Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Orașul nu mai fumegă: Ultima noapte de război, întâia noapte de dragoste

Când am scris cu năduf despre fumul țigărilor ce îi împarte pe români în două tabere care stau pe un butoi de pulbere, nici nu știam că o să apuc ziua asta așa de repede. Eram pesimistă și plină de revoltă, în plin război civil. Mi se părea caraghios că fumătorii sunt cei ce se simt oprimați, discriminați, nedreptățiți. 

Voiam dreptate pentru nefumători, dar nu-mi puteam închipui pe bune cât bine poate fi să trăiești așa. Fără țigări la interior. Ieri am ieșit în oraș și am înțeles că standardul nostru de viață crește văzând cu ochii chiar acum, în timp ce vorbim.

Am stabilit să mă văd cu prietena mea și bebelușul ei înainte să mă prind că e taman ziua cea mare. Uitasem sau mă rog, mintea mea nu înregistrase încă victoria. Așa că am început să derulez în cap locurile puține în care am putea să mergem în oraș doi oameni mari cu o fetiță mică să petrecem niște timp plăcut. 

Am rotit în minte aceleași 3-4 localuri în care suntem obligați să mergem noi, nefumătorii, mai mereu. Dacă tu îți mai asumi să mai înghiți fum uneori, de dragul socializării cu prieteni fumători, chiar dacă apoi regreți, cu aerul copiilor mici nu te joci. După ce m-am gândit bine unde să fac rezervare pentru a fi cât de cât ok, am sunat la un local mixt și am insistat că vreau musai la nefumători. 

Am întrebat cu voce mică dacă mai sunt locuri; știam că de obicei e o problemă, suntem destui noi ăștia dornici de interioare în care nu se fumează și ne luptăm pe un segment de piață prea mic. Doamnă mi-a răspuns, cu bucurie în glas, de fapt cu bucurie nedisimulată în glas: "sigur că avem locuri, de astăzi înainte suntem nefumători peste tot". După ce i-am chiuit în receptor și am adăugat că este o veste grozavă, ea mi-a confirmat că se bucură la rândul ei nespus. Și că, deși fumătoare cu state vechi, i-a fost mereu greu să stea atâtea ore în aerul ăla neprielnic și îmbâcsit. Abia atunci am priceput măreția faptului că de astăzi înainte o să pot mănânc oriunde în oraș, fără să mai miros rău la plecare și fără să trebuiască să-mi atârn paltonul, fularul și mănușile toată noaptea pe balcon, la aerisit. Fără să mai am nasul înfundat și astfel să nu prea mai simt cum trebuie gustul mâncării pentru care am ieșit în oraș și am și plătit o sumă frumușică. 

Fără să mi se mai coloreze albul ochilor cu forță în nuanțe de roz bombon lăcrimos. Ajuns la fața locului și am fost cuprinsă de un văl de duioșie. Am descoperit că, fără fumul care să îi învrăjbească, lupii sunt în stare să se pupe cu mieii bine mersi. Mi-a venit să le strâng în brațe pe cele trei femei necunoscute care fumau și sporovăiau în față localului. Lângă ele era instalată deja o scrumieră mare, nouă, de exterior. Legea asta așa de înjurată nu părea că le-a stricat viață. Am tras cu urechea, vorbeau despre o vacanță în Grecia. Până să apuc să pun gura pe pastele bune servite pentru prima data curat, fără strop de fum, m-am gândit că o nouă coeziune socială se instaurează prin eradicarea acestui subiect spinos de dispută. Puține legi românești au reușit să facă asta. Am petrecut o seară bună. M-am bucurat că de-acum putem să ieșim des în oraș și noi, românii, însoțiți de copii mici și mari, oriunde avem treabă să mergem, cum fac de ceva vreme alte popoare care s-au trezit mai devreme.

Raportez cu plăcere de pe frontul metropolei mele în care nu mai fumegă nimic la interior. Patronilor de localuri nu trebuie să le fie frică că li se vor diminua veniturile. Eu și ai mei nefumători, cunoscuți sau nu, suntem câtă frunză, câtă iarbă. O să ieșim mai des în oraș și o stăm mai mult. O să cheltuim mai mult. Până acum, doar fumul si senzația de disconfort creată de el ne goneau prea repede acasă.

17 martie. Prima seară normală și curată în oraș. Răcoare și ceva vânt. Coafura fumătorilor ieșiți în fața restaurantelor rezistă. Este prima noapte de dragoste cu orașul meu. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Felicitari ca s-a implementat aceasta lege! Dar:
    Rusine! Fetita prietenei, bebelusii, copiii mai mici nu se duc in localuri, bodegi, cluburi (chiar daca acum NU SE MAI FUMEAZA acolo). Bebelusii trebuie plimbati prin parcuri. Daca vrei neaparat sa stai la o terasa cu ei, stai la o terasa in aer liber. Copiii sunt ca un burete. Absorb TOTUL. Ce ar putea invata un copil mic acolo? Studiati carti de crestere a copilului. In afara de reteta de lapte, mai are nevoie si de alte lucruri ca sa creasca armonios. Si restaurant cu clasa daca este.... Copilul are programul lui, trebuie dus in locurile de joaca special amenajate pentru ei si nu mananaca mancarea din bodegi. La o cofetarie, LA UN FILM PENTRU COPII, DA. Seara, dimineata, cand TU AI CHEF DE un restaurant, club, bodega, angajezi o bona care sa stea cu el/ea. Daca tot vreti in lumea civilizata, civilizati-va! Asa e in strainatatea pe care o tot elogiati peste tot. Protectia copilului ar trebui sa se autosesizeze si sa vada cum va cresteti copiii.
    • Like 2
  • si eu sunt fericit ca a fost implementata aceasta lege! am fumat timp de 16 ani aproape si m-am lasat. de cand m-am lasat nu am mai iesit in localuri cu amicii mei decat foarte rar din cauza fumului.

    Pentru cei care cred ca era nevoie si de exceptii va rog sa raspundeti la urmatoarea intrebare: (ignorand exceptiile deja prezente in lege!) considerand introducerea unei exceptii de aplicare cum ar fi clubul privat, calculati va rog in cat timp toate bodegile si baruletele ar fi devenit cluburi private. viteza de obtinere a unei astfel de autorizatii se poate gasi la ghiseul 2 unde se inregistreaza bodega sau barul!

    Cei care vor exceptii sunt acea categorie de oameni care vor o tara ca afara dar nu vor sa inteleaga ca afara regulile nu se discuta. E unu care a dat copy paste la legea antifumat din NY si e indignat ca la ei sunt mai multe exceptii. E bine sa fi si citit exceptiile alea, caci e important sa te gandesti putin si la ce motive au stat in spatele lor: se vorbeste de cluburi pentru fumatori de trabuc, dar doar acelea care au facut cel putin 10% din profitul pe anul precedent din vanzarea de trabuce si alte produse de tutun. Cu alte cuvinte, daca a vandut 5 trabuce in total si in rest bautura cat cuprinde si lumea fumeaza pall mall adus de acasa, ala nu se mai numeste club de fumat trabuc.

    La un pol opus e Anglia, unde legea e aproape la fel ca la noi (ba mai mult aia lucreaza sa interzica fumatul si in casele private daca ai copii mici! dar asta e alta discutie...), s-a interzis fumatul peste tot, inclusiv in cluburile de fumat trabuce. si ca sa luam o perspectiva temporala, e bine sa ne gandim ca multe dintre aceste cluburi au o istorie aproape la fel de lunga cu cea a americii...

    Pe scurt: gata cu lamentarea si va promit ca o sa va placa aerul curat de afara! face tutunul mai potent :D
    • Like 0
    • @ Alex Mancu
      nobody check icon
      E bine ca ai remarcat ca am facut copy/paste la legislatia new yorkeza. Doar ca ai extras din ea doar ce ai vrut :) Apropo, stiai ca in Romania nu ai unde sa reclami ca in cartierul tau se face trafic de droguri? Dar bine ca ai unde sa-l reclami pe criminalul fumator :)
      • Like 0
    • @ nobody
      ce are una cu alta? sau mai bine zis, daca nu ai una nu trebuie sa ai nici alta? am extras un pasaj, asa e dar la toate exceptiile daca te uiti in legislatia aia se refera la niste locatii foarte specifice si care exista deja. eu banuiesc ca fac parte din lobby-ul firmelor de tutun. in america toti acesti giganti care isi vad profiturile amenintate (caci despre asta e vorba cu aceste exceptii, nu pentru grija fata de "dreptul" de a fuma...) au mare influenta. interesant este (si vad ca tu eviti exemplul englez, ca nu iti ajuta argumentarea... shhht las-o asa ;) ) ca la englezi astia toti au cam renuntat de buna voie la cluburile lor de trabuce si alte chestii. ca un fapt divers, la locatii exceptate in legea engleza sunt trecute si casele parlamentului, insa parlamentarii lor spre deosebire de ai nostrii, au renuntat de buna voie la acest drept... adica pe scurt au zis ca se conformeaza si ei si vor fuma tot afara.

      revenind la faptul ca nu ai unde sa reclami traficul de droguri, asta este o alta problema care trebuie rezolvata. la fel cum sunt multe altele de rezolvat. dar atentie, multe din aceste solutii vor veni si cu probabil la fel de multe restrictii... sa nu care cumva sa mai restrictionam din niste drepturi din astea imaginate: oprim consumul de droguri dar sa lasam exceptii la etnobotanice si MJ ca vorba aia e naturala si e fun, nu ne atingem de alcool ca desi e drog si asta, la o cana de ceai nu s-a rezolvat niciodata nimic. si multe alte probleme!

      hai ca o sa vezi ca per total va fi bine fara fum in baruri, nu iti mai face atata sange rau.
      • Like 0
    • @ Alex Mancu
      nobody check icon
      Stai linistit, legea asta nu ma afecteaza in niciun fel, ca nu frecventez localurile. Sunt doar nedumerit ca foarte lume e de acord cu aceasta forma de restrangere a libertatii, a libertatii de a alege sa intri intr-un local strict pentru fumatori si sa-ti faci plamanii zdrente.
      • Like 0
    • @ Alex Mancu
      check icon
      Dar dacă proprietarii de bodegi pentru nefumători ar primi o compensaţie pentru că interzic fumatul în incintă? N-ar fi, oare, mai productiv decât să interzici?
      • Like 0
    • @
      si compensatia aia cine o plateste? se da de la buget? las ca e mai bine cu interzis-ul... o sa vezi
      • Like 0
    • @ Alex Mancu
      check icon
      Probabil că "vicioşii" se vor duce să fumeze la budă şi tot vor fuma! A propos: buda este spaţiu public sau... spaţiu privat? Tinând seama că budei i se mai spune şi "privată" cred că, totuşi, aparţine spaţiului privat :) (a fost o glumă, să nu intrăm în alte dezbateri!). Depinde ce vrea statul: să mimeze că vrea diminuarea unui fenomen nociv, sau să facă ceva concret în sensul acesta. Deocamdată, cu legea aceasta, somnoroşii noştri aleşi au făcut ce se pricep mai bine: copy-paste din alte părţi. Şi, cum scriam într-un alt comentariu, nici lor nu le mai place ce-a ieşit!
      • Like 0
  • nobody check icon
    Noi, ca de obicei, trebuie sa facem cele mai demente si heirupiste legi. Iata cum suna legistatia antifumat in NY: "Statewide smoking ban: Effective July 24, 2003, smoking is banned statewide in all enclosed workplaces in New York, including all bars and restaurants and construction sites. The law exempts (1) private homes and automobiles, (2) hotel/motel rooms, (3) retail tobacco businesses, (4) private clubs, (5) cigar bars (A cigar bar that makes 10 percent of its gross income from the on-site sale of tobacco products and the rental of on-site humidors, not including vending machines sales are exempt from the ban), (6) outdoor areas of restaurants and bars, and (7) enclosed rooms in restaurants, bars, convention halls, etc., when hosting private functions organized for the promotion and sampling of tobacco products. Local governments may regulate smoking more stringently than the state law. Breaking the state law can result in a fine of between $200 and $2,000, depending how many violations one has had within a year." Deci americanii n-au nicio problema cu sa aiba si cateva exceptii. Noi? Nuuuu. Trebuie neaparat sa fim mai catolici decat Papa.
    • Like 3
  • check icon
    O rectificare: încă două argumente ÎN SPRIJINUL AFIRMAŢIEI că legea este de un fariseism sinistru, nu ÎMPOTRIVA AFIRMAŢIEI, aşa cum am scris iniţial.
    • Like 0
  • Este un pas timid catre civilizatie.. sunt multe altele chiar mult mai importante de facut, insa sunt bucuroasa ca un pas mic de bebe s a facut si DA cei mici nu mai sunt nevoiti macar din acest punct de vedere sa suporte neglijanta celor mari..
    • Like 0
  • check icon
    Nefumător fiind, spun că legea este de un fariseism sinistru. Păi ce facem cu părinţii care fumează în casă şi afumă copilul? Oare n-ar fi necesară (asemenea Poliţiei Gândirii lui Orwell) o Poliţie a Fumatului? Să intre mascaţii în casă, cu câini special antrenaţi ca să amuşineze fumul de ţigară iar o organizaţie la fel de intransigentă ca Barnevernet să decadă părinţii din drepturi pentru inconştienţa de a-şi otrăvi copiii cu fumul de ţigară! Logic, acesta ar fi pasul următor. Next level. Normal ar fi să existe localuri unde pot veni fumătorii să se afume în voie şi localuri unde pot veni nefumătorii ca să-şi soarbă cafeaua în parfum de iasomie. Afacerea va fi profitabilă pentru patronii ambelor categorii de localuri. Şi încă două argumente împotriva afirmaţiei că legea este de un fariseism sinistru: 1. Dacă "tutunul dăunează grav sănătăţii", de ce nu este introdus în categoria drogurilor, precum haşiul? 2. Aud pe la TV-uri că mult stimaţii şi iubiţii noştri aleşi deja se gândesc să facă modificări la lege... nici lor nu le mai place ce-au votat!
    • Like 1
    • @
      Robert check icon
      Poți face diferența intre spațiu public și spațiu privat ? Nu prea.
      • Like 0
    • @ Robert
      check icon
      Tocmai asta este esenţa! Este interzis fumatul în perimetrul unui loc de joacă pentru copii (spaţiu public) pentru că este nociv pentru cei mici, fiindcă (vezi Doamne) ar fi tentaţi să imite gestul nesănătos al fumătorului, însă acasă (spaţiu privat) fumătorul poate să-i afume în voie iar ei nu sunt tentaţi să imite ceea ce face acesta. Deci?!!
      • Like 0
  • Draga Sana, ingnora retardatii care te agreseaza cu comentarii sub adapostul anonimatului. Tine minte ca 5% din populatie sufera de diferite forme de tulburari mentale fara sa fie diagnosticati medical.
    • Like 1
  • Rar am citit ceva atat de partinitor. Sper ca toti nefumatorii sa mamance exclusiv in oras. Propun chiar sa se mute la hoteluri si sa iasa de 3 ori pe zi minimin in restaurante, cluburi dar, mai ales, in cigar room-uri la un trabuc virtual. Astfel poate vor redresa bugetul slabit al patriei. Crestinii americani in timpul prohibitiei n-au reusit dar noi suntem romani! Vom interzice si carnatii afumati!
    • Like 2
  • check icon
    @Sana Nicolau ,nu vă e jenă în fața propriei ipocrizii?Spuneți că nu vă puteți juca cu aerul pe care îl respiră un copil,săracul de el,nu?Păi atunci cum aveți curajul să-l scoateți pe stradă în București,oraș veșnic arătat cu degetul pt. poluare și praf excesiv?Sunt tare curios,tot de la țigări aveți praf în casă la mai puțin de cinci minute după ce l-ați șters sau pe geamurile abia șterse?,pe cine o să mai dăm vina cât de curând pe multiplele boli de plămâni și piele ce-și vor continua avântul tot mai abitir,în condițiile în care suntem în stare să ne omorâm între noi pt. mașinile personale,în nici-un caz să renunțăm la ele sau măcar să le folosim mai rar? De fumători te puteai feri dacă doreai,de poluarea auto(atât cea de la gaze cât și cea mai periculoasă și mușamalizată din greu-,„prafurile„ de cauciuc uzat și bitum, rezultat din rularea anvelopelor) nu te poți ascunde nicăieri în nici-un oraș,mai ales în București și veți avea în continuare ochii injectați,veți tuși,veți înnebuni spălând rufele ce se înnegresc prea repede,părul tot mai aspru, să ștergeți praful tot mai mult și negru,să vă uimiți câte persoane(mai ales copii) devin alergice,etc.Ce o să faceți, vă veți lupta cu românul ce se închină la zeul auto?mă îndoiesc,dar o să râd de naivii cu tichii de mărgăritar ce vor ajunge la aceiași doctori care una două,dădeau vina pe fumatul pasiv,hi,hi .
    • Like 3
    • @
      Nu ati obosit cu argumentul asta pueril si ilogic? Adica daca este poluare in Bucuresti ar trebui sa lasam fumatorii sa fumeze peste tot, nu?
      • Like 4
  • Blablablabla.......................
    Genul de articol scris de o neica nimeni, fara nici un fel de relevanta.
    Cam cui ai impresia ca ii pasa ce faci "tu si ai tai" in timpul liber ? .
    • Like 4
    • @ Gogu Terente Pintenogu
      Du-te si fumeaza o tigara sa te linistesti. Nici noua nu ne pasa ca te simti tu ofuscat.
      • Like 3
    • @ Gogu Terente Pintenogu
      mie.
      • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult