Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

În iunie 2008, înainte de declanșarea crizei, am primit un email de două rânduri de la CEO-ul american al unei companii. Lucrurile pe care azi ar trebui să le facă și antreprenorii români

antreprenor - usa - Foto Guliver/Getty Images

Foto Guliver/Getty Images

Anul trecut, un sejur de 7 zile la Mamaia costa mai mult decât unul la Miami.

La CNN 70% din știrile zilnice sunt legate de economie. În România 99% din știri sunt despre coronavirus.

Economia (PIB-ul) Statelor Unite si-a revenit în criza din 2008 după trei trimestre. Economia României și-a revenit după 10 ani. Putem să vorbim zile întregi despre diferențele economice dintre SUA și România. Dar la bază este faptul că americanii au principiile economice în ADN. Românii nu au.

În februarie, când bursele din SUA se prăbușeau, în România experții autointitulați „BIG” spuneau că România va avea creștere economică de 4%.

În 2008 eram director financiar la o companie americană. În iunie 2008, mult înainte de căderea Lehman Brothers, am primit un email de la CEO-ul grupului. Avea două rânduri:

Trebuie să scădeți cheltuielile cu 30%.

Și renegociați toate contractele cu furnizorii.

Atât. Asta a fost strategia unui gigant american care reușește să supraviețuiască de peste o sută de ani. Fără zeci de pagini inutile de PDF.

Acum în România, „experții” scriu strategii pentru 10 ani. Dacă firmele nu fac, în următoarele trei luni, ce spunea CEO-ul nostru, nu vor mai avea la ce să aplice strategiile.

În următoarele zile voi explica cum am redus noi cheltuielile în trei luni, fără să dăm oameni afară.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Oricum era inevitabila o contractie economica. Boom-urile induse de tiparirea aiurea de moneda-credit ieftin si inflatie (plus debandada bugetara) fac pe multa lumea sa creada ca totul merge bine. Insa lucrurile nu pot continua asa, in mod nesustenabil, la nesfarsit. Coronavirusul doar a adus recesiunea/criza mai rapid.
  • Like 0
 • CEO, înțelegeți oameni simpli ce înseamnă ua fi un CEO?!
  Sunt indivizi pregătițipentru sistemul CAPITALIST, acest sistem falimentar ce menține și se bazează pe concurență si saracie. Menții concurența, folosindu-te de creativitatea celor spălați pe creier ce speră la o poziție mai SUS pentru care se prostituează efectiv si folosindu-te de de sărăcie pentru a avea mereu la dispoziție sclavi dispusi să se omoare pentru un salariu minim....
  Acesti CEO, nu văd asta, nu vor accepta ca ei distrug omenirea. Mai mult, cred că ei contribuie valoric la bunăstarea societății. De fapt la bunăstarea propriilor cercuri de interese sugand evfectiv valoare si seva din societate. Si se mai dau si filantropi unii... Ipocrizie Conasule, ipocrizie...
  • Like 0
 • catalin check icon
  "Anul trecut, un sejur de 7 zile la Mamaia costa mai mult decât unul la Miami." Chiar așa? Cât costa sejurul la Mamaia și cât la Miami? Afirmație aiurea!
  • Like 0
  • @ catalin
   "Curat" aiurea dar poate si tendentios.
   • Like 0
 • Daca vreti ca economia sa revina la nivelul la care a fost pana la preluarea guvernarii de PNL,cereti raspicat,faceti greva generala,demonstratii in fata Parlamentului si Presedentiei, sa revina la conducera tarii LN Dragnea si madam VVVidele. Abia atunci pensiile vor fi majorate cu 40% si salariile cu 100%.
  • Like 1
  • @ Stefan Grozav
   Să înțelegem că așa e bine (cum guvernează actualii , pnl & Co ) ? N-ai înțeles ”lecția CEO”-ului. Cred că trebuie înțeles în sensul că omul (CEO-ul) era atent la mersul economiei (și a finanțelor în special), la mersul societății, la perspective, avea simț de economist, avea cultură economică și lua măsuri din timp pentru a nu suferi un crah. Dar avea legătură și cu ”capitalismul sălbatic”, Nu era prea bine cu psd dar cu ăștia de acum (pnl + ...) e o catastrofă ! Dar nu o să insist să conving un pdl-ist la extrem !
   • Like 0
 • Acum, serios, de asta e economia americana unde e, pentru ca un CEO de multinationala face economie de cuvinte si cere reduceri de cheltuieli si preturi si conditii mai bune de la furnizori? Patronul de la AF Grigore e la fel de priceput. Ba eu unul v-as fi cerut sa reduceti cheltuielile cu 50%. Sunt mai tare decat CEO-ul acela.
  Pricep unde bateti. Doar ca rezultatele nu vin ca urmare a acelui mail de doua randuri, caracterului sau laconic, mai precis, ci a muncii depuse de cei carora le era adresat. Si daca 30% e o cifra aruncata la intamplare s-ar putea sa fie o aiureala. Un manager bun sa reuseasca o reducere de 25%, maxim posibil fara afectarea iremediabila a incasarilor si cotei de piata, dar sa fie dat afara pentru ca n-a atins o cifra aruncata la intamplare.
  SIgur, nici sa te invarti in jurul cozii (cum fac chiar si eu aici, stiu!) nu e o solutie, dar forta economiei americane e mai mult decat mail-uri de 2 randuri aruncate catre managerii din cadrul corporatiei de catre un CEO expeditiv si, zice-se, eficient. Hai sa fim seriosi, aia nu e strategie. Sa reduci cheltuieli si sa negociezi cele mai bune conditii cu furnizorii e o preocupare permanenta, nu e nevoie de ditamai mail-ul de doua randuri (sa nu uitam!) din America pentru asta. Serios acum...
  Ba, daca in cultura organizatiei tale se practica des astfel de hei-rup-uri, e posibil ca manageri de la diferite niveluri sa tina sus artificial niste costuri pentru a avea de unde sa scada cand mai vin astfel de directive. E un risc, zic eu.
  • Like 4
  • @ Adrian Gabriel
   Adrian are dreptate , dacă reducerile s-ar face așa simplu am asista zilnic la ele cum cerea Ceaușescu economii anuale. Problema reducerilor de costuri fără afectarea veniturilor e mai complicată ( investiții în tehnologie și management) care să reducă costurile și/sau să crească veniturile. Dar asta cere timp și resurse, nu se face peste noapte în urma unui mail fie el venit și din America. Apoi partea cea mai hazlie e renegocierea cu furnizorii ( ce faci dacă furnizorii nu vor să reducă prețurile ? Știu o să urle unii că poți găsi alt furnizor, pe bune? Dacă alt furnizor e la 2500 km sau nu acordă facilitățile pe care le-ai câștigat în timp cu cel actual ( un furnizor nou nu te va credita și nu va accepta plata ulterioară pentru că nu te cunoaște sau nu îți va acorda discount-uri de la primul contract). Sunt curios cum vei negocia de exemplu chiriile cu proprietarul clădirii ( am văzut pe viu acum cu pandemia , toți dar absolut toți au facturat chiriile la valoarea din contract indiferent că nu ai avut activitate , iar cei care nu au plătit au fost scoși în stradă indiferent de ordonanțele date de guvern) asta așa spre luare aminte.
   • Like 1
 • In criza actuala, pentru firmele care isi desfasurau activitatea in birouri, reducerile de cheltuieli sunt mai simplu de realizat. Lucrul de acasa, ceea ce in mare parte va continua si dupa criza sanitara, a dus la o reducere importanta de cheltuieli: chirii, utilitati, diverse servicii (parcari, paza, etc). Chiar si dupa criza sanitara, foarte multe firme nu vor reveni in formatie completa la lucrul din birou. Marii pierzatori vor fi cei din imobiliare, pe segmentul de office.
  • Like 3


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult
sound-bars icon