Foto Guliver/Getty Images
Anul trecut, un sejur de 7 zile la Mamaia costa mai mult decât unul la Miami.
La CNN 70% din știrile zilnice sunt legate de economie. În România 99% din știri sunt despre coronavirus.
Economia (PIB-ul) Statelor Unite si-a revenit în criza din 2008 după trei trimestre. Economia României și-a revenit după 10 ani. Putem să vorbim zile întregi despre diferențele economice dintre SUA și România. Dar la bază este faptul că americanii au principiile economice în ADN. Românii nu au.
În februarie, când bursele din SUA se prăbușeau, în România experții autointitulați „BIG” spuneau că România va avea creștere economică de 4%.
În 2008 eram director financiar la o companie americană. În iunie 2008, mult înainte de căderea Lehman Brothers, am primit un email de la CEO-ul grupului. Avea două rânduri:
Trebuie să scădeți cheltuielile cu 30%.
Și renegociați toate contractele cu furnizorii.
Atât. Asta a fost strategia unui gigant american care reușește să supraviețuiască de peste o sută de ani. Fără zeci de pagini inutile de PDF.
Acum în România, „experții” scriu strategii pentru 10 ani. Dacă firmele nu fac, în următoarele trei luni, ce spunea CEO-ul nostru, nu vor mai avea la ce să aplice strategiile.
În următoarele zile voi explica cum am redus noi cheltuielile în trei luni, fără să dăm oameni afară.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Sunt indivizi pregătițipentru sistemul CAPITALIST, acest sistem falimentar ce menține și se bazează pe concurență si saracie. Menții concurența, folosindu-te de creativitatea celor spălați pe creier ce speră la o poziție mai SUS pentru care se prostituează efectiv si folosindu-te de de sărăcie pentru a avea mereu la dispoziție sclavi dispusi să se omoare pentru un salariu minim....
Acesti CEO, nu văd asta, nu vor accepta ca ei distrug omenirea. Mai mult, cred că ei contribuie valoric la bunăstarea societății. De fapt la bunăstarea propriilor cercuri de interese sugand evfectiv valoare si seva din societate. Si se mai dau si filantropi unii... Ipocrizie Conasule, ipocrizie...
Pricep unde bateti. Doar ca rezultatele nu vin ca urmare a acelui mail de doua randuri, caracterului sau laconic, mai precis, ci a muncii depuse de cei carora le era adresat. Si daca 30% e o cifra aruncata la intamplare s-ar putea sa fie o aiureala. Un manager bun sa reuseasca o reducere de 25%, maxim posibil fara afectarea iremediabila a incasarilor si cotei de piata, dar sa fie dat afara pentru ca n-a atins o cifra aruncata la intamplare.
SIgur, nici sa te invarti in jurul cozii (cum fac chiar si eu aici, stiu!) nu e o solutie, dar forta economiei americane e mai mult decat mail-uri de 2 randuri aruncate catre managerii din cadrul corporatiei de catre un CEO expeditiv si, zice-se, eficient. Hai sa fim seriosi, aia nu e strategie. Sa reduci cheltuieli si sa negociezi cele mai bune conditii cu furnizorii e o preocupare permanenta, nu e nevoie de ditamai mail-ul de doua randuri (sa nu uitam!) din America pentru asta. Serios acum...
Ba, daca in cultura organizatiei tale se practica des astfel de hei-rup-uri, e posibil ca manageri de la diferite niveluri sa tina sus artificial niste costuri pentru a avea de unde sa scada cand mai vin astfel de directive. E un risc, zic eu.