Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Orban, șah la premierul Cîțu: Voi comunica Guvernului moțiunea de cenzură. Nu pot să blochez o moțiune de cenzură, ar însemna că eu comit un abuz în funcție

Ludovic Orban - Inquam Photos/ Casian Mitu

Foto: Inquam Photos/ Casian Mitu

Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a spus luni seară, la Realitatea Plus, că blocarea moțiunii de cenzură ar crea un precedent extrem de periculos și a anunțat că dacă marți nu va exista cvorum în Birourile permanente pentru stabilirea calendarului, atunci va comunica personal Guvernului moțiunea de cenzură și va fi demarată procedura moțiunii, potrivit G4media.ro. 

„Eu am convocat BPR de trei ori pentru a derula procedura. De două ori nu a existat cvorum și a treia oară prima dată s-a retras PSD, după care s-au retras reprezentanții PNL și n-a mai existat cvorum. Dacă mâine nu va fi cvorum, v-o spun foarte limpede, eu nu pot să blochez o moțiune de cenzură pentru că ar însemna că eu comit un abuz în funcție, o încălcare grosolană a Constituției și a democrației în România. Dacă nu se întrunesc statutar Birourile Permanente Reunite voi comunica Guvernului moțiunea de cenzură și vor demara toate termenele care sunt prevăzute odată cu comunicarea”, a declarat Ludovic Orban.

Președintele Camerei Deputaților, lider al PNL, a adăugat că este acuzat pe nedrept de unii dintre colegii săi liberali că ar vrea să grăbească demararea procedurilor de moțiune și a avertizat că dacă ar ceda acum ar exista riscul ca „nicio moțiune de cenzură nu se va mai depune vreodată în România”.

„Mă acuză pe mine unii colegi de-ai mei că eu vreau să duc la căderea Guvernului Cîțu, că eu grăbesc procedurile de moțiune de cenzură. Colegii mei care mă acuză au venit cu propuneri care ies în afara cadrului constituțional, în afara cadrului legal și regulamentar de care mie mi-e rușine personal și care dacă vor fi vreodată adoptate creează un precedent extrem de periculos prin faptul că dacă eu cedez în momentul de față înseamnă că accept că nicio moțiune de cenzură nu se va mai depune vreodată în România, că nu mai există instituția moțiunii de cenzură, o instituție constituțională profund democratică. Nu vă dați seama cu se situație ne confruntăm?”, a spus Ludovic Orban.

Aflați și:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ne-am trezit la realitate. Suntem abia în 2021! După convocarea lui Barna la Cotroceni, degeaba, criza s-a încheiat. RO nu se va mai occidentaliza rapid, ci lent. Episodul userist, a fost ca al paşoptiştilor, un pospai ivit cu 15-20 de ani prea devreme. Acum, ne putem duce multă vreme la bibliotecă, la muzeu sau la concert.
    • Like 1
  • SPORTUL NATIONAL al pensionarilor si de ce nu al romanilor nu este SAHUL....ci TABLELE si ALBA NEAGRA. ( mor efectiv de ras )
    • Like 0

Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult