Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

CTP, după ce a urmărit anunțul demisiei miniștrilor USR PLUS: Ce aplaudați, măi, oamenilor? Ce aplaudați? Normal este să avem alegeri anticipate

CTP la digi24--

Gazetarul Cristian Tudor Popescu a comentat la Digi24 demisiile miniștrilor USR-PLUS din Guvernul Cîțu și a criticat aplauzele parlamentarilor USR PLUS, care au însoțit anunțul făcut de Dan Barna.

Cristian Tudor Popescu: „Ați spus că o să comentez la cald. Nu știu ce este cald în tot cea am văzut, cu excepția, poate, a aplauzelor. Aplauzele care ridică temperatura aerului. M-au înfiorat aceste aplauze! Înainte ca vorbitorul Barna să deschidă gura, toată lumea prezentă acolo, parlamentarii USR PLUS au aplaudat. Înainte să spună o singură vorbă domnul Barna. Ce aplaudau?

Vasăzică, acum acești miniștri ai USR PLUS părăsesc guvernul și declanșează în mod oficial, să spunem, din acest moment, criza politică.

Prin schimbarea configurației politice a guvernului, trebuie să treacă prin Parlament noul guvern, ceea ce echivalează cu o moțiune de cenzură. Guvernul trebuie să fie votat în Parlament.

Încă o dată. Acești oameni, oamenii noi ai politicii românești, cum s-au prezentat și cum au fost votați, acești oameni, uitați-vă la ei cum aplaudă. Ce aplaudați, măi, oamenilor, măi? Ce aplaudați?

Ăsta este un gest de pe vremea lui Ceaușescu. Aplaudați faptul sumbru, trist ce s-a întâmplat acum, ieșiți din guvern, urmează o perioadă de instabilitate politică atunci când numărul celor internați la ATI crește de la o oră la alta, când facturile la energie cresc în același ritm, când toate prețurile cresc? Oamenii ăștia aplaudă.

Au fost prezentate „realizărili” miniștrilor USR PLUS. Ar mai trebui adăugată o realizare, nu știu de ce a lăsat-o deoparte domnul Barna, două, de fapt.

„Au reușit să se discrediteze prin punerea semnăturilor lor alături de cele ale AUR”

Deci, au reușit să se discrediteze prin punerea semnăturilor lor alături de cele ale AUR. Au reușit să se discrediteze în ochii suporterilor, în ochii susținătorilor, votanților lor civilizați, europeni, raționali și de bun simț.

Mai sunt și alți votanți ai USR PLUS. Aceia vor merge cu ei până în pânzele albe. Dar prima categorie, după părerea mea, este acum șocată, dezamăgită de tot ceea ce a văzut.

De ce era nevoie? Vă întreb. Iată, au ajuns să plece din guvern. De când a început această criză, am spus, vă amintiți, am discutat chiar vineri seara... Spuneam că soluția corectă - nu se putea obiecta la ea, a USR PLUS -, era ca de la bun început să facă ce au făcut acum. Adică să plece din guvern - „domne, noi nu mai putem continua. În aceste condiții, avem dreptul să demisionăm în bloc din guvern”.

Asta fac acum, dar între timp și-au pus semnăturile alături de AUR. În felul acesta au legitimat, au validat acest partid periculos pentru România, acest partid antieuropean, pe care l-au validat. Până acum, el era izolat în Parlament, și acum a fost validat în mod gratuit și stupid, pentru că tot au ajuns acum, iată, să-și depună demisiile, ceea ce puteau să facă de la bun început.

Cine este acest partid pe care l-au validat cei de la USR PLUS, și ce spune partidul ăsta despre USR PLUS? Păi, a declarat președintele respectivului AUR acum câteva ore - „Nu vrem să ne unim cu USR PLUS, pentru că ei sunt „Satana”, „noi suntem cu Dumnezeu”. „Ei sunt Satana, noi suntem cu Bucureștiul, ei sunt cu Bruxelles-ul”. Asta au declarat cei de la partidul alături de care și-au pus semnăturile în mod prostesc și gratuit cei de la USR PLUS.

„Dacă ar fi să fie consecvenți, ceea ce nu au fost până acum, trebuie să meargă USR PLUS la alegeri anticipate”

Aceste realizări văd că nu au fost menționate de către domnul Dan Barna.

Acum, dacă ar fi să fie consecvenți, ceea ce nu au fost până acum, trebuie să meargă USR PLUS la alegeri anticipate. Nu mai încape altă soluție în aceste condiții. Vasăzică, ce să urmeze? Un guvern minoritar condus de Florin Cîțu? Pentru că Klaus Iohannis nu poate să îl înlăture acum pe Florin Cîțu.

Aici e ca într-un joc de cărți. Miza s-a mărit cu fiecare zi a acestui bâlci sterp și stupid. Dar miza politică s-a mărit de fiecare dată. Și acum ce să facă Iohannis? Să-l dea afară pe Cîțu? Păi, vă dați seama că ar urca în stele USR PLUS, partidul care cu 15% dă peste cap premierul. Nu poate să facă așa ceva. L-a susținut pe Cîțu, o să-l susțină în continuare. Ce să facă? Guvern minoritar?

Vasăzică, în perioada crâncenă care urmează acum, vom avea un guvern minoritar, un guvern cu un premier puternic compromis, și în general cu un partid puternic compromis în acest scandal. Dacă s-ar face în clipa de față aleceri... Știți celebra întrebare de sondaj, „dacă ar avea loc alegeri duminica viitoare...”. Ei bine, dacă ar avea, în acest moment coaliția, fostă, defunctă nu ar mai putea să facă majoritate. Dacă ar avea loc alegeri, PNL plus USR PLUS și UDMR nu ar mai avea majoritatea.

Această coaliție a fost votată, electoratul a trimis această coaliție la guvernare. În clipa în care au plecat cei de la USR PLUS, iată, coaliția nu mai există. Nu pot să guverneze de unii singuri cei de la PNL. Prin urmare, normal, dacă mai poate fi ceva normal în tot acest grotesc, este, la un an după alegeri, să avem alegeri anticipate. Cîțu este menținut în funcție, o dată, de două ori de către Iohannis, se merge la alegeri anticipate și vedem acolo ce rezultă.

În orice caz, câștigătorii a ceea ce am văzut, câștigători clari, sunt PSD și AUR.”

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Semnarea alaturi de AUR nu o poate intelege nimeni. Si din atatea capete inteligente din USR PLUS trebuia sa iasa macar unul in fata , sa fie vocal si sa impuna NU. Dar sia u asumat gestul, pentru ca macar atata stie orice maturator in politica: electoratul uita repede. Oricare! Si, pana la urmatoarele alegeri, mai sunt 3 ani. Totusi, aici nu am citit, nici printre randuri, o analiza a gruparii Citu, care a impins clar si voit lucrurile spre extrema. Ce sa faca ministrii USR? Sa taca si sa inghita ,cum rand pe rand, li se iau ministerele din poala , dupa care li se afce cu ochiul strengareste: s-a dus cu Orban, acum e Cîțu! Ce vedem noi este acelasi joc murdar al politicii de tarla , care se practica dintotdeauna in tara asta. De aceea, generatiile tinere, care au epuizat toate sperantele, vor fi nevoite si vor fi incurajate sa plece catre zari mai senine, ca, pana la urma, o viata are omul, si aceea tare scurta!
  • Like 2
 • Gecaba Gecaba check icon
  Ma intrebam ce s-a intamplat cu acel Popescu de dupa 89, caci acesta de acum este toxic, el scrie sa invenineze, nu sa uneasca, el scrie sa faca rating. De aceea atatea comentarii, caci dezbina si seamana ura.
  • Like 3
  • @ Gecaba
   De ce dezbina? Pentru ca nu este de acord cu batjocura politica practicata pe malul dambovitei? Pentru ca sufera vazand ca tot la nivelul caragialesc se comporta politicienii romani? Ba chiar au depasit acest nivel, cu mult, in sensul rau?
   Chiar asa? Suntem obligati sa acceptam execrabilul comportament al unor politicieni si chiar sa-i ridicam in slavi? Nu mai bine "in furci"?
   Da, sunt "atatea comentarii" pentru ca mai sunt si unii care vad realitatea, nu tv, si o inteleg foarte bine. Au si astia dreptul, nu numai postacii profitori partizani ai ticalosilor care-si bat joc de mai bine de 32 de ani. Ticalosi care au fost toata viata niste paraziti. Niste nimeni, niste impostori ordinari, degenerati. Ne tot laudam cu mintile luminate, dar astea nu au loc de afirmare din cauza jigodiilor cu tupeu golanesc.
   • Like 2
  • @ Mircea Zugravu
   Gecaba Gecaba check icon
   O analiza nu dezbina, se intoarce subiectul pe toate fetele,caci nu exista un inger si un demon, greseli fac toti. Asa face un ziarist. Acest individ este altceva, numai ziarist nu mai este. Fiind partinic ,cu tuse groase, da nastere la reactii vehemente, el hraneste ura cu intentie, da nastere la scandal. Si uite asa concluzionez ca Republica e o fituica de scandal din cauza acestui batran.
   • Like 3
 • Mihai check icon
  Mi se pare ciudat că discuția este axata pe ceea ce face USR+ și i se impută una sau alta. Că altcineva a aruncat în aer coaliția și e la a doua tentativă nu se zice nimic. Că altcineva a destabilizat guvernul în pragul unei perioade dificile nu contează. Că de la Cotroceni se duce o luptă politică pentru șefia unui partid și se trag sfori care au impact asupra țării iar nu se discută nimic. Doar USR+ sus și jos. Se pare că unora le e dor de duamna Veroica și de peeeeseeeedeeee…
  • Like 3
  • @ Mihai
   Da, e convenabil, "fura ei furam si noi". Una dintre devizele boborului raman.
   • Like 2
 • USR a practicat mereu politica șantajului. Pentru cei cu memoria scurtă le aduc aminte că marele reformator Câțu a ajunns premier în urma condițiilor puse de usr. Guvern fără Orban. Personaje(unele) inteligente dar fără cultură generală ca să nu mai vorbesc de cultură politică reacționeazi instinctual. O mare dezamâgie d. Câțu ca și d. Iohannis,. Nu am crezut că d. Câțu este atât de avid de putere și lipsit de minimă morală. Și de un comic nebun. Plimbarea prin țară însoțit de miresele „reformatoare” Boc, Fluture etc este de umor negru. Din nou, pentru cei cu memorie scurtă, aduc aminte răspunsul invariabil al d Iohanis la întrebarea pe cine veți numi prim ministru? Invariabil : pe Orban. Acum, depășindu-și cu mult poziția de șef de stat, este mare fan, sau cum se spune mai nou în frumoasa limbă română, este OK, este super, este super ok, d. Câțu.. Cât despre Psd nu poți comenta nimic, cum nu poți comenta despre ceva fără valoare
  • Like 4
  • @ Ion Podocea
   cand vi se cere sa indepliniti o conditie la angajare, este santaj? este absolut firesc sa existe conditii in politica. daca nu ar exista, la ce ar mai fi bune alternativele politice, opozitia, negocierile etc. un singur partid si gata, celelalte tac malc si inghit ca sa nu "santajeze"
   • Like 3
  • @ Ion Podocea
   Barna a sperat ca d. catu ii va permite ingerinta fara limite la guvernare. Nu a fost asa. Atunci "jos catu". Vrea alt pm, poate, poate ii reuseste cu ala. Daca nu jos si cu ala. Circul continua. Asta e barna de la inceput, asta e usr+. Niste unelte, ale nu stiu cui, dar niste sabotori.
   • Like 0
 • Ca tot vede tovarasul CTP asemanari cu perioada comunista, oare nu e comunista atitudinea de a-mi cenzura comentariul? Il reiau - spuneam ca tovarasul CTP imbatraneste prost si sa comenteze exact el care a lucrat toata viata la Scanteia si apoi la urmasul acesteia Adevarul ca ar fi USR-istii comunisti e mai multi decat nerusinat. Iar ca sa isi dea seama cat de penibil a ajuns si irelevant ii recomand articolul urmator:
  https://www.timesnewroman.ro/politic/cainele-de-paza-al-democratiei-ctp-a-muscat-un-ministru-usr-de-picior/
  • Like 4
 • Domnul Popescu a început, până acum, toate comentariile, cu faptul că cel responsabil de această criza e domnul Câțu! A vorbit 15 secunde despre prim ministru! Restul, din aceste comentarii, s-a concentrat, zeci de minute, pe greșelile USR PLUS! In acest ultim comentariu, "la cald" cum zice "numai" gazetarul CTP, nici măcar nu-l mai amintește pe domnul Câțu! Nu îmi doresc, nu-mi imaginam, dar totul pare o "misiune"! Din păcate, nu a unui gazetar demn!
  • Like 5
 • Daca dv ca simpli cetateni ati fi primit o asa "ATENTIE" din partea SIE pentru ca le ziceti bine sau pentru ca "deranjati" cum i s-a oferit domnului CTP in urma cu ceva timp cum ati fi reactionat ? ( la Digi.24 in emisiunea Cap Limpede ). Mita ?. Inchiderea gurii ?. Curtoazie ?. Lingusala ?. Atentionare voalata ?...ca sa stiti si dv. cum se lucreaza in Romania atunci cand spui adevarul si devii oarecum incomod pentru EPOLETI.Deci ?.cum este cu securiceala pardon politizarea Romaniei ?
  • Like 1
 • Așa este. Îmi aduc aminte că Oreste a prevăzut că USRPLUS va trăda PNL cu PSD. A GHICIT. Nu s-au întâmplat lucrurile exact așa, dar, indirect, USRPLUS a jucat rol de unealta a PSD in a distruge alianța. După mine, e mâna rușilor aici!!!! Nu puteau lăsa agenții de influență ai Rusiei să meargă o alianță pro-occidentala ca pe roate!!! Ei știu cum să gâdile vanitățile unor proști și să-i dezbine ca pe niște copii neștiutori!!!!
  • Like 1
  • @ Adriana Negruti
   Paul check icon
   Aaaa pedeleul… pardon penelul e pro-occidental… aha, ei atunci ăștia au voie sa fure, ca nu e pro-oriental ca pesedeu. Bai ce nesimțiți ăștia de la USR+, ca nu ii lasă pe pro-occidentali cică “sa fure”, e sigur mâna rușilor, parol.

   Mai rămâne sa concluzionam ca Occidentul a ajuns dezvoltat numai prin furt și am ajuns… la Tiraspol in fata blocului.

   Dar, dacă rușii au distrus “alinata” înseamnă ca mâna lor trage de sforile lu’ cacatu alături de pămpălăul penal pro-occidental și uite așa ajungem la AUR “in fata blocului”, unde rușii și americanii își dau mâna ca sa își bată joc de țărișoara asta românească și al sau popor născut creștin.

   Oricum o dam e imposibil de ajuns la concluzia ca penele, pedele, pemepe, udemere și restul emanațiilor revoluției sunt de fapt o gașca de hoți și de mafioți care fac orice numai sa poată sa fure.
   • Like 6
  • @ Paul
   Cum nu-i lasa sa fure? Pai i-au lasat sa conduca impreuna cu PSD-ul, deci sa faca ce vor, ca ei s-au spalat pe maini...iar dumneavoastra ii considerati bravi...eu ii suspectez ca au fost unealta PSD.
   • Like 1
 • Paul check icon
  Eu cred ca propagandiștii useliști in ansamblul lor sunt atât de cretini încât sunt convinși ca toți romanii fără excepție sunt tampiti sau cred ca in epoca internetului campanii propagandistice de tip bolșevic unde controlând complet orice mijloc de comunicare, repeți o minciuna pana când devine adevăr,, încă mai țin… altfel nu îmi explic narativul tembel cu care încearcă sa plaseze vina pentru aceasta criza in poala USR+. Adică știam ca pesedistii și udemeriști sunt așa, credeam însă ca penlistii au mai învățat ceva in luptele fratricide de mai dăunăzi… totuși, dacă te gândești ca o mare parte din penele e pedele (adică basiștii care știu a citi, ca restul au ajuns in pmp)…

  In esența, lucrurile sunt simple, pămpălăul penal și căcâțu, sunt la ora actuala liderii lumii infractoare alcătuită de fapt din toată clasa politica emanata din fsn. Lumea asta infractoare vrea doar sa poată sa fure nestingherita in continuare așa cum au furat pana acum, adică ca in codru, de aici toată tevatura. Restul sunt încercări naive de a ii prosti pe prosti.

  Apropos AUR, dacă AUR e de părere ca locul hoților e la pârnaie, asta nu înseamnă ca ideea asta e rea la fel ca alte idei pe care le susțin ăștia, la fel e cu alegerea primarilor in doua tururi sau cu faptul ca marioneta tembela a pampalaului penal trebuie sa plece din postul de prim ministru.

  Dacă o sa se reușească debarcarea jivinelor mafiote, asta e alta mâncare de peste. Cel mai probabil o sa avem un nou usl și ăștia o sa fure de o sa rupă, pana o sa înceapă iarăși sa se certe pe prada. Trist, însă timpul USR+ nu a venit încă. Cel mai bine ar fi sa între in opoziție acolo unde oricum sunt și sa tragă din toate tunurile in usl, cu jivinele mafiote nu poți lucra fără a deveni ca ei.
  • Like 5
 • Ciprian check icon
  Pe CTP il infioreaza aplauzele USR+, dar nu il infioreaza tandemul diabolic Iohannis + Citu.

  L-am crezut mereu pe CTP ca un jurnalist impartial care stie sa dea "zoom out" ca sa vada realitatea asa cum este ea, nedeformata.

  Insa iesirile lui publice din ultima saptamana ma fac sa ma gandesc ca nu este atat de impartial pe cat credeam. Se vede clar un bias anti-USR si pro-Iohannis.

  Nu am auzit o critica din partea dumnealui la adresa presedintelui de cand acesta a generat criza politica, ci doar iesiri tip "perdea-de-fum" impotriva USR+.

  Cred ca se termina usor-usor si era in care CTP-ul mai e bagat in seama pentru ceva.

  Daca integritatea s-a terminat si coloana vertebrala s-a inmuiat, poate ar fi mai onorabil sa iasa la pensie.
  • Like 8
  • @ Ciprian
   UDRPLUS-istii se comportă ca și cum ei mai au timp să revină la butoane, că sunt tineri, dar lăsa baltă speranțele oamenilor că această alianță ar fi putut face minuni de vitejie, fără să fie PSD beneficiarul banilor europeni. Deci, așa cum s-au comportat, au avut rol de unealta a PSD in a lovi crunt PNL-ul. Cine-i mai bolșevic ?
   • Like 1
  • @ Adriana Negruti
   check icon
   Serios? Câți miniștri trebuia nou să mai schimbăm ca sa fie happy mutu și Câțu? Tot la o lună cate unu? Bolșevic? Voi sunteți bolșevicii, tu nu îi vezi pe ai tai care nu mai au niciun scrupul ,încalcă Constituția, legi,regulamente doar,doar rămâne amărâții ăla la butoane. Il puneti pe Orban să încalce Constituția. Sau uitati ca e încă președinte PNL????? Dacă făcea PSD așa, mamă, mamă ce era la gurita voastră. Acum e ok. E pe galben.
   • Like 6
  • @ Adriana Negruti
   check icon
   Doar proștii speră la minuni.
   Minunile sunt periculoase, minuni au făcut Napoleon, Hitler, Stalin... chiar și Ceaușescu... popoarele lor i-au idolatrizat pt asta iar ei au devenit dictatori feroce.
   Eu de la fiecare ciclu electoral vreau doar un PUȚIN mai bine decât în precedentul. Nu mult dintr-odată ci puțin mai bine și constant. În niciun caz minuni.
   • Like 0
  • @ Ciprian
   Bine punctat.dlui CTP i s-a pus musca USR+ pe caciula,exact cum ii sta nemiscat Base...,neputand si nereusind s-o hasie, decat lovind-o cu palma pana i-a intrat in moalele capului,si astfel gura nu-i mai tace cu limba INGROSATA si apasata de parca ,chiar ar fi un muscoi acest USR+.
   • Like 1
  • @
   "Putin mai bine" cred ca poate si AUR. Sa-i votam, deci, data viitoare!
   Si " minuni" si "putin mai bine" au valorile lor in sisteme de referinta diferite! Asta e intrebarea: la care sistem ne raportam?
   p.s. care ar fi minunile lui Stalin ,de exemplu?
   • Like 0
  • @ Danescu Cristina
   check icon
   Dacă dumneata crezi că AUR poate puțin mai bine, n-ai decât să-i votezi. Eu nu cred așa.
   Stalin a reușit să-i respingă pe hitleriști atunci cînd foarte puțini mai credeau că acest lucru ar fi posibil. Pentru orice cetățean sovietic din acele timpuri aceasta a fost o adevărată minune.
   • Like 0


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult