Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Ordonanța austerității, forma finală: pensiile și salariile buge­ta­rilor rămân înghețate, voucherele de vacanță scad la 800 de lei, se restricționează călătoriile gratuite sau reduse pentru studenți, bugetari și pensionari

Bancomat

Guvernul a agreat sâmbătă forma finală a „ordonanței-trenuleț”, care vine cu primele măsuri de austeritate, urmând ca luni aceasta să fie adoptată oficial. În varianta finală a documentului este prevăzut faptul că angajările la stat se suspendă, însă nu se desființează nicio instituție inutilă, așa cum s-a promis. Guvernul a rămas, însă, ferm în privința înghețării veniturilor pentru români: pensiile, salariile și ajutoarele sociale rămân înghețate în 2025, iar primele și bonusurile dispar complet din mediul bugetar.

În varianta provizorie a documentului era menționată scoaterea tichetelor de vacanță acordate bugetarilor. Ulterior măsura s-a mai discutat și s-a decis reducerea valorii acestor tichete la 800 de lei. Alocațiile copiilor vor rămâne la nivelul lunii noiembrie a anului în curs, iar subvenția pentru partide va scădea cu 25% față de anul 2024. 

Măsurile de austeritate rămase în varianta finală a ordonanței arată că statul român vrea acum să se salveze cu banii de alocație ai copiilor, cu pensiile oamenilor și cu banii de călătorie ai studenților, care nu mai au biletele decontate în proporție de 90%, în cazul în care călătoresc pe orice altă rută decât cea facultate-domiciliu.

Prezentăm, pe scurt, măsurile principale de diminuare a cheltuielilor bugetare adoptate de guvernul PSD-PNL-UDMR-Minorități:

  • Pensiile îngheață la nivelul din noiembrie 2024. Măsura se aplică și pensionarilor speciali din justiție, domeniul aeronautic, pensii militare etc.
  • Salariile bugetarilor îngheață și ele la nivelul din luna noiembrie 2024.
  • Ajutoarele sociale au intrat și ele în vizorul guvernului, care a decis înghețarea indicelui social de referință.
  • Investițiile se vor diminua și ele, pentru că prin noua ordonanță scad sumele alocate pentru programul de investiții locale Anghel Saligny la maxim 50% din valoarea din 2024.
  • Ordonanța prevede, în forma ei finală, înghețarea veniturilor demnitarilor la nivelul lunii noiembrie 2024. Același lucru este prevăzut și în privința alocațiilor pentru copii. 
  • Indemnizația de hrană acordată unor categorii de bugetari rămâne plafonată la valoarea din noiembrie 2024, iar orele suplimentare de lucru ale bugetarilor se vor compensa prin zile libere, nu prin compensații bănești, ca până acum. Nici concediul neefectuat nu va mai fi compensat în bani, iar primele și bonusurile dispar cu totul din mediul bugetar.
  • Prin noua ordonanță sunt eliminate toate voucherele pentru bugetari, cu excepția celor pentru creșe, iar voucherele de vacanță vor avea valoarea de 800 de lei.
  • Nu vor mai fi decontate nici cheltuielile de transport în concediu ale bugetarilor.
  • Tot ordonanța îngheață angajările la stat, cu unele excepții.
  • Transportul public ocupă un loc important în textul ordonanței austerității, care prevede acum limitarea la 6 a călătoriilor gratuite cu trenul pentru pensionari și angajații companiilor din cadrul Ministerului Transporturilor. În plus, studenții beneficiază de reducere de 90% din biletul de tren doar pentru călătoriile între localitatea de domiciliu și orașul unde are sediul facultatea
  • Subvenția acordată partidelor din buget scade în 2025 cu 25% față de anul în curs.
  • Dar o măsură de austeritate care va lovi puternic în comunitățile locale este aceea că primăriile nu vor mai primi bani în acest an pentru construcția de săli de sport, bazine de înot, complexuri sportive, așezăminte culturale, patinoare artificiale și săli de cinema.

Din anul 2025, în guvern se înființează Departamentul pentru eficiență guvernamentală, prin reorganizarea altor instituții din subordinea guvernului, care va avea ca obiective restructurarea, reducerea și eficientizarea cheltuielilor publice în cuantum de minimum 1% din PIB în 2025

În ceea ce privește bugetul pe 2025, acesta va fi adoptat de guvern în ianuarie și trimis spre Parlament pentru adoptare într-o sesiune extraordinară tot în ianuarie. Bugetul pe 2025 va include, potrivit unor surse politice, creșterea indemnizațiilor pentru văduvele de război, veterani și invalizii de război.

Bugetul de stat pe 2025 urmează să fie adoptat de guvern în luna ianuarie și trimis Parlamentului pentru adoptare într-o sesiune extraordinară a acestuia. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ion check icon
    Ne-am putea descurca doar cu 8-9 ministere și doar cu 700.000 de bugetari. Numărul UAT-urilor ar putea fi redus la jumătate. Iar pensiile speciale ar putea fi decuplate de soldă și inflație. In 2026 am putea intra pe EXCEDENT bugetar concomitent cu creșterea investițiilor și reducerea taxelor și impozitelor, inflația națională s-ar duce sub 3%. Trebuie doar desființate ministere, agenții și ceva categorii de privilegiați și privilegii. Zeci de miliarde de euro s-ar duce în investiții
    • Like 3
    • @ Ion
      Cu cine? Cu psd cel mai mare partid?
      • Like 0
  • Razvan G check icon
    Nu înțeleg de ce este o ordonanță a “austerității”? Este doar un pas spre normalitate. Nu putem cheltui la nesfârșit mai mult decât producem. Si asta trebuie sa o inteleaga, in primul rand, statul.
    • Like 3


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult