Guvernul a agreat sâmbătă forma finală a „ordonanței-trenuleț”, care vine cu primele măsuri de austeritate, urmând ca luni aceasta să fie adoptată oficial. În varianta finală a documentului este prevăzut faptul că angajările la stat se suspendă, însă nu se desființează nicio instituție inutilă, așa cum s-a promis. Guvernul a rămas, însă, ferm în privința înghețării veniturilor pentru români: pensiile, salariile și ajutoarele sociale rămân înghețate în 2025, iar primele și bonusurile dispar complet din mediul bugetar.
În varianta provizorie a documentului era menționată scoaterea tichetelor de vacanță acordate bugetarilor. Ulterior măsura s-a mai discutat și s-a decis reducerea valorii acestor tichete la 800 de lei. Alocațiile copiilor vor rămâne la nivelul lunii noiembrie a anului în curs, iar subvenția pentru partide va scădea cu 25% față de anul 2024.
Măsurile de austeritate rămase în varianta finală a ordonanței arată că statul român vrea acum să se salveze cu banii de alocație ai copiilor, cu pensiile oamenilor și cu banii de călătorie ai studenților, care nu mai au biletele decontate în proporție de 90%, în cazul în care călătoresc pe orice altă rută decât cea facultate-domiciliu.
Prezentăm, pe scurt, măsurile principale de diminuare a cheltuielilor bugetare adoptate de guvernul PSD-PNL-UDMR-Minorități:
- Pensiile îngheață la nivelul din noiembrie 2024. Măsura se aplică și pensionarilor speciali din justiție, domeniul aeronautic, pensii militare etc.
- Salariile bugetarilor îngheață și ele la nivelul din luna noiembrie 2024.
- Ajutoarele sociale au intrat și ele în vizorul guvernului, care a decis înghețarea indicelui social de referință.
- Investițiile se vor diminua și ele, pentru că prin noua ordonanță scad sumele alocate pentru programul de investiții locale Anghel Saligny la maxim 50% din valoarea din 2024.
- Ordonanța prevede, în forma ei finală, înghețarea veniturilor demnitarilor la nivelul lunii noiembrie 2024. Același lucru este prevăzut și în privința alocațiilor pentru copii.
- Indemnizația de hrană acordată unor categorii de bugetari rămâne plafonată la valoarea din noiembrie 2024, iar orele suplimentare de lucru ale bugetarilor se vor compensa prin zile libere, nu prin compensații bănești, ca până acum. Nici concediul neefectuat nu va mai fi compensat în bani, iar primele și bonusurile dispar cu totul din mediul bugetar.
- Prin noua ordonanță sunt eliminate toate voucherele pentru bugetari, cu excepția celor pentru creșe, iar voucherele de vacanță vor avea valoarea de 800 de lei.
- Nu vor mai fi decontate nici cheltuielile de transport în concediu ale bugetarilor.
- Tot ordonanța îngheață angajările la stat, cu unele excepții.
- Transportul public ocupă un loc important în textul ordonanței austerității, care prevede acum limitarea la 6 a călătoriilor gratuite cu trenul pentru pensionari și angajații companiilor din cadrul Ministerului Transporturilor. În plus, studenții beneficiază de reducere de 90% din biletul de tren doar pentru călătoriile între localitatea de domiciliu și orașul unde are sediul facultatea
- Subvenția acordată partidelor din buget scade în 2025 cu 25% față de anul în curs.
- Dar o măsură de austeritate care va lovi puternic în comunitățile locale este aceea că primăriile nu vor mai primi bani în acest an pentru construcția de săli de sport, bazine de înot, complexuri sportive, așezăminte culturale, patinoare artificiale și săli de cinema.
Din anul 2025, în guvern se înființează Departamentul pentru eficiență guvernamentală, prin reorganizarea altor instituții din subordinea guvernului, care va avea ca obiective restructurarea, reducerea și eficientizarea cheltuielilor publice în cuantum de minimum 1% din PIB în 2025
În ceea ce privește bugetul pe 2025, acesta va fi adoptat de guvern în ianuarie și trimis spre Parlament pentru adoptare într-o sesiune extraordinară tot în ianuarie. Bugetul pe 2025 va include, potrivit unor surse politice, creșterea indemnizațiilor pentru văduvele de război, veterani și invalizii de război.
Bugetul de stat pe 2025 urmează să fie adoptat de guvern în luna ianuarie și trimis Parlamentului pentru adoptare într-o sesiune extraordinară a acestuia.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.