple au un oarecare grad de infumurare si superioritate, pentru ca produsele apple sunt percepute ca un lux.
      • Like 0
  • Cred mai degraba ca e ala de a inventat ... hartia ! Ce ar fi fost civilizatia noastra daca nu era banala foaie de hartie ?!
    E adevarat, Steve Jobs a fost un vizionar si un antreprenor de succes si poate stimatul autor al articolului a uitat sa ne spuna ce universitate a abandonat Steve Jobs . Care sigur nu a fost ceva ca Spiru Haret, chit ca amandoua sunt private.
    Si Bill Gates poate e la fel ca Steve Jobs, poate cu o treapta mai sus, sistemul de operare Windows 10 merge pe orice calculator , chiar si mai vechi de 10 ani, pe cand sistemele de la Apple nu !
    Telefoanele Nokia care erau cu taste aveau si legatura cu net-ul si aveau un browser mai simplu, dar era ; ma si mir cu de stimatul autor nu stie asta (deh, chestie de fan Apple) si cred ca in lume sunt mult mai multe telefoane cu Android (care e un derivat de Linux ) fata de sistemul care e pe iPhone. Daca Nokia mergea pe Android, iPhone ramanea un produs de nisa .
    Ce a facut Steve Jobs probabil ca va ramane in manualele de management si marketin si inovatie (cu toate ca el a avut ideea , dar o alta armata de oameni si-au adus contributia la ideea lui si sigur au venit si ei cu ideeile lor). Oare si ce a facut Sebi Ghita va ramane in manualele de la noi, ca exemplu de urmat ? :)
    • Like 2


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult