Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șase ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Breaking news. Toți miniștrii USR PLUS, inclusiv secretarii de stat, își dau demisia din Guvern

Dan Barna - Dacian Ciolos - USR PLUS

Foto: Andrei Pungovschi / AFP / Profimedia

Miniștrii USR PLUS și-au depus mandatele luni seară. Decizia a fost luată de liderii formațiunii politice în ședința Biroului Politic.

„Ne prezentăm demisiile. Mâine dimineață premierul va avea demisiile noastre pe birou”, a spus Dan Barna. 

„Trebuie să folosim planul B, pentru că planul A era moţiunea de cenzură. Sunt două variante, fie PNL acceptă că USR PLUS este un partener serios pentru dezvoltare şi mergem mai departe cu un nou premier. Fie PNL merge pe varianta USL, alături de PSD. Este o decizie grea pe care niciunul dintre noi nu am luat-o uşor, dar este un mesaj de care România avea nevoie”, a mai spus Dan Barna.

Aflați și:

„Protocolul de colaborare are clauze foarte clare. Au fost încălcate toate. Nu una, nu două, nu trei. Toate au fost încălcate în mod repetat de premierul Florin Cîţu. Este exact cum - cei care aţi citit James Clavell, în copilărie - îţi pierzi cinstea obrazului. Premierul Florin Cîţu şi-a pierdut cinstea obrazului", a spus copreședintele USR PLUS.

Dan Barna a declarat, răspunzând la o întrebare, că în actuala criză politică, președintele Klaus Iohannis „nu și-a exercitat rolul de mediator, are în continuare rolul de mediator”.

„Vreau să cred că oamenii ce conduc această țară au responsabilitatea gesturilor lor și a cuvintelor lor. Premierul Florin Cîțu mi-a spus că a decis să îl remanieze pe Stelian Ion și mi-a spus că își asumă acest lucru”, a continuat copreședintele USR PLUS.

Dan Barna, care se va întâlni mâine la Palatul Cotroceni cu președintele Klaus Iohannis, a adăugat că actuala criză politică poate fi soluţionată prin schimbarea premierului Florin Cîţu.

Premierul Cîțu, întrebat anterior de reporteri despre posibilitatea ca USR PLUS să iasă de la guvernare, a răspuns: „Singura soluție pentru România o reprezintă o coliție de dreapta, această coaliție de dreapta, Trebuie să ne așezăm la masă să discutăm”.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • De ce au preferat sa se bage intr-o alianta cu AUR cand puteau sa-si dea demisia din guvern inca de saptamana trecuta?
  • Like 4
  • @ Semirhage
   Dan check icon
   USR--istii nu vor mai primi voturi , nicii cat aur--olacii !
   • Like 2
  • @ Semirhage
   Liviu check icon
   Pentru ca demisiile duceau la un interimat de 45 de zile, timp în care gașca din fruntea guvernului putea fura în voie din buzunarele noastre.
   Prin moțiunea de cenzura se oprește o devalizare masiva a bugetului.
   • Like 2
  • @ Dan
   Liviu check icon
   Ma întreb cine va rămâne de votat in aceasta situație?
   PSD/PNL nu, USR-AUR nu, și cam astea sunt opțiunile.
   • Like 1
  • @ Semirhage
   De ce trolli o tot tin cu alianta USR AUR? Nu e alianta dom-le! E o ocazie de a demite un guvern condus de un caine. Atat. Mai precis de a demite cainele, ca restul sunt doar executanti. Exact cum a scris Liviu mai sus si pe g4media gasesti tocmai explcatia de la USR, articol : De ce preferă USR PLUS moțiunea de cenzură în locul demisiei. Culmea e ca in 2003 PNL si PD au votat tot o motiune cu sprijinul PRM, alti extremisti si doar acum s-au trezit ca nu e bine? Mama ei de ipocrizie...
   • Like 0
  • @ Dan
   Asta,daca maine au loc alegeri. Daca au loc peste 3 ani, ehee...
   • Like 0
  • @ Pascal Dena
   Da, nu e alianta stricto-senso, dar este o alianta de imagine, care este la fel de grava. Este o legitimare. Se putea si fara, nu? Iar in 2003 nu s-a semnat nimic langa prm. In plus si extremistii astia sunt pe niveluri. Nu bagam in aceeasi oala pe prm cu aur.
   • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult