Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Orban, șah la premierul Cîțu: Voi comunica Guvernului moțiunea de cenzură. Nu pot să blochez o moțiune de cenzură, ar însemna că eu comit un abuz în funcție

Ludovic Orban - Inquam Photos/ Casian Mitu

Foto: Inquam Photos/ Casian Mitu

Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a spus luni seară, la Realitatea Plus, că blocarea moțiunii de cenzură ar crea un precedent extrem de periculos și a anunțat că dacă marți nu va exista cvorum în Birourile permanente pentru stabilirea calendarului, atunci va comunica personal Guvernului moțiunea de cenzură și va fi demarată procedura moțiunii, potrivit G4media.ro. 

„Eu am convocat BPR de trei ori pentru a derula procedura. De două ori nu a existat cvorum și a treia oară prima dată s-a retras PSD, după care s-au retras reprezentanții PNL și n-a mai existat cvorum. Dacă mâine nu va fi cvorum, v-o spun foarte limpede, eu nu pot să blochez o moțiune de cenzură pentru că ar însemna că eu comit un abuz în funcție, o încălcare grosolană a Constituției și a democrației în România. Dacă nu se întrunesc statutar Birourile Permanente Reunite voi comunica Guvernului moțiunea de cenzură și vor demara toate termenele care sunt prevăzute odată cu comunicarea”, a declarat Ludovic Orban.

Președintele Camerei Deputaților, lider al PNL, a adăugat că este acuzat pe nedrept de unii dintre colegii săi liberali că ar vrea să grăbească demararea procedurilor de moțiune și a avertizat că dacă ar ceda acum ar exista riscul ca „nicio moțiune de cenzură nu se va mai depune vreodată în România”.

„Mă acuză pe mine unii colegi de-ai mei că eu vreau să duc la căderea Guvernului Cîțu, că eu grăbesc procedurile de moțiune de cenzură. Colegii mei care mă acuză au venit cu propuneri care ies în afara cadrului constituțional, în afara cadrului legal și regulamentar de care mie mi-e rușine personal și care dacă vor fi vreodată adoptate creează un precedent extrem de periculos prin faptul că dacă eu cedez în momentul de față înseamnă că accept că nicio moțiune de cenzură nu se va mai depune vreodată în România, că nu mai există instituția moțiunii de cenzură, o instituție constituțională profund democratică. Nu vă dați seama cu se situație ne confruntăm?”, a spus Ludovic Orban.

Aflați și:

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ne-am trezit la realitate. Suntem abia în 2021! După convocarea lui Barna la Cotroceni, degeaba, criza s-a încheiat. RO nu se va mai occidentaliza rapid, ci lent. Episodul userist, a fost ca al paşoptiştilor, un pospai ivit cu 15-20 de ani prea devreme. Acum, ne putem duce multă vreme la bibliotecă, la muzeu sau la concert.
    • Like 1
  • SPORTUL NATIONAL al pensionarilor si de ce nu al romanilor nu este SAHUL....ci TABLELE si ALBA NEAGRA. ( mor efectiv de ras )
    • Like 0

Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult