Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Operația Simonei e complicată

„Nici ele nu sunt în formă”. Asta declara, cu câteva zile în urmă, Simona Halep despre meciul de Fed Cup al României cu Cehia, punându-mă pe gânduri. Un profesionist nu spune niciodată „sunt ieșit din formă”, chiar dacă este, pentru că își creează un handicap psihic de la vestiar, în raport cu orice adversar. Apoi, când îți pui speranțele în forma slabă a adversarelor (relativă, de altfel, cehoaicele fiind jucătoare de top, oricând capabile de revenire), dai tu semne clare de slăbiciune, în plan psihic.

Și acum, acest comunicat de retragere. Fără îndoială, Simona are probleme fizice. Fiind vorba de sănătatea ei, nu avem a comenta hotărârea de a se opera. Dar nu se poate să nu spunem că momentul e foarte prost ales.

Probabil că dificultatea cu sinusurile a Simonei nu e de ieri, de alaltăieri. A avut la dispoziție aproape 2 luni după Singapore, în care ar fi putut să facă intervenția chirurgicală. Întrerupând acum, pierderile pot fi mult mai mari decât o lună.

Mai întâi, pentru echipa națională, în fața Cehiei, care nu e Canada de anul trecut. Absența Simonei înseamnă un dezavantaj major. Nu putem decât să sperăm că Monica și Alexandra (Irina are și ea probleme fizice) vor reuși să se descurce.

Nu numai Doha și Dubai, dar și participarea la Indian Wells, unde fiind campioană en-titre are o grămadă de puncte de apărat, și Miami este pusă sub semnul întrebării. Revenirea la nivelul de concurs de vârf, după o întrerupere în plin sezon, ia mai mult decât o lună, timp în care Simona poate să cadă din Top 5.

Practic, și trist, întregul ei an competițional e grevat astfel din start.

Sunt și daune de imagine. De multe ori, Simona și-a anulat participarea la turnee, ultima derobare de acest fel fiind la Brisbane, unde dădea în prima întâlnire peste Azarenka. Retragerea de acum accentuează impresia de „fugă de meci” pe care o flutură unii jurnaliști și haterii ei.

În sfârșit, cred că problemele Simonei în acest moment nu sunt numai fizice. De la partida extraordinară cu Azarenka din sferturile US Open, ea nu a mai adunat niciun meci foarte bun, doar înfrângeri și victorii neclare. Traversează o criză de luciditate și încredere, care s-a văzut limpede în întâlnirea cu Shuai Zhang, la AO, în care n-a fost dominată fizic, ci ca atitudine de chinezoaică. Cum zicea Rafa Nadal, și el învins în primul tur, poți să ai o „întindere” psihică, așa cum faci o întindere musculară.

Așa că nu ne rămâne decât să sperăm că în această pauză, dureroasă, Simona va reuși să depășească și aceste probleme, cu ajutorul familiei, prietenilor, staffului, al lui Darren Cahill și cu sentimentul că toți cei care o iubim și o prețuim n-o vom părăsi la greu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult